Dodaj do ulubionych

otwarty kominek

28.04.07, 22:23
Co sądzicie na temat, jakie macie doświadczenia, ktoś robił? Wady i zalety..
Bardzo chętnie wysłucham - szalenie mi się podoba ale nie mam żadnego
doświadczenia z kominkami. Wkrótce zaczną robić nam fundamenty i coś muszę z
tym kominkiem postanowić.
Obserwuj wątek
    • dwapsyikot Re: otwarty kominek 01.05.07, 13:40
      fajne ale niepraktyczne. zalezy na czym ci zależy ;-). otwarty ogień ma :
      zapach , odgłosy, wszystko to co w nim urzekające , zamknięty natomiast
      gwarantuje więcej bezpieczeństwa, nie pachnie , chyba że są problemy , słabo
      słychać , tylko widwć bez problemu. często używany otwarty kominek powoduje
      zabrudzenie ścian dosyć szybko. niektóre elementy spalania gwarantują niezłą
      jazde , np. szyszki....
      • mala.meg Re: otwarty kominek 01.05.07, 13:51
        zależy mi właśnie na jego dekoracyjno-odgłosowo-zapachowej stronie. Wiem że
        jest o wiele mniej praktyczny bo się więcej spala opału itd. Używany bedzie jak
        sądzę raczej okazjonalnie, ale za to z wielką przyjemnością. Ale wiem też że
        własnie budowa takiego otwartego paleniska nie jest prostą sprawą (odpowiednie
        przekroje, wielkości itd). Potrzebuję praktycznych uwag co do budowy, czego się
        wystrzegać, o czym pamiętać. Z góry dzięki.
        • dwapsyikot Re: otwarty kominek 01.05.07, 23:59
          co do przekrojów i innych fachowych spraw to musi zrobić po prostu fachowiec.
          rada praktyczna, dużo miejsca wokół zabezpieczonego przed ogniem, to bardzo
          ważne, bo iskry dużo potrafią a jak coś wypadnie to jakby miało nogi.no i
          naprawdę dopóki sięnie wypali to nie można zostawić.blachy , które sprzedają w
          sklepach z kominkami do zabezpieczenia podłogi są stanowczo za małe. ja miałam
          przez jakiś czas niezabezpieczoną podłogę, i potem próbowałam kupić blachę ,
          która mi zasłoni przypały , niestety wszystkie były za małe. no i naprawdę
          uwazaj na szyszki, nasionka ze środka strzelają po całym salonie , tylko raz
          nam się to zdarzyło , i po tym incydencie zrobiliśmy zamknięty, przemyśl sprawę
          bo przeróbka w drugą stronę jest trudna . jeśli planujesz otwartą kuchnię to
          niestety musisz zapomnieć o wyciągu nad kuchenką, cały dym pójdzie do środka.
          zapach , który zostaje w mieszkaniu , jeśli trafi się wilgotne drewno nie jest
          już tak przyjemny, ale jeśli to sporadycznie to nie wiem... ja w każdym razie
          odradzam. z drugiej strony kiedyś nie było wkładów i ludzie robili kominki. ja
          bym wybrała jakiś fajny wkład, albo żeliwną koze , jotul ma dobrąjakość i fajne
          wzory...pamiętaj też o ubezpieczeniu , nie wiem czy nie będzie kłopotów ,
          trzeba sprawdzić
          • sikorka68 Re: otwarty kominek 02.05.07, 01:18
            "bo iskry dużo potrafią a jak coś wypadnie to jakby miało nogi.no i
            > naprawdę dopóki sięnie wypali to nie można zostawić.blachy "
            Iskry masz wtedy, jak palisz drewnem iglastym.
            Do kominka tylko drewno liściaste, inaczej faktycznie ogień nóg dostaje.
            Igła szybciej się wypala. Od lat palę w piecu drewnem i od lat moi rodzice mają
            otwarty kominek- palą tylko liściastym. Buk, dąb jest droąszy, ale o wiele
            dłużej trzyma i wychodzi ekonomiczniej. Do pieca dokładamy co około 3 godziny.
            Jeszcze jedno- popiół z liściastego długo jest gorący.
        • dwapsyikot Re: otwarty kominek 02.05.07, 00:02
          przypomniało mi się że widziałam wkład otwierany na dwie strony i można wtedy
          palić w otwartym kominku , a potem zamknąć i w ten sposób wilk syty i owca
          cała , nie przypalona ;-)
    • mifff Re: otwarty kominek 01.05.07, 23:17
      Fajny, ale oka nie spuszczaj, zanim się nie wypali.
      I zero procentów na imprezie.
    • cromwell1 Re: otwarty kominek 02.05.07, 16:42
      poki co poszukaj w sieci sytemow kominow ocieplanych
      nadaja sie do kominkow
      wrecz zalecane sa do kominkow otwartych

masz linke do ciekawej strony kominkowej;)

www.e-kominki.pl/?modul=1
      pzdr.
      • cromwell1 Re: otwarty kominek 02.05.07, 16:57
        przed fundamentami nie zapomnij o rurze doprowadzajacej swieze powietrze do kominka

pzdr.
    • bradz Re: otwarty kominek 05.05.07, 21:35
      Mam "otwarty", właśnie w nim palę. Gdy budowalismy dom 10 lat temu, taki
      przyplynął, jako prezent z Kanady. Palimy w nim bardzo często, szczególnie
      wiosną i jesienią. Zdarza się czasem, że sie nieco nadymi, co zupelnie mi nie
      przeszkadza. W salonie są płytki, więc żadnych blach przed nim nie posiadam.
      Czy chciałabym zamknięty? Chyba nie, lubię swój. Moje dorosłe dzieci czasem
      nawet pieką w nim kiełbaskę, jak na ognisku. Tyle spostrzeżeń..
      • mala.meg Re: otwarty kominek 07.05.07, 13:28
        Zrobimy otwarty, nie wszystko musi być super praktyczne. Jeszcze się
        poprzegryzam przez te techniczne historie, wolę wiedzieć cokolwiek niz nic. Jak
        bedzie dobrze to się pochwalę..
        • mili_vanili licz sie z kurzem w większych ilosciach! 08.05.07, 11:30
          • mala.meg Re: mili_vanili 08.05.07, 16:43
            od sadzy?
            • dwapsyikot Re: mili_vanili 13.05.07, 00:15
              kurz , nie sadze , ale nawet z zamkniętym jest ten problem, po prostu się
              kurzy jakby popiół ale miałki.najwięcej wokół kominka alle w moim przypadku
              równiez tam gdzie są wyloty ciepgo powietrza .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka