Dodaj do ulubionych

Okulistyka przepadła

23.03.12, 09:02
rudaslaska.com.pl/i,nfz-nie-przyznal-kontraktu-dla-rudzkiej-okulistyki-odwolanie-odrzucone,100,824698.html
Z Prawdy także wiemy, że winę za to ponosi bezpośrednio dyrekcja Szpitala, która przygotowała bardzo złą ofertę. To, że nie potrafią oni czytać i zapłacili ponad 300 tys. zł za dodatkowe ubezpieczenie, które teraz możemy … . Sam niby dyrektor powiedział na sesji, ze mógł za to kupić sprzęt i co dałoby dodatkowe punkty.
A teraz proste pytania:
Kto za to odpowie???
Nikt bo układ musi się trzymać razem. Co zrobi Rada poza pisaniem próśb, aby w następnym roku nie zamknięto następnych wydziałów a przy tej dyrekcji to jest wysoce prawdopodobne.
Kilku orzełków pisze tu o kosztach referendum, a bez słowa zgadzają się jak władza wywala ponad 300 tys zł do kosza.
Co, następny temat po „Oświadczeniu”, ”Przeciekach”, „Krematorium” zostanie zatuszowany?

Obserwuj wątek
    • sukiero Dziękuję Platformo 23.03.12, 10:01
      amarian2 napisał:

> Kilku orzełków pisze tu o kosztach referendum, a bez słowa zgadzają się jak wła
      > dza wywala ponad 300 tys zł do kosza.

Przestań manipulować.
      To decyzja nadrzędna była o dodatkowym ubezpieczeniu- nie zatajaj faktów!!
      Jak to jest że zabiegi wykonywane dotychczas -zaćma, ciała obce, wszczepy soczewek wykonywane były bez powikłań na najwyższej jakości sprzęcie? O jakiej jakości mówi NFZ w trosce o pacjenta?
      Do tych celów - zabiegów - operacji- potrzeba lekarza, salę operacyjną (5 lat temu ją oddano!), specjalny mikroskop (mamy go bo bez tego oka nie zobaczy lekarz) sprzęt jednorazowego użytku- który kupuje się w przetargu, anestezjologa który jest na "stanie" szpitala, opieka po operacyjna- leżenie- łóżka też mamy o nowoczesnym oddziale nie wspomnę. Oddział który rocznie obsługiwał kilka tysięcy mieszkańców aglomeracji śląskiej został pozbawiony kontraktu na rzecz prywatnych szpitali? Jakiś dziwny zbieg okoliczności - wpierw udało się "załatwić" kontrakt co wcześniej przy zmianie prezesa i niejasnej sytuacji prawnej spółki było to niemalże nie do przejścia.
      Teraz pani Poseł nie dała rady przekonać ziomala do nawet półrocznego kontraktu - celem zaopatrzenia IP. Za stary jestem na te kity by prezes szpitala doprowadził świadomie lub nie do niepodpisania kontraktu. Bo czegoś nie doczytał. Takie kontraktowanie to nie jest list do mamusi- to jest informatyczny system NFZ w którym wybierasz pozycje które są realizowane w zakładzie. Klik, wydruk i do NFZ- na rozmowę -lub czekasz na decyzje. Co roku są jaja z kontraktowaniem.
      Dziwnym trafem 3 letnie kontrakty i wszystkie zadymy z tym związane są na początku kadencji obecnego rządu.
      • amarian2 Re: Dziękuję Platformo 23.03.12, 10:33
        "- Prezes rudzkiego szpitala skarży się na decyzję NFZ argumentując, że musiał wykupić za 340 tys. zł drugie, obowiązkowe ubezpieczenie, a tymczasem wśród placówek, które dostały pieniądze na okulistykę, były takie, które nie miały tego ubezpieczenia.

- Też wyjaśniałam tę sprawę. Mam przed sobą obszerny dokument, który otrzymałam od dyrektora śląskiego NFZ. Proszę posłuchać tego fragmentu:” …Tym samym, na etapie prowadzonego postępowania konkursowego, Komisja Konkursowa nie ma podstaw do żądania przedłożenia przez Oferenta dokumentów potwierdzających zawarcie umowy ubezpieczenia…” Nie wiem dlaczego szpital i Urząd Miasta próbują podważać decyzje NFZ, skoro nie ma tutaj żadnych niejasności. Trzeba sobie powiedzieć wprost, że rudzka oferta była źle przygotowana."
        To słowa pani poseł.
        A jaka to decyzja nadrzędna? Musisz ją pokazać. Bo jestem pewny, że ktoś nie potrafił przeczytać warunków.
        Było nie było, Miasto straciło ponad 300 tys. zł i nikt za to nie odpowiada?
        • amarian2 Dziękuję już tej ekipie 23.03.12, 10:37
          I jeszcze pytanie:
          Wiesz co to konkurs czy przetarg?
          Tam liczą się dokumenty składane ściśle zgodnie z specyfikacją czy warunkami, a nie odpowiadaniem bajek o historii czy polityce PO.
          Jeżeli mamy na ten temat dyskutować to przedstaw te dokumenty.
          Fakt pozostanie faktem, nie mamy okulistyki w Szpitalu.
          • kastor74 Re: Dziękuję już tej ekipie 23.03.12, 12:58
            Panie Marianie jest Pan osobą wykształconą i oczytaną, więc proponuje Panu lekturę następujących aktów prawnych i przepisów tj. - art. 149 ust. 1 pkt 7 Ustawy o świadczeniach zdrowotnych finansowanych ze środków publicznych i art. 17 Ustawy o działalności leczniczej. Po lekturze proszę wyciągnąć wnioski i odpowiedzieć na pytanie czy musiało byc żądanie posiadania polisy dodatkowego ubezpieczenia i co w przypadku gdy nie spełnia sie wymogów przewidzianych prawem powinien w stosunku do oferenta uczynić NFZ.
            • amarian2 Nareszcie konkrety 23.03.12, 13:26
              Przeczytałem z uwagą te ustawy. Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że należy zwrócić uwagę na art. 25 ust 2 ustawy o działalności leczniczej:
              „2. Obowiązek ubezpieczenia powstaje najpóźniej w dniu poprzedzającym dzień rozpoczęcia wykonywania działalności leczniczej.”
              Nie wiem czy są inne rozporządzenia, które wymuszają ubezpieczenie przed ogłoszeniem wyników konkursu, ale z tych (moim zdaniem) ustaw które tu zostały wymienione to nie wynika.

• 22burza Re: Nareszcie konkrety 23.03.12, 14:33

te ubezpieczenie było zapłacone po to,by ratować tyłki lekarzom przed roszczeniami pacjentów za spaprane zabiegi ,wystarczyło przedłożyć ubezpieczenie za 2011,a po wygranym konkursie doręczyć za rok 2012,ale jak ktoś chce być bardziej papieski niż sam Papież to się tak kończy.Wypadałoby teraz zespołowo jako mieszkańcy wystąpić p/prezesowi o odszkodowanie za działanie na szkodę chorych (może to ubezpieczenie mu sie na coś przyda) i uzgodnienie z innymi placówkami terminów zabiegów czy kontynuacji leczenia.To Miasto chyba utrzymuje się z naszych podatków niech więc dba o zdrowie mieszkańców.Czy p.Śmiechowicz poniesie konsekwencje za to,że nie potrafi czytać dokumentów ? Co on robi na tym stanowisku, jak się uczył składać kości i kosztowało to podatników krocie,to niech robi to czego sie uczyl,a nie pcha się tam gdzie powinien siedzieć ktoś od marketingu i zarządzania
                • volwer Re: Nareszcie konkrety 23.03.12, 18:09
                  Konkrety są niestety bardzo obciążające obecna ekipę zadzaca w szpitalu,a ze ta ekipa nic nie robi bez uzgodnienia najjasniejsza - to to tez obciąża Odnowę .
                  Bajdurzenie wciąż o tej polisie nie m sensu - bo sprzęt na oddział i lekarzy nie załatwi sie w jeden dzień.
                  Ni znam sie na tym wszystkim aż tak dokładnie - ale argumenty NFZ są logiczne.
                  Nasz prawnik w Regionie twierdzi,ze Smieszkowicz z powodu braku kontraktu niemoze zamknąć okulistyki,zwłaszcza ze oddział spełnia wszelkie wymagania( oferta do NFZ nie została odrzucona tylko była za słaba w porównaniu z innymi)
                  Prawnik w Regionie mówi ,ze bezzgodywojewody nie można zamknąć żadnego oddziału w szpitalu - a jak to dyrektor zrobi to moze dostać karę od wojewody w wysokości do 3 pensji.
                  Więc zamiast wylewać tu na forum krokodyli łzy ,moze nawet komitetreferendalny napisać list do wojewody w tej sprawie - i zobaczymy co sie stanie.
                  To nasze miasto musi o nas zadbać - skoro nam wybrało takiego nieudaczników Dyrektora,specjalistę od robienia zadym do spór z Siwawym i Podludkiem.
                  Niech miastonteraz finansuje działalność oddziału okulistyki.
                  Nasz prawnik mówi jeszcze ,ze można by spróbować wynająć naszacala okulistyke komuś kto ma używa kontrakt z NFZ i zechcialby przynajmniej jakaś cześć tego kontraktu za zgoda NFZ zrobić u nas na Goduli.
                  A na Smieszkowicza i ekipę trzeba napisać do wojewody- tylkokto.ikt z pracownikow szpitala sie niezdecyduje na takikrok bo wyleci z Pracy... No chyba ze sam dr Podludek by takie pismo napisał - bo jego z roboty nie wywala a jak nawet to zaraz przyjmą z powrotem dadzą odszkodowanie.
                  Nie ma co publicznie namawiać posłów zeby załatwiali na lewo kontrakty w NFZ bo to karalne.
                  Ale okulistyka na Goduli musi być-to był i jestjeden z lepszych oddziałów w naszym szpitalu - itak go Smieszkowicz swoją niekompetencja doprowadził na skraj przepaści.jak nie będzie okulistyki to zagrożony jest tez oddział neurologii i udarow mózgu - tam przeciez cały czas nasi lekarze chodzili na konsultacje.
                  To trzebanatychmiast naprawić - lepiej nie mieć w mieście wyscigowrowerowych albo pózniej skończyć budowę basenu- auratowac okulistyke.
                  • volwer Re: Nareszcie konkrety 23.03.12, 18:20
                    A pamiętacie te konferencje prasowa najjasniejszej Smieszkowicza ipodludka z początku roku,jak to sie chwalili ze czas gaszenia pożarów w szpitalu juz minął ,zeteraz jest czas rozwoju...
                    A tu masz babo placek - taaaaki pożar w szpitalu prawie okulistyka splonela
      • g-48 Re: Bombon juzac ci gnat w pysku stanal? 23.03.12, 18:45
        Do tych celów - zabiegów - operacji- potrzeba lekarza, salę operacyjną (5 lat
        > temu ją oddano!), specjalny mikroskop (mamy go bo bez tego oka nie zobaczy leka
        > rz) sprzęt jednorazowego użytku- który kupuje się w przetargu, anestezjologa kt
        > óry jest na "stanie" szpitala, opieka po operacyjna- leżenie- łóżka też mamy o
        > nowoczesnym oddziale nie wspomnę.
        No co prawda sali operacyjnej nie widzialem ale znam z opowiadan siostry operacyjnej. Anastazjolog? 3 zastrzyki znieczulajace i to wszystko wykonane przez lekarza operujacego w przedsionku sali operacyjnej.Lozka a moze i knajpka na sali gdzie mozna zapic wrazenia z troche nieprzyjemnej operacji zaznaczam troche. Bonkawa szpitalna na korytarzu i po 2 godzinach wynocha do dom.
        Znam to ze szpitala ale wiem ze takie operacje przeprowadza sie tez w prywatnych praktykach do ktorych dowozi sie 50km pacjentow mikrobusami.
        Moze ktorys okulista kupi sobie lasera (jak nie jest leserem) i rozpocznie robic konkurencje szpitalowi a nie operacje robic za fryco na sprzecie szpitala.
    • rudzianie2010 Re: Okulistyka przepadła 23.03.12, 18:22
      panie Sławik jak zwykle mija się pan z prawdą, nienawiść przysłania panu oczy; niech pan przestanie okłamywać ludzi bo może pan wylądować w sądzie;chyba przyszedł czas
      • jankolodziej Re: Okulistyka przepadła 23.03.12, 18:53
        "jak zwykle mija się pan z prawdą'
        a może powiesz coś konkretniej ?
        • 22burza Re: Okulistyka przepadła 23.03.12, 20:01
          kto widział na naszej okulistyce sale operacyjną, bo mnie zwozili do sali na Ip,a kiedyś na zabieg czekaliśmy do godz.14 bo salę zajął inny oddzial, a może mi się to tylko śniło i rudzianie 2010 podają mnie do sądu za nieprawdę( jednego nie rozumię dlaczego o sobie mówisz w liczbie mnogiej ? czyżby samouwielbienie,nawet w wierzę)
          • bed-wa Re: Okulistyka przepadła 23.03.12, 20:26
            Rudzianie2010,jesteś zwykłym WYPŁOSZEM,a wiesz dlaczego? Bo jeśli zwracasz się do kogoś kto występuje pod nickiem,a używasz nazwiska być może właśnie tego kogoś,to miej odwagę też się przedstawić z nazwiska tchórzu nieładnie pachnący.
            • skalar2011 [...] 23.03.12, 22:02
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • amarian2 Rudzianie 2010 24.03.12, 08:12
                Rudzianie 2010, gdzie w tym wątku mijam się z prawdą? Możemy różnie interpretować przepisy i dyskutować ale straszyć mnie sądem?
                Wiesz, taka gadka, mnie przynajmniej mobilizuje.
                A przy okazji krótka scenka sprzed urzędu.
                Na osobę zbierająca podpisy wydziera się radny (znany), krzyczy, macha rękami i nagle -2 panie przechodzące zaczynają go „ustawiać”. Radny uciekł z podkulonym ogonkiem, panie się podpisują i jestem pewny, że na referendum pójdą.
                Chciałoby się prosić aby tych wściekłych radnych jak najwięcej puszczać na ulicę.
                • rudzianie2010 Re: Rudzianie 2010 24.03.12, 09:12
                  www.rp.pl/artykul/786862-Chaos-w-sluzbie-zdrowia.html doczytaj chłopie; bo jeśli nie kłamiesz to jesteś niedouczony a się wypowiadasz; a to tobie a nie radnym powinno się podać surowicę;za to ,że nie dostałeś się do społecznej rady w przychodni ziejesz nienawiścią; brak wiedzy w sprawie nowej ustawy zdrowotnej ,a ty chcesz doradzać w tym resorcie?-człowieku bój się....
                  • amarian2 Re: Rudzianie 2010 24.03.12, 09:19
                    Ja doradzać?
                    Rudzianie2010, nie wiem czy wiesz ale w tym wątku piszemy o przegranym konkursie na okulistykę a nie o służbie zdrowia w kraju. Może tak od początku byś przeczytała, jeszcze raz a potem cokolwiek na temat napisała.
                    I twój sms do mnie z 25.02.2011
                    „Jeszcze raz dziękuję, mam nadzieję, że ………………….. . Serdecznie pozdrawiam”.
                    ……. …..

• rudzian2 Re: Rudzianie 2010 24.03.12, 09:41
                      Marian to jest przecież stały numer , jak nie umie i nie zna tematu , to zaczyna bredzić o czym innym , za niedługo zacznie mącić na temat jak jej kiecka się rozpruła a nie miała ubezpieczenia :):))))
                    • rudzianie2010 Re: Rudzianie 2010 24.03.12, 10:11
                      to ty masz telefon? jaka treść taka odpowiedz; a przy okazji -znowu jesteś w ekipie Stanii ?nie dziwę się masz mu sporo do zawdzięczenia ha, ha ,ha.....
                      • amarian2 Rudzianie 2010 24.03.12, 11:16
                        Jak treść jaka odpowiedź? muszę stwierdzić smutny fakt ale już teraz bredzisz.
                        Ja byłem w ekipie prezydenta Stani? Dobre, siedziałaś tam cały czas i kiedy mnie tam widziałaś?
                        Oj, te wasze teorie spiskowe. Teraz to znowu ekipa byłego prezydenta robi referendum?
                • jozefosmenda Demokracja a jak! 24.03.12, 10:15
                  Marian!
                  Nie pisz takich idiotyzmów jak ta historyjka z tyn radnym.
                  Jeszcze niektórzy pomyślą, że to ja tam byłem ?
                  Podaj konkretnie nazwisko i imię radnego bo jest to osoba publiczna.
                  Natomiast nikt nie ma prawa nagabywać kogokolwiek o podpis. Może tylko poprosić i w przypadku usłyszenia odpowiedzi negatywnej ma grzecznie odejść. Druga próba w tej materii to już nagabywanie.Kolejna to nachalność a następna to bezczelne chamstwo a w konsekwencji łamanie prawa!
                  Pamiętaj Marianie, że każdy ma prawo do własnej oceny sytuacji i tak jak jedni są za referendum to drudzy są przeciw i mają do tego takie same prawo. jak ci pierwsi!
                  • rudzianie2010 Re: Demokracja a jak! 24.03.12, 10:42
                    Panie Józefie! pan Marian ma monopol na wiedzę;do niego nic nie dociera,on wie swoje i koniec i basta
                  • amarian2 Józefie 24.03.12, 10:58
                    Józefie jakie idiotyzmy?
                    Radny krzyczał przy UM na zbierającego podpisy i nikt go nie nagabywał.
                    Nie byłeś to tylko radny Halemby.
                    Jeżeli ataki na mieszkańca, który działa zgodnie z prawem nazywasz demokracją?
                    No, cóż. Bez komentarza.
                    A z tym „nachalnym i bezczelnym” to powiedz gdzie to widziałeś?
    • rudzianie2010 Re: Okulistyka przepadła 24.03.12, 10:14
      nawiasem mówiąc : mas monopol na wiedzę? wszystko jest OK,jeżeli jest zgodnie z twoim zdaniem? czyli co jesteś narcyzem?albo Bogiem?
      • amarian2 Re: Okulistyka przepadła 24.03.12, 11:06
        Nie, nie mam monopolu.
        A przecież to ty wiesz wszystko.
        Jeszcze raz pytam gdzie to okłamuję mieszkańców???
    • rudzianie2010 to są argumenty 24.03.12, 10:39
      wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask/proba-odwolania-prezydent-rudy-slaskiej-zaplaca-mi,1,5066310,wiadomosc.html panie Sławik czy wolno oszukiwać mieszkańców?
    • rudzian2 Re: Okulistyka przepadła 24.03.12, 12:02
      czy te banialuki od Aśki i Józefa to się nazywa temat o okulistyce ?
      chyba pojechali daleko w las , jak zawsze zresztą
      niech idą do Maryny i Kokotka to się nagadają
      może siedzą na działku pod tym obskurnym nieumytym parasolem ......
      • 22burza Re: Okulistyka przepadła 24.03.12, 14:51
        rudzian nie przejmuj sie,oni tak bredzą jakby byli po tym lila koniaku;tyś jest z ekipy Stani,skalar jest Miirką Sz,jo jest samym Stanią(awans społeczny), ciekawe co jeszcze wymyślą.
    • skalar2011 Re: Okulistyka przepadła 24.03.12, 12:42
      A wracając do tematu okulistyki to skandal że osoby które pisały ofertę zdołały osiągnąć skandalicznie mało, bo 37 punktów .Za co oni biorą pensje i to ogromne za nieudolność, czy są takie niedouczone?
    • hynio59 Re: Okulistyka przepadła 24.03.12, 15:04
      A kto taki system stworzył? Czy nie POprzednicy?
      • 22burza Re: Okulistyka przepadła 24.03.12, 15:38
        tworzył świat ? czy nie poprzednicy ? a teraz swoją nieudolnością chcą Boga obciążyć.
        Pamięć to mosz wybiórczo
        • volwer Re: Okulistyka przepadła 24.03.12, 22:18
          Okulistyka nie przepadła ,przepadł kontrakt z NFZ . No i ekipa Smieszkowicz dalej sie trzyma mocno i ani myśli przypadać,raczej przeprowadza sobie długa przyszlosc
          • skalar2011 Re: Okulistyka przepadła 25.03.12, 07:35
            jak mocno się trzyma to się jeszcze okaże
          • amarian2 volwer 25.03.12, 11:38
            czy to oznacza, że będzie oddział prywatny?
            • volwer Re: volwer 25.03.12, 15:36
              To oznacza tylko iwlacznie , ze Smieszkowicz jak nie chce bulnac 3 pensji kary Wojewodzie to musi ten oddział utrzymywać w ruchu aż do :
              - uzyskania pozwolenia od Wojewody na czasowe zamknięcie oddziału
              - przejścia całej prawidłowej procedury likwidacji oddziału ,co wiąże sie ze zmniejszeniem dostępności o opieki medycznej dla mieszkańców.
              Tak nam mówił prawnik w Regionie.
              A jakie rozwiazanie zostanie wybrane w szpitalu nie wiem- osobie od kroplowek i wydawaniu tabletek pacjentom,raczej sie dyrekcjanie sprowiada z tego co chce robić.
              podobno acet Pet Mozdzek nie jest juz do wszystkiego dopuszczany i juz nie kurzy wspólnie cygaretow.
              • skalar2011 Re: volwer 25.03.12, 21:29
                rozwiązanie to sobie śmieszkowicz wybierze najlepsze dla siebie a nie nas pacjentów
                A wystarczyło tylko dobrze ruszyć głową i napisać ofertę na około 80 punktów a nie 37
                • volwer Re: volwer 26.03.12, 00:34
                  Smieszkowicz nie jest w stanie wznieść sie ponad poziom 40 punktów . Tak juz ma i koniec..a na dyżurze nawet teraz w nocy pacjenci narzekają na brak okulisty w naszym szpitalu..
                  • skalar2011 Re: volwer 26.03.12, 08:57
                    jeśli nie jest w stanie to niech zmieni pracę, nie każdy może być szefem
                    • volwer Revolwer 26.03.12, 21:49
                      Sam nie zmieni,bo mu sie wydaje ze jest doskonały.
                      • volwer Re: Revolwer 29.03.12, 16:57
                        Chyba jakieś decyzje w sprawie okulistyki powinny być podjęte...
                        • skalar2011 Re: Revolwer 29.03.12, 17:19
                          oczywiście i ktoś powinien za swoją nieudolność ponieść odpowiedzialność
                          • volwer Re: Revolwer 29.03.12, 22:40
                            A kto tu kiedyś poniósł jakaś odpowiedzialność?.. Agnes przyznała Smieszkowiczowi prawie piec dych odszkodowania a on je sobie wypłacił,i co ??i nic!!!
                            • skalar2011 Re: Revolwer 29.03.12, 22:45
                              a potem grażka głosi że w mieście bieda
                              • volwer Re: Revolwer 29.03.12, 22:52
                                To Grazka kazała Agnes tak zrobić, nasz dyrektor miał raty za auto do spłacenia..więc mu pomogła jak umiała..( tak mówili w szpitalu wtedy wszyscy po kątach)
                                • 22burza Re: Revolwer 29.03.12, 23:23
                                  może to odpracował ?
                                  • skalar2011 Re: Revolwer 30.03.12, 08:21
                                    grażka w odszkodowaniach jest oblatana
    • amarian2 i wszystko jasne 30.03.12, 09:13
      forum.gazeta.pl/forum/w,261,119392212,134393237,Decyzja_NFZ_do_wgladu_na_stronie_Sfery.html
      Jak było do przewidzenia NFZ bardzo jasno, można rzecz łopatologią wytłumaczył dlaczego nie będziemy mieli okulistyki. Jak widać zwykłe przeczytanie przepisów sprawiło poważny problem dla składających. Powróćmy do stwierdzenie dyrektora na sesji, który powiedział, że jakby nie ubezpieczył to mógł kupić sprzęt i uzyskać wiele dodatkowych punktów.
      Więc straciliśmy okulistykę, 340 tys. zł … i nie ma winnych. No chyba, że pojawią się teorie spiskowe.
      Tak już zupełnie z boku. Z nagrań z spotkania w Orzegowie wynika, że p. prezydent nie do końca wie co się stało z tym ubezpieczeniem ( było, niebyło).
      • jozefosmenda Dla mnie jak najbardziej jasne! 30.03.12, 14:13
        Na wczorajszej sesji RM radny wojewódzki p.dr.H.Mercik poinformował nas, że na wskutek odwołania miasto Chorzów otrzymało kontrakt na okulistykę. Jak zapytałem go później co złożyło się na uwzględnienie ich odwołania odpowiedział, że mam zobaczyć z jakiej opcji jest w Chorzowie prezydent miasta.
        No faktycznie, to mnie powaliło!
        Uważam zatem, że cały ten NFZ należy rozkurzyć na cztery wiatry a gminom zostawić 90% odpisów składek na ubezpieczenie zdrowotne do ich dyspozycji!
        Wtedy nie tylko okulistyka miałaby rację bytu a tak polityka niejako wymusza komercjalizację tych usług.
        To jest niestety bardziej niż podłe!
        • amarian2 Re: Dla mnie jak najbardziej jasne! 30.03.12, 16:20
          Józefie, nikt nie broni NFZ. Jest to bodaj najgorsza instytucja w tym kraju. 2 lata temu zamknęte zostały poradnie diabetologiczne w SPZOZ a od kilku lat zmiejszają na stomatologie, preferując prywatne gabinety.
          Problem jest jednak inny. Jak się chce wygrać jakiś przetarg, konkurs to się przygotowuje ofertę tak jak tego chce ogłaszający. A tu zrobiono poważny błąd. I nikt nie chce się do tego przyznać. Wymyśla się coraz większe bajeczki, zamiast powiedzieć wprost.
          • rudzianie2010 Re: Dla mnie jak najbardziej jasne! 30.03.12, 16:54
            panie, a skąd pan wie ,ze zrobiono błąd ? widział pan ofertę ?
            • 22burza Re: Dla mnie jak najbardziej jasne! 30.03.12, 18:58
              Asia, a ty widziałaś ? sam autor wypowiada się tak pokrętnie, że aż wstyd.Czytałaś wyjaśnienia z NFOZ-u, myślę,że nie pisal tego laik, a na pisaniu ofert ,wierz mi ,trochę się znam.
              • rudzian2 Re: Dla mnie jak najbardziej jasne! 30.03.12, 19:12
                wystarczyło by też poczytać te oferty które wygrały ale towarzystwo oDNOwione nie zagłębia się w takie edukacje , lepiej wymyślać teoryjki które się dadzą sprzedać na kolejnych spotkaniach z poddanymi ,
                poza tym zaczął się weekend więc Asia zaś dorwała się do sznapsa będzie tak pleść aż się zwali na glebę
                coraz częściej słyszę określenie Miasto Strachu , tylko że ten strach widzę u jednej opcji , czego oni nie wyprawiają żeby ten strach utrzymać ...........
            • marynik Re: Dla mnie jak najbardziej jasne! 30.03.12, 20:46
              rudzianie2010 napisała:

> panie, a skąd pan wie ,ze zrobiono błąd ? widział pan ofertę ?

Zwał jak zwał - najważniejsze jest to, że ktos podszedł do tego niesolidnie. Na 100 punktów - uzyskano 37 - to chyba swiadczy albo o tym, że okulistyka nie spełnia warunków i wymogów, albo ktos sobie "po łebkach" cos naskrobał. Sam fakt wydania na ubezpieczenie ponad 300 tysięcy zł - zamiast poprawy warunków i zakupu sprzętu - świadczy o tym, że szpital jest źle zarządzany i tyle. Tłumaczenie na sesji prezesa szspitala, że nie zdążyłby zakupic sprzętu itd itp i mniej roboty wywalic na ubezpieczenie.
              • volwer Re: Dla mnie jak najbardziej jasne! 30.03.12, 22:38
                Tłumaczenia prezesa na sesji jak zawsze było metne i pokrętne,,pełne zdrobnien niepotrzebnych np zamiast punktów mówił punkcikow..itd.on zawsze mówi jak pokrecony,nie lubi ludzi ani kwiatów i wydaje mu sie ze pożądany wszystkie rozumy.a rok w rok jakieś kłopoty z kontraktem i potem wołanie o pomoc do posłów.wstyd.
        • marynik Re: Dla mnie jak najbardziej jasne! 31.03.12, 13:05
          jozefosmenda napisał:

> Na wczorajszej sesji RM radny wojewódzki p.dr.H.Mercik poinformował nas, że na
          > wskutek odwołania miasto Chorzów otrzymało kontrakt na okulistykę. Jak zapytałe
          > m go później co złożyło się na uwzględnienie ich odwołania odpowiedział, że mam
          > zobaczyć z jakiej opcji jest w Chorzowie prezydent miasta.

A z jakiej opcji nasz Posłanka jest? To chyba wyższy szczebel niż prezydent i się wstawiała. I co? I psinco, ani Ona nie pomogła, bo na "pieken oczy" sie nie dostaje. Ubolewam nad tym, bo mam akurat w rodzinie kogoś, kto miał miec operacje zaćmy w czerwcu po 2-letnim oczekiwaniu w kolejce i to nazywam skandalem. Ale jak ofera była napisana na "lary-fary" to nawet odwołąnie nei pomogło. Widocznie w Chorzowie lepeij wypadli niz my.
          > No faktycznie, to mnie powaliło!
          > Uważam zatem, że cały ten NFZ należy rozkurzyć na cztery wiatry a gminom zosta
          > wić 90% odpisów składek na ubezpieczenie zdrowotne do ich dyspozycji!
          > Wtedy nie tylko okulistyka miałaby rację bytu a tak polityka niejako wymusz
          > a komercjalizację
          tych usług.
          > To jest niestety bardziej niż podłe!
          • skalar2011 Re: Dla mnie jak najbardziej jasne! 31.03.12, 13:18
            Asia ty się zajmuj sobą bo cie już nie da się strawić, szczególnie jak sobie dasz czadu, na ofertach konkursowych nigdy się nie znałaś i nie masz pojęcia o czym piszesz
            a co do szpitala Ortopeda pisze ofertę bez sensu( 37 punktów na 100 możliwych) to tak podobnie jak w serialu ,,Daleko od noszy,,
            ,,urolog się wstydzi a ortopeda nie widzi,,
            ale ważne jest kto poniesie odpowiedzialność za brak okulistyki?
            • jozefosmenda Prywata górą! 11.04.12, 22:46
              I tu jest pies pogrzebany!
              Teraz już wiemy dlaczego Ruda Ślaska jest bez okulistyki!

To rodzi podejrzenia, że nie wszystko odbywa się uczciwie........
              Żeby dać pieniądze prywatnym lecznicom....
              takie oto sformułowania możemy wyczytać w tym artykule:
              katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,11513237,Okulistyka_juz_bez_grosza__Piec_razy_mniej_pieniedzy.html
              Moim zdaniem tylko Regionalne Kasy Chorych(chociaż Powiatowe byłyby jeszcze lepsze) mogą rozwiązać ów problem. Ale ci z Mazowsza nie chcą o tym słyszeć!
              • volwer Re: Prywata górą! 12.04.12, 07:31
                Panie Józef ,pan przestanie pieprzyc te głupoty,to śląski NFZ podpisuje umowy a ni Warszawa.zamiast posuwają tu te pierdoly noże robisz pan interpelację w sprawie prawie 50 Kafki odszkodowania dla bocznego dyrektora,moze zrobisz pan interpelację w sprawie 700 tysia,ktore miasto zapomniało zapłacić szpitalowi od prawie 2 lat. A jak pan jestes taki do przodu to moze sprawisz pan zeby to miasto nasze zlecił naszemu szpitalowi prowadzenie okulistyki dla naszych mieszkańców- tylko wtedy to Masto musi za to szpitalowi zaplacic( takie rozwiazanie wczoraj mi prawnik w regionie podpowiedzial - podobno tak pisze w jakiejś ustawie)
                No więc drogi panie zamiast otwierać zawody pt kto pierwszy i najszybciej zjedzie z pańskiego pukla,zacznijpan działać dla dobra szpitala,jakaś kasa w mieście jest -PEC sprzedany.
                • skalar2011 Re: Prywata górą! 12.04.12, 17:05
                  Ta kasa z PEC pódzie na mops , na podwyżki w UM bo trzeba czymś ludzi ugłaskać żeby nie podpisali się pod referendum, na marmurowe klozety na paradenplatz, volwer a Zefek i tak dali bydzie fandzoloł bez sensu
                  • 2behemot Re: Prywata górą! 13.04.12, 16:36
                    Trzeba patrzeć na liczby,a nie mówić ten dostał kontrakt a ten nie.Co z tego że Chorzów dostał z 2.5 miliona 700 tys.,a najlepszy na Śląsku Wylęgała 2.5mln z 6 mln.I z całą resztą śląskich szpitali tak było.To są ochłapy przy 17mln które zgarnęły tylko 2 warszawskie spółki.Trzeba być ślepym żeby tego nie widzieć i wypisywać takie bzdety jak volwer czy skalar.Wam by się już chyba przydała jakaś operacja zaćmy.Szczęścia na drogę do warszawskich spółek.Na marginesie 14 miejsce naszego szpitala przy 11 miejscu oddziału prof.Wylęgały to całkiem niezły wynik.
                    • volwer Re: Prywata górą! 13.04.12, 19:56
                      A w porównaniu do tych ,którym po prostu odrzucono ofertę ,to nasz wynik jest po prostu genialny,jak co roku kłopoty z kontraktem. To od czasu Smieszkowicza norma.
                      Co naszym pacjentom pomoże fakt,ze oddział prof. Wylegaly dostał mały kontrakt ? Nic.
                      Tez uważam,ze z dwojga złego to ortopedia ,która jest w opłakanym stanie powinna mieć kłopot z kontraktem ,niż okulistyka która była naszym super oddziałem- ale jak trzeba zatrudnić dwóch lekarzy wiecej to trzeba tak było zrobić np.kosztem przeludnienia na ortopedii,gdzie doktor odbija sie od doktora i dlatego są tacy nerwowi i wyzywają sie na Bogu ducha winnym pielęgniarkom.
                      • 2behemot Re: Prywata górą! 13.04.12, 20:27
                        A co Chorzowowi pomoże kontrakt 700 tys.?Też nic.Pewnie za 2 tygodnie już go nie będzie.To tak jakbyś dostał 500 zł wypłaty i miał za to wyżyć.Nie dotykasz cymbale sedna problemu
                        • volwer Re: Prywata górą! 13.04.12, 20:58
                          Cymbal co to jest ??
                          • 2behemot Re: Prywata górą! 13.04.12, 21:37
                            Tłumaczę-cymbał to odpowiednik matoła,rozumiesz cymbale?
                            • skalar2011 Re: Prywata górą! 13.04.12, 21:56
                              2behemot napisała:

> Tłumaczę-cymbał to odpowiednik matoła,rozumiesz cymbale?
                              Jeśli tak to tłumaczysz to zapytaj cymbała odpowiednika matoła czyli Śmieszkowicza dlaczego przewalił kontrakt na okulistykę zdobywając śmieszne minimum 37 punktów na 100 możliwych

A ortopedia z przeludnieniem lekarzy kolejny raz potwierdza ,,fachowość zarządzania,, przez wybrańców grażki
                              ciekawe czy Śmieszkowicz zwróci te 50 patoli odszkodowania co mu grażka dała, ponoć przegrał sprawę, powinien zwrócić
                              • 2behemot Re: Prywata górą! 13.04.12, 22:10
                                Nie muszę pytać,zdobył tyle ile mógł,wystawił to, co mu poprzednia zamroczona władza w tym szpitalu zafundowała,ty pewnie byś zdobył 100 pkt.geniuszu.I nie siej mąciwodo plotek o przegranej sprawie,jak nie masz o tym żadnej wiedzy.
                        • 22burza Re: Prywata górą! 13.04.12, 21:13
                          behemot może doradzisz tej rzeszy pacjentów,którzy byli w trakcie leczenia i tym ,którzy w kolejce czekali na operację,której termin był tuż,tuż;co mają teraz robić ? Tylko nie mów,że mają iść tam gdzie mają kontrakt,bo w każdym szpitalu mają swoje własne kolejki,iść prywatnie?
                          którego emeryta stać na to by za operację zaćmy zapłacić parę tysięcy za zastrzyk leczący AMD ,których trzeba 3 rocznie 4000zł.za jeden, a jeszcze dochodzą ludzie z rhetinopatią cukrzycową,jaskrą i wieloma innymi groźnymi chorobami grożącymi ślepotą.
                          • 2behemot Re: Prywata górą! 13.04.12, 21:43
                            Niech się zapytają prezesa NFZ Paszkiewicza.Ci pacjenci nie załapali by się na kolejkę w żadnym śląskim szpitalu tak zostały okrojone kontrakty,po to żeby warszawskie spółki mogły dostać kontrakty,dotarło huraganie?
                            • 22burza Re: Prywata górą! 13.04.12, 21:47
                              pytanie brzmiało co im radzisz,a nie czy do mnie dotarło,bo do mnie dotarło dawno temu.
                              • 2behemot Re: Prywata górą! 13.04.12, 22:24
                                Chyba nie dotarło,napisałem na samym początku,że najlepiej im odpowie prezes NFZ,który ustalał kryteria pod warszawskie spółki.Radzę zatem żeby do niego się zwrócili.
                                • 22burza Re: Prywata górą! 13.04.12, 22:34
                                  kiepska rada dla ludzi,którzy tracą wzrok i potrzebują pomocy osób trzecich.masz rację ,takie rady do mnie nie docierają,ja jestem osobą konkretną,dla której tak znaczy tak,a nie znaczy nie,a jak niose pomoc to też konkretną,Co szary ,stary i chory człowiek może zdziałać u prezesa NFOZ-u ? Nic,bo on za prexesa szpitala oferty nie napisze,a na walkę z NFZ-em nie ma sił,zdrowia i pieniędzy.
                                  • skalar2011 Re: Prywata górą! 13.04.12, 23:14
                                    to prezes szpitala ma obowiązek starać się o kontrakty w końcu za cos kasę bierze i to nie małą
                                    ,,należy wyjaśnić ,że NFZ nie chciał uznawać i słusznie- bo nie mógł-faktur za leczenie chorych,podpisywanych ..........przez ówczesne władze spółki czyli Śmieszkowicza i Tatarzynę,rzekomo powołanych.Dlaczego rzekomo?
                                    Proszę pozwolić mi skończyć.rzekomo powołanych i to bez konkursu- do Zarządu Spółki Szpital Miejski w Rudzie Śląskiej, w ostatnich dniach 2010 roku i pierwszych 2011 przez rzekomą Radę Nadzorczą powołana przez prezydenta Grażynę Dziedzic.Ten rzekomy Zarząd nie stanowił legalnej reprezentacji ,, wywiad w Prawdzie z Markiem Walewskim

Jak taki rzekomy Zarząd może cokolwiek zdziałać został powołany przez grażkę bo Śmieszkowicz by jej stopy lizał ale to chyba nie o to chodzi, jak tacy niudacznicy maga cokolwiek załatwić dla szpitala, miasto co chwila im daje kasę , na co? na ich pensje bo pacjenci jakoś tego nie odczuwają.Zwolnić nieudaczników i już.
                                    • volwer Do kota behemota 14.04.12, 13:40
                                      Widac jestes blisko dyrekcji skoro tylewiesz o sprawach sądowych.
                                      A nowy dyrektorem nawet jak przegrał w sadzie( ale trudno cos o tym mówić - trzeba by sprawdzić w sadzie pracy) to i tak nie odda ...bo komu ? Sam spółce która usiłuje kierować?? Niemożliwe,nie odda i juz.tylko z drugiej strony jak dostał odszkodowanie to o co jeszcze była sprawa w sadzie . Dziwne,ale moze chciał jeszcze większe odszkodowanie??? I będąc prezesem sądził sie z własna spółka ? niewiarygodne
                                      Ale To nie na moja głowę .i stare okulary

Behemocie kocie..miauczysz jak kot po walerianie..nie znam sie na tych kontraktach i warunkach kontraktów,ale gdyby Prezes Paszkiewicz napisał warunki na okulistyke pod warszawskie spółki - to w całym kraju warszawka miała by kontrakty,a chyba są jednak szpitale co dostały kontrakty na okulistykie i nie są warszawskimi spolkami.

Jak kocie behemocie masz dowody na to ze te warunki były napisane po to aby uwalic nasz szpital to pOdpowiedz dyrekcji i niech cos z tym zrobi.
                                      Narazie to w Rudzie nie ma kulistyki i nie ma co miauczec jak po walerianie na ten temat.zamiast wywolać tyle kasy na projekt kibla mogła władza dofinansowac szpital i okulistyke.
                                      Gdzie był wtedy radny co pukiel do zjazdów nastawia tak ochoczo? A radny Owadny??
                                      A teraz to :
                                      Szkoda starszych schorowanych ludzi,bo nie maja sie gdzie leczyć.. A to tez z ich podatków ten szpital był tyle lat utrzymywany.
                                      Szkoda młodych pacjentów torem brak operacji nie pozwala normalnie pracować
                                      Szkoda naszych pracownikow z oddziału - bo maja kłopot z normalna praca
                                      Szkoda naszego szpitala bo ma drugi rok z rzędu kłopot z kontraktem z NFZ
                                      • skalar2011 Re: Do kota behemota 14.04.12, 14:32
                                        szkoda, wielka szkoda, że tacy nieudacznicy oDNOwieni tyle zdążyli zepsuć, ale już niedługo wszystko naprawimy, uzdrowimy i będzie normalnie.
                                        • volwer Re: Do kota behemota 14.04.12, 15:25
                                          Tylko widzisz skalar my w szpitalu przeżyliśmy juz tylu dyrektorów ,jednych lepszych npWegrzyn ,Glinska,Nowak,Labus z Walewskim, innych gorszych ( ale po co o nich pisać) ,ze juz teraz trudno nam komukolwiek uwierzyć.
                                          W szpitalu za każdejdyrekcji Podludek podlizywal sie każdej władzy,zeby tylko zdobyć trochę dodatku do pensji,Pet Mozdzek tez lubil być przydatny każdemu dyrektorowi.Zawsze Smieszkowicz walczył z każda dyrekcja od początku,a to o wkłady do dlugpisow a to o zupki regeneracyjne o to o wielkie przywileje dla doktorów np wypłaty milionów zaległości.
                                          Zawsze kończyło sie to zmiana dyrekcji i tak to juz sie wbiło im w głowy tj Smieszkowiczowi i Podludkowi( Podludek zaczynał zawsze fikac dopiero potem - nigdy od początku- za Glinskiej wszystkie wróble cwierkaly ze jej donosił na kolegów - ale potem dołączył jak zwykle do Smieszkowicza) ze mogą zmienić każda dyrekcję.co tez sie działo bo As albo ich lubił ( wspólne podnoszenie ciężarów małymi porcjami) albo sie bal.
                                          Teraz Smieszkowicz i Podludek juz oficjalnie nami rządzą,ale ani nie jest lepiej ani nie dostaliśmy tych podwyżek ani zaległej kasy.

Dlatego skalarku mimo ze nic do ciebie nie mam,referendum popieram ,to jednak w te naprawę trudo mi uwierzyć.i chyba juz dotrwam do emerytury w tej nieufnosci( dużo juz mi nie zostało)
                                          • skalar2011 Re: Do kota behemota 14.04.12, 18:48
                                            volwer napisał:

> Tylko widzisz skalar my w szpitalu przeżyliśmy juz tylu dyrektorów ,jednych lep
                                            > szych npWegrzyn ,Glinska,Nowak,Labus z Walewskim, innych gorszych ( ale po co o
                                            > nich pisać) ,ze juz teraz trudno nam komukolwiek uwierzyć.
                                            wiesz mam nadzieję że wreszcie w tym naszym szpitalu zostanie powolana odpowiednia wladza
                                            > W szpitalu za każdejdyrekcji Podludek podlizywal sie każdej władzy,zeby tylko z
                                            > dobyć trochę dodatku do pensji,Pet Mozdzek tez lubil być przydatny każdemu dyre
                                            > ktorowi.
                                            Podludek się podlizywał- on ma pracować a nie się podlizywać za to mu płacimy

> Teraz Smieszkowicz i Podludek juz oficjalnie nami rządzą,ale ani nie jest lepie
                                            > j ani nie dostaliśmy tych podwyżek ani zaległej kasy.
                                            te arcydochtory powinni się wziąść na trzeżwo i bez obijania do uczciwej pracy za którą biorą kasę
                                            >
                                            > Dlatego skalarku mimo ze nic do ciebie nie mam,referendum popieram ,to jednak w
                                            > te naprawę trudo mi uwierzyć.i chyba juz dotrwam do emerytury w tej nieufnosc
                                            > i( dużo juz mi nie zostało)
                                            W TYM SZPITALU TRZEBA WIELE I WIELU ZMIENIĆ BY NIE BYŁ SZPITALEM Z SERIALU ,,DALEKO OD NOSZY,,
                                            • 2behemot do szpitalnej ciemnoty volwera i skalara 14.04.12, 20:22
                                              Przez 10 lat mieliśmy władzę bez wizji,która powoływała takich samych dyrektorów szpitala, bez wizji,tępych administratorów.Nowi prezesi zastali w szpitalu stajnię Augiasza, burdel w dokumentach,niektórych nie było bo sam wódz "zalana pała",do którego tak tęsknicie je zniszczył.To w sposób zrozumiały utrudniło działalność szpitala.Prokuratura się wypowie co było legalne a co nie,więc wywiady z tego szmatławca,i to z takim indywiduum jak W, wsadź sobie w dupę skalar.Nie wspominam o zdechłym sprzęcie.Rentgenie co się psuje raz w tygodniu,i TK co nawala raz w miesiącu.Ten drugi zresztą okazał się nędznym prototypem za jedyne 4.5 mln. ktorego zakupem powinna się zainteresować CBA.To tylko namiastka problemów.Nie da się z takim bajzlem wygrywać konkursów,i to ustawionych ,a na dodatek niezgodnych z prawem,skoro pomija się wymogi ustawy zdrowotnej.A pacjentom współczuję,i to bardziej niż wy zblazowane tuby zamroczonej,na szczęście byłej władzy.
                                              • volwer Re: do szpitalnej ciemnoty volwera i skalara 14.04.12, 21:02
                                                Rozumiem koc ie behemocie walerianie traktowany,ze to jak piszesz indywiduum W. Tez zastał taki burdel wszpitalu,tylko jak pamietam W. Na naszych spotkaniach nie mówił pie...tylko mówił ze jest cieżko .
                                                Smieszkowicz to atrapa ,tubą ODnowy jest i juz.
                                                • 22burza Re: do szpitalnej ciemnoty volwera i skalara 15.04.12, 21:19
                                                  szpital ,jak szpital,jedne oddziały ładne,czyste,a idąc korytarzem na innych można na dziurawym gumolicie nogę złamać,albo paść na twarz."Najlepsze"jednak są plastikowe miski,z których chorzy jedzą zimny obiad (taki podawano na okulistyce),może dlatego,że to najdalej od kuchni ?
                                                  Początkowo myśleliśmy,że to naczynia jednorazowe,ale szybko zostaliśmy pozbawieni złudzeń.Ciekawe czy mają atest zezwalający na kontakt z żywnością,czy nie było by bezpieczniej przychodzić do szpitala z własnym talerzem,bo z filiżankami i sztućcami chodzimy już od lat,bywało,że i z własną pościelą bo ta szpitalna też pozostawia dużo do życzenia może mi ktoś wyjaśni na co w szpitalu wydają pieniądze ;na leki-nie ma,na naczynia-nie ma,na pościel-nie ma, a na co jest ?
                                              • skalar2011 Re: do szpitalnej ciemnoty volwera i skalara 14.04.12, 22:48
                                                2behemot napisała:

> Przez 10 lat mieliśmy władzę bez wizji,która powoływała takich samych dyrektoró
                                                > w szpitala, bez wizji,tępych administratorów.
                                                śmieszkowicz nawet dobrym i tępym administratorem nie jest
                                                Nowi prezesi zastali w szpitalu st
                                                > ajnię Augiasza, burdel w dokumentach,niektórych nie było bo sam wódz "zalana pa
                                                > ła",do którego tak tęsknicie je zniszczył.
                                                wiesz co utrudniło nielegalnie powołany i nadany przez grażkę Zarząd
                                                To w sposób zrozumiały utrudniło dzi
                                                > ałalność szpitala.Prokuratura się wypowie co było legalne a co nie,więc wywiady
                                                > z tego szmatławca,i to z takim indywiduum jak W,
                                                dla was szmatławiec ale nie taki jak Wazelinności Rudzkie wydawane za mieszkańców kasę

Nie da się z takim bajzlem wygrywać konkursów,i to ustawionych ,
                                                wiesz co, to grażka nauczyła was że wszystko dostajecie na tacy dlatego jako nieudacznicy nie potraficie nawet wygrać prostego konkursu
                                                A pacjentom ws
                                                > półczuję,i to bardziej niż wy zblazowane tuby zamroczonej,na szczęście byłej wł
                                                > adzy.
                                                tak nam pacjentom można tylko współczuć że takie nieuki zarządzaja tak ważną placówką jak nasz szpital miejski dlatego tak to wygląda
                                                • 2behemot Re: do szpitalnej ciemnoty volwera i skalara 15.04.12, 20:52
                                                  Pa W czyli Walewski to ten wielki ekonomista co to szpital uzdrawiał wprowadzając od pacjentów opłaty za korzystanie z elektryczności,całe 12 zł.Szpital był wtedy pośmiewiskiem całego Śląska.Aż strach pomyśleć pacjencie,co by jeszcze dla ciebie przygotował,gdyby tu jeszcze był.A powoływanie się na wywiad z Walewskim w tym rudzkim szmatławcu to nieporozumienie.Ale cóż jakie pismo takie wywiady.Tamten zarząd skalarku nie dorasta temu do pięt,wiem że ci się to nie podoba,ale taka jest prawda.
                                                  • skalar2011 Re: do szpitalnej ciemnoty volwera i skalara 15.04.12, 21:50
                                                    ale tak się składa że to właśnie ten zarząd przewalił konkurs na okulistykę, nie wspominając już o tych zimnych obiadach podawanych w obskurnych miskach.
                                                  • 2behemot Re: do szpitalnej ciemnoty volwera i skalara 15.04.12, 22:26
                                                    [i]Tak się składa,że ty jesteś referendalnym burakiem,dla którego nawet jak jest dobrze,to i tak jest źle.Sprawa okulistyki jeszcze się toczy,a gdyby tamten zarząd tu był,to nie tylko okulistyki,ale szpitala by nie było,już by należał do rodzinnego interesu twojego wodza.
                                                  • thor4 Re: do szpitalnej ciemnoty volwera i skalara 15.04.12, 22:41
                                                    Zgadzam się behemot,tego skalara wszędzie pełno i jest bardzo tendencyjny,delikatnie mówiąc.A ta cała niby prawda o rudzie jest ponoć finansowana przez panią poseł ziemi rudzkiej więc się nie dziw ,że takie wywiady się tam ukazują.Widziałem jak ona publicznie,w urzędzie opowiedziała się za wybiórczym stosowaniem prawa przez NFZ przy kontraktowaniu tej okulistyki,czyli de facto poparła bezprawie.Włos się na głowie jeży.Czego się spodziewać w tej gazecie-wybiórczej prawdy.
                                                  • thor4 Re: do szpitalnej ciemnoty volwera i skalara 15.04.12, 22:46
                                                    I jeszcze jedno,jeśli to prawda,że tomograf w szpitalu to prototyp,to to jest skandal.Zgadzam się,że zakupowi powinno się przyjrzeć CBA.Przypomnij mi kto go zakupił,sam wódz"zalana pała"?Na marginesie fajną ksywę mu wymyśliłeś.
                                                  • 2behemot Re: do szpitalnej ciemnoty volwera i skalara 15.04.12, 22:57
                                                    Coś ty,sama pani poseł Pietraszewska finansuje tę gazetę?No to by się składało wszystko do kupy.
                                                  • volwer Do kot poselski 16.04.12, 22:26
                                                    A cóż ty kocie behemocie masz do Pani poseł ?kota w sejmie ma Jarek,a ciebie kocie behemocie ,oswiecony,chociaż służba ciemności to twój celi powinności,żaden poseł nawet spojrzeniem nie zaszczycii bo i po co..
                                                    Mniej jadu dla prawie emerytek kocurze,a wiecej uwagi dla pacjentów,których nie wolno tak demonstracyjnie olewac.
                                                    Lepiej sie skup na tym co możemy jeszcze zrobić,żebyśmy okulistyke z pOwrotem mieli.
                                                    Taki super oddział oś zarznal !!a ty kocie wszechwiedzacy tylko wytykają pani poseł potrafisz.Pani poseł juz uratowała szpital w zeszłym roku,ileż razy ma być kołem ratunkowym dla nieudaczników w szpitalu i ratuszu.

• 2behemot Re: Do kot poselski 18.04.12, 13:32
                                                    Pani poseł uratowała ?,chyba mylisz z panią prezydent.Pani poseł to służka polityki.Raz za szpitalem raz przeciwko,raz za prawem raz przeciwko.Obejrzyj sobie sesję gdzie się wypowiada,a raczej bełkocze.Myślę,że kontrakt na okulistykę był przepadnięty na starcie.Jeśli prezes NFZ uważa że ustawa zdrowotna do kontraktowania okulistyki nie obowiązuje,to delikatnie rzecz biorąc jest to dowolna interpretacja prawa albo stawianie się ponad nim.A jak pani poseł oficjalnie przyznaje mu rację,tzn.,że pani poseł ma do prawa taki stosunek,że raz prawo raz lewo.Pytasz co mam do pani poseł? ano już nic,chyba wolę Palikota
                                                  • 22burza Re: Do kot poselski 18.04.12, 15:36
                                                    behemot,czy ty jesteś wczorajszy ? jak ty zrobisz dla miasta tyle co P.Poseł to uchylę czoła , ale najpierw naucz twego szefa czytać warunki do złożenia oferty,a po tem brać się za jej tworzenie.Zapewniam cię,że się znam na tym ,robiliśmy to już w 1999r i calkiem dobrze na wyszło,kontrakt mieliśmy bez problemu. Czytać ze zrozumieniem.
                                                  • volwer Do kota comchce Palikota 18.04.12, 18:06
                                                    Z tego co wisi w powietrzu ,jak nic wiadomo,ze Palikot nie chce ciebie kocie.wiec po co swoje marzenia nierealne nam tu prezentujesz.takich jak ty nie potrzebujemy.
                                                  • 2behemot Re: Do kota comchce Palikota 18.04.12, 18:43
                                                    Prawo to prawo i basta.Trzeba go przestrzegać,bo to wyznacza normy i reguły postępowania.Kto zmienia reguły gry w trakcie meczu ten mataczy,a kto to popiera ten też mataczy.I nie pieprzcie tu cioty o czytaniu,bo kto jak kto,ale obecny prezes czytać potrafi jak mało kto.A wam się wydaje że coś tam kiedyś,gdzieś ble ble ble.Zepchnęli was na margines i gorzkniejecie z dnia na dzień.Trzeba z godnością przyjmować porażki staruszki.
                                                  • 2behemot Re: Do kota comchce Palikota 18.04.12, 18:54
                                                    A poza tym volwer,o ile buczenie burzy zrozumiałem,to z tego co ty napisałaś, nic nie rozumiem, ani tytułu ani treści tego późniejszego beknięcia.Jesteś już po drinku?
                                                  • volwer Re: Do kota comchce Palikota 18.04.12, 19:01
                                                    [b]Oczywiście ze tak,po energetycznym drinka zmiksowanym z marchewki i banana z dodatkiem cytryny i liści miety..mniam mniam
                                                    [waleriany tak jak ty nie pijam
                                                  • 22burza Re: Do kota comchce Palikota 18.04.12, 20:08
                                                    behamot,pudło,moje życie było sukcesem i jeszcze się nie zakończyło (jak widać),ale ty jeszcze się nie rozpędziłeś a już jesteś zgorzkniały.Składam kondolencje wszystkim tym,którzy cię spotkają na swojej drodze
                                                  • 3koczis1 Re: Do kota comchce Palikota 18.04.12, 22:45
                                                    Sorry że nie odpisywałem,ale w wątku w szpitalu bez zmian było dużo o was cha cha, a poza tym dzisiaj liga mistrzów.Chyba pijecie razem z volwerem burza ,bo ja nie behamot,tylko behemot,zapamietaj burza.A poza tym pękam ze śmiechu po tym co tam przeczytałem.Nie mam wam więcej nic do powiedzenia.Walcie dalej te energetyczne drinki bo coś was musi trzymać przy życiu,może też jakiś krzychu zwróci na was uwagę cha cha.
                                                  • volwer Re: Do kota comchce Palikota 18.04.12, 23:29
                                                    No wreszcie Koczis przyznał sie ze jest tez kotem behemotem...
                                                    A czemu to kocie tak sie podlizujesz Owadnemu juz od dłuższego czasu?? Plotki niepotrzebne po szpitalu tylko krążą... Masz jakas sprawke do zalatwienia z owadnym ???Kocie ?.koczisku... I jak ci tam jeszcze.???
                                                    I nie pęknij tylko ze śmiechu... Bo to będzie jak wystrzal armatni w starej beczce po Kapuscie .
                                                  • 2behemot Re: Do kota comchce Palikota 18.04.12, 23:58
                                                    Załamałaś mnie,kapnęłaś się.Przegrałem flaszkę whisky z koczisem.My czasami oglądamy razem ligę mistrzów tak jak ty pijesz energetyczne drinki z burzą.Mam nadzieję że nie podpowiedziała ci tego burza,bo koczis uwierzył w twoją inteligencję.Przyznam się że ja nie, stawiałem na jakieś 55 IQ
                                                  • skalar2011 Re: Do kot poselski 18.04.12, 23:35
                                                    2behemot napisała:

> Pani poseł uratowała ?,chyba mylisz z panią prezydent.
                                                    a kto wam w tamtym roku d...py ratował grażka, padlibyście jak kawki gdyby nie pani poseł, grazka się umizgiwała i śliniła żeby wam pomogła
                                                    Pani poseł to służka pol ityki.
                                                    pani poseł zawsze dba o nasze miasto
                                                    Raz za szpitalem raz przeciwko,raz za prawem raz przeciwko.
                                                    tu chyba piszesz o grażce ona mówi o prawie ale tylko mówi
                                                    Obejrzyj sobie

> sesję gdzie się wypowiada,a raczej bełkocze.
                                                    bełkotał na tej sesji wasz prezes od siedmiu boleści
                                                    Myślę,że kontrakt na okulistykę by ł przepadnięty na starcie.Jeśli prezes NFZ uważa że ustawa zdrowotna do kontrak towania okulistyki nie obowiązuje,to delikatnie rzecz biorąc jest to dowolna in terpretacja prawa albo stawianie się ponad nim.
                                                    jasne wszyscy sa winni że nieudacznicy zdobyli 37 punktow na 100 możliwych i przechlapali nam okulistykę
                                                    A jak pani poseł oficjalnie przy znaje mu rację,tzn.,że pani poseł ma do prawa taki stosunek,że raz prawo raz le wo.
                                                    A co marzyło się wam że z taką denną ofertą pani poseł wam ,,załatwi coś,,tylko wstydu by się najadła że w Rudzie takie matoły rządzą szpitalem
                                                    Pytasz co mam do pani poseł? ano już nic,chyba wolę Palikota
                                                    Weż sie bohemota i idz do Palikota baj baj
                                                  • 2behemot Re: Do kot poselski 19.04.12, 00:15
                                                    Jak po lini politycznej to załatwi,a jak nie po lini to też załatwi,że się nie pozbierasz.Precz do mętnej wody rybeńko,tam skąd wyszłaś.
                                                  • volwer Do behemot Koczis moze tez kluszyn w jednej osobie 19.04.12, 06:32
                                                    Zalosne są te twoje tłumaczenia ,mam nadzieje ze twoje IQ jest przynajmniej tak duże ze możesz trafnie diagnozę pacjentowi postawić .
                                                    Twoje prawie wszystkie posty wskazują na osobowość podludkopodobna, więc albo jestes po praniu mózgu u Podludka ...permanentnym,a moze jestes samym Podludkiem.? Można tylko współczuć ze życie CiE tak okrutnie potraktowalo.
                                                    I nie pij wiecej sam do telewizora.
                                                  • skalar2011 Re: Do behemot Koczis moze tez kluszyn w jednej o 20.04.12, 18:06
                                                    kup sie lustro i do niego pij, przynajmniej będziesz miał kompana
                                                  • jozefosmenda Re: Do kot poselski 06.05.13, 19:55
                                                    I co ty Skalar (i inne osobniki niejadalne) na to co już było wiadome od dłuższego czasu:
                                                    katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,13838451,Szpital_wygral_z_NFZ___Ale_pieniedzy_i_tak_nie_odzyskamy_.html#TRrelSST
                                                  • volwer Re: Do kot poselski 06.05.13, 21:06
                                                    z tresci artykułu wynika,ze nasza oferta została oceniona na 37 pkt a Sąd w Warszawie raczej zajmował się oceną trybu załatwienia przez NFZ naszego odwołania a nie oceną tego czy nasza ofertę oceniono poprawnie.
                                                    niestety na teresc tego artykułu trzeba tez spojrzeć przez pryzmat autorki - watoła ostatnio nie cierpi katowickiego NFZ (zwłaszcza kiedy Nowak został dyrektorem)
                                                    nie ma co gdybać - tej kasy juz nie odzyskamy.a dodatkowa polise ubezpieczeniową kupiliśmy niepotrzebnie - co zreszta sie potwierdziło po czasie.
                                                    temat stary-po co go odgrzewać .a w szpitalu i tak zmienia prezesa.zbynio już nózkami przebiera z ochoty.mecenas wiesław tez chetnie tam poadsoruje zbyniowi. oj nie ma szczescia ten nasz szpital
                                                  • skalar2011 Re: Do kot poselski 07.05.13, 00:38
                                                    Wiesz Zefel co :

Prezes powinien się raczej nauczyć pisać porządne oferty a nie takie które osiągają minimum punktowe 37 i są odrzucane i z takim poziomem odrzucane będą bo zawsze będą inne i lepsze
                                                  • amarian2 józefie 07.05.13, 08:41

Józefie, znowu szukasz sensacji. Volwer jasno ci odpisała czego dotyczyła decyzja sądu. Nie zmienia to faktu, że oferta tamta była źle przygotowana i uzyskała najmniejszą ilość punktów.
                                                    Mam pytanie, czy ta próba gwałtownego obniżenia ceny opisana w artykule to dotyczyła naszego szpitala???
                                                  • volwer Re: józefie 07.05.13, 15:59
                                                    artykuł jest napisany tak jak jest-widac duza doze niecheci do NFZ( który tez swiety nie jest i nie bedzie)
                                                    po konsultacjach ze znajoma włascicielka prywatnego NZOZ ,moge jeszcze dorzucic pare uwag co do kontraktowania.
                                                    kazda oferta musi zawierac niezbedne minimum spełniania wymogów nfz,kazda oferta zawiera plan finansowy tj ilosc punktów jakie sie chce zakontraktowac oraz oferowana cene za punkt.
                                                    jak oferta spełnia niezbedne minimum to idzie do tzw. oceny ( wg wzoru ,który NFZ musi pokazac w ogłoszeniu o konkursie).wstawia sie elementy oferty oferenta do wzoru i wychodzi liczba punktów rankingowych tj ocena jaka oferta otrzymała .w ofercie jest tez podana liczba punktów jaka oferent chce zakontraktowac.
                                                    nfz zna liczbve wszystkich punktów kontraktowych jakie chce kupic w danym zakresie u swiadczeniodawców-wiec jak ma wstepnie zrankingowane oferty i policzy ile w tych najlepszych ofertach moze kupic punktów kontraktowych ..to do dalszych negocjacji wybiera tylko tych oferentów z tej najlepszej grupy bo byłoby nieuczciwie gdyby przeprowadzał negocjacje z oferentem od którego i tak nie bedzie mogł nic kupic-czytaj podpisac z nim umowy- bo cały swoj budzet NFZ i tak wykorzysta do zakupów od tych co lepiej wypadli w rankingu .
                                                    to przeciez konkurs i ma on swoje prawa,jesli oferta na nasza okulistyke została zrankingowana tak słabo a lepsze oferty gwarantowały ,ze NFZ zkupi od nich cała pule punktów jaka ma w planie do zakupienia - to dlatego nasz szpital nie byl juz proszony na negocjacje.
                                                    z artykułu nie wynika ktory szpital chciał drastycznie obnizyc cene,ale chyba nasz tego nie zrobil skoro dostał tak malo punktow rankingowych( obnizenie ceny oferty-daje zawsze wzrost oceny rankingowej)
                                                    a to czy rozpatrywanie naszego protestu odbyło sie zgodnie z procedurami czy nie -nie zmienia faktu słabego rankingu naszej złozonej oferty.
                                                    pewnie to jest jeszcze bardziej skomplikowane -ale taki mam obraz tego po wyjasnieniach włascicielki prywatnego NZOZ,ktora tez sklada oferty do NFZ i narzeka,ze z kolei ona jako prywaciarz jest gorzej traktowana -bo jak prywatny nie dostanie kontraktu to to nikogo nie obchodzi a jak nie dostanie samorzadowy to jest szum( co sie własnie potwierdza w praktyce na podstawie naszego szpitala.)
                                                  • jozefosmenda Re: józefie 07.05.13, 21:51
                                                    Marian ja nie szukam sensacji tylko zwracam uwagę na rzeczywistość, która miała miejsce. Te 37 punktów to jest dokładnie tak samo jak niezgodność dokumentacji z wykonawstwem odcinka trasy N-S, która nas kierowców kosztowała prawie 6 miesięcy nerwów, masę przekleństw, wygrażania i wylewania pomyj na radnych i prezydenta miasta a wystarczyła by odrobina dobrej woli i zdrowego rozsądku.(o spalarni zwłok czy Aqua Parku nie wspomnę)
                                                    Ale po co nam rudzianom pomagać jak TKM widoczne jak na dłoni?
                                                    Poza tym Volwer to on a nie ona i to w tym przypadku osobnik ,który już niejeden kontrakt z NFZ w swoim życiu ogarnął ale w tym przypadku przyznaje nam rację tylko po cichu a co innego pisać musi.
                                                  • aptykorz Re: józefie 07.05.13, 22:35
                                                    jozefosmenda napisał:

> Poza tym Volwer to on a nie ona i to w tym przypadku osobnik ,który już niejede
                                                    > n kontrakt z NFZ w swoim życiu ogarnął ale w tym przypadku przyznaje nam rację
                                                    > tylko po cichu
                                                    a co innego pisać musi.

ten cytat pokazuje bezsens dyskusji z Zeflem (to co podkreślone), takich trzeba trzymać z daleka od władzy, co może będzie rujnować byle tylko trzymać się koryta, będzie głosić te swoje dyrdymały i jeszcze liczy że te banialuki znajdą posłuch
                                                    dalej nie rozumiem po co do niego piszecie, tym bardziej jak spada w dół
                                                    taka marionetka na sznureczkach, jak się sznurek pociągnie tak majta kończynami .......
                                                  • jozefosmenda Re: józefie 08.05.13, 09:29
                                                    Widzisz Aptykorz to nie ja jestem marionetką tylko ty i ci co nas sprzedali!
                                                    Mnie za sznurki jeszcze nikt nie pociągał bo skrępowany nimi nie jestem i tak będzie do końca mojego żywota. Ale już sam fakt, że ci się ciśnienie dźwiga jak tylko o mnie słyszysz, myślisz czy piszesz to dla mnie radocha nie lada! Mniej więcej taka jaką miałem na ostatniej sesji RM.
                                                    A nie zapomnij dzisiaj pójść na urodziny bo masz okazję mnie tam nie spotkać więc ciśnienie ci się nie dźwignie a chlapnąć na luzie sobie możesz.
                                                  • aptykorz Re: józefie 08.05.13, 10:56
                                                    kto cię boroku sprzedał ? ?
                                                    ja bym cie nie kupił nawet za przysłowiowy 1 grosz , wolałbym go do gulika wciepnąć
                                                    o moje ciśnienie się nie martw , mam całkiem dobre , jak widzę tą twoją paczkę to się jeszcze lepiej czuję
                                                    nie wiem o czyje urodziny chodzi , jeśli twoje to 100 lat huśtania na sznureczkach ! ! ! !
                                                    a jak od twojej patronki to mnie to wisi .........
                                                  • agitka31 Re: józefie 08.05.13, 11:17
                                                    aptykorz napisał(a):

nie wiem o czyje urodziny chodzi , jeśli twoje to 100 lat huśtania na sznureczkach ! ! ! !
                                                    a jak od twojej patronki to mnie to wisi .........

Ale mara.
                                                    Nawet ja wiem czyje urodziny.
                                                  • skalar2011 Re: józefie 09.05.13, 23:27
                                                    jozefosmenda napisał:

> Marian ja nie szukam sensacji tylko zwracam uwagę na rzeczywistość, któr
                                                    > a miała miejsce. Te 37 punktów to jest dokładnie tak samo jak niezgodność dokum
                                                    > entacji z wykonawstwem odcinka trasy N-S, która nas kierowców kosztowała prawie
                                                    > 6 miesięcy nerwów, masę przekleństw, wygrażania i wylewania pomyj na radnych i
                                                    > prezydenta miasta a wystarczyła by odrobina dobrej woli i zdrowego rozsądku.(o
                                                    Zefel mosz plyn do kąpieli żeby te pomyje umyć ?
                                                    > spalarni zwłok czy Aqua Parku nie wspomnę)
                                                    boroczku czyżby ci dali bonifikata w ty spalarni? abo w Aqwa dromie? - dalej nie rozumia tej głupiej nazwy
                                                    > Ale po co nam rudzianom pomagać jak TKM widoczne jak na dłoni?
                                                    Ja zefel ty najlepiej wiesz jak pomogać nam rudzianom nie/ szczególnie jak ta swoja dieta kosisz co miesiąc
                                                    > Poza tym Volwer to on a nie ona i to w tym przypadku osobnik ,który już niejede
                                                    > n kontrakt z NFZ w swoim życiu ogarnął ale w tym przypadku przyznaje nam rację
                                                    > tylko po cichu a co innego pisać musi.
                                                    Ja zefel my wiemy że ty to ogarniosz i nom przyznajesz racjo inio po cichu a co innego musisz godac oficjalnie
                                                  • skalar2011 Re: józefie 10.05.13, 17:06
                                                    A czyje urodziny bo dalej nie wiem?
                                                    Zefel nie zaprosili cie żeś taki wsciekły?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka