Dodaj do ulubionych

Co tak naprawde jemy???

30.10.03, 18:12
Dziś czytałam na forum o szynce świecącej w ciemnościach (
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=8659037 ) a teraz
rozszyfrowuję tajemnice witaminy E ;) Biorę ściąge i ide do lodówki
sprawdzić ;)
Oto wyszperana z internetu lista dodatków do żywności:

BARWNIKI:
E100-nieszkodliwy
E101-nieszkodliwy
E102 do E130-niebezpieczny
E131-rakotwórczy
E132 do E140-nieszkodliwy
E141-podejrzany
E142 do E149-rakotwórczy
E150 i 151-podejrzany
E152-zabroniony
E153 do E170-nieszkodliwy
E171-zabroniony w Polsce
E172 i E173 podejrzane
E174 i E179-nieszkodliwe
E180-podejrzany

KONSERWANTY:
E200 do E209-nieszkodliwe
E210 do E219-rakotwórcze
E220-niszczy witaminę B12
E221 do E235-zakłóca czynności jelit
E236 do E238-nieszkodliwy
E239 do E248-rakotwórczy
E249 do E252-szkodzi przy nadciśnieniu
E253 do E280-nieszkodliwy

ANTYUTLENIACZE:
E300 do E309-nieszkodliwy
E310 do E312-powoduje wysypki
E320 i E321-zabroniony
E322 do E327-nieszkodliwy
E330-rakotwórczy
E331 do E337-nieszkodliwy
E338 do E341-zakłóca trawienie

EMULGATORY:
E400 do E405-nieszkodliwy
E407 do E477-zakłóca trawienie
Obserwuj wątek
    • ellenai Re: Co tak naprawde jemy??? 30.10.03, 18:31
      o rany ,giks,naprawde dobra robote odwalilas z ta lista:)))))))) podziwiam:))))
      Lista ta jednak napawa strachem nieco, bo sa tam ciekawe kwiatki,
      np.rakotworcze:(((((jak to mozliwe ,ze to mozna uzywac??czlowiek nie wie nawet
      co je i jak mu to moze szkodzic:((((
      • giks Re: Co tak naprawde jemy??? 30.10.03, 19:37
        A to jeszcze nie wszystko! było by więcej tylko akurat strona jest w
        przebudowie ;)
    • zawisza777 Re: Co tak naprawde jemy??? 30.10.03, 20:31
      Mniam mniam co za pysznosci :) Ale tak powazniej to zwrocie uwage ze 80%
      zywnosci zawiera tego typu skladniki co jest nieziennie denrwojace.Ja osbiscie
      robiac zakupy mnie wiecej juz dwoch lat czytam dokladnie kazda
      etykietke.Naprawde jest ciezko cos wybrac bez "E" ale co tam dobrze miec pod
      reka taka liste pysznosci pod tytulem "E" chyba sobie to "printne" ;)
    • Gość: ll Re: Co tak naprawde jemy??? IP: *.g-net.pl 30.10.03, 20:53
      samo E nie swiadzczy o tym ze kryje sie pod tym kryptonimem jakas straszliwa
      trucizna. mam znajoma co studiuje cos zwiazane z zywienim od niej wiem ze juz
      dzis wiekszosc skladnikow jak sol itp. ma swoj odpowiednik E i za niedlugo opis
      skaldnikow produktu bedzie sie skladal z samych takich oznaczen.
      • giks Re: Co tak naprawde jemy??? 30.10.03, 21:27
        Właśnie dlatego ja to nazywam witaminą E bo jak by tak człowiek chciał patrzeć
        i szukać bez E to by chyba nic nie jadł. Ja to tylko jak dla dzieci to potrze
        co jest a resztę poprostu konsumuję nie zastanawiając się wiele.
      • zawisza777 Re: Co tak naprawde jemy??? 30.10.03, 22:53
        Tak drogi przyjacielu tylko nie bierzesz pod uwage ze to sa tzw.
        sobstancje "identyczne z naturalnymi" lub roznego rodzaju
        emulgatory,spulchniacze itd. Co z tego z identyczne jak nie sa naturalne! Zaraz
        sie powie ktos ze pod wzgledem chemicznym sa identyczne(niektore) jak naturalne
        ale....wlasnie ale ! Ja wole miec wszystko naturalne i zdrowe. :) Nie wiem czy
        widzicie co sie dzieje w USA-doskonaly przyklad. Tak zwane zdrowe jedznie
        dopuszczone do sprzedazy(nie moze byc nie zdrowe?) jest przyczyna ze blisko 60%
        ma nadwage.Wiem ze skladaja sie na to inne czynniki ale ten jest glownym.Zycze
        wszystkim smacznego szcegolnie jedzniu i piciu prodoktow Coca-Cola company! :)
    • giks Coca... 30.10.03, 21:33
      A tak nawiasem mówiąc popatrzcie sobie na Coca-Cole. Sama chemia a jednak...
      ma w sobie coś. Lekarze zalecają ją nawet małym dzieciom! jako środek przeciw
      zapalny! Coca-cola lekarstwem nigdy bym nie uwierzyła ;) Nie wiem jak tam z
      pepsi ;)
      • zawisza777 Re: Coca... 30.10.03, 22:56
        giks napisała:

> A tak nawiasem mówiąc popatrzcie sobie na Coca-Cole. Sama chemia a jednak...
        > ma w sobie coś. Lekarze zalecają ją nawet małym dzieciom! jako środek przeciw
        > zapalny! Coca-cola lekarstwem nigdy bym nie uwierzyła ;) Nie wiem jak tam z
        > pepsi ;)

Mojemu koledze jak bylismy w USA lekarz powiedzial zeby lekarstwa popijal 7Up
        bo jest zdrowszy od Coli! Bez komentarza! A pepsi ciut lepsze! acha jescze
        jedno jak nie pomaga odredzewiacz i WD-40 i nie mozecie odkrecic sruby to
        polejcie Coca-Cola Wnioski prosze wyciagnac samemu :)
      • zawisza777 Re: Coca... 31.10.03, 12:52
        giks napisała:

> A tak nawiasem mówiąc popatrzcie sobie na Coca-Cole. Sama chemia a jednak...
        > ma w sobie coś. Lekarze zalecają ją nawet małym dzieciom! jako środek przeciw
        > zapalny! Coca-cola lekarstwem nigdy bym nie uwierzyła ;) Nie wiem jak tam z
        > pepsi ;)

Z calym szacunkiem ale co za lekarz zaleca picie pepsi a w dodatku dziecku?.
        Choc by to byl prof. i tak nie uwierze ;) srodek przeciw zapalny he he chyba
        dobry odrdzewiacz :):)bez urazy giks...ale taka prawda :)
        • giks Re: Coca... 31.10.03, 13:12
          Mam Ci podać imię i nazwisko? a może nr kom :)
          Mi też w to ciężko było uwierzyć ale ten lekarz ciągle przywozi jakieś nowości
          a to była jakaś nowinka w świecie medycyny wtedy on sam nie mógł za bardzo
          tego zrozumiec bo czytając skład chemiczny nie widzial tam nic co by mogło
          mieć takie właściwości a jednak. A kazał dawać odgazowaną i nie koniecznie z
          lodówki ale może być chłodna i wiesz co pomogło ja sama nawet próbowałam :) A
          nawiasem mówiąc to ten lekarz jeszcze nigdy mnie nie zawiódł sam się u niego
          leczyłam jak byłam mała ;)
          • zawisza777 Re: Coca... 31.10.03, 13:16
            Oki doki Kazdy ma prawo do wlasnego zdania..moje jest inne w tym temacie. Mam
            nadzieje ze on sie nie myli bo to bedzie w jakims stoponiu rzutowac na wasze
            pozniejsze zdrowie.I zycze tym wszystkim, ktorzy pija zeby faktycznie cola i
            tego typu produkty nie maly na nich zadnego szkodliwego wplywu bo pozniej
            wszyscy poniesiemy tego konsekwencje :)
            • ellenai Re: Coca... 31.10.03, 16:25
              pice 7 up gdy dziecko chore jest powszechne tutaj, nikogo to nie dziwi, czy
              jest szkodliwe to nie wiem,jak na razie to nie widze zeby co sie zlego dzialo
              specjalnie z delikwentami ktorzy popijali 7 up przy rozstroju zoladka:))) co
              kraj to obyczaj, oni np. na sama mysl o kwasnym mleku drgawek dostaja.Jak
              mleko postoi z godzine poza lodowka to wg nich juz nie jest do picia eh:))))
            • giks Re: Coca... 31.10.03, 16:30
              zawisz a czy Ty nigdy nie pijasz coli lub innych tym podobnych
              • zawisza777 Re: Coca... 02.11.03, 23:44
                giks napisała:

> zawisz a czy Ty nigdy nie pijasz coli lub innych tym podobnych

Wystrzegam sie tego jak moge...nawiazujac do wypowiedzi Ellenai..generalnie
                wszystko co naturalne powinno byc zdrowsze nie to co nam serwuja obecenie rozne
                koncerny.Ja wiem ze to nie do konca jest prawda ale w wiekszosci przypadkow to
                co jest sztuczne nie przechodzi obojetnie dla naszego zdrowia.Produkty
                naturalne-nie moge byc z natury dla czlowieka szkodliwe.Sama natura wytworzyla
                je jako najlepsze dla organizmu.Wiadomo dieta czlowieka zmieniala sie przez
                tysiace lat ale...zobaczcie sami i porownajcie do czego doprowadzila natura a
                do czego czlowiek.Widac to jak na dloni ;)
    • jacaaa2 E-!!!! 24.01.04, 11:54
      E -jak śmierć lub w lżejszym wydaniu E -jak rak brrrrrrrrrrrrrrrr koszmar!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka