awe26 06.04.10, 20:28 Moi Drodzy, jeśli Ktoś doświadczony, z dobrym okiem i takimiż oczyma ma ochotę zerknąć na projekt i stwierdzić, co w nim nie gra... Będę wdzięczna... Bo szukam i szukam... i znaleźć nie mogę... www.z500.pl/projekt/z77.html :-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corkaswejmamy Re: projekt parterowy do konstruktywnej oceny 07.04.10, 08:54 to co mi rzucił♥o się w oczy to wystająca poza budynek paszcza garażu, zabiera naturalne światło wejścia do domu. Odpowiedz Link
jkl13 widok ogólny 07.04.10, 13:37 My mamy całkiem podobny dom, tzn. z przodu taki sam - garaż też wysunięty, co moim zdaniem jest zaletą, bo wiosną można sobie usiąść na tarasie z przodu i w ciepełku zjeść śniadanie na dworzu (garaż mamy od strony zachodniej, zasłania nam wiekszość wiatrów). Tył mamy bardziej wysunięty, bo linia garaż - pokoje jest dłuższa niż salon/kuchnia. Nasz dom ma kształt "położonej" litery T (o taki -I). Odpowiedz Link
jkl13 rzut 07.04.10, 13:47 - garaż będzie wystarczający na dwa auta, o ile faktycznie nie będziecie w nim trzymać nic dodatkowego (żadnych rowerów czy kosiarek, ewentualnie mały regalik) - fajna duża kuchnia i salon, chociaż mi osobiście nie podoba sie wyjście na ogród przez salon, ale to takie moje zboczenie - zastanawiam się, czy potrzebujecie tej mniejszej łazienki - ona jest naprawde malutka, wciskając tam prysznic i wc sprawicie, że nie będzie się jak obrócić - ja zamieniłabym ją na garderobę (sama mam garderobę 4m2 i w zupełności wystarcza nam, tzn. rodzinie 2+2), albo w ogóle zlikwidowała (wąskie korytarze są fuj, przestrzeń na holu jest ok - mówi ci to osoba mająca hol o powierzchni 35m2 :D) - zastanawiam się do czego chciałabyś wykorzystać pomieszczenie gospodarcze i czy na pewno potrzebujesz przejścia z garażu do domu. 15 m2 to dużo, na samą kotłownię za dużo, ale niewiele więcej da się tam zrobić, jeśli będzie to pomieszczenie przechodnie garaż/dom Generalnie projekt całkiem ok, choć pewnie zaraz odezwą się specjaliści (pozdrawiam Miffa i Cromwella) i powiedzą zupełnie coś innego. Musisz tylko zadbać o odpowiednie usytuowanie na działce - my przy takim układzie wejście z garażem i kuchnią mamy od strony północno/wschodniej, salon, sypialnie i taras od strony południowo/zachodniej i tak jest super. Odpowiedz Link
jkl13 ps 07.04.10, 13:51 doświetliłabym garaż, bo z tego co widzę, nie ma żadnego okna. My mamy okna zrobione z luksfer (pustaków szklanych) i takie rozwiązanie w zupełności wystarcza, aby nie trzeba bylo palić światła wchodząc w ciągu dnia do garażu Odpowiedz Link
mifff Re: projekt parterowy do konstruktywnej oceny 07.04.10, 23:09 Zmiany w każdym projekcie można wykonać niemal dowolne. Są trzy możliwości, aby w projekcie Z500 wprowadzić zmiany : przez Z500 podejmiemy się tylko prostych zmian (garaż, lustro), wtedy wykonamy dla Ciebie nową i oryginalną dokumentację zawierającą uzgodnione zmiany w części architektonicznej, konstrukcyjnej i instalacyjnej projektu. Musisz liczyć się z dłuższym terminem (ok miesiąc / dwa) i dodatkowym kosztem. Szybciej wykonamy projekt w odbiciu lustrzanym – do tygodnia czasu od dnia zamówienia. ... Zgodę możesz otrzymać także w dowolnym momencie po zakupie projektu. ... czyli po wyrzuceniu pieniędzy. I to jest najważniejsze :) Odpowiedz Link
cel55 Re: projekt parterowy do konstruktywnej oceny 22.04.10, 23:04 kominek w narożniku - mam obecnie, ciepło nie rozchodzi się po domu, Kuchnia zamknięta lub chociaż oddzielona ścianą od salonu, na tej ścianie kominek. Odpowiedz Link
beti555 Re: projekt parterowy do konstruktywnej oceny 08.05.10, 14:23 Kominek w narożniku moim zdaniem sprawdza sie super. Mamy taki z rozprowadzeniem powietrza. I zajmuje mniej miejsca niż usytuowany na ścianie. Ewentualnie zlikwidowałabym spizarkę w tym miejscu aby mieć przejście z kuchni do sieni bez chodzenia przez salon. Ale jakby co, nie jest to jakimś strasznym problemem, bo do mojej kuchni też nie ma bezpośredniego wejścia z sieni i jakos nie narzekam. Odpowiedz Link