issy25 11.09.07, 10:10 Udalo się wam kupić spirytus 70% do pępka? Ja lażę po monopolkach jak zawodowy alkoholik no i dupa blada, nigdzie nie ma. Widzislyście gdzieś taki trunek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdajb Re: Spirytus 70% 11.09.07, 13:47 Nie kupisz takiego nigdzie!!! Musisz kupić ten 95% i rozrobić go w proporcji 3 cz. spirytusu + 1 cz. wody przegotowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
issy25 Re: Spirytus 70% 12.09.07, 13:46 Dzięki, tak wlaśnie zrobię, bo już mam dosyć biegania po sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
goosiaa3 Re: Spirytus 70% 12.09.07, 21:11 Ja kupowalam specjalne juz nasaczone waciki do pepuszka, dostepne w aptekach Odpowiedz Link Zgłoś
issy25 Re: Spirytus 70% 13.09.07, 10:29 Slyszalam ze sie nie sprawdzaja te gaziki. Ze są sztywne, szybko wysychają i ciężko nimi dokladnie umyć pępuszek. Nigdy ich nie mialam więc sama nie wiem. Jednak zdecydowalam się na tradycyjny spirytus. Używalaś tych gotowych gazików? Jak się sprawdzily? Odpowiedz Link Zgłoś
goosiaa3 Re: Spirytus 70% 13.09.07, 15:00 uzywalam, juz w szpitalu polozne ich uzywaly, gazik jest mocno nasaczony spirytusem wiec nie ma mozliwosci szbkiego wyschniecia a to ze sztywny to prawda.. jednakze mnie ta sztywnosc pomagala bo ciezko byloby mi sie palcem z miekkim gazikiem gdzieniegdzie przy pepuszku dostal a tak to zawsze jakis rozek gazika wymyl co trzeba ja polecam bo nie ma babraniny, otwierasz opakowanie, wyjmujesz , myjesz i wyrzucasz) aa gaziki sa pakowane osobno, kupuje sie na sztuki wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
katharina_29 Re: Spirytus 70% 17.09.07, 11:11 Co do proporcji rozrabiania spirytusu to raczej powinny być 2 części spirytusu(95%) i jedna część zimnej przegotowanej wody.Przynajmniej mi tak mówiono w szpitalu(zresztą położna która przychodziła do domu również).Może i dobre są te gotowe gaziki,ale pewnie wychodzi dużo drożej.Ja stosowałam zwykłe gaziki+70% spirytus(też nie należą do najtańszych,zwłaszcza gdy się przemywa pępuszek przy każdej zmianie pieluszki).Jeśli chodzi o "babraninę" to wydaje mi się,że jest porównywalnie.Przecież trzeba tylko dodatkowo otworzyć butelkę i nasączyć jednorazowy gazik(też każda sztuka jest pakowana oddzielnie).To chyba zależy tylko od tego jak komu wygodnie.Najlepiej wypróbować i wybrać taki sposób jaki nam odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_belle Re: Spirytus 70% 17.09.07, 15:48 Oglądałam dzisiaj program na tvn style mamo to ja i wypowiadał się pediatra właśnie odnośnie pielęgnacji pępka. Powiedział że rozrobiony spirytus jest lepszy niż gaziki, które może są łatwiejsze w użyciu ale jednak gorsze jakościowo. Radził żeby patyczek do uszu nasączyć spirytusem, wyciągnąć troszkę kikucik do góry i dokładnie przetrzeć naokoło. To tyle teorii. Akurat na ten temat mówili więc napisałam a jak jest w praktyce......... Odpowiedz Link Zgłoś
babajagaa Re: Spirytus 70% 17.09.07, 21:11 ja uzywalam nie rozrobiony 90procent czy ile tam on ma,w szpitalu nic nie mowili i tez smarowali nim pepuszek,a w domu odpadl szybciutko i nic sie malemu nie dzialo tak wiec wcale nie tzreba rozrabiac.Na saczone gaziki tez milamam ale nie uzywalam bo nie da sie tak dobrze dotrzec do roznych zakamarkow pepka a trzeba go troche poodchylac zeby szybka odpadl i najlepiej patyczki do uszu maczac w spirytusie. Odpowiedz Link Zgłoś