madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 12:06 Q:Co powiedział królik do marchewki? A: Miło było cię gryźć! Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 12:31 Zorganizuj polowanie na jajka Polowanie na jajka jest niezwykle popularne zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. W rzeczywistości Wielkanoc wydawałaby się niedoskonała i niepełna bez polowania na jajka. Można to uczynić bardziej zabawnym i interesującym dzięki innowacyjnym pomysłom. Na przykład możesz ukryć jajka w trudno dostępnych miejscach, dla starszych dzieci. W przypadku dorosłych można zostawić zakodowane wskazówki, aby najpierw musiały rozszyfrować wskazówkę, aby zobaczyć swoją pisankę. Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 12:33 Gry wielkanocne w połączeniu z pyszną ucztą tworzą godną pozazdroszczenia uroczystość. Wypróbuj wiele niesamowitych przepisów wielkanocnych, takich jak przaśny chleb, ciasta, cukierki, ciastka i torty, szynka w glazurze miodowej i grecka jagnięcina. W tym celu możesz kupić książkę kucharską na rynku lub znaleźć przepisy w Internecie, których jest mnóstwo. Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 12:35 Wybierz się na dowolne lub wszystkie z tych pełnych akcji zajęć, aby przeżyć fascynujące przeżycie tej Wielkanocy. Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 12:38 W obecnych czasach znalezienie wielkanocnych clipartów nie jest wcale trudne, dzięki wirtualnemu bankowi informacji - Internetowi. Wiele stron internetowych przygotowało piękne i kolorowe kliparty na Wielkanoc. Wielkanocne kliparty to grafiki, które przedstawiają symbole festiwalu, w tym zajączka wielkanocnego, jajka, baranka, krzyż, drzewo i cukierki. Wiele stron internetowych udostępnia bezpłatnie obiekty clipart. Szablony i obiekty clipart są dostępne w szerokiej gamie. Niektóre mają kolorowe tło, a misternie zaprojektowane obramowania zdobią inne wielkanocne kliparty. Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 12:40 Wielkanoc to jedno z najpopularniejszych świąt bożonarodzeniowych. Jest obchodzony na pamiątkę świętego zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Z tej okazji ludzie wspólnot chrześcijańskich na całym świecie świętują, aby wyrazić swoją radość i gorliwość. W Niedzielę Wielkanocną dzień rozpoczyna się nabożeństwami, modlitwami i hymnami, a kończy ucztowaniem i świętowaniem. Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 12:42 Istnieje kilka powodów, dla których odbywa się post wielkanocny. Post przed Wielkanocą można interpretować na wiele sposobów. Niektórzy uczeni uważają, że ma to związek z tym, co Jezus powiedział w Ewangelii Mateusza. W tym wersecie jest powiedziane, że Jezus wiedział wcześniej o swojej śmierci i mocno wierzył, że jego uczniowie nie muszą pościć, dopóki nie powróci do Ojca. Czuł, że dopóki jest na ziemi, jego uczniowie powinni się razem z nim radować. To dlatego, kiedy Jezus odszedł do niebiańskiej siedziby, wszyscy jego uczniowie pościli na pamiątkę jego śmierci. Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 12:44 Hymny wielkanocne to w zasadzie te pieśni wielkanocne, które są śpiewane podczas modlitw wielkanocnych, aby pamiętać i dziękować Wszechmogącemu za to życie i Jego błogosławieństwa. Większość dzisiejszych pieśni wielkanocnych, promieniujących prostotą, została napisana na podstawie starożytnych pieśni wielkanocnych. Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 12:47 He Lives Lyrics -Alfred H. Ackley Służę zmartwychwstałemu Zbawicielowi; Jest dzisiaj na świecie. Wiem, że On żyje, cokolwiek ludzie mogą mówić. Widzę Jego miłosierną dłoń, słyszę Jego radosny głos I właśnie wtedy, kiedy Go potrzebuję, On jest zawsze blisko. On żyje! On żyje! Chrystus Jezus żyje dzisiaj! Idzie ze mną i rozmawia ze mną wąską drogą życia. On żyje! On żyje! Zbawienie do przekazania! Pytasz mnie, skąd wiem, że On żyje? On mieszka w moim sercu. W całym otaczającym mnie świecie widzę Jego miłującą troskę, I chociaż moje serce jest zmęczone, nigdy nie popadnę w rozpacz. Wiem, że On prowadzi przez cały burzliwy podmuch; Dzień Jego pojawienia się w końcu nadejdzie. Raduj się, raduj się, chrześcijaninie! Podnieście głos i śpiewajcie wieczne alleluja Jezusowi Chrystusowi, Królowi! Nadziejo wszystkich, którzy Go szukają, Pomoc wszystkich, którzy Go znajdują, Nikt inny nie jest tak kochający, tak dobry i miły. Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 12:53 Senne kolory zimy Szybko blakną o świcie wiosny Radość wielkanocnej obietnicy Daje słodki powód do śpiewania Odświeżona po śnieżnym śnie Matka Ziemia wywyższa swoją wartość W kolorowym wybuchu chwały Obwieszcza swoje cudowne Odrodzenie Odnów swojego ducha, odśwież swoją duszę Raduj się z całą ludzkością Świętuj życie wieczne Pokój i cud są Twoje do odnalezienia. Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 12:55 Niech chwała i obietnica tej radosnej pory roku przyniosą pokój i szczęście tobie i tym, których kochasz, i niech Chrystus, nasz zmartwychwstały Zbawiciel, zawsze będzie przy tobie , aby cię obficie błogosławić I bądź swoim kochającym przewodnikiem. Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 12:57 Niech boska miłość Boża spłynie na was z tej okazji Wielkanocy I wielu innych Wielkanocy, które nadejdą! Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 13:00 Zmartwychwstały Chrystus, który nas zbawia O Jezu, Królu, przyjmij moje błaganie, I rozważ moje błaganie, jako zadatek dla ciebie. Bo ty, o żywy Królu, Wyszedłeś i wzniosłeś się, Z piekła, Jako zwycięzca. Biada tym, którzy was odrzucili; Albowiem dla złych duchów i demonów jesteś smutkiem, dla szatana i śmierci jesteś bólem, dla grzechu i piekła jesteś żałobą. Jednak radość przyszła dzisiaj, Dla tych, którzy na nowo się narodzili. Dlatego w tym wielkim dniu oddajemy wielką chwałę Tobie, który umarłeś, a teraz żyjesz, abyś wszystkim dał Życie i zmartwychwstanie! - Św. Efrem Syryjska Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 13:02 Wielkanoc jest jednym z ważnych świąt chrześcijańskich, obchodzonym z radością i religijnym zapałem przez wyznawców chrześcijaństwa. W wielu częściach świata przez cały okres Świąt Wielkanocnych organizowane są specjalne nabożeństwa. Na przykład w Grecji jest to impreza trwająca pięćdziesiąt dni, podczas gdy na Węgrzech uroczystości trwają tylko dwa dni. Tradycje różnią się również w zależności od regionu, w zależności od stylu życia i kultury. Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 13:04 Werset o aniołach wielkanocnych (2) I oto nastąpiło wielkie trzęsienie ziemi, ponieważ anioł Pański zstąpił z nieba i przyszedł, odsunął kamień i usiadł na nim. (3) Jego wygląd był jak błyskawica, a jego odzienie białe jak śnieg. (4) A ze strachu przed nim strażnicy zadrżeli i stali się jak umarli. (5) Ale anioł rzekł do kobiet: „Nie bójcie się, bo wiem, że szukacie Jezusa ukrzyżowanego. (6) Nie ma go tu, bo zmartwychwstał, jak powiedział. Chodźcie zobaczyć to miejsce gdzie leżał. (7) Idźcie więc szybko i powiedzcie Jego uczniom, że powstał z martwych, a oto idzie przed wami do Galilei, tam Go zobaczycie. Patrzcie, powiedziałem wam”. - Mateusza 28:2-7 (ESV) Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 13:06 Werset o Jezusie Chrystusie A kiedy Jezus ponownie zawołał donośnym głosem, oddał ducha. W tym momencie zasłona świątyni rozdarła się na dwoje od góry do dołu. Ziemia się zatrzęsła i skały pękły. Groby się otworzyły, a ciała wielu świętych, którzy zmarli, zostały wskrzeszone. Wyszli z grobów, a po zmartwychwstaniu Jezusa weszli do świętego miasta i ukazali się wielu ludziom. - Mateusza 27:50-53 (NIV) Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 13:08 Wszędzie kwitną kwiaty, w powietrzu słychać śpiew ptaków. Wiosna odkrywa swoje skarby i chce, abyśmy wszyscy się nimi dzielili. Wielkanoc daje nadzieję na jutro, Jak po zimie przychodzi wiosna. Nasze serca mogą być wypełnione radością, Gdy serca radują się i śpiewają. Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 13:10 Zajączki wielkanocne, kolorowe jajka, polowanie na jajka... tak, to czas Wielkanocy! Rozkoszuj się i raduj w duchu kolorowej wiosny I życz całej swojej rodzinie jajecznej, jajeczno-chmielowej Wielkanocy. Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 13:37 Wiem, że szukacie Jezusa ukrzyżowanego. Nie ma go tutaj, bo zmartwychwstał. Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody. Oto ja jestem z wami zawsze, aż do końca świata. Życzę Wam wspaniałej Wielkanocy! Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 13:40 Wielkanocna kaczka i wielkanocny kurczaczek, pisanki z gęstą czekoladą. Wielkanocne czapki dla wszystkich, wielkanocny zajączek dzwoni! Wielkanoc zawsze przynosi Tyle przyjemnych rzeczy Wesołych Świąt Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 13:42 Niech aniołowie cię chronią Niech smutek cię zapomni Niech dobro cię otacza I niech Pan Jezus Chrystus zawsze ci błogosławi Wesołych Świąt Wielkanocnych! Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 13:45 Niech dzień Wielkanocy wniesie dużo szczęścia i radości w twoje życie Obyś żył długo A dzień Wielkanocy nadejdzie w twoim życiu sto razy Życzę Tobie i Twojej rodzinie pełnych radości Świąt Wielkanocnych! Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 13:46 W duchu Wielkanocy chodzi o Nadzieję, Miłość i radosne życie Wesołych Świąt Wielkanocnych! Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 14:05 Świąt Wielkanocnych to czas zadumy i radości. Kiedy wynurzymy się z naszego kokonu Zwątpienia By swobodnie latać Na skrzydłach wiary Odpowiedz Link
madohora Re: Wielkanoc 11.03.23, 14:07 Niech Boża miłość i moc Wypełnia wasze serca radością Dziś i na wieki Wesołych Świąt Wielkanocnych Odpowiedz Link