Dodaj do ulubionych

Farba do malowania kaloryfera

09.06.12, 20:06
Witam - podczytuję Was i podziwiam za rozwiązania techniczne i świetne rezultaty pracy. Ja niestety taka zdolna nie jestem a mam w mieszkaniu coś, co mnie doprowadza do pasji i chciałabym to "naprawić". Jest to kaloryfer drabinkowy w łazience. Moje mieszkanko całe jest mini więc i łazienka w wersji mini. Także kaloryfer wisi tuż obok ubikacji, tak bliziutko, że jak sie człowiek wygodnie rozsiądzie to tylną częścia ciała dotyka kaloryfera. W zimie przyjemni ebo ciepły gorzej w pozostałych miesiącach. Ale ja nie o tym. Woda z ubikacji a pewnie i moje chłopaki przyczyniają się do obłażenia farby w tych rurkach obok ubikacji. Górna sa ładne białe, pokryte taką grubą warstwą białej jakby emalii a te obok ubikcji obdarte brzydkie i rude. Wstrętne. Czy zamiast wymieniać co 2-3 lata kaloryfer można go pomalować czyms co nie zlezie? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • leon64 Re: Farba do malowania kaloryfera 10.06.12, 22:07
      z grzejników drabinkowych, dobrej jakości farba nie odpada, nawet po 5-10 latach, do grzejników są specjalne farby do kupienia w sklepach/marketach budowlanych
    • lopi1 Re: Farba do malowania kaloryfera 12.06.12, 13:05
      Tak jak pisze Leon farba nie powinna schodzić. Ale jeśli sa odpryski i rdza należy:
      1. Miejsca zardzewiałe przetrzeć szczotką drucianą lub papierem ściernym
      2. Na to nałożyć np Cortanin (odrdzewiacz) Poczekać 24 godziny, całość zmyć wodą, wysuszyć.
      Cortanin do kupienia w sklepie motoryzacyjnym, można kupić małą flaszeczkę 0,2 l- ok 6 zł
      3. Na to farba podkładowa np. "Śnieżki" , czerwona, coś w rodzaju minii. Do kupienia małe puszeczki. Koszt ok. 8 zł.
      4. Po kilku dniach położyć jedną lub dwie warstwy farby do grzejników, pewnie Śnieżka też takie robi. Myślę, że też można kupić w małej puszce.
      Efekt nie będzie powalający ale będzie to lepiej wyglądać niż teraz.
      • emwu55 Re: Farba do malowania kaloryfera 12.06.12, 15:10
        Dziękuję za rady, już dowiadywałam się w sklepie z farbami i faktycznie Śnieżka ma w ofercie farbe do kaloryferów. Tego odrdzewiacza nie znałam ale popytam. Zedrę resztki farby i pomaluję, chyba nawet bez specjalnego talentu do malowania to straszydło po takiej renowacji będzie wyglądało lepiej niż teraz wygląda.
    • cyklina-klimkiewicz Re: Farba do malowania kaloryfera 12.06.12, 14:14
      Ja sądzę,że najlepiej jest zdjąć grzejnik, poszukać jakiejś lakierni proszkowej, albo producenta takiego typu wyrobów, to go na takiej lakierni przywrócą do życia i będzie jak nowy. Może też się opłaca wymiana na nowy. B.Klimkiewicz.
    • t_zarnecki Re: Farba do malowania kaloryfera 06.07.15, 08:53
      Rozwiązaniem problemu może być Lakiernia proszkowa. Usługa niedroga, a jeśli dobrze zrealizowana, to osiąga się trwałość na lata. Co prawda akurat ta lkaiernia jest na Śląsku ale zawsze można kurierem sprawę załatwić. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka