Dodaj do ulubionych

budowa domu

25.01.07, 15:47
Cześć,czy ktoś może mi napisać jak załatwia się sprawy związane z przyłączami
przed budową domu? Jakie są z tym związane koszta? Wiem na razie ile
potrzebuje na działkę i ile teoretycznie wyniesie mnie stan surowy zamknięty
ale nie znam innych kosztów budowy:(
Obserwuj wątek
    • kasia_de Re: budowa domu 25.01.07, 15:55
      wszystko zależy w jakiej odległości od działki są tzw 'media" - np. jeśli rura
      od gazu jest wzdłuż działki to standardowe przyłącze kosztuje około 1000 zł,
      ale jak jest daleko to musisz robić budowę odcinka sieci na swój koszt a to
      nawet kilkadziesiąt tysięcy moze być.
    • j_gis Re: budowa domu 25.01.07, 16:51
      a może ktoś się orientuje jak te sprawy załatwia się w środzie śląskiej, bo tam
      te sprawy będę musiała załatwiać.
      • kasia_de Re: budowa domu 25.01.07, 17:18
        załatwia sie wszędzie podobnie - musisz się dowiedzieć, kto jest na tym terenie
        dostawcą energii, gazu, wody i udać się do tych instytucji po warunki
        przyłączenia.
        Dowiedz się co będzie potrzebne, czasem chcą mapę do celów projektowych, czasem
        nawet plan zagospodarowania działki (mapę z wyrysowanym domem), czasem akt
        własności działki.
        Za takie warunki (druczek z opisem) trzeba czasem zapłącić np. 100-150 zł. czas
        oczekiwania różny - od tygodnia do nawet miesiaca.
        (piszę o swoich doświadczeniach, w całkiem innym regionie, ale podejrzewam, że
        wszędzie jest podobnie).
    • mifff Re: budowa domu 25.01.07, 17:53
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=30197642&a=30206265
      Do wydania warunków budowy przyłączy potrzeba tytuł prawny do działki :(
      Projekty przyłączy to przeciętnie 500 zł za medium.
      W ZE pobierają jednorazową opłatę za przestł ok. 90 zł z 1kW przydziału mocy.
      5kW wystarczy do budowy. Potem dopłacisz za kolejne 8 kW, bo potrzeba 14 kW na
      dom. Inaczej, tyle nie potrzeba, ale warto mieć :)
      • dominikapraca warunki z ZE 16.05.07, 13:06
        Własnie ZE zaproponował mi warunki przyłącza - linia napowietrzna, 16 KW za 160
        zł za 1/kw, na budowę 10 KW, ogólnie wyszło, że mam zapłacić 2600 zł brutto.
        Cholera trochę dużo, tym bardziej, że budowac się zamierzam dopiero za 3 lata.
        Teraz okres oczekiwania na przyłącze wyznaczono mi za 14 miesięcy. Nie wiem co
        robić?? Zmniejszyć KW?? Nie podpisywać umowy?? Help, to pilne, na odwołanie się
        mam wedle tego co napisali - 3 dni, a pismo przyszło wczoraj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka