kocia_noga
25.07.11, 23:14
Mamy zamiar kupić działkę z niewielkim domkiem letnim. Domek ok, jednakże poziom wód gruntowych w ostatnich latach podniósł się i w piwnicy stoi woda. Piwnica 2m głębokości, wykopana tylko p[od częścią domku, niegdyś służyła właścicielom do przechowywania różnych przetworów. Pozostawione przez nich półki i regały stoją 30cm w wodzie. Cała piwnica zbudowana jest z betonu, woda podsiąka dołem. Ściany piwnicy przedłużają się w cienkie ścianki dzielące domek na salon i kuchenkę, reszta domu jest drewniana, stoi na płytkich fundamentach, które tylko podtrzymują konstrukcję, nie ma tzw ławy. Wybaczcie mało profesjonalny opis.
Trochę się porozglądałam w sieci i wiem, że nie ma sensu wyprowadzanie wody rurami drenaqżowymi, bo nie ma jej dokąd odprowadzić,z resztą za drogo. Domek powstał w latach 80-90 i nie służy do regularnego zamieszkiwania, tylko do góra kilkudniowych wypadów.
Zasypanie piwnicy żwirem i piaskiem też nie jest dobrym pomysłem, bo nie likwiduje problemu wilgoci.
Myślałam o zaprawieniu tego betonu jakimś środkiem uszczelniającym, są różne, np firmy sika albo drycon. Wystarczyłoby na kilkanaście lat?
No i czy dałoby się je zastosować na mokry beton? Moglibyśmy wtedy wypompować wodę i zaprawić ściany i podłogę piwnicy czymś takim uszczelniającym robiąc z tego pomieszczenia rodzaj wanny w ziemi. Oczywiście woda podsiąkałaby nadal, p[rzechodząc z ziemi do ścian, ale byłby to proces długotrwały a my chcemy korzystać z domku jakies 10-15 lat.
Nie wiem, czy wystarczająco dokładnie opisałam problem, ale liczę na życzliwą jakąś radę.