01.08.10, 15:11
Witam!
Mam pytanie odnośnie osuszenia budynku po powodzi. Dom stał w wodzie przez przez ok dwa tygodnie. Dokładnie to zalany był parter, sufitu na szczęście woda nie dotknęła, ale niewiele brakowało. Dom budowany z cegły "dziurawki", ocieplony wełną. W tym momencie posadzki, tynki są skute, wełna wywalona niestety. Pytania mam właściwie dwa: czy woda mogła przesiąknąć/przelać się jakoś do wnętrza tychże cegieł? Jeśli tak to co można w takiej sytuacji zrobić? Wiercić w każdej cegle i wypuszczać wodę? Drugie pytanie: o jakiej mocy i przez jak długi czas używać osuszacza, zeby to miało jakikolwiek sens? Wysokość parteru to 2,6m powierzchnia to ok 80 m2.
Dziękuję z góry za odpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • p.negator Re: osuszanie 18.10.13, 07:53
      Cześć.

Woda jak najbardziej mogła dostać się do środka cegły. Nawierty raczej na samym dole ściany należy wykonać i sprawdzić czy to wystarczy. Osuszanie po zalaniu to niestety proces długotrwały, zwłaszcza po powodzi. Wszystko zależy od osuszaczy jakimi dysponujesz i własności fizyczno chemicznych materiałów budowlanych. Poprowadzenie do stanu suchego może zająć nawet miesiąc.
    • leda16 Re: osuszanie 02.11.13, 23:44
      aniesiak napisała:

Pytani
      > a mam właściwie dwa: czy woda mogła przesiąknąć/przelać się jakoś do wnętrza ty
      > chże cegieł?

Nie tylko mogła, ale na 100% się tam dostała. Każda cegła, nie tylko dziurawka, chłonie wodę jak gąbka. To nie jest tak, że ona stoi w tych dziurach, tylko nasącza się cała powierzchnia cegła + zaprawa.

Jeśli tak to co można w takiej sytuacji zrobić? Wiercić w każdej c
      > egle i wypuszczać wodę?

Broń Boże.! Jak skuliście tynki to woda będzie wyciągana również z wnętrza poprzez odsłonięte partie cegieł.

Drugie pytanie: o jakiej mocy i przez jak długi czas uż
      > ywać osuszacza, zeby to miało jakikolwiek sens? Wysokość parteru to 2,6m powier
      > zchnia to ok 80 m2.

Mam doświadczenie z zalanej w czerwcu piwnicy; 24 m2. 2 tygodnie dzień i noc hulał tam osuszacz profesjonalny - 60 l. na dobę. Wyciągnął ok. 100 l. wody. Proces ten można było przyśpieszyć poprzez zamontowanie piecyka na propan-butan bądź dmuchawy. Co do Twojego pytania - osuszacz 120l/24h + dmuchawa. W miesiąc powinnaś osuszyć. Na pocieszenie dodam, że profesjonalne osuszacze zużywają b. małą ilość prądu. Ja za te 2 tygodnie zapłaciłam dodatkowo tylko...68 zł. (sześćdziesiąt osiem złotych)
      Teraz jestem na etapie niszczenia grzyba.
      • p.negator Re: osuszanie 14.11.13, 09:03
        Osuszacz i wentylator powinien dać rade osuszyć pomieszczenie w około 14 dni. Temperaturę lepiej podnieść nagrzewnicą elektryczną niż piecykiem gazowym. ( produktem spalania gazu jest min. woda )
        • leda16 Re: osuszanie 14.11.13, 23:47
          p.negator napisał(a):
          Temperaturę lepiej podnieść nagrzewnicą elektryczną niż piecykiem gazowym. ( pro
          > duktem spalania gazu jest min. woda )

Masz rację, ale dmuchawy są straszliwie finansożerne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka