czarneslonce 23.09.06, 02:22 Bardzo proszę o pomoc!!! Jak skonfigurować Paradoxa, żeby normalnie obsługiwał polskie znaki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
negevmc Re: Delphi 3, Paradox 7 - problem z polskimi znak 23.09.06, 12:02 Delphi 3 z Paradoxem 7 - o rany czyżbyś był masochistą ? ;-) Nigdy tak perwersyjny nie byłem ;-) ale zaciekawiło mnie i sprawdziłem co prawda z wyższa wersją delphi ale z 3 nie powinno być różnicy: W BDE Administratorze ustaw w zakładce Configuration/Drivers/Native/Paradox Langdriver na "Pdox ANSI Polish" Jeśli w aplikacji uzywasz DBGrida ustaw jego Font na jakiś, w którym masz Script - Central European. Działa ! Pozdrowienia Odpowiedz Link
czarneslonce Re: Delphi 3, Paradox 7 - problem z polskimi znak 23.09.06, 12:16 Thx Aczkolwiek nie takie to proste - to już robiłem. Ustawienie BDE jest takie, jak mówisz, i lipa:/ Chyba trzeba się na jakąś nowszą technologię przerzucić;) A propos perwersji - spróbuj sam, zobaczysz, że miło jest;-) Odpowiedz Link
negevmc Re: Delphi 3, Paradox 7 - problem z polskimi znak 24.09.06, 08:16 czarneslonce napisał: > Ustawienie BDE jest takie, jak > mówisz, i lipa:/ To znaczy co konkretnie nie działa ? Wyswietla "krzaczki" zamiast polskich liter ? nie sortuje jak należy ? nie wyszukuje ? > Chyba trzeba się na jakąś nowszą technologię przerzucić;) No.. D3 to trochę starawa wersja ale powiem Ci coś: pracuję w dość dużej firmie, piszę w Delphi ... 4 !!! od jakby nie było kilku dobrych lat. To prawda, że wykorzystuję jakieś 25% możliwości bo specyfika naszych produktów sprawiła , że prawie wszystko napisaliśmy sami, oczywiście w Delphi (także w C). Mamy więc spore biblioteki własnych komponentów std. procedur itp. ale nie zmienia to faktu, że większość w delphi 4 tj. rok 1998 (chyba) ! I nie ma najmniejszej potrzeby na nowe wersje, które zawierają fantastyczne rzeczy - nie mam co do tego żadnej wątpliwości. Na własne potrzeby używam D7 i test, o którym pisąłem zrobiłem właśnie w D7 ale na prawdę nie powinno być różnicy - sprawdź font DBGrida - script musi być "Central European" > A propos perwersji - spróbuj sam, zobaczysz, że miło jest;-) Uzywam Delphi od jej pierwszej wersji pod Win 16, gdzieś na początku lat 90- tych. Cóż ... młody byłem .. otwarty na świat i jego pokusy ;-). Borland dał mi wiele niezapomnianych chwil rozkoszy .. i depresji ;-) Zapewniam Cię, że polskie litery to małe piwo w porównaniu na przykład z zapewnieniem RTL (Right-To-Left reading direction) w Delphi 3 w Win 95 ! A pracuję w kraju, w którym właśnie pisze się od prawej do lewej i w dodatku używa się bardzo nie-angielskich liter ;-) (tzn wszystkie są diakrytyczne ;-))) Pozdrawiam Odpowiedz Link
czarneslonce Re: Delphi 3, Paradox 7 - problem z polskimi znak 25.09.06, 00:39 Oki, już działa...:/ Stare Delphi, stary komputer i czasem wychodza różne śmiesznie historie... ale przeinstalowałem jeszcze raz BDE, ustawiłem konfigurację i działa jak natura chciała:) Delphi 4 jakoś nie instalowałem, w sumie masz rację, wielu rzeczy z niej bym nie wykorzystywał. A Delphi 1 pamiętam, a jakże:) Chociaz na PC zaczynałem w Turbo Pascalu o lie pamiętam w wersji 5 (mogę się mylić) na 386 z Dosem 6.2;) A w ogóle programować zaczynałem w 1987 (miałem wtedy siedem lat) na ATARI 600XL z 16 KB(!!!) ramu. Ale potem rozszerzyliśmy z bratem do 64KB;) Oj, stare dobre czasy sie przypominają... I przyznaję, moje polskie znaki, to nie w poróbnaniu z tym, o czym piszesz... Alei mi zdarzają się różne, ciekawsze przypadki. Ale częściej w programowaniu webowym, takie php albo asp tez ma swoje ciekawsze strony, nie mówiąc już o pythonie:) Pzdr. Odpowiedz Link
czarneslonce Re: Delphi 3, Paradox 7 - problem z polskimi znak 25.09.06, 00:41 Aha... i nie używałem DBGrida, dane wyświetlam w różnych miejscach ale w zasadzie bez siatki Odpowiedz Link