Dodaj do ulubionych

Eksperyment.

26.11.11, 00:42
Wezmiemy i wsadzimy do klatki kilka malp,powiedmy 10.Pod samym sufitem na lince powiesimy banany,a pod nimi postawimy drabine.Jak tylko jakas malpa,poczuje glod i zblizy sie do drobiny,zeby siegnac po banany,polewamy wszystkie malpy lodowata woda.Za jakijs czas nastepna malpa, chcac zjesc banana, zbliza sie do drobiny,robimy to samo,polewamy wszystkie malpy lodowata woda.
Jak tylko nastepna malpa ,calkowicie straciw glowe probuje zblizic sie do drobiny,zeby zjesc banana,reszta malp powstrzymuje ja,zeby nie dostac zimnego prysznica.
Dalej robimy tak,jedna z malp zamieniamy na nowa,ona odrazu,jak tylko zauwazy banany,sprobuje do nich siegnac,ale bedzie zaatakowana przez inne malpy,nie wiedzac nawet dla czego ja taki los spotkal. Po kilku probach ona zrozumie,ze nie da sie jej zjesc bananow.
I tak podmieniajac stare malpy nowymi mozemy osiagnac takiego wynika,ze malpy,ktore nigdy nie doznali lodowatego prysznica,nawet nie zbliza sie do drabiny,zeby zaspokoic swoj glod,malo tego,nigdy nie pozwola to zrobic innej malpie.

A wiecie czemu?

p.s.Czy zachowanie tych malp w klatkach nie przypomina zachodnie spoleczenstwa?
Obserwuj wątek
    • felusiak1 twój geniusz niezmierzony 26.11.11, 00:51

• igor_uk Re: twój geniusz niezmierzony 26.11.11, 00:55
        felus,wiedzialem,ze ty pierwszy odezwiesz sie.Bo jestes dosc inteligentny i powinienes byl domyslic sie,ze wlasnie ty mnie sprowokowales do zalozenia tego watku.
        • eva15 Re: twój geniusz niezmierzony 26.11.11, 01:00
          Feluś jest tak inteligentny, że oprócz durnych zlośliwości nic innego nie umiał powioedzieć. Tych tematów jego podręczniki nie przerabiają.
      • przyjacielameryki Re: twój geniusz niezmierzony 26.11.11, 17:59
        felusiak1 napisał:

Cha!, cha!, cha!, cha!
    • johnny-kalesony Re: Eksperyment. 26.11.11, 00:55
      Wszyscy rozumiemy, co chcesz nam przez to powiedzieć, Igor ...

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • igor_uk Re: Eksperyment. 26.11.11, 00:57
        kalesony,jestem prostym czlowiekiem i tak naprawda nie mam nic do powiedzenia tak swiatlym ludiam,jak Wy.
        • johnny-kalesony Re: Eksperyment. 26.11.11, 01:04
          To zachowanie przypomina mi rosyjski elektorat, który podczas wyborów nawet nie pomyśli, żeby zagłosować na kogoś innego niż wybraniec wskazany przez aktualnego kremlowskiego władcę galaktyki. Dlaczego? Przecież nikt już Rosjan zimną wodą nie polewa, a przynajmniej - nie polewa w masowej skali ...

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
          • igor_uk Re: Eksperyment. 26.11.11, 01:09
            kalesony,ale Rosja dzisiejsza przyjela ,w duzym stopmiu,model zachodni.
    • eva15 Re: Eksperyment. 26.11.11, 00:58
      Igor, odpowiedzialność zbiorową stosuje się od wieków. W czasach najnowszych stosowali ją hitlerowcy, Stalin, obecnie robią to Amerykanie. Mimo to wśród ludzi zawsze znajdują się "małpy", które sięgające po "banana".
      • eva15 Re: Eksperyment. 26.11.11, 01:04
        Sorry:

Mimo to wśród ludzizawsze znajdują się "małpy", które sięgają po "banana.

Faktem jest, że trudno felusia do nich zaliczyć...
        • johnny-kalesony Re: Eksperyment. 26.11.11, 01:11
          eva15 napisała:

> Sorry:
          >
          > Mimo to wśród ludzizawsze znajdują się "małpy", które sięgają po "banana.

Anna Politkowska na przykład sięgnęła. Generalnie - w Rosji czasami niektórzy sięgają, zwłaszcza dziennikarze. Oficjalnie banany są w Rosji dozwolone i Putin (władca galaktyki z Kremla) o tym często wspomina zza szyby telewizora.
          Niech no jednak która/któren spróbuje ich smaku! Od razu na hulajnogach pędzą nieznani sprawcy i na drugi dzień w telewizorze widzimy rozmaślonego na ścianie smakosza żółtych owoców egzotycznych.
          Oficjalnie - wolno, dlaczego nie ... Nieoficjalnie jednak od czasu do czasu kogoś tam rozmaślić trzeba (polać lodem według Igorowej metafory), żeby lud sobie nie kombinował za dużo.
          Igor znalazł bardzo trafną metaforę, żeby to zjawisko socjologiczne pokazać, swoją drogą ...
          Nie wypada nie docenić takich zdolności.

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
          • igor_uk Re: Eksperyment. 26.11.11, 01:24
            kalesony,nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego,ze ludzi w Rosji sa o wiele bardziej wolni,niz na zachodzie (jak na razie).Oni mysla tak,jak chca,ty ze,jak widze,nie potrafisz myslec inaczej,niz tobie to wbili do glowy.Co ty wiesz o Rosji?Co wiesz o Putinie?Tylko to,czym cie nakarmili media. I uwazasz,ze ty znasz cala prawde.Widze,ze ty pierwszy zaatakowal by "swieza" malpe,jak by ona sprobowala zblizyc sie do drabiny. Zauwaz,ze wy ,bystrzaki,atakujecie nie to,co ja,czy Ewa,mowimy,co wiemy,a tylko nasz sposob myslenia,poniewaz on jest wam obcy .Mnie,naprzyklad,nie przeszkadza jak ty spogladasz na Swiat,mnie bardziej interesuje,co ty widzisz w tym Swiecie,co ty wiesz o nim.A jak myslisz,to uwazam za twoja prywatna sprawe i w tym ja jestem bardziej wolny od ciebie.Bo nie tylko sam potrafie myslec swobodnie,a i innym tego nie zabroniam.
            • johnny-kalesony Re: Eksperyment. 26.11.11, 01:37
              Ależ czy ja komuś czegoś zabraniam?
              Zwróć - uwagę: ja tylko ZAUWAŻAM i podkreślam pewne cechy. Dlaczego spostrzeżenia i podkreślenia przyjmujesz jako atak? Prawie jako ten Putin wcielony ...

Pozdrawiam
              Keep Rockin'
              • igor_uk Re: Eksperyment. 26.11.11, 01:44
                Nu bo widzisz li,bedac w wirtuaalnej przestrzeni,nic innego nie masz mozliwosci robic,tylko podkreslac i zauwazac .Ja rowniez zauwazam to,co w twoim mysleniu mnie wydaje sie dziwnym,ale tego nie podkreslam,uwazajac,ze ty masz pelne prawwo na swoj sposob myslenia .Co innego,jak napiszesz jakas bzdure,wykazujac sie nie wiedza,wtedy nie tylko zauwaze,a i w bardzo dosadny sposob podkresle.
                • johnny-kalesony Re: Eksperyment. 26.11.11, 01:46
                  No popatrz - Anna Politkowska tylko podkreślała, a ją za to - skreślono ...

Pozdrawiam
                  Keep Rockin'
                  • pimpus18 Re: Eksperyment. 26.11.11, 01:51
                    Johnny, znasz jakąś Politkowską w Pomrocznej?
                    • johnny-kalesony Re: Eksperyment. 26.11.11, 01:58
                      Nie znam Pomrocznej. O Politkowskiej słyszałem.

Pozdrawiam
                      Keep Rockin'
                  • igor_uk kalesony. 26.11.11, 01:57
                    A co wiesz o smierci Politkowskiej?Czy tylko to,co cie do glowy wlozyli,ze to ja Putin zabil?
                    Wlasnie demonstrujesz to,o czym jest ten watek.
                    • johnny-kalesony Re: kalesony. 26.11.11, 02:00
                      Dobrze, napiszę "Politkowska". Ta osoba i to nazwisko funkcjonuje po prostu jako symbol wszystkich ludzi, którzy ośmielili się sięgnąć po banany. Zadowolonyś?
                      Ty jesteś jak jedna z tych małp. Popatrz - już nawet KGB nie trzeba ...

Pozdrawiam
                      Keep Rockin'
                      • igor_uk Re: kalesony. 26.11.11, 02:04
                        cieniutko,kalesony.
        • de_oakville Re: Polewanie lodowata woda 26.11.11, 03:16
          To wypisz wymaluj wschodnie, a nie zachodnie spoleczenstwa. Stalin "sie klania" i jego metody. Na Syberii w gulagach za Stalina polewali czasem wiezniow lodowata woda za kare. Czasem kazali sie rozbierac do naga na tegim mrozie. A po czyms takim to wiezien kaputt. Nie slyszalem, zeby spoleczenstwa zachodnie, na przyklad Dunczycy polewali wiezniow lodowata woda na swojej "Syberii" Grenlandii (notabene bedacej czescia Ameryki).
      • igor_uk Re: Eksperyment. 26.11.11, 01:07
        Ewa,w poprzednim moim watku ,gzie zadalem pytanie,felus z wojtusiem,jak te malpy z klatki,strasznie sie bali zblizyc sie do bananow(odpowiedz na pytanie),malo tego,caly czas probowali odwiesc mnie od tematu,robiac wszystko,zeby temat zagadac.Czego sie boja?
        • eva15 Re: Eksperyment. 26.11.11, 01:16
          Boją się, że zawali im się ich świat w który uwierzyli i na który postawili. Oni wierzą, że są po stronie tych "lepszych", zwycięzców, a Ty podważasz im tą wiarę. Nikt nie lubi, gdy mu się pokazuje, że postawił w swym życiu na złego konia.
          • igor_uk Re: Eksperyment. 26.11.11, 01:27
            Ewa,w cale nie uwazam,ze felus,wybraw sobie kraj zamieszkania USA,dokonal zlego wyboru.Napewno poziom zycia tam jest dosc wysoki.Tylko,jak zauwazylem,on w ogole nie chce o Ameryce rozmowiac,kazda dyskusje sprowadzajac do jakichs drobnych szczegolow,tym odwodzac od glownego watku rozmowy.
          • pimpus18 Re: Eksperyment. 26.11.11, 01:30
            pietia postawił na właściwego konia i ZSRR w porę wyemigrował. W zachodnią stronę.
            • igor_uk Re: Eksperyment. 26.11.11, 01:33
              pietuszok,a kim jest ten Pietia?
      • pimpus18 Re: Eksperyment. 26.11.11, 01:27
        Gdyby kobiety obowiązkowo służyły w wojsku lepiej by Ci się myślało i mniej głupoty byś teraz pisała.

To żaden Hitler czy Stalin, tak się robi w wojsku. Jak jakiś chłopiec nie czegoś nie łapie, to się karze nie jego, a cały pluton czy kompanię. Dowódca tylko musi uważać, żeby w towarzysze broni z tym wychowaniem za bardzo nie przesadzili i w porę zareagować, bo może być nieszczęście.

pietia widać nigdy w armii nie był, bo coś mu się to za bardzo z Zachodem kojarzy.
        • igor_uk Re: Eksperyment. 26.11.11, 01:32
          pietuszok,nie tylko bylem w wojsku,a i widzialem takie rzeczy,ktorych by nie zyczyl nawet tobie.
          Co do porownania z wojskiem,to lepiej gadaj o podatku konsumpcyjnym ,bo w wojsku,chyba, byles kotem,tak to wyglada,od pierwszego dnia sluzby i do ostatniego (wot taki z ciebia pietuch).
          Wiesz juz, co to slowo znaczy?

p.s.Jak tam z tym czarnym ruskiem,tak i nie odpowiadasz na pytanie,zreszta jak i na kazde inne.
          • pimpus18 Re: Eksperyment. 26.11.11, 01:50
            pietia, ty jesteś za głupi, żeby z tobą o czymkolwiek gadać.

To pewnie przez to wojsko.
            • igor_uk Re: Eksperyment. 26.11.11, 01:55
              pietuszok,i bardzi ciesze sie z tego.Jestes jednym z tych,od kogo uslyszec,ze jestem glupi,jest dla mnie wyroznieniem,czyli nie jestem taki,jak oni.
              Dolaczyles w moich oczach do paczki wojtusia z pridurkiem proamerykanskim.
    • felusiak1 niet takoj drugoj strany 26.11.11, 17:03
      gdie tak wolno dyszyt czeławiek.
      i jak tu sie dziwić? 20 lat po upadku tyranii homo sovieticus ciagle żywy.
      • igor_uk Re: niet takoj drugoj strany 26.11.11, 17:12
        felus,a potrafisz wyrazac sie nie szablonowo?
        • felusiak1 Re: niet takoj drugoj strany 26.11.11, 17:20
          a o czy miałbym się wyrażać. nie wiem po ile są banany i nie chcę wiedzieć. nie lubię bananów.
          wolę kartofle.
          • igor_uk Re: niet takoj drugoj strany 26.11.11, 17:23
            felus ,a wiesz jaka miedzy nami roznica?
            • felusiak1 Re: niet takoj drugoj strany 26.11.11, 18:03
              wiem. ja różnie się od ciebie tym, że nie jestem sowiecki.
              • igor_uk Re: niet takoj drugoj strany 26.11.11, 18:05
                felus,znow szablon.
    • wojciech.2345 Re: Eksperyment. 26.11.11, 17:25
      Drogie Dziecko,
      eksperyment ten ma 1001 wersji.
      Pchły w słoiku, elektryczny pastuch, .... .

Niech Dziecko napisze co mu dolega.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka