Dodaj do ulubionych

oceńcie mój nowy projekt

28.03.07, 18:35
Jakiś czas temu prosiłam Was o to ale dalam innym projekt. Po Waszych uwagach
i dogłęnbnych przemysleniach zmieniłam opcję:) niestety bezposredniego linka
nie da się wkleić ale należy wejsć na stronę www.archeton.pl i
wybrać "mikołaja". Projekt w środku podoba mi się na 95%, a na zewnątrz na
80%. Ale ma wszystko co mi trzeba do szczęscia:)
Zmiany jakie chcemy wprowadzić to piec - won z łazienki górnej do garażu,
balkon od tego pokoju o wymiarach 9.4 m też won bo tam zrobimy garderobę. Na
pewno chcielibyśmy zmniejszyć schody, gabaryty bo teraz zajmują dość sporo
miejsca nawet kosztem mniejszej wygody. Czy myslicie że tak można zrobić??
To tyle z mojej strony:)
Obserwuj wątek
    • mifff Re: oceńcie mój nowy projekt 29.03.07, 07:00
      > Zmiany jakie chcemy wprowadzić to piec - won z łazienki górnej do garażu

Tam jest pralka, a nie piec.

• paulina.ryska miff 29.03.07, 08:21
        z tego co mi napisala osoba, która buduje ten dom to wlasnie piec miał być w
        łazience na górze. Też nie chciałam w to wierzyć, bo to bezsens absolutny ale
        tak podobno jest w tym projekcie.

miff a co z resztą?
        • mary_lu Re: miff 29.03.07, 17:33
          W łazience na górze wyraźnie jest piec w projekcie...

Mnie ten projekt by nie odpowiadał...
          Balkonów nie przewiduję wcale, bo nie wydają mi się potrzebne w domu
          jednorodzinnym z ogrodem.
          Brakuje spiżarni.
          Na górze jest tylko jedna łazienka - nie wiem, ilu masz domowników, czy masz
          dzieci... Wszyscy mają korzystać z jednej łazienki? Ktoś ze swoimi gratami ma
          latać z sypialni do "gościowej" łazienki na dole?
          Kuchnia, łazienki, pomieszczenie gospodarcze porozrzucane po całym budynku -
          niezbyt to oszczędne.
          Na dole za dużo miejsca zajmuje komunikacja.
          • paulina.ryska mary 29.03.07, 18:54
            Balkony mi są potrzebne chociazby do wietrzenia pościeli:) Jeden zlikwiduję le
            dwa pewnie zostaną. Spiżarnia gdzieś sie wykroi nawet przy kuchni kosztem
            wejscia do niej z przedpokoju.
            Jedna łazienka na gorze nam wystarczy, bo na dole też będzie łazienka z
            prysznicem taki jest zamiar:) Jak trzeba będzie rano to faktycznie któres z
            dzieci lub ja pojdę kapac sie na dól dla mnie to nie problem.
            Własnie co do komunikacji mam najwieksze zastrzeżenia. chcemy zmniejszyc te
            schody tak, żeby powiekszyly ten pokoik na dole oraz łazienke na dole.
            Mam nadzieję, że wypowie się jakaś mądra głowa i powie czy takie schody można
            jakoś zmniejszyć tak, zeby nadal moc po nich wchodzic bez problemu.
            Osobiscie podobają mi sie najbardziej domy z kopertowym dachem gdzie na gorze
            są tylko okna polaciowe ale skosy ktore tam zazwyczaj wychodzą niestety
            odbieraja powierzchnię. Gdyby byo mnie stać na dom o pow. ponad 200m kw to bym
            sie nie zastanawiala:)Wtedy żadne skosy nie są dla mnie problemem:))
            • mary_lu Re: mary 29.03.07, 23:59
              Paulino, nie jestem fachowcem, więc oceniam projekt tylko w świetle moich
              dotychczasowych doświadczeń i osobistych upodobań...

W domu, w którym teraz mieszkam, balkony rzeczywiście służą tylko do wietrzenia
              pościeli... Dotakowo lubią wymagać konserwacji i napraw, jeden jest przyczyną
              pięknego mostka cieplnego, na jednym odpadają płytki. Mnóstwo z nimi zachodu a
              zero radości - wszyscy relaksują się na tarasie na parterze przy ogrodzie.
              Trochę drogo wyszły te przybytki do wietrzenia pościeli...

Nie liczyłabym na bezproblemowe wysyłanie kogoś do dolnej łazienki... Jak by to
              miało wygladać? Siódma rano, wszyscy mają pół godziny na wyjście do
              pracy/szkoły, jedna osoba bierze prysznic w górnej łazience, reszta ma do
              dyspozycji dolną, ale ich ręczniki, kosmetyki, szczoteczki do zębów, lokówki są
              zamknięte w górnej... Trzymać rzeczy połowy domowników w dolnej łazience?

Mieszkam teraz w domu z wieloma skosami na ostatnim piętrze. Nie tylko
              odbierają powierzchnię, ale wymagają okien dachowych, których nie lubię, nie
              pozwalają wstawić sensownych szaf na ubrania, regałów na książki, powiesić
              wszystkich zdjęć, obrazów i plakatów... Ograniczają wybór miejsc na wiele mebli
              i sprzętów...
              • paulina.ryska Re: mary 30.03.07, 11:07
                wiem wiem jak jest ze skosami na poddaszu. Mam je w swoim domu rodzinnym ale
                bez okien dachowych, a u znajomych same okna dachowe. Podobają mi się okna
                dachowe, zdoktoryzowałam się;) na ich temat i boję tego, że jak wybiorę
                projekt bez żadnego balkonu/lukarny same mi się nie widzą/ to będę czuła się
                klaustrofobicznie. Sama tego nie wiem... W sumie obejrzałam tyle projektów, że
                powinnam usiąść i tylko przebierać, ale tak naprawdę nie mam za bardzo z czego.
                • mifff Re: paulina 30.03.07, 21:14
                  > projekt bez żadnego balkonu/lukarny

Wybieraj z lukarnami. W lukarnie może być tylko okno, albo drzwi balkonowe
                  (same)
                  Wstawiasz barierkę (wystarczy do wietrzenia pościeli), a balkon możesz sobie
                  darować :)
                  • paulina.ryska miff 30.03.07, 21:39
                    własnie o tzw "koszu" myslałam:) Ale ten balkon od ogrodu by został:)) Tak mi
                    sie marzy na razie:)))
                    A co ze schodami miff??? Można je skręcić bardziej aby pozostały funkcjonalne i
                    zajmowały przez to mniej miejsca??
          • mifff Re: miff 30.03.07, 21:10
            Faktycznie jest piec. Pisząc poprzedniego posta, nie powiększyłem rzutów.
            Przepraszam
    • mifff Re: oceńcie mój nowy projekt 30.03.07, 22:33
      > Zmiany jakie chcemy wprowadzić to piec - won z łazienki górnej do garażu

Jeżeli gazowy, to są obwarowania:
      osobne pomieszczenie, drzwi itp. Przeczytaj instrukcję montażu, nie instrukcję
      użytkowania.

> pewno chcielibyśmy zmniejszyć schody

RozdziaΠ 4
      Schody i pochylnie
      § 68. 1. Graniczne wymiary schodów staΠych w budynkach
      o ró˝nym przeznaczeniu okreÊla tabela: (nie można wkleić)
      Za bardzo nie da się ich zmniejszyć, bo wejście do garażu, bo wejście nad
      garażem :(
      Cała chałupa jest ścieżką zdrowia.
      Salon z jadalnią, niby duży, ale stół wędrujący i raczej brak miejsca w salonie
      na wygodny wypoczynek 3 - 4 osób.
      Wykusz - zyskujesz wątpliwe 1,5 m2, a ściana kosztuje 3 x więcej.
      Garaż stanowczo za duży dla samochodu, a rupiecie tam nie zmieszczą się. Gdzie
      logika? Duży garaż, a walczysz o mał wygodne schody :(
      hol 14,8 m2
      kuchnia 12,3 m2
      pokój dzienny + jadalnia 31,2 m2
      Razem 58,3 m2 przy wysokości 2,55 m :((
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=33290777&a=33310742
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=53194535&a=53233390
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=57206979&a=57360684
    • martajotka Re: oceńcie mój nowy projekt 12.04.07, 10:23
      cześć, nie wiem jakie są Wasze decyzje, ale podsunę Wam jedną uwagę.
      Najprawdopodobnieij piec w łazience górnej został zaprojektowany jako gazowy-
      kondensacyjny. Przeniesienie go do garażu do zmian akondygnacji i co za tym
      idzie wydłużenie komina. Piece kondensacyjne powinny mieć jak najkrótszy komin
      bo to zwiększa ich wydajność nawet do 30%. Dłuższy komin= wyższe koszty. Warto
      przemyśleć. A obecnie te piece są tak małe, że ich obecność jest prawie
      niezauważalna.
      pozdrawiam i powodzenia
      • paulina.ryska dzięki martajotka 16.04.07, 10:53
        nie mam pojęcia co tam jest za piec:) Wiem, że osoba budująca dom wg tego
        projektu własnie wyniosła piec do garazu. Więc jakby co mamy gdzie z nim uciec.
        Jeżeli jest tak jak piszesz to być może zostanie w łazience:) Jak na razie
        szukamy róznych propozycji rozwiązań, oglądamy i przemyślewuwujemy;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka