anetina 22.11.07, 08:22 jak najlepiej i u kogo podzielić działkę? działka jest szerokości 20 m, ale długa na 250 m czy podział trzeba robić w Urzędzie Miasta, Gminy czy u notariusza? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
popirna Re: podział działki 22.11.07, 12:21 Decyzję o podziale wydaje gmina. Potrzebny jest do tego geodeta z uprawnieniami. Nie każdą działkę można podzielić. Najlepiej popytać po sąsiadach, kto ostatnio coś dzielił, wydzielał i z usług jakiego miejscowego geodety korzystał. Koszt imprezy pod Wartszawą to ok. 3 000 zł. Potem u notariusza sprzedaje się / kupuje wydzieloną wcześniej działkę. Odpowiedz Link
monisse25 Re: podział działki 22.11.07, 15:25 hej,my właśnie jesteśmy w trakcie załatwiania podziału. Wygląda to tak,że najpierw najlepiej wziąźć warunki zabudowy dla danego terenu,następnie znaleźć geodetę który wszystkim się zajmuje. Koszt to ok. 1800 zł jeśli chodzi owoj.śląskie.Taki geodeta robi mapę gdzie jest wstęony projekt podziału,następnie trzeba złożyć taką mapę wraz z innymi mapkami do urzędu miasta i czekać na postanowienie o podziale.Jak urząd się zgodzi to wtedy geodeta robi mapę właściwą,zaznacza kamieniami granice itd. no i wtedy składa się wniosek o Decyzję. Później można już robić Z tym co się chce:) taki podział trwa ok., 3 miesięcy(w wersji optymistycznej):D U nas trwa już 3 mc a jesteśmy w połowie ,muszą być uregulawane wszystkie sprawy( droga dojazdowa,odpisy kasiąg wieczystych itd)a na wszystko trzeba czekać i niestety wszystko kosztuje.U nas zresztą i taksię opłaca bo działkę dostaniemy jako darowizna. Pozdrawiam,mam nadzieję,że udzieliłam wyczerpującej odpowiedzi:) Odpowiedz Link
anna_mrozi Re: podział działki 28.11.07, 21:38 Jeśli to działka rolna to musisz pamiętać, iż min. wielkość działki po podziale to 3 tys m2. Odpowiedz Link
kasia_de Re: podział działki 29.11.07, 10:05 ha, a może ktoś wie, jak to się robi w takiej sytuacji: mam nieruchomość skłądającą się z 2 działek - w sumie 1300 m2, to są 2 dłuuugie ale wardzo wąskie działki - po kilka metrów. Na obydwu naraz buduję dom, nie trzeba ich było do tego scalić. Jak dom będzie gotowy chciałabym te działki scalić (jeśli trzeba) i podzielić ale nie wzdłuż jak jest teraz tylko w poprzek. Jest taka możliwość bo to nieruchomość narożna i są wjazdy z 2 stron. Działki wyszłyby po około 650 m2. Na jednej zostałby mój dom. Jak to się załatwia? Odpowiedz Link
mifff Re: podział działki 29.11.07, 10:32 > 2 dłuuugie ale wardzo wąskie działki Każdą dzielisz oddzielnie :) Odpowiedz Link
anna_mrozi Re: podział działki 29.11.07, 11:01 a jest aktualny plana zagospodarowania? jeśli tak, musisz sprawdzić min.wielkość działek budowalnych (z reguły takie są określone); a po radę najlepiej udać się do geodety (doświadczonego i poleconego), oni są na bieżąco z wszelkimi kruczkami ;) Odpowiedz Link
kasia_de Re: podział działki 29.11.07, 19:33 gmina ma plan zagospodarowania, działka może mieć minimalnie 600m Odpowiedz Link
4umka Re: podział działki 29.11.07, 21:40 Witam! Tak się składa, że jestem geodetką od 5 lat, a podziałami zajmuję się od jakichś trzech, więc jestem całkiem na bieżąco. Być może będę mogła udzielić kilku informacji. Zacznę od tego, że jeżeli na obszarze, na którym znajduje się działka jest opracowany plan zagospodarowania przestrzennego i jest w nim przewidziane, że będa to działki budowlane to nawet jeżeli są to wyjściowo działki rolne to nie musi być zachowana ta wielkość 3000 m2. Najlepiej pójść do jakiejś firmy geodezyjnej i tam powiedzą wszystko dokładnie. Opracują wstępny projekt podziałui złożą go w urzędzie gminy lub w odpowiednim wydziale planowania przestrzennego. Po otrzymaniu z w/w urzędu postanowienia o możliwości podziału rozpoczyna się procedura i trwa ona kilka miesięcy. tak naparwdę, jeżeli działka ma założoną Księgę Wieczystą, jasny przebieg granic, uregulowany stan prawny to taki podział (od momentu uprawomocnienia się postanowienia do wydania decyzji) można zrobić w miesiąc. W bardziej skomplikowanych przypadkach potrafi się to ciągną latami... jak geodeci opracują juz cała dokumentację podziałowoą przekazują ją do swojego ośrodka dokumentacji celem sprawdzenia. Jeśli wszystko jest ok - składa się kolejny wniosek, tym razem o wydanie decyzji o podziale w sposób pokazany w operacie podziałowym. Po wydaniu i uprawomocnieniu decyzji można już u notariusza sprzedawać, pzrepisywać i robić inne rzeczy z działką ;p Jeśli chodzi o to, że budynek będzie budowany na dwóchj działkach - to nie jest problem. Tylko przy wystąpieniu o warunki zabudowy dobrze jest określić to we wniosku. Można też połączyc działki (nie scalić, tylko połączyć) w jedną, ale to dodatkowe koszty i tez się coś takiego robi u geodety. Czas oczekiwania ciut krótszy niż przy podziale, ale poniżej miesiąca raczej nei zejdzie. To tyle na ten moemnt. Jeśli mogę odpowiedziec na jakieś inne pytania z chęcią to uczynię :)) Odpowiedz Link
kasia_de Re: podział działki 29.11.07, 23:11 to ja może bardziej szczegółowo bo mocno mnie to interesuje ;-) mój dom już się buduje, na tych 2 działkach. One mają status budowlanych, nie wiem jakim cudem bo mają po niecałe 7 m szerokości ;-) Czy ten idtniejący dom nie będzie jakąś przeszkodą? on jest tak ulokowany że nie będzie problemu z odległością od granicy po podziale itp. Czy lepiej dzielić każdą z tych działek osobno i potem również sprzedać 2, czy najpierw scalić (połączyć)? Chyba trzeba by połączyć, bo w planie zagospodarowania ustanowiono, ż edziałki budowlane mają mieć min 600m2. W tej chwili te 2 wąskie spełniają ten warunek, w sumie mają 1300 m3. Ale jak je podzielę na pół to każda będzie miała niewiele ponad 300 m2, więc może gmina sie nie zgodzi? Jeśli połączyłabym te 2 obecne działki (duze) i potem podzieliła powstałą działkę na pół to chyba ominęłabym ten problem, nie wiem czy wyraziłam się jasno... Odpowiedz Link
4umka Re: podział działki 29.11.07, 23:33 tak dokładnie z ustawy to nie zacytuję, ale jeżeli nawet te 2 działeczki po podziale są położone obok siebie i w posiadaniu jednej osoby i taką samą księgę wieczystą to stanowią one jedną nieruchomość i tak naprawdę to nie weydaje mi się, żeby były przesłanki do połączenia ich. Jednak warto się dowiedzieć u miejscowego geodety, bo urzędy całkie dowolnie to interpretują. Miałam u siebie sytuację, że w Gminie wydano odmowne postanowienie, a w urzędzie planowania (miejskim) mieli na ten temat całkiem inne zdanie. Najważniejsze to dopasować się do "swojego" urzędu, bo niestety różnie to bywa... Ja jestem z Białegostoku. Jeśli natomiast trzeba będzie połączyć, to proponuję najpierw, a potem dzielić. Podział przy istaniejącym budynku to albo po ścianie w której nie ma okien, albo 3 m od ściany bez okien, albo 4 m od ściany z oknami. W przypadku większych odległości nie ma problemów. No i oczywiście jeśli działka po podziale ma dostęp do drogi publicznej, ale w tym przypadku, jak napisałaś, ma :) Odpowiedz Link
kasia_de Re: podział działki 30.11.07, 11:00 z odległościami nie będzie problemu - działki mają po około 100m długoości, dom jest "wciśnięty" w jeden koniec, tak więc jeśli podział wyjdzie w okolicy 48 m, to do domu będzie prawie 20m. Ale działki mają osobne księgi wieczyste. Zastanawiam się, czy to jest przeszkoda? czy można jakiś wniosek złożyć o to żeby do jednej wszystko wpisać? nie wiem co bank na to bo na razie działki są zabezpieczeniem kredytu. Serdecznie Ci dziękuję za wszystkie informacje. To dla mnie bardzo ważne, bo te 650m działki, w mojej okolicy, nawet tak wąskiej działki, pozwoli nam złapać niesły oddech w razie ich sprzedaży. Odpowiedz Link
4umka Re: podział działki 02.12.07, 15:56 Nie można połączyć działek, jeśli nie są one w tej samej księdze wieczystej. Ale przenieść działki do jednej księgi (jeśli maja takiego samego właściciela) można bez problemu. Można to załatwić albo przez notariusza (to może kosztować) albo samemu złożyć odpowiedni wniosek w sądzie w wydziale ksiąg wieczystych. Też mam kredyt hipoteczny pod zastaw działki, ale my dopiero po podziale i uregulowaniu spraw ją zastawiliśmy, więc nie wiem jak z tym będzie. Dowiedz się przede wszystkim, czy na pewno te działki trzeba łączyć - vbo jeśli nie to zaoszczędzicie trochę czasu i pieniędzy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link