24.01.11, 13:47
dopadnę Cię może tutaj:)

napisz proszę, jaki koszt wyszedł Wam za odprowadzenia powietrza z kominka, jak się Wam sprawdza - czy stosowaliscie tylko grawitacyjny obieg powietrza, czy wymuszony?
ja sie wlasnie zastanawiam, czy zaplanowac tylko do pokoju nad kominkiem takie rozwiazanie, czy pociagnac jeszcze troche dalej do łazienki i drugiego pokoju- czy warto sie w to bawic.

druga sprawa, dach- pisalas ze masz blache- jaką? płaską? jak układaną??
tez chce blache , wizualnie baaardzo mi pasuje do domu i w efekcie calej koncepcji wnetrza, ceny blachy płaskiej cynkowo tytanowej mnie powaliły , wiec absolutnie odpada...
Obserwuj wątek
    • dorjana1 Re: Dorjana 25.01.11, 00:44
      Wiesz co w sumie nie wiem czy Ci udzielę sensownych porad.Jestem zwykłą fanką rozprowadzeń ciepła z kominka :)bez szczególnej wiedzy na ten temat.Analizuję teraz efekty i jestem za.Rozprowadzenie bez wymuszeń:)
      Mamy ciepło w domu -a grzejemy tylko kominkiem prawie 300 metrów.Jest ultra ciepło w dwóch pokojach nad kominkiem -normalnie nie daje się wytrzymać przy zamkniętych drzwiach .Dalej już chłodniej -dla mnie 19 stopni to za mało ...Ale i tak ciepło rozchodzi się po dwóch piętrach i jest super.
      Tylko mój dom jest dosyć wąski a wysoki .Na parterze jest chłodno -trzeba mieć polar :))Naprawde żałuję że w drugiej cześci domu nie mam drugiego kominka -umieściłabym go tuż przy drzwiach wejściwych i w pionie dogrzała dwa chłodnawe pokoje.Szkoda ale człowiek się uczy.
      Uwielbiam takie ciepło jakie daje kominek.Mocne i szybko odczuwalne
      I koszty -na drewno od września wydaliśmy około 800 zł i mamy jeszcze na dwa tygodnie lutego.
      Dach jest z jakieś skandynawskiej blachy z długą gwarancją -normalnie układanej-nie w rąbek ( już nie pamiętam jak to się nazywało ) chyba po 20 zł metr....U nas go nie widać i mam szansę nigdy go nie zobaczyć :)
      Obawiałam się tylko że będzie akustyczny-trochę jest jeden z daszków położony niżej niż moja sypialnia.Trzeba coś wymysleć żeby go poprawić
    • jadwiszka Re: Dorjana 26.01.11, 17:31
      Dorjana, a wez mi jeszcze powiedz jak mozesz, czy macie jakies przyblizone koszty ile kosztowalo Was zamontowanie kominka z tymi odprowadzeniami?

weszłam na stronę firmy tym się zajmującej i wyszło mi ze na odporowadzenia do dwoch pokoi wyjdzie za caly osprzet bez wkładu jakies 10 tys i za taka kwote to szczerze mowiac dla mnie gra nie warta swieczki...
      • dorjana1 Re: Dorjana 26.01.11, 22:25
        Za osprzęt,wkład , robociznę w rozprowadzeniu kanałowym grawitacyjnym do 3 pokoi zapłaciliśmy 10 tys.Wkład Tarnav va ( 10 lat gwarancji ) kosztował nas wtedy 4 600 .Trudno może wyliczyć robociznę ale dużo mniej niż u ciebie.
        A musi to zrobić firma ?
        • jadwiszka Re: Dorjana 27.01.11, 08:54
          nieee ja zakładam, ze bedzie to robil moj tesc ewentualnie ktos z polecenia, tylko przerazilo mnie ze oprocz wkladu, obudowy uszczelnien bla bla bla bede musiala wydac na te odporwadzenia w cholere pieniedzy - czyli liczylam, ze za całosc całosc wyjdzie kolo 20 000 , co przy oszczednej budowie domu jest kolosalna kwotą , to wlaczał mi sie alarm, ze sie nie oplaca. a jesli mialo by to wyniesc juz z osprzetem i wkladem koło dychy- tez oscyluję z wkladem w taką kwotę, to bez zastanowienia robimy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka