Dodaj do ulubionych

Delphi 3, Paradox 7 - problem z polskimi znakami

23.09.06, 02:22
Bardzo proszę o pomoc!!!
Jak skonfigurować Paradoxa, żeby normalnie obsługiwał polskie znaki?
Obserwuj wątek
    • negevmc Re: Delphi 3, Paradox 7 - problem z polskimi znak 23.09.06, 12:02
      Delphi 3 z Paradoxem 7 - o rany czyżbyś był masochistą ? ;-)
      Nigdy tak perwersyjny nie byłem ;-) ale zaciekawiło mnie i sprawdziłem
      co prawda z wyższa wersją delphi ale z 3 nie powinno być różnicy:
      W BDE Administratorze ustaw w zakładce Configuration/Drivers/Native/Paradox
      Langdriver na "Pdox ANSI Polish"
      Jeśli w aplikacji uzywasz DBGrida ustaw jego Font na jakiś, w którym masz
      Script - Central European. Działa !
      Pozdrowienia
      • czarneslonce Re: Delphi 3, Paradox 7 - problem z polskimi znak 23.09.06, 12:16
        Thx
        Aczkolwiek nie takie to proste - to już robiłem. Ustawienie BDE jest takie, jak
        mówisz, i lipa:/
        Chyba trzeba się na jakąś nowszą technologię przerzucić;)
        A propos perwersji - spróbuj sam, zobaczysz, że miło jest;-)
        • negevmc Re: Delphi 3, Paradox 7 - problem z polskimi znak 24.09.06, 08:16
          czarneslonce napisał:

> Ustawienie BDE jest takie, jak
          > mówisz, i lipa:/

To znaczy co konkretnie nie działa ? Wyswietla "krzaczki" zamiast polskich
          liter ? nie sortuje jak należy ? nie wyszukuje ?

> Chyba trzeba się na jakąś nowszą technologię przerzucić;)

No.. D3 to trochę starawa wersja ale powiem Ci coś: pracuję w dość dużej firmie,
          piszę w Delphi ... 4 !!! od jakby nie było kilku dobrych lat.
          To prawda, że wykorzystuję jakieś 25% możliwości bo specyfika naszych produktów
          sprawiła , że prawie wszystko napisaliśmy sami, oczywiście w Delphi (także w C).
          Mamy więc spore biblioteki własnych komponentów std. procedur itp. ale nie
          zmienia to faktu, że większość w delphi 4 tj. rok 1998 (chyba) !
          I nie ma najmniejszej potrzeby na nowe wersje, które zawierają fantastyczne
          rzeczy - nie mam co do tego żadnej wątpliwości. Na własne potrzeby używam D7
          i test, o którym pisąłem zrobiłem właśnie w D7 ale na prawdę nie powinno być
          różnicy - sprawdź font DBGrida - script musi być "Central European"

> A propos perwersji - spróbuj sam, zobaczysz, że miło jest;-)

Uzywam Delphi od jej pierwszej wersji pod Win 16, gdzieś na początku lat 90-
          tych. Cóż ... młody byłem .. otwarty na świat i jego pokusy ;-).
          Borland dał mi wiele niezapomnianych chwil rozkoszy .. i depresji ;-)
          Zapewniam Cię, że polskie litery to małe piwo w porównaniu na przykład z
          zapewnieniem RTL (Right-To-Left reading direction) w Delphi 3 w Win 95 !
          A pracuję w kraju, w którym właśnie pisze się od prawej do lewej i w dodatku
          używa się bardzo nie-angielskich liter ;-) (tzn wszystkie są diakrytyczne ;-)))

Pozdrawiam
          • czarneslonce Re: Delphi 3, Paradox 7 - problem z polskimi znak 25.09.06, 00:39
            Oki, już działa...:/ Stare Delphi, stary komputer i czasem wychodza różne
            śmiesznie historie... ale przeinstalowałem jeszcze raz BDE, ustawiłem
            konfigurację i działa jak natura chciała:)
            Delphi 4 jakoś nie instalowałem, w sumie masz rację, wielu rzeczy z niej bym
            nie wykorzystywał.
            A Delphi 1 pamiętam, a jakże:) Chociaz na PC zaczynałem w Turbo Pascalu o lie
            pamiętam w wersji 5 (mogę się mylić) na 386 z Dosem 6.2;)
            A w ogóle programować zaczynałem w 1987 (miałem wtedy siedem lat) na ATARI
            600XL z 16 KB(!!!) ramu. Ale potem rozszerzyliśmy z bratem do 64KB;)
            Oj, stare dobre czasy sie przypominają...

I przyznaję, moje polskie znaki, to nie w poróbnaniu z tym, o czym piszesz...

Alei mi zdarzają się różne, ciekawsze przypadki. Ale częściej w programowaniu
            webowym, takie php albo asp tez ma swoje ciekawsze strony, nie mówiąc już o
            pythonie:)

Pzdr.

• czarneslonce Re: Delphi 3, Paradox 7 - problem z polskimi znak 25.09.06, 00:41
            Aha... i nie używałem DBGrida, dane wyświetlam w różnych miejscach ale w
            zasadzie bez siatki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka