Dodaj do ulubionych

Dzień Czekolady

• madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 18:41
      https://media.tenor.com/Q56L7HqbSicAAAAM/milka-chocolate.gif
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 18:42
      Jednak co za dużo to nie zdrowo. Naukowcy podkreślają jednak, że o korzyściach dla zdrowia można mówić jedynie wtedy, gdy czekolada spożywana jest w rozsądnych ilościach i zamiast innych wysokokalorycznych przekąsek. Według badań dzienna porcja czekolady powinna wynosić czyli 2-3 kostki ciemnej czekolady o zawartości co najmniej 60 procent kakao.
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 18:45
      Napój kakaowy na bazie ziarna kakaowca znany jest od starożytności, stał się popularny w XVII w., a sto lat później powstała pierwsza tabliczka czekolady. Dziś trudno wyobrazić sobie świat bez tego smakołyku. Jak czekolada wpływa na nasz organizm?
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 18:46
      Według kuratora ds. sztuki kulturalnej w Smithsonian’s National Museum of the American Indian, starożytne naczynia i garnki Olmeków datowane na 1500 r. p.n.e. wykazał ślady teobrominy. Teobromina jest związkiem pobudzającym występującym w herbacie i czekoladzie, dlatego uważa się, że Olmekowie używali kakao do sporządzania ceremonialnego napoju.
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 18:48
      W kulturze Azteków ziarna kakaowca uważano za cenniejsze niż złoto, dlatego czekolada szybko stała się ekstrawagancją klasy wyższej, którą niższe klasy od czasu do czasu cieszyły się na ceremoniach i uroczystościach. Aztekowie jako pierwsi nazwali napój kakaowy xocolatl, co jest rdzeniem nazwy czekolady.
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 18:49
      Niezależnie od tego, jak czekolada dotarła do Europy, pod koniec XVI wieku była bardzo lubianym napojem w Hiszpanii. Gdy miłość do napoju czekoladowego rozprzestrzeniła się w całej Europie, Hiszpania zaczęła importować czekoladę w 1585 roku. Ponadto inne kraje europejskie, takie jak Włochy i Francja, również sprowadziły kakao z Ameryki Środkowej do swoich krajów.
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 18:50
      Kilka lat później, w 1847 roku, brytyjski kwakier wpadł na pomysł zmieszania masła kakaowego, cukru z proszkiem kakaowym w celu uzyskania stałej czekolady i tak powstał pierwszy batonik czekoladowy. Wiele lat później Henri Nestle próbował dodać mleko do proszku kakaowego, masła kakaowego i mieszanki cukru, aby nadać mu zupełnie inny smak, który znamy i lubimy jako mleczną czekoladę. Tak więc w ciągu kilku stuleci starożytny gorzki napój przekształcił się w ciemną i mleczną czekoladę, jaką znamy dzisiaj.
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 18:51
      Codzienne spożywanie batonika z ciemnej czekolady może przynieść ulgę osobom borykającym się z przewlekłym kaszlem – przekonuje prof. Alyn Morice z Cough Clinc przy Uniwersytecie w Hull. A to za sprawą teobrominy, która występuje w ziarnach kakao. Zdaniem badaczy ciemna czekolada działa na nerw błędny, który odpowiada za odruch kaszlu. Naukowcy zwracają uwagę, iż czekolada jest skuteczna, ale nie likwiduje w rzeczywistości źródła kaszlu: jak tylko „terapia czekoladowa” zostanie przerwana, następuje powrót objawów
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 18:52
      100-gramowy kawałek ciemnej czekolady z 70-85% kakao zawiera:
      11 gramów błonnika
      Żelazo: 66% ZDS*
      Magnez: 57% ZDS
      Miedź: 196% ZDS
      Mangan: 85% ZDS
      ZDS* - Zalecane Dzienne Spożycie
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 18:53
      Według badań dzienna porcja czekolady powinna składać się z 2-3 kostek ciemnej czekolady o zawartości 70 proc. kakao. Gorzka czekolada bogata w żelazo, wapń, fosfor, potas, witaminy A, D, E i witaminy z grupy B w składzie ma też mniej cukrów, które powinniśmy ograniczać w codziennej diecie.
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 18:56
      Do takich wniosków doszli niemieccy naukowcy po przepadaniu grupy 20 tysięcy osób w wieku od 35 do 65 lat. Przez 8 lat monitorowano ich stan zdrowia i zwyczaje żywieniowe i okazało się, że ci którzy spożywali kostkę czekolady dziennie mieli niższe ciśnienie krwi i aż o 39 procent mniejsze ryzyko ataku serca lub udaru mózgu w porównaniu z tymi, którzy spożywali czekoladę w mniejszych ilościach (do 1.7 grama). Wyniki zostały opublikowane 31 marca w European Heart Journal.
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 18:57
      Lekarze ostrzegają jednocześnie, że jedzenie dużych ilości czekolady może prowadzić do zwiększenia masy ciała, co z kolei zwiększa ryzyko chorób serca.
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 18:59
      Gorzki kryzys – na świecie może zabraknąć czekolady
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 19:01
      Kawa

Zła wiadomość dla wielbicieli małej czarnej. Już za niecałe 70 lat może zabraknąć kawy – wynika z szacunków naukowców z Królewskiego ogrodu Botanicznego. Wszystko przez zmiany klimatyczne, które sprawiają, że dzikie odmiany kawy Arabia znikają z pól, a do 2080 roku prawdopodobnie znikną całkowicie. „Wyginięcie krzewów arabiki będzie miało negatywny wpływ na kawową branżę” – powiedział kierujący badaniem dr Aaron Davis. Zdaniem badacza odpowiedzialność ponoszą temperatury w Etiopii, które w ciągu dekady wzrosną o prawie jedną trzecią. Wróży to potencjalną katastrofę dla dzikich roślin, które są nieocenionym pomocnikiem w utrzymaniu zdrowych upraw komercyjnych. – uważa Aaron Davis. Eksperci przypominają, że problemy z plantacjami oznaczają dramat dla krajów, w których produkcja kawy jest bardzo ważnym elementem gospodarki.
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 19:04
      Biała czekolada
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 19:08
      TORCIK CZEKOLADOWY Z MĄKĄ GRYCZANĄ

1,5 szklanki mąki gryczanej
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      ¼ szklanki oleju roślinnego
      1/4 – 1/3 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego (można zastosować też syrop z agawy, ksylitol, stewię, syrop daktylowy)
      ½ szklanki domowych (najlepiej) wiśni ze słoika
      1 płaska łyżka agar agar
      4-5 łyżek kakao (albo karobu)
      woda lub mleko roślinne
      ½ – 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
      ½ szklanki mleka kokosowego
      1 łyżka drobno zmielonej kawy

Wszystkie składniki wymieszałam i dodałam tyle wody (mleka roślinnego), by masa miała gładką i gęstą konsystencję. Sprawdźcie też, czy jest wystarczająco słodka.
      Ciasto przełożyłam do foremki i piekłam około 20 minut w temperaturze 150 stopni. Sprawdzałam co jakiś czas wykałaczką, czy jest już gotowe. Po przestudzeniu przełożyłam na talerz i polałam masą, którą przygotowałam według schematu:
      Rozpuściłam, czekoladę w ciepłym mleku kokosowym, następnie dodałam kawę i chwilę pogotowałam, do momentu aż wszystkie składniki ładnie się roztopiły i połączyły.
      Torcik polałam masą, przystroiłam plastrami pomarańczy i gotowe. Najlepiej smakuje z lodówki.
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 19:28
      Desery w słoiku to trend kulinarny, który szturmem zdobył nowoczesne kawiarnie, eleganckie restauracje, a nawet przyjęcia weselne i bankiety. Pomysł, aby zastąpić miseczki, puchary i talerzyki zwykłymi słoikami to z jednej strony ukłon w kierunku idei recyklingu szklanych opakowań; z drugiej zaś ciekawe urozmaicenie aranżacji stołu. Sprawdź jakie kreatywne przepisy z całego świata warto wypróbować serwując rodzinie dla odmiany deser w słoiku!
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 19:37
      CZEKOLADOWY DESER W SŁOIKU

200 g deserowej czekolady
      4 łyżki masła
      1 szklanka cukru
      4 jaja
      maliny na przybranie

W misce umieszczonej na gotującą się wodą rozpuszczamy czekoladę, a następnie ubijamy ją z masłem do kremowej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. W kolejnej misie ubijamy żółtka z cukrem, stopniowo dolewając czekoladę. Na koniec łyżką dodajemy pianę z białek i mieszamy. Słoiki nacieramy tłuszczem i wypełniamy miksturą na ¾ wysokości. Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i zdobimy malinami.
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 19:42
      Desery w słoikach to raczej forma podania niż konkretne smakołyki. Stąd też znajdziemy już wśród nich również warianty mniej lub bardziej znanych tradycyjnych przysmaków. Do najciekawszych inspiracji, którym warto ulec należą:
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 19:43
      Eton mess – tradycyjny angielski deser z truskawek, bitej śmietany oraz bez;
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 19:44
      Creme brulee – zapiekany francuski deser ze śmietany i żółtek, z warstwą skarmelizowanego cukru na wierzchu
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 19:47
      Desery w słoiczkach to kategoria bez ograniczeń, która może uwzględniać nawet przysmaki bez grama cukru. Co zaś najważniejsze, bardzo łatwo jest eksperymentować z nimi we własnym zakresie, zmieniając smaki poszczególnych warstw czy dopasowując konkretne porcje do upodobań określonych członków rodziny. To wreszcie także potrawa, do przygotowania której można zaangażować nawet młodsze dzieci, łącząc przyjemne z pożytecznym.
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 19:50
      Kawa jest jednym z podstawowych artykułów spożywczych i jednym z najważniejszych towarów handlowych na świecie. Zielona, niepalona kawa jest najczęściej sprzedawanym towarem rolnym, a najwięksi jej producenci to Brazylia, Wietnam, Kolumbia, Indonezja. Poranna filiżanka kawy jest nieodłącznym elementem dnia dla ogromnej rzeszy ludzi na całym świecie. Badania wykazały, że pita w umiarkowanych ilościach posiada pozytywny wpływ na ludzki organizm, oraz lecznicze właściwości. Z całą pewnością sprzyja rozwijaniu i utrwalaniu kontaktów międzyludzkich.
      • madohora Re: Dzień Czekolady 24.12.23, 21:04
        Kakao to potocznie stosowane określenie na nasiona kakaowca właściwego. Powszechnie znane i lubiane przez miłośników czekolady i wszelkich słodyczy czekoladowych, a także zwolenników mlecznego napoju na bazie kakao. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że oprócz walorów smakowych posiada ono także bardzo dobry wpływ na wiele aspektów związanych z funkcjonowaniem ludzkiego organizmu - poprawia pamięć i normuje ciśnienie krwi, a także jest źródłem cennych składników mineralnych i witamin. Wiedzieli już o tym Aztekowie i Majowie, a docenili również Hiszpanie, dzięki którym kakao poznała Europa.
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 19:51
      Kawowiec obejmuje 104 gatunki, które w większości pochodzą z terenu Afryki, tylko niektóre z Azji.
    • madohora Re: Dzień Czekolady 23.12.23, 19:52
      Gatunki kawy liczące się na światowym rynku produkcji to:
      arabika, kawa arabska (Coffea arabica) - pochodzi z Etiopii, Mozambiku i obszaru Wielkich Jezior Afrykańskich. Dostarcza ona około 80-90% światowej produkcji kawy. Najczęściej uprawiana jest na plantacjach w strefie międzyzwrotnikowej Afryki, Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Kwitnie i owocuje przez cały rok. Zawartość kofeiny w prażonych ziarnach arabiki wynosi około 1,5%. Ze względu na swoje błyszczące liście, białe, wonne kwiaty i barwne owoce, bywa uprawiana w doniczkach jako roślina ozdobna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka