Dodaj do ulubionych

cromwell, mifff :)

26.07.09, 17:44
czytałam Wasze liczne wypowiedzi dotyczące projektu Ambrozja i mam prośbę, czy
moglibyście równie dokładnie przyjrzeć się mojemu projektowi?

Dodam, że jest on teraz w fazie adaptacji... to co już zmieniłam udostępnię w
postaci linka do rzutu.

www.archeton.pl/projekt/smolik_eko-923-1023-opisogolny-7a78507882d906d25de0c39cba0dea67
Zmiany wprowadzone:
fotoforum.gazeta.pl/3,0,1904960,2,1.html
Obserwuj wątek
    • mifff Re: cromwell, mifff :) 26.07.09, 21:40
      Czy to ma być dom letniskowy?
      • brzdac22 Re: cromwell, mifff :) 26.07.09, 22:06
        nie :)
        to ma być dom całoroczny dla rodziny 2+2.

wygląda jak letniskowy?
        • mifff Re: cromwell, mifff :) 26.07.09, 22:16
          > wygląda jak letniskowy?

Kurdupel :)

Zmiany idą w dobrym kierunku
          • brzdac22 Re: cromwell, mifff :) 26.07.09, 23:07
            Bardzo proszę o bardziej rozbudowany komentarz, ponieważ to wszystkie
            zaplanowane przeze mnie zmiany, a jeszcze mam szanse coś dołożyć :P bo projekt
            jest w adaptacji.

?????
            • mifff Re: cromwell, mifff :) 27.07.09, 00:08
              Zrezygnuj z okien dachowych. Lukarny będą niewiele droższe. Najtaniej
              powiększ okna w szczytowych ścianach i żadnych okien na dachu. To
              tylko sypialnie :)
              Zrezygnuj z doświetlenia schodów. W dzień i tak będzie jasno, bo
              można drzwi od sypialni otworzyć. Polecam podświetlenie diodowe w
              kontakcie (6 zł w Castoramie, moc 2W, ani licznika nie ruszy), albo
              takie:
              www.kdc.pl/produkt/10604/50/701563000/Lampki-do-kontaktu-Lava.html

Odwóć bieg schodów. Wejście od wiatrołapu da dużą przestrzeń na
              garderobę, odkurzacz i inne pierdoły (przyda się wentylacja z uwagi
              na buty :)
              Poszerz chałupę minimum 2m (zwiększysz koszty budowy o 30 tys., ale
              będziesz mieszkać "po ludzku).
              Wysokość pomieszczeń parteru, to w założeniu 2,55m. Nosem walniesz w
              żyrandol. Podnieś o minimum jeden pustak (trzeba dodać odpowiednio, 2
              schody lub 3).
              Brak kanciapy na narzędzia, ale to można w osobnym budynku
              gospodarczym.
              Drzwi na taras (w salonie) rozsuwane - zaoszczędzisz miejsce, nie
              niszczą firanek i zasłon.
              Nie dawaj zlewu pod oknem i znajdź miejsce na lodówkę.
              Do komina można wejść po drabinie, nie jest konieczny właz
              kominiarski, ale półka jest konieczna.
              Konieczne śniegołapy nad wejściem.
              Pamiętaj Brzdącu, że brzdące dorastają i mają swoje brzdące :) Gdzieś
              się muszą pomieścić.... z teściami.
              • brzdac22 Re: cromwell, mifff :) 27.07.09, 07:57
                mifff napisał:

> Zrezygnuj z okien dachowych. Lukarny będą niewiele droższe.

Z okien dachowych (wszystkich) zrezygnowałam. Powinno być to widać na rzutach
                poprawionych. :) Ale lukarn nie będzie.

> Najtaniej powiększ okna w szczytowych ścianach i żadnych okien na dachu. To
                tylko sypialnie :)

okien w szczytowych ścianach nie za bardzo można powiększyć bo nie zmieszczą się
                pod okapem - chyba że obniżę je jednocześnie, ale wysokość 85 cm chyba powinna
                zostać... a okna 150/150 ba sypialnie - w zupełności wystarczy, tym bardziej że
                częściej użytkowane pokoje dzieci mają okna na południowy-zachód więc słoneczko
                będzie.

> Zrezygnuj z doświetlenia schodów. W dzień i tak będzie jasno, bo
                > można drzwi od sypialni otworzyć. Polecam podświetlenie diodowe w
                > kontakcie (6 zł w Castoramie, moc 2W, ani licznika nie ruszy), albo
                > takie:
                > www.kdc.pl/produkt/10604/50/701563000/Lampki-do-kontaktu-Lava.html

Fajne lampka, na pewno skorzystam... schody nie będą miały swojego okna, ale
                planuję oświetlenie każdego stopnia w ścianie.

> Odwóć bieg schodów. Wejście od wiatrołapu da dużą przestrzeń na
                > garderobę, odkurzacz i inne pierdoły (przyda się wentylacja z uwagi
                > na buty :)
                Wejście od wiatrołapu? tzn. że chcąc wejść na górę będę musiała wychodzić do
                wiatrołapu? Nie wiem czy widać to na poprawionych rzutach, ale wiatrołap jest
                poszerzony o 50 cm co da miejsce na szafę wnękową w nim.. a w miejscu pod
                schodami ma się znaleźć lodówka, dlatego ważne jest żeby była możliwie blisko
                kuchni :)

> Poszerz chałupę minimum 2m (zwiększysz koszty budowy o 30 tys., ale
                > będziesz mieszkać "po ludzku).

Poszerzyłam o 50 cm i nie mogę więcej ze względu na szerokość działki i
                konieczność swobodnego przejazdu samochodem obok ściany budynku. Mieszkam
                obecnie na 45 metrach i chyba nie będę tak szaleć :) Powierzchnia użytkowa to
                118 mkw... (po poszerzeniu) więc dla 4 osobowej rodziny w zupełności wystarczy.
                A z synami po założeniu przez nich rodzin nie za bardzo planuję mieszkać...
                jeżeli zajdzie taka potrzeba to jeden dostanie pokój na dole, a drugi największy
                pokój na górze.

> Wysokość pomieszczeń parteru, to w założeniu 2,55m. Nosem walniesz w
                > żyrandol. Podnieś o minimum jeden pustak (trzeba dodać odpowiednio, 2
                > schody lub 3).
                W bloku nie jest wyżej i nie uderzam o żyrandol... wyżej nie da rady bo będę
                musiała zmienić kąt nachylenia dachu, a nie mogę (WZ) lub wysokość kalenicy (nie
                mogę - WZ). Robiłam wizualizację salonu o takiej wysokości i nie jest za
                nisko... bo i przestrzeń nie jest duża

> Brak kanciapy na narzędzia, ale to można w osobnym budynku
                > gospodarczym.

Będzie osobny budynek gospodarczy z garażem więc miejsca na składowanie
                wystarczy (6,2*7,0)

> Drzwi na taras (w salonie) rozsuwane - zaoszczędzisz miejsce, nie
                > niszczą firanek i zasłon.
                Okna będą rozsuwane :) Też o tym pomyślałam o okazało się że to nie jest dużo
                droższe rozwiązanie, ale architekt powiedział że nie musimy tego zmieniać na
                rysunkach.

> Nie dawaj zlewu pod oknem i znajdź miejsce na lodówkę.
                Lodówka będzie pod schodami. a zlew będzie trochę z boku okna (nie centralnie na
                środku)... okno zaś planuję otwierane przesuwnie ku górze, wiec wylewka nie
                będzie przeszkadzać podczas jego otwierania.

> Do komina można wejść po drabinie, nie jest konieczny właz
                > kominiarski, ale półka jest konieczna.
                o to zapytam architekta przy najbliższym spotkaniu. właz nie jest obowiązkowy?

> Konieczne śniegołapy nad wejściem.

Będę pamiętać - dziękuję!

> Pamiętaj Brzdącu, że brzdące dorastają i mają swoje brzdące :) Gdzieś
                > się muszą pomieścić.... z teściami.

Jeżeli tak będzie to chyba ucieknę do gospodarczego :P
                • mifff Re: cromwell, mifff :) 27.07.09, 12:33
                  > Z okien dachowych (wszystkich) zrezygnowałam. Powinno być to widać
                  na rzutach
                  > poprawionych. :)

Nad schodami jest.

> planuję oświetlenie każdego stopnia w ścianie.

Nie przesadzaj, będzie uciążliwe.

> Wejście od wiatrołapu? tzn. że chcąc wejść na górę będę musiała
                  wychodzić do
                  > wiatrołapu?

Wejście pod schody, od kuchni lub wiatrołapu. Zależy, co chcesz
                  poszerzyć. Od kuchni, zmieści się lodówka i będziesz miała kawałek
                  spiżarki. Od wiatrołapu, garderoba i miejsce na odkurzacz + ...
                  Zyskujesz ok. 4 m2, od wysokości "ponadnormatywnej" do ok 0,8m, ale
                  na półki wystarczy. Najwyżej pochylisz głowę, jak przed Panem Wójtem,
                  albo Plebanem.
    • cromwell1 Re: cromwell, mifff :) 27.07.09, 20:05
      na pierwszy rzut oka schody sa nieproporcjonalne
      wg przepisow max wysokosc stopnia to 19 cm
      dobierz wysokosc do wzoru na schody

pzdr.
      • mifff Re: cromwell, mifff :) 27.07.09, 21:44
        2h + s = 62 - 65 cm
        h - wysokość stopnia
        s - szerokość stopnia

h = 19 cm (max. dla budynków mieszkalnych) - wysokie, męczące przy
        schodzeniu
        h = 18 cm (naogół stosowane w domach jednorodzinnych) - wygodniejsze,
        ale...
        h = 17 cm (wygodne, ale więcej schodów, większy metraż klatki
        schodowej)
        s = 28 cm (optimum), 29 cm, też się nic nie stanie :)
        • cromwell1 Re: cromwell, mifff :) 28.07.09, 20:31
          dokladnie
          a teraz spojrz na projekt
          prawidlowe schody zaczna sie na przeciwleglej scianie

pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka