alcea3 22.04.11, 15:04 Wspomozcie, zawsze robiłam z pora, teraz jednak ma byc cos innego wiec z porem i tradycyjna jarzynowa odpada. Co Wy robicie? help:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iki2007 Re: Jaka sałatka na Święta?? 22.04.11, 15:13 seler konserwowy, szynka w kostkę, jajka, fasolka biała, fasolka czerwona majonez Odpowiedz Link
alcea3 co do selera 22.04.11, 15:21 Jak robicie by nie był taki strasznie mokry?? Na sitko i czekacie az cały okapie?? Odpowiedz Link
takatoszymura Re: Jaka sałatka na Święta?? 22.04.11, 15:22 U mnie będzie jarzynowa-ale bez niej nie ma dla mnie Świąt, mogłoby nie być za to wędliny;-) Proponuję taką wiosenno-wielkanocną- fasolka szparagowa ze słoiczka+jajka na twardo pokrojone w ósemki+cebulka+majonez, lub moją najukochańszą: seler ze słoika ser żółty, pokrojony najlepiej na maszynie szynka konserowa- pokrojona na maszynie, tyle samo co sera ananas (jak ktoś lubi słodki dodatek) kukurydza majonez. Plasterki szynki i sera zwinąć w ruloniki i pokroić w poprzek tak, żeby wyszły cieniutkie "makarony". Dodać resztę, popieprzyć. Wygląda naprawdę efektownie, bo to jedyna sałatka, która jest cała w "paseczkach" szynkowo-selerowo-serowych. Odpowiedz Link
malenkie7 Re: Jaka sałatka na Święta?? 22.04.11, 15:34 u nas zawsze w calosci schodzi taka: piers z kurczaka ugotowana i pokrojona w kostke, do tego kukurydza z puszki, ananas pokrojony w kostke i wszystko wymieszane z majonezem. oczywiscie sol+pieprz. Odpowiedz Link
takatoszymura Re: Jaka sałatka na Święta?? 22.04.11, 15:52 Proponuję też ryżową: niecałą szklankę ryżu ugotować z łyżką curry, po ugotowaniu przelać ryż zimną wodą, potem dodać kukurydzę, cebulkę, żółtą parykę pokrojoną w kostkę, 3 ogórki kiszone lub konserwowe, majonez. Można dać też groszek konserwowy- ale on zaburza mi w tej sałatce piękny żółty kolor! Odpowiedz Link
alcea3 Re: Jaka sałatka na Święta?? 22.04.11, 15:55 Mięso odpada, bo sa tez wegetarianie ;) Ciuezki orzech, ale podoba mi sie ta tokotaszymury. Jaką cebilkę dodajesz do tego i ile?? PS DLACZEGO!!!! nie przypomnialas ze byłas we Wro zeby sie spotkac??!!! hę? Odpowiedz Link
takatoszymura Alcea 22.04.11, 16:14 Najlepiej białą, 1 średnią, ale może być każda. Tylko ryżu nie rozgotuj;-) P.S. A wyjazd do Wrocka niestety nie był miły, bo w zasadzie oznaczał kłopoty w pracy( w skrócie: firma w której pracowałam od miesiąca została kupiona przez inną, a to nie rokuje dobrze dla mojego stanowiska), jechałam z innym nastawieniem, ale w momencie mi się humor popsuł i wracałam szybciutko do Krakowa wypłakać się :-( Odpowiedz Link
alcea3 Re: Alcea 22.04.11, 17:24 > P.S. A wyjazd do Wrocka niestety nie był miły, bo w zasadzie oznaczał kłopoty w > pracy( w skrócie: firma w której pracowałam od miesiąca została kupiona przez > inną, a to nie rokuje dobrze dla mojego stanowiska), jechałam z innym nastawien > iem, ale w momencie mi się humor popsuł i wracałam szybciutko do Krakowa wypłak > ać się :-( Ales napisała! Nic nie zrozumiałam:) Tzn, ze juz nie pracujesz?? Odpowiedz Link
takatoszymura Re: Alcea 22.04.11, 17:49 Na razie pracuję, do końca maja. Ale już w innej firmie. Co będzie po maju-to dla mnie wielka niewiadoma. I ta niepewność fajna nie jest. P.S. Z makaronem nie próbowałam! Odpowiedz Link
alcea3 Re: Alcea 22.04.11, 17:50 Przykro mi,ze tak wyszło :( Ale na zlocie będziesz??:) Odpowiedz Link
alcea3 Re: Alcea 22.04.11, 18:05 takatoszymura napisała: > Niestety nie :- dlaczego??!! Odpowiedz Link
takatoszymura Re: Alcea 22.04.11, 18:25 Dla nas to zbyt krótki wyjazd, jak na tak daleką drogę. Przypominam koleżance, że wątek dotyczył sałatek! ;-) Odpowiedz Link
alcea3 Re: Alcea 22.04.11, 21:38 Przeciez w y z Krakowa! W tym roku zlot jest jeszcze blizej!! E tam sałatka zeszła na dalszy plan ;) Odpowiedz Link
alcea3 Re: Jaka sałatka na Święta?? 22.04.11, 17:25 takatoszymura napisała: > Proponuję też ryżową: niecałą szklankę ryżu ugotować z łyżką curry, po ugotowan > iu przelać ryż zimną wodą, potem dodać kukurydzę, cebulkę, żółtą parykę pokrojo > ną w kostkę, 3 ogórki kiszone lub konserwowe, majonez. Można dać też groszek ko > nserwowy- ale on zaburza mi w tej sałatce piękny żółty kolor! A moze zamiast ryzu, ktory zawsze rozgotowuję, makaron ryzowy ?:D Odpowiedz Link
anula_82 Re: Jaka sałatka na Święta?? 22.04.11, 21:24 makaron (ja zawsze Malma - kolanka, najbardziej 'jędrny' makaron) szyneczka w kostkę papryka czerwona surowa (najlepiej nieduża kostka) ogórek konserwowy koperek zielony (najlepiej świeży) majonez sól, pieprz Odpowiedz Link
takatoszymura Re: Jaka sałatka na Święta?? 22.04.11, 22:53 A może poprostu sałatka grecka? I pysznie, i wiosennie... Odpowiedz Link