aquaria 18.05.10, 19:10 witajcie, mam pytanie odnosnie podkladu pod panele. Powinna byc folia + pianka (ile mm ? ) ?? Czy jakis inny podklad proponujecie ? Tak aby bylo cieplo :) pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cromwell1 Re: parter a panele 18.05.10, 19:22 panele to zywica latwo przewodzaca cieplo folia i pianka maja inne zadania odciac wilgoc od betonu i zniwelowac nierownosci sa jeszcze cieplejsze maty tlumiace dzwiek ale ich grubosc swiadczy o marnej izolacji cieplnej pzdr. Odpowiedz Link
aquaria Re: parter a panele 19.05.10, 12:51 co zatem powinno sie zastosowac pod panele, aby wyrownac ew. nierownosci i zapewnic komfort cieplny? Odpowiedz Link
veev Re: parter a panele 19.05.10, 13:01 > co zatem powinno sie zastosowac pod panele, aby wyrownac ew. nierownosci i > zapewnic komfort cieplny? Ja tam się nie znam za bardzo, ale wydawało mi się zawsze, że komfort cieplny to zapewnia dobra izolacja termiczna budynku, w szczególności m.in. izolacja *pod* posadzką? Ja pod panelami mam zwykłą zieloną piankę pod panele i nic więcej, Tyle że (i teraz miff i cromwell padną na zawał ;)) ja mam panele położone na drewniany strop i płyty osb, nie na beton. Ale są różne materiały pod panele, cieńsze, grubsze, izolujące przeciwwilgociowo, termicznie, wyciszające, specjalne na podłogówkę itp. - wszystko zależy, jakie masz konkretnie warunki. Takie wyguglałam, do wyboru do koloru: www.arbiton.com/strony/1/i/290.php v. Odpowiedz Link
mifff Re: parter a panele 19.05.10, 15:03 > teraz miff i cromwell padną na zawał ;)) ja mam panele położone na drewniany > strop i płyty osb, nie na beton. i dobrze :) Odpowiedz Link
veev Re: parter a panele 19.05.10, 16:39 mifff napisał: > > teraz miff i cromwell padną na zawał ;)) ja mam panele położone na drewniany > > strop i płyty osb, nie na beton. > > i dobrze :) Też uważam, że dobrze :) Ale nie tak dawno tu po kimś zdaje się ostro jechaliście za pomysł zrobienia drewnianego stropu i pokoju do pracy na strychu, a ja właśnie tak mam ;) v. Odpowiedz Link
zmijka76 Re: parter a panele 19.05.10, 21:09 Jezleli podkład ma służyć jako ocieplenie to chyba najlepsze będą korkowe płyty. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: parter a panele 23.05.10, 14:30 diabel tkwi w szczegolach korek m podobny opor cieplny do styropianu skoro cienka warstwa styropianu nie wystarczy nie wystarczy cienka warstwa korka pol biedy kiedy dom jest podpiwniczony ocieplasz strop w piwnicy i po klopocie w przypadku braku podpiwniczenia pasi zerwac wyleke poglebic izolacje na to podsypka folia styropian i wylewka lub suchy jasttrych pzdr. Odpowiedz Link