Dodaj do ulubionych

Nie tylko potrawy z grzybów

27.09.11, 12:26
zamknięty
Jak już grzybków nazbierałeś
Możesz zrobić róże rzeczy
Zupę już ugotowałeś
Susz je póki słońce świeci
Może jeszcze w marynatę
Zostaw trochę też na uszka
Dobre będą jeszcze latem
Wkrój też kilka do garnuszka

Już wszystkiego tu nie zliczę
Lecz dziś zrobię jajecznicę
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:27
      zamknięty
      Czeska przypowiastka ludowa mówi, że grzyby są dziełem Boga - gdy Jezus i Piotr szli przez las, jedząc chleb, jego okruchy spadały na ziemię. W tych miejscach wyrosły grzyby - jadalne na okruchach białego chleba i trujące na okruchach ciemnego
      • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 19.12.14, 21:48
        zamknięty
        SAŁATKA Z RYŻU I KURCZAKA

        20 dag ryżu, pierś kurczaka, przyprawa do kurczaka, puszka kukurydzy, puszka zielonego groszku, 5 plastrów ananasa, 6 dag słonecznika, 20 pieczarek konserwowych, 1/4 ananasa świeżego (górna część), majonez, olej, sól, pieprz, łyżeczka kurkumy
        https://img1.glitery.pl/dev1/0/120/189/0120189325.gif

        Ryż ugotuj zgodnie z przepisem, dodaj do niego kurkumę. Pierś pokrój w kostkę, natrzyj przyprawą do kurczaka, podsmaż na oleju. Słonecznik upraż na suchej patelni. Plastry ananasa pokrój w kostkę. Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy. Ryż, kukurydzę, groszek, kurczaka, ananas i słonecznik wymieszaj dodając 2-3 łyżki majonezu. Przypraw. Pieczarki pokrój na plastry. Z sałatki uformuj w misce kopułę. Na jednym końcu ułóż liściastą część ananasa, obłóż pieczarkami formując kształt ananasa.
      • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 20.06.16, 02:37
        zamknięty
        grzyby saprotroficzne. Rozwijają się na martwych szczątkach roślin i zwierząt oraz na podłożu organicznym pochodzenia przemysłowego (np. papier). Zaliczane są do nich grzyby należące do różnych grup taksonomicznych: Rhizidiaceae, Cladochytriaceae, Chytridiales, Saprolegniaceae, Leptomitaceae, lęgniowce oraz do workowców właściwych i grzybów niedoskonałych Deueromycetes
      • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 24.06.16, 16:52
        zamknięty
        buławka obcięta (Clavariadelphus truncatus)
      • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 25.06.16, 13:10
        zamknięty
        https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/37/Amanita_muscaria_%28round_cap%29.jpg/250px-Amanita_muscaria_%28round_cap%29.jpg
      • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 26.06.16, 21:09
        zamknięty
        Następnie ciasto zasypujemy mąką
      • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.06.16, 15:46
        zamknięty
        borowik ceglastopory (Boletus erythropus)
      • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.06.16, 15:47
        zamknięty
        Xerocomellus rubellus, jako podgrzybek czerwonawy (Xerocomus rubellus)
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:28
      zamknięty
      Kiedyś wiedza dotycząca grzybów była zakazana. Uznawano je za przeklęte twory natury, których należy unikać. Na całe szczęście po średniowieczu nadszedł czas ludzi światłych, a grzyby wróciły na stoły.

      Zbieranie grzybów to naturalny odruch człowieka. Nie da się dokładnie określić, kiedy ludzie zasmakowali w grzybach, ale na pewno były one jednym z pierwszych pokarmów zbieranych w lasach. W starożytności wielbiono je i uważano za boski dar.
      Rzymianie podawali je na ucztach i nawet próbowali je hodować. W Egipcie natomiast uznano je za przywilej dany nielicznym i tylko najbogatszym - biedni nie dostępowali zaszczytu konsumpcji grzybów
      • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.07.13, 22:10
        zamknięty
        A już grzybki są - widziałam
        • madohora2 Re: Nie tylko potrawy z grzybów 23.01.14, 22:08
          zamknięty
          • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 19.12.14, 20:46
            zamknięty
            ZUPA GRZYBOWA Z GRZANKAMI

            5-6 suszonych borowików, 1 średnia cebula, 4 łyżki masła, 1/2 szklanki mleka, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 2/3 szklanki śmietany 30%, sól, mielony biały pieprz; dodatkowo: grzanki z pszennej bułki jako dodatek do zupy

            Suszone borowiki zalej przegotowaną i wystudzoną wodą. Odstaw do namoczenia na około 4 godziny (najlepiej na całą noc), odcedź, zalej 6-7 szklankami wrzątku. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez około 40 minut. Obierz cebulę, grubo posiekaj. Zeszklij na łyżce rozgrzanego masła. Grzyby odcedź, pokrój na kawałki. Ugotowane do miękkości grzyby potnij na paseczki. Trochę odłóż, resztę dodaj do podsmażonej cebuli. Gotuj około 10 minut. Pozostałe masło rozgrzej, oprósz mąką i krótko zasmaż. Do zasmażki dolej zimne mleko. Dokładnie wymieszaj i stopniowo dolewaj do gotujących się grzybów. Całość zmiksuj na gładko. Przypraw solą oraz białym pieprzem. Śmietanę lekko posól. Najpierw dodaj do niej 2 - 3 łyżki gorącej zupy, a następnie wlej do zupy w garnku. Mocno podgrzej. Włóż pozostawione grzyby. Zupę podawaj z grzankami. Udekoruj paseczkami grzybów i natką zielonej pietruszki.
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:28
      zamknięty
      W średniowieczu odrzucono grzyby, uznając je za dzieło czarownic. Znachorki, leczące ziołami, znały właściwości grzybów i potrafiły ich używać zarówno jako lekarstwa, jak też jako trucizny. Posiadanie takiej wiedzy, dziś bardzo pożądanej, wówczas miało przykre konsekwencje - biedne kobiety, pomagające ubogim ludziom w potrzebie, często trafiały na stosy, oskarżane o czary. Bezpieczniej było nic nie wiedzieć - ani o grzybach, ani o chorobach...

      Dziś grzyby cieszą się zasłużonym uznaniem, a grzybobrania sprawiają dużą przyjemność. Aby jednak móc cieszyć się dużymi zbiorami i nie niszczyć środowiska, musimy przestrzegać kilku reguł.
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:29
      zamknięty
      Przede wszystkim powinniśmy zbierać osobniki dojrzałe. Należy unikać zbierania grzybów młodych, gdyż nie mają one rozwiniętych cech gatunkowych i łatwo o pomyłkę i przykre konsekwencje z tym związane. Unikamy też grzybów starych i zarobaczonych.

      Do zbierania powinniśmy używać koszy lub łubianek - torby i reklamówki są niewskazane, gdyż grzyby w nich mogą ulec zniszczeniu lub zepsuciu.

      Grzyby wykręca się delikatnie z podłoża, uważając, aby nie uszkodzić grzybni, po czym zasypuje się ściółką powstały otworek - dzięki temu grzybnia nie wysycha i może nadal owocować. Możemy również odciąć nożem owocnik, ale wtedy resztę trzonu musimy wydobyć z podłoża.
      Po powrocie z grzybobrania segregujemy grzyby i układamy je w suchym miejscu, aby nie zapleśniały
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:30
      zamknięty
      Grzyby doczekały się swoich festiwali, świąt i konkursów.

      Ciekawym wydarzeniem związanym z grzybami są Mistrzostwa Polski Dziennikarzy i Aktorów w Grzybobraniu, które co roku odbywają się w Długosiodle, w Puszczy Białej. Drużyny grzybiarzy, na które składają się gwiazdy teatru, filmu, dziennikarze i samorządowcy, ruszają pod opieką przewodników na poszukiwania. Po upływie określonego czasu zawodnicy powracają, grzyby są ważone, a drużyna, która zebrała ich najwięcej, oczywiście wygrywa. Imprezie towarzyszą też inne atrakcje - konkursy i degustacje potraw z grzybów.
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:31
      zamknięty
      Amatorzy grzybów mogą je hodować w przydomowych ogródkach i piwnicach. Najłatwiejsze w uprawie są pieczarki, zarówno brązowe, jak i białe, a także boczniaki.
      Pieczarki możemy uprawiać przez cały rok - zarówno w pomieszczeniach, jak na balkonie czy w szklarni. Boczniaki uprawia się w miejscach zacienionych.
      Jeśli chcemy uprawiać grzyby, musimy kupić grzybnię, przygotować odpowiednio podłoże i... do dzieła!
      Możemy uprawiać też ucho bzowe - grzyb rosnący na drzewach bzu czarnego. Jeśli posiadamy kłody drzewa bzu, hodowlę grzyba możemy prowadzić przez cały rok, a świeże owocniki zbierać nawet codziennie.
      Grzybnię zaszczepia się w otworach wywierconych na kłodach bzu pozbawionych kory. Drewno powinno być wilgotne. Po zaszczepieniu kłody umieszcza się w worku i czeka około 3 - 5 miesięcy, aż przerosną grzybnią. Wówczas wyciągamy kłody z worka i... czekamy na grzyby. Własnoręcznie wyhodowane może nie mają tego uroku, co zebrane w lesie, ale ile oszczędzają nam czasu!
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:33
      zamknięty
      ZUPA GRZYBOWA

      Zupa grzybowa – zupa na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem grzybów, także suszonych, w ilości nadającej potrawie grzybowy smak. Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo bądź tego samego gatunku (zupa pieczarkowa, borowikowa, kurkowa). W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej z kluskami lub makaronem, często z dodatkiem śmietany.

      Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swojej książce kucharskiej 365 obiadów (pierwsze wydanie w 1860 roku) dzieli zupy z grzybów suszonych na kwaśne (z dodatkiem octu) i słodkie (bez octu). Podaje też przepis na zupę ze świeżych pieczarek lub rydzów, zaprawioną zasmażką z mąki i masła. Zaleca podawanie tych zup z krojonymi kluskami. Wincenta Zawadzka w swojej Kucharce litewskiej (pierwsze wydanie 1854) podaje przepis na bezmięsną zupę z suszonych borowików. Zaleca podawać ją z makaronem, kluskami zaparzanymi albo gęstą drobną kaszką, z dodatkiem koperku lub zielonej pietruszki. Jako odmianę proponuje tę samą zupę z dodatkiem wywaru z buraków oraz dużą ilością śmietany, ale podawaną z poszatkowanymi grzybami bądź podsmażanymi pierożkami grzybowymi.
      Zupa z suszonych grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych.
      Zupa grzybowa w kuchniach zachodnioeuropejskich na ogół występuje jako zupa krem. Campbell Soup Company rozpoczął produkcję puszkowanej Cream of mushroom soup w 1934 roku
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:34
      zamknięty
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Grzybowa.jpg/300px-Grzybowa.jpg
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:39
      zamknięty
      ] GRZYBOWY KAPUŚNIAK

      żeberka, włoszczyzna, grzyby, Kapusta, smalec,

      Na żeberkach ugotować wywar, kiedy woda się zagotuje dodać pokrojoną marchewkę, natkę pietruszki, poszatkowaną małą kapustę, seler i pietruszkę. Dodać listek laurowy oraz ziele angielskie i sól do smaku. Do zupy dodać grzyby uprzednio namoczone i pokrojone w paseczki oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:40
      zamknięty
      https://th.interia.pl/40,oikuchnia,7471fcbd246782/4e6b8fb833fbd_440.jpg
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:42
      zamknięty
      ZUPA PIECZARKOWA

      pieczarki, 150 g, mała cebula, kostka rosołowa(grzybowa), SEREK TOPIONY, 1szt
      śietana, 2 łyżki vegetta, 2 łyżeczki szczypta pieprzu, masło, 30 g Natka pietruszki,
      łyżka maki ziemniaczanej, maka ryżowa, 2

      Wszystkie składniki oprócz pietruszki zmiksować wg uznania(ja nie do końca przepadam za zupami krem wiec miksuję aby pływały małe kawałeczki). Zalać 1 l wody i gotować co chwilę delikatnie mieszając, pod koniec gotowania dodać sporo natki pietruszki.(Nie gotować zbyt długo, bo pieczarki tego nie potrzebują). Podawać udekorowane pietruszką.
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:43
      zamknięty
      https://th.interia.pl/40,oikuchnia,afdd334c234118/4c8f88103f5d1_440.jpg
      • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:46
        zamknięty
        ZUPA GRZYBOWA

        skrzydelka, 4 szt woda, ok.3 litrow kostka wolowa, 1 szt grzyby suszone, 2 garscie
        marchew, 3 duze pietruszka, 2 male cebula, pol duzej lub jedna mala listek laurowy, 3stz
        ziele angielskie, 4szt kucharek o smaku grzybowym, do smaku smietana 18%, niecaly maly kubeczek maka, 2 lyzki sol,pieprz, do smaku ziemniaki, ok 7 szt wiekszych

        skrzydelka myjemy wkladamy do zimnej wody i czekamy az woda zacznie wrzec. wtedy zbieramy szum i wrzucamy starte na grubych oczkach warzywa(oprocz cebuli ktora smazymy na czarno na palniku od gazu) ,obrane ziemniaki kroimy w kostke i wrzucamy do zupy.
        2. grzyby moczymy w wodzie jakis czas nastepnie odsaczamy i wrzucamy do zupy,wlewamy rowniez wywar uzyskany z moczenia grzybow. dodajemu listek,ziele i kostke rosolowa. Nastepnie gotujemy jeszce chwile az warzywa beda miekkie i zaprawiamy smietana z maka( aby sie nie zwazyla smietane nalezy odrobinke posolic). dodajemy do smaku kucharek,sol i pieprz dodajemy suszony koperek.
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:47
      zamknięty
      https://th.interia.pl/40,oikuchnia,c757ed4b194956/4b471fb30748e_440.jpg
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:53
      zamknięty
      ZUA KURKOWA

      1,5 l bulionu z kurczaka, 2 szkl.drobno posiekanych kurek, 1 średnia cebula, 3-4 łyżki masła,
      sól, pieprz,majeranek, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia zupy,
      3 kopiate łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 1/2 szkl. tartego oscypka, grzanki, natka,

      . Cebulę (w kostkę) podsmażyć na maśle , kiedy będzie szklista dodać kurki , zesmażyć na złoto.
      2. Masę grzybową dodać do bulionu, doprawić , gotować jakieś 10 min, zmiksować blenderm na gładko .
      3. Zupę zagęścić- makę, śmietanę i odrobine wody dobrze wymerdać, wlać do zupy i zagotować.
      4. Ostudzoną zupę w naczyniu do zapiekania posypać oscypkiem , zapiec w temp. 200 st ok.15 min. Podawać z grzankami i natką pietruszki lub koperku
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:54
      zamknięty
      https://th.interia.pl/10,oikuchnia,ac3f291f49434/4c388f5495d31_440.jpg
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:55
      zamknięty
      Już babcie co zioła zbierały
      Tak dużo o grzybach wiedziały
      Mogły nawet zjadać trujące
      Co rosły pod ich domem na łące
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:56
      zamknięty
      Kto z nas nie chciałby być wiecznie młody, piękny i zdrowy? Wszystko to jest w zasięgu ręki - wystarczy jeść grzyby.
      Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości, o których nie wszyscy wiedzą.
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:57
      zamknięty
      Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od wieków stosowane są grzyby maitake i shiitake jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu. Badania wykazały też, że grzyby te mają działanie antyrakowe, a nawet spowalniają rozwój AIDS.
      Również niektóre polskie grzyby mogą być traktowane jako lekarstwo - niedoceniane ucho bzowe ma wiele właściwości leczniczych: wzmacnia system odpornościowy, przeciwdziała nadciśnieniu i kruchości naczyń krwionośnych. Panie na pewno zaciekawi fakt, że dzięki spożywaniu tego grzyba poprawia się stan cery i włosów, a ponadto ma on właściwości regenerujące i odmładzające. Także pospolite boczniaki są źródłem wielu cennych substancji, przede wszystkim pleuranu, który powoduje zmniejszanie się guzów nowotworowych. Wyciąg z boczniaka obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, niweluje objawy przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów. Używany jest on też do produkcji leków wzmacniających odporność.
      • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 13:35
        zamknięty
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/6aA4KVyusWNnT8IjXX.jpg
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:58
      zamknięty
      Opieńka miodowa to skromny grzyb jadalny, który rośnie kępami na drewnie iglastymi i liściastym. Łatwo ją znaleźć, po obgotowaniu jest świetnym surowcem na sosy, służy też do marynowania. I choć jej smak nie jest niczym szczególnym, grzyb ten ma jedną, wartą uwagi cechę - świeci w ciemnościach. A konkretnie świecą wytwarzane długie sznury grzybniowe, które przerastają drewno, na którym rosną później opieńki. Dzieje się tak dlatego, że w trakcie oddychania komórek opieńki dochodzi do specyficznej reakcji chemicznej, podczas której pojawia się emisja światła. Grzyb wydziela silne zielone bądź żółte światło, którego ponoć w trakcie drugiej wojny światowej używali w okopach żołnierze francuscy do czytania listów od narzeczonych. Dziś mamy latarki, ale trzeba przyznać, że czytanie listu od ukochanej w świetle produkowanym przez grzyby, może mieć swój urok?
      • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 06.10.11, 11:55
        zamknięty
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/MkieCoIkmrU84ETWrX.jpg
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 12:59
      zamknięty
      Bez wątpienia najbardziej cenionym grzybem jest borowik szlachetny, nazywany też prawdziwkiem. Ma brązowy, matowy kapelusz, początkowo gładki, później wypukły; jego trzon jest białawy lub jasnobrązowy, pokryty delikatną siateczką; u dojrzałych grzybów ma charakterystyczny baryłkowaty
      INTERIA.PL
      kształt. Znaleźć go możemy w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, najczęściej wśród drzew świerkowych; w okresie od maja do listopada. Z borowików przyrządza się aromatyczne zupy i sosy, kremowe risotto; tradycyjny polski bigos, kapustę z grzybami, farsze do pierogów i uszek. Nadają się też do marynowania.

      Kurki noszą botaniczną nazwę pieprznik jadalny. Te pospolite grzybki wyróżniają się intensywną barwą - żółtą bądź pomarańczową; gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w lasach liściastych i iglastych, przy sosnach i wysokich trawach, od czerwca do października. Kurki lubimy za przyjemny aromat, możemy je marynować i mrozić, lecz niestety nie nadają się do suszenia. Mają jedną niezwykłą zaletę - nigdy nie robaczywieją.

      Podgrzybek brunatny ma wypukły czekoladowobrązowy kapelusz, który z wiekiem jaśnieje, a pod wpływem wilgoci staje się śluzowaty. Zarówno kapelusz jak i baryłkowaty trzon po uszkodzeniu zmieniają barwę na siną. Powinniśmy szukać go od czerwca do listopada, w lasach iglastych i mieszanych.

      Mleczaj rydz, zwany pospolicie rydzem, występuje w lasach iglastych od lipca do listopada. Wyróżnia się ceglastopomarańczowym kapeluszem i blaszkami zieleniejącymi po uszkodzeniu. Ma krótki, jaśniejszy od kapelusza trzon, pusty w środku, i jest bardzo smacznym i cenionym grzybem.

      Maślaki zwyczajne możemy znaleźć głównie w pobliżu drzew iglastych, szczególnie sosen, a zbieramy je od maja do października, czasem nawet grudnia. Grzyby te mają brązowawy kapelusz o śluzowatej, błyszczącej skórce, trzon jasnożółty i dość krótki. Bardzo je lubimy - możemy je dusić, smażyć, marynować; ale niestety nie nadają się do suszenia.

      Kanie to grzyby bardzo cenione ze względu na smakowite kapelusze, które świetnie nadają się do panierowania i smażenia. Wysokie grzyby o wysmukłej nóżce i kapeluszu w kształcie parasola występują w lasach liściastych i iglastych, a zbierać je możemy od lipca do października. Przy zbieraniu kani zalecana jest szczególna ostrożność - są one bardzo podobne do śmiertelnie trujących muchomorów sromotnikowych.
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 13:01
      zamknięty
      Grzyby marynowane – potrawa kuchni polskiej; marynowanie grzybów umożliwia ich długie przechowywanie.

      Najczęściej do marynowania wybiera się małe grzybki zbierane w lesie lub, coraz częściej, hodowane (np. pieczarki). Z leśnych grzybów do marynowania najczęściej stosuje się: opieńki, maślaki, rydze, pieczarki, borowiki.

      Marynowanie grzybów polega na wcześniejszym oczyszczeniu grzybów, a następnie zalaniu gorącą zalewą zwaną marynatą, która wykonywana jest z wody, octu spirytusowego 10%, cukru, soli (proporcje na marynatę zależą od preferencji wykonawcy zwłaszcza jeżeli chodzi o ilość cukru i octu). W celu podniesienia walorów smakowych do słoika, w którym marynuje się grzybki dodaje się często cebulki, liść laurowy zwany też bobkowym, ziele angielskie, marchew.

      Całość zamyka się szczelnie pokrywką, a następie gotuje (pasteryzuje). Obecnie do marynowania wykorzystuje się słoiki z zamknięciem typu twist, stąd dla sprawdzenia szczelności zamknięcia po zagotowaniu odwraca się słoiki wieczkiem do dołu i powoli chłodzi się na powietrzu. Po ochłodzeniu zazwyczaj marynowane grzybki przetrzymuje się w chłodnym miejscu typu spiżarnia, piwnica.
      Marynowane grzybki są najczęściej dodatkiem do obiadów oraz do kanapek i sałatek, spożywane najczęściej w zimie, ze względu na brak dostępu do świeżych warzyw i owoców.
    • madohora Re: Nie tylko potrawy z grzybów 27.09.11, 13:01
      zamknięty
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0c/Pickled_mushrooms....jpg/220px-Pickled_mushrooms....jpg
    • madohora GRZYBY MARYNOWANE; 27.09.11, 13:03
      zamknięty
      grzyby leśne najlepiej borowiki, ok. 1 kg
      woda, 3 szklanki
      ocet 10%, szklanka
      łyżka soli,
      łyżka cukru,
      ziele angielski, ok 10 ziarenek
      listek laurowy, 4-5
      marchewka, 1
      cebula, 1 duża
      • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 27.09.11, 13:06
        zamknięty
        grzyby, 3kg
        woda, 1 szkl
        ocet, 3łyżki
        cukier, 4 łyżki
        olej, 1 szkl
        cebula, 0,5 kg
        paryka czerwona, 0,5 kg
        koncentrat pomidorowy, 2 łyżki

        . Grzyby umyć i pokroić w dość duże kawałki i pogotować je chwile. Cebule pokroić w kostkę,dusić na oleju. Paprykę pokroić w paski i dodać do cebuli.
        2. Grzyby dodać do papryki z cebulą. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i resztę składników. Dusić 30min.
        3. Następnie nakładać do słoików i pasteryzować ok 20 min.
      • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 27.09.11, 13:08
        zamknięty
        grzybki, jakie zbierzesz
        woda, 8 szklanek
        ocet, 2 i pół szklanki
        cukier, 5 łyżeczek
        ziele angielskie, kilka sztuk
        listek laurowy, kilka sztuk
        gorczyca, pełna łyżeczka
        cebula, jak kto lubi
        1. składniki zalewy zagotować, grzybki oczyścić, ugotować, nakładac do słoiczków
        2. zalewać ciepłą zalewą, jak ktoś lubi zawiesistą wodę z grzybków to dodac na koniec krążek cebuli
      • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 26.10.12, 21:47
        zamknięty
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/q0NBN5FNxabbt8T1GX.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 17:36
          zamknięty
          Pańskie oko grzyba tuczy
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 17:46
          zamknięty
          Przyszła ryba do grzyba
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 17:49
          zamknięty
          Słowo się rzekło, grzyb u płota
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 17:51
          zamknięty
          Trafiło się jak ślepej kurze grzyb
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 17:59
          zamknięty
          Uderz w stół a grzyb sę odezwie
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 18:02
          zamknięty
          W puszczy być a grzyba nie widzieć
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 18:04
          zamknięty
          Wilk syty i grzyb cały
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 18:06
          zamknięty
          Wszystkie grzyby prowadzą do lasu
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 18:13
          zamknięty
          Z tego grzyba zupy nie będzie
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 18:50
          zamknięty
          I co z tego, że największy i najpiękniejszy koszyk na grzyby zabierasz, jeśli pełnego nie będziesz potrafił unieść a i tak połowa grzybów będzie niejadalna
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 18:53
          zamknięty
          Poszedłem na grzyby. Grzybów nie było i to nie był las.
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 18:55
          zamknięty
          Las dostarcza nam różnych gatunków grzybów dających smaczne potrawy, a także jagody zwłaszcza borowki, czernice i żurawiny. Las zaś sosnowy dostarcza nam żywicę.

        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 23:20
          zamknięty
          borowikowate (Boletaceae)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 23:22
          zamknięty
          borowik żółtobrązowy (Butyriboletus appendiculatus)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 23:25
          zamknięty
          czarka jurajska (Sarcoscypha jurana)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 23:27
          zamknięty
          dwupierścieniak cesarski (Catathelasma imperiale)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 23:30
          zamknięty
          gwiazda wieloporowata. gwiazda wieloporowa (Myriostoma coliforme)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 23:35
          zamknięty
          gwiazdosz bury (Geastrum elegans)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 23:38
          zamknięty
          gwiazdosz szorstki (Geastrum campestre)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 23:40
          zamknięty
          gwiazdosz wzniesiony (Geastrum fornicatum)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 23:48
          zamknięty
          kolczakówka kasztanowata (Hydnellum ferrugineum)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 22.06.16, 23:51
          zamknięty
          kolczakówka pomarańczowa (Hydnellum aurantiacum)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 14:11
          zamknięty
          kolczakówka żółtobrązowa (Hydnellum compactum)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 14:14
          zamknięty
          sarniak sinostopy (Sarcodon glaucopus)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 14:17
          zamknięty
          kustrzebkowate Pezizaceae)

          koronica ozdobna (Sarcosphaera coronaria)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 14:20
          zamknięty
          opieńka torfowiskowa (Armillaria ectypa)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 14:22
          zamknięty
          berłóweczka czeska (Tulostoma kotlabae)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 14:30
          zamknięty
          pniarkowate (Fomitopsidaceae)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 14:34
          zamknięty
          pomarańczowiec bladożółty (Pycnoporellus alboluteus)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 14:37
          zamknięty
          powłocznikowate (Corticiaceae)

          Dendrocorticium polygonioides
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 14:49
          zamknięty
          soplówkowate (Hericiaceae)

          soplówka jeżowata (Hericium erinaceum)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 14:52
          zamknięty
          żagwiowate (Polyporaceae)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 14:54
          zamknięty
          żagiew korzonkowa (Polyporus rhizophilus)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 15:44
          zamknięty
          Bulgariaceae

          Holwaya mucida
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 15:46
          zamknięty
          dzwonkówka bagienna (Entoloma cuspidiferum)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 15:49
          zamknięty
          gąskowate (Tricholomataceae)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 15:54
          zamknięty
          gołąbkowate (Russulaceae)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 15:57
          zamknięty
          gwiazdoszowate (Geastraceae)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 16:00
          zamknięty
          jodłownicowate (Bondarzewiaceae)

          jodłownica górska (Bondarzewia mesenterica)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 16:22
          zamknięty
          kruchaweczka Psathyrella maculata
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 16:25
          zamknięty
          łęgotowate (Geoglossaceae)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 16:27
          zamknięty
          włosojęzyk szorstki (Trichoglossum hirsutum)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 16:40
          zamknięty
          ozorkowate (Fistulinaceae)

          ozorek dębowy (Fistulina hepatica)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 16:43
          zamknięty
          tzw. łuskwiak włóknistołuskowaty (Hemipholiota heteroclita)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 16:46
          zamknięty
          jamkówka kurczliwa (Antrodia ramentacea)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 16:51
          zamknięty
          siatkoblaszkowate (Gomphaceae)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 16:55
          zamknięty
          siatkoblaszek maczugowaty (Gomphus clavatus)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 16:58
          zamknięty
          smardzowate (Morchellaceae)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 17:00
          zamknięty
          smardz grubonogi (Morchella crassipes) ? chronione są okazy rosnące poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 17:03
          zamknięty
          soplówkowate (Hericiaceae)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 17:06
          zamknięty
          szczeciniakowate (Hymenochaetaceae)

          błyskoporek podkorowy (Inonotus obliquus)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 17:09
          zamknięty
          wilgotnica cytrynowozielonawa (Hygrocybe citrinovirens)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 17:12
          zamknięty
          tzw. wilgotnica skupiona (Cuphophyllus fornicatus)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 17:14
          zamknięty
          wodnicha atramentowa (Hygrophorus atramentosus)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 17:17
          zamknięty
          wodnicha odymiona (Hygrophorus camarophyllus)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 17:20
          zamknięty
          zasłonakowate (Cortinariaceae)

          zasłonak słomkowożółty (Cortinarius elegantior)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 17:24
          zamknięty
          berłóweczka zimowa (Tulostoma brumale)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 17:27
          zamknięty
          czarka szkarłatna (Sarcoscypha coccinea)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 17:29
          zamknięty
          gwiazdosz frędzelkowany (Geastrum fimbriatum)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 17:41
          zamknięty
          gwiazdosz prążkowany (Geastrum striatum)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 17:44
          zamknięty
          mądziak psi (Mutinus caninus)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 17:47
          zamknięty
          purchawica olbrzymia (Langermannia gigantea)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 17:50
          zamknięty
          sromotnik fiołkowy (Phallus hadriani)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 19:41
          zamknięty
          Podczas grzybobrania starsza kobieta mówi do męża:
          - Jesteś taki sam jak moi trzej poprzedni mężowie - świeć panie nad ich duszami. Chcesz koniecznie lepiej się znać na grzybach niż ja
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 19:47
          zamknięty
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/P42PcW0eBHkbsiujrX.png
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 19:57
          zamknięty
          Gość zamawia w restauracji porcję grzybów. Kelner przynosi potrawę i prosi o uregulowanie rachunku z góry. Oburzony gość mówi:
          - Z góry? A cóż to za obyczaje? Niech pan natychmiast zawoła kierownika!
          Na to kelner:
          - To niemożliwe, proszę pana! On już zjadł te grzyby...
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 20:04
          zamknięty
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/D3pBKxWAMJavNBiJzX.png
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 20:18
          zamknięty
          Nowakowa do znajomej:
          - Gdzie chodzicie na grzyby?
          - Do sąsiadów na balkon!
          - Niemożliwe! Hodują grzyby na balkonie?
          - Nie, suszą!
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 20:28
          zamknięty
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/f7NVhvTDNdf7l0SykX.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 20:38
          zamknięty
          Sędzia do oskarżonej o zabicie męża:
          - Dlaczego otruła pani męża grzybami?
          - Bo w całym mieście nie było arszeniku...
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 20:47
          zamknięty
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/UinEpJXQfTa5XbfpSX.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 21:04
          zamknięty
          Podczas obiadu mąż mówi do żony:
          - Pyszne są te grzyby kochanie. Skąd miałaś przepis?
          - Z pewnej powieści kryminalnej...
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 21:52
          zamknięty
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/YuWaTTnWhSevfPDY4X.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 22:00
          zamknięty
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/srNbVQ389ZPbd02tbX.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 22:10
          zamknięty
          Idzie ślepy lasem i bada grzyby smakiem:
          - O podgrzybek,
          Idzie dalej.
          - O maślak.
          Idzie dalej.
          - O gó*no, dobrze, że nie wdepnąłem!
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 22:19
          zamknięty
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/QPNaa8bUfBDoSL6nNX.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 22:23
          zamknięty
          SOS GRZYBOWY

          20 dag pieczarek, mąką, woda, sól, pieprz, cebula, 1 ząbek czosnku, przyprawa do grzybów, masło, optymalnie śmietana

          Pieczarki czyszczamy, kroimy w kostkę, cebulę obieramy ze skórki również kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do grzybów. Pieczarki smażymy na maśle aż będą miękkie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość miksujemy. Z mąki i wody robimy zasmażkę i zagęszczamy sos. Sos możemy rozprowadzić śmietaną.
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 22:25
          zamknięty
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/DA3ziR3rhEDNm9f4GX.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 22:30
          zamknięty
          Omlety - nas zbyt nie doceniane
          A dobre i na obiad i na śniadanie
          Tak niewiele im przecież trzeba
          A mogą zastąpić pajdę chleba
          Wystarczy mieć dwa jajka i trochę soli
          Po takim daniu brzuch cię nie zaboli
          A jak masz fantazję możesz nadziać wszystkim
          Groszkiem, grzybami i jarmużu listkiem
          Zjesz jednego - więcej ci nie trzeba
          Chociaż nie zawsze uchyli ci nieba
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 22:33
          zamknięty
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/vzv49CIagOaiaLIYBA.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 22:36
          zamknięty
          SAŁATKA Z PIECZARKAMI

          1 puszka kukurydzy, 1 pomidor, 15 dag ładnych pieczarek, natka pietruszki, 2 jajka, 2 kolorowe papryki, 1 czerwona cebula, sok z cytryny

          Jajka ugotować na twardo, obrać ze skórek i podzielić na ćwiartki, pomidora sparzyć, obrać ze skórki, również pokroić na ćwiartki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do sałatki. Papryki umyć, obrać ze skórek, oczyścić. Pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać z łupin, pokroić w drobne piórka lub pokroic w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny - jeżeli boimy się zjeść surowe pieczarki, to blanszujemy je lub gotujemy nad parą przez około 5 minut. Ostudzone pieczarki dodajemy do sałatki. Pietruszkę siekamy. Również dodajemy do sałatki. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy sól, pieprz, paprykę oraz oliwę. Sałatkę schładzamy przez 15 minut.
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 23:28
          zamknięty
          Grzyby jadalne:
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 23:31
          zamknięty
          koźlarz babka (wszystkie odmiany) (Leccinum scabrum (Bull) S. F. Gray.)
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 23:33
          zamknięty
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/73/Leccinum_pseudoscabrum_a1_%282%29.JPG/240px-Leccinum_pseudoscabrum_a1_%282%29.JPG
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 24.06.16, 23:37
          zamknięty
          Maślak pstry
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 00:26
          zamknięty
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/06/Suillus_bovinus_G1.jpg/240px-Suillus_bovinus_G1.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 00:29
          zamknięty
          Maślak zwyczajny
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 00:32
          zamknięty
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/Suillus_grevillei_G6.jpg/240px-Suillus_grevillei_G6.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 00:34
          zamknięty
          Piaskowiec modrzak
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 00:37
          zamknięty
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/Park_grzybowy_w_Pilce_%28Boletus_badius%29.JPG/240px-Park_grzybowy_w_Pilce_%28Boletus_badius%29.JPG
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 00:40
          zamknięty
          Podgrzybek złotopory
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 00:43
          zamknięty
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a4/Macrolepiota-procera.jpg/240px-Macrolepiota-procera.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 00:46
          zamknięty
          Kolczak obłączasty
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 00:49
          zamknięty
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/75/Craterellus_cornucopioides_a1.JPG/240px-Craterellus_cornucopioides_a1.JPG
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 00:52
          zamknięty
          Mleczaj rydz,
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 01:06
          zamknięty
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e1/Lactarius_volemus_BS17.jpg/240px-Lactarius_volemus_BS17.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 10:49
          zamknięty
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c6/Agaricus_bisporus_G4.JPG/240px-Agaricus_bisporus_G4.JPG
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 10:52
          zamknięty
          Pieczarka dwuzarodnikowa
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 10:56
          zamknięty
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/06/2012-02-13_Agaricus_campestris_L_199588.jpg/240px-2012-02-13_Agaricus_campestris_L_199588.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 10:59
          zamknięty
          Pieczarka bulwiasta
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 11:05
          zamknięty
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/49/Cantharellus_cibarius_20090717-02.jpg/240px-Cantharellus_cibarius_20090717-02.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 11:08
          zamknięty
          Twardzioszek przydrożny
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 11:10
          zamknięty
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/89/Pleurotus_ostreatus_G3.jpg/240px-Pleurotus_ostreatus_G3.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 11:16
          zamknięty
          łuskwiak nameko
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 11:19
          zamknięty
          Pochwiak wielkopochwowy,
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 11:23
          zamknięty
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Black.summer.truffle.arp_%28cropped%29.jpg/240px-Black.summer.truffle.arp_%28cropped%29.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 11:26
          zamknięty
          Trufla czarnozarodnikowa, trufla perygordzka
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 11:33
          zamknięty
          Uszak bzowy
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 11:38
          zamknięty
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/aLIJENOYtHEbWB4AOB.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 11:47
          zamknięty
          Skończy ci się dobry humor
          Gdy trafi się muchomor
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 11:54
          zamknięty
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/ZwF9Zbu8WeBbgo6T7B.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 11:59
          zamknięty
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/82/Boletus_edulis_2_2008.JPG/180px-Boletus_edulis_2_2008.JPG
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 12:04
          zamknięty
          Nie przyznawaj się przed nikim
          Że tu rosną borowiki
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 12:08
          zamknięty
          Niech cię panie to nie zdziwi
          Że ten grzybek jest prawdziwy!
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 12:12
          zamknięty
          Mój drogi panie
          Kania - tylko na straganie
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 13:05
          zamknięty
          W domu się zrobiła draka
          Mam ochotę na "boczniaka"
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 13:09
          zamknięty
          Jesteś śliski - drogi panie
          Na nic moje zaufanie
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 13:15
          zamknięty
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ec/Armillaria_mellea_lt.jpg/250px-Armillaria_mellea_lt.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 13:21
          zamknięty
          MUCHOMOR - swoim pięknem nas kusi
          Widocznie tak robić musi
          Lecz jest dość zdradliwy
          Bo koniec końców nie jest zjadliwy
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 13:43
          zamknięty
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/99/Armillaria_mellea_JPG1.jpg/120px-Armillaria_mellea_JPG1.jpg
        • madohora Re: GRZYBY MARYNOWANE; 25.06.16, 13:46
          zamknięty
          KANIA - coś mnie tutaj do myślenia skłania
          Czym tak naprawdę jest taka kania
          Bo to i coś z ptaka i coś z grzyba
          I był jakiś ważny gość. Chyba?