mac881 12.11.06, 15:38 witam, czy ktoś może orientuje się, ile kosztuje odnowienie starych mebli? chodzi mi o wiejkie kredeny, stoły, itp...? czy można to zrobić samemu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorfi123 Re: renowacja mebli 12.11.06, 23:18 Oj, też jestem ciekawa, bo nasz szkrab strasznie nam meble zniszczył. Tyle, że z renowacją to chyba jeszcze z rok poczekamy aż bardziej zmądrzeje. Odpowiedz Link
annasza33 Re: renowacja mebli 13.11.06, 10:39 Oczywiście, że można samemu, ale to straszna praca jest. Sama uczyłam się na wielkich, masywnych, drewanianych meblach ogrodowych. Dużo kurzu, bo trzeba stare warstwy lakieru zdrapać papierem ściernym, potem mnóstwo malowania, bo dość zawiłe wzory poręczy i oparć mają. Potrzebne jest jakieś dobrze wentylowane pomieszczenie do zabawy w renowację. A jesli do fachowca - to jest teraz mnóstwo takich. Pisze wtedy: renowacja mebli, czasem tapicer też potrafi odświeżyć stare drewno. Odpowiedz Link
gggrazik Re: renowacja mebli 14.03.07, 09:11 najlepiej wyczyścic na mokro,czyli denaturatem lub innym środkiem,ktory nie zniszczy a dopiero porem lekko się szlifuje resztki i wygładza a do rzeźb to są specjalne szczotki,ale to cięzka praca pozdrawiam Odpowiedz Link
gggrazik Re: renowacja mebli 14.03.07, 09:09 Jezeli są małe dzieci to wiadomo najlepiej poczekac i to nie rok a więcej,chociaz znam kiltulatki 6 i 7 latki,którym rodzice wszczepili miłosc do staroci i one to szanują ,wiem bo odnawiam im meble,jeżeli rodzice tylko znajdują cos ciekawego,pozdrawiam Odpowiedz Link
falka32 Re: renowacja mebli 15.11.06, 22:26 Przy okazji zapytam, czy któraś z was może wie, gdzie (okolice WArszawy) można zreperować lekko uszkodzoną plecionkę z rafii na oparciu fotela? Sama ją rozwaliłam :) Odpowiedz Link
szadoka Re: renowacja mebli 19.12.06, 14:00 Ja wiem, na Lopuszanskiej, niedaleko volvo jest sklep z meblami kolonialnymi i tam naprawiaja placionki z rafii. Nie korzystalam, widzialam napis na sklepie. Odpowiedz Link
gggrazik Re: renowacja mebli 14.03.07, 09:13 jhestem ze śląska,ale wiem że najlepiej wiedzą ci co dokonują renowacji albo na giełdzie w Warszawie można spotkac,pozdrawiam Odpowiedz Link
imka1 Re: renowacja mebli 23.11.06, 15:44 witaj, na forum wnętrza fotoforum.gazeta.pl/71,1,35.html poszukaj przez wyszukiwarkę tego tematu. Jest kilka wspaniałych przykładów samodzielnego odnowienia mebli- to co prawda wymaga ciepliwości ,jednak satysfkacja ogromna. Oczywiście aspekt finansowy też nie jest bez znaczenia. Zyczę powodzenia. Odpowiedz Link
olida Re: renowacja mebli 13.12.06, 23:37 ja mam prawie same takie wiejskie meble w domu, kryte woskiem. Kupuje wszystko u znajomego juz goscia w Olsztynie. Ale często bywa w Warszawie, więc może wziąć, odnowić i przywieźć. Jeśli chcesz to mogę ci dać namiary, bardzo porządny człowiek. A samemu - faktycznie robota bardzo żmudna. Odpowiedz Link
gggrazik Re: renowacja mebli 14.03.07, 09:16 najlepiej jak fachowiec pokaże co i jak niewjeden po takiej gazetowej renowacji płacił potem majątek ,kazdy mebel jest czym innym i dlatego jak można jakiś zniszczyc to owszem byle nie stary Odpowiedz Link
gggrazik Re: renowacja mebli 10.01.07, 23:22 odnawiam stare meble 10 lat i trudno powiedziec jaka jest cena nie znając mebla,jak chcesz sam to prosze o kontakt ,powiem co i jak pozdrawiam Odpowiedz Link
gggrazik Re: renowacja mebli 14.03.07, 20:16 to trzeba zobaczyc,w jakim stanie i z jakiego okresu,oraz z jakiego drewna Odpowiedz Link
misz_masz ok. Warszawy meble 15.03.07, 13:29 a czy ktos wie gdzie w okolicach W-wy mozna zakupic stare meble do renowacji i nietylko? Odpowiedz Link
gggrazik Re: ok. Warszawy meble 16.03.07, 12:52 na giełdzie w warszawie ale tam drogo i szukac na giełdach poza w-wą bo tam mozna znaleźc jeszcze perelki,pozdrawiam renowatorka Odpowiedz Link
misz_masz Re: ok. Warszawy meble 16.03.07, 15:59 ze w Warszawie drogo to ja wiem, dlatego tez szukam namiarow poza miastem, tylko gdzie? Odpowiedz Link
gggrazik Re: ok. Warszawy meble 17.03.07, 11:00 zalezy jak daleko chce sie wyjeżdżac poza ,są gieldy co niedzielę w krakowie,oraz w kazdy piątek i sobotę miesiąca w Bytomiu i tam zjeżdżają wszyscy z całego kraju,jeżeli ceny nie maja znaczenia,to w Sandomierzu mozna dostac coś ciekawego,pozdrawiam Odpowiedz Link
nawalonych7krasnali Re: renowacja mebli 15.12.13, 14:02 bzdury opowiadasz, zależy od powłoki i czy są wzory, czy nie. Zdjęcie powłoki lakierniczej nie różni się od lakierowania - malujesz, ściągasz i malujesz na nowo. Jeśli ktoś lakierował cokolwiek i efekt mu się spodobał, to może się za to zabrać bez wahania... Odpowiedz Link
kalebala Re: renowacja mebli 10.01.14, 13:52 Witam, chętnie odpowiem. Jest pewien pomysł, jak to zrobić samemu, ale jednocześnie z pomocą i radą osoby, która się na tym zna. Wystarczy udać się do pracowni PatyNowy przy ul. Kamiennej. Są różne możliwości, np. można przyjść na warsztaty ze swoim meblem, albo po prostu skorzystać z porad, dostać wszystkie potrzebne materiały i zrobić to w domu. Cały artykuł o tym jest na blogu tutaj qukeria.pl/?p=2162, bardzo ciekawie napisany i są zdjęcia odnowionych mebli, np. można je pomalować specjalnymi farbami, a tu o warsztatach, jakie organizuje tam Monika: qukeria.pl/?p=2506 ps na stronie są zdjęcia wielkiego kredensu przed i po;-) Odpowiedz Link
nawalonych7krasnali Re: renowacja mebli 10.01.14, 18:16 To jeszcze podaj w jakim mieście na Kamienną trzeba iść... Odpowiedz Link
nawalonych7krasnali Re: renowacja mebli 30.05.14, 01:37 wiesz co, przestań już pieprzyć z tymi flugerami - co niby z tej strony nadaje się do renowacji? - wiesz wogóle co to słowo oznacza? Odpowiedz Link