06.03.12, 00:56
Obserwujac ostatnie wydarzenia, ich polityczny wydzwiek oraz ton komentarzy zaczynam sie zastanawiac ...

Czym wedlug Panstwa jest glupota? Jak w nieskomplikowany sposob ta glupote mozna okreslic? Wielce prawdopodobna odpowiedz to: ..... nie wiem.

No wlasnie, ostroznie prosze, ..... bowiem dla pewnych ludzi postrzeganie zycia jest niczym jazda rozpedzonym autem, ktore za chwile nie wyrobi zakretu i stoczy sie w przepasc, a oni siedzac w nim wyklocaja sie z innymi pasazerami gdzie kto ma siedziec i polemike prowadza na temat rozmiaru glupoty.

Czy czasami to nie jest tak, ze w dzisiejszych czasach glupota jest bardziej popularna od madrosci? Lepiej o tym nie myslec .... to przysparza wiele problemow.

Ot, chocby te krowy .... Wszyscy wiemy, ze krowy sa glupie. Jak sadzicie, bylyby one szczesliwe wiedzac, ze sa krowami i beda dojone przez cale zycie, a zakonczeniem tego podlego zywota bedzie poderzniecia gardla?

Obserwuj wątek
    • zeitgeist2010 Z ukosa Brzechwa 10.03.12, 17:38
      Widzialem gdzies wpis kolegi z wierszem Jany Brzechwy, ale teraz nie moge tego znalezc, napisze więc tutaj.

Tak sie sklada, ze Jan Brzechwa to w moich oczach poeta genialny. Wychowalo sie na nim kilka pokolen Polaków. Do tego ponadczasowa mądrosc jego satyry dla unviwersalnego odbiorcy. Jest tez przykladem calej rzeszy wielkich Polaków z kresów. Utrata tych ziem i jej ludzkiego potencjalu to wielka tragedia dla naszego narodu.

Odnosnie aluzji w aktualnym watku, uderza on prawdopodobnie w powietrze, bo jego adresaci to nie ludzie z krwi i kosci a raczej operatorzy na misji propagandowej. Historia jest jednak cierpliwa i nadejdzie taki dzien, ze i temu parobczakowi, który te krowy teraz doi, opadną gacie.

No i klasycznym Brzechwą:

Jestem sam założycielem mego rodu
      I na mnie ten ród wygaśnie;
      Nie dbałem o męskiego potomka za młodu,
      A może syn mi przydałby się właśnie?
      (...)
      Ale zaraz myśl inna starość mi umila,
      Że mieć syna nie zawsze jednak się opłaci,
      Bo a nuż bym przypadkiem spłodził imbecyla,
      Grafomana lub syjamskich braci?
      (...)
      Mówię tak, bo znam życie. Jabłko od jabłoni
      Pada dzisiaj daleko, więc już się nie łudzę.
      Sam potrafię roztrwonić to, co syn by strwonił.
      Wolę mieć raczej wnuczki. Oczywiście - cudze.

• blueelvic Sympatyczny post, a aluzje chwyciles w locie ... 11.03.12, 02:42
        Jezeli zas chodzi o tamten wiersz, to byl nim "Zuraw i czapla", ktory do zludzenia przypomina pewna sytuacje na BW; jedna ziemia, dwa narody. Mialo to byc "slodkie" podejscie do powaznego tamatu .... Moze ludzie nie zainteresowani, a moze ( co bardziej prawdopodobne) ludzie wiersz Brzechwy zignorowali, chociaz .... chociaz tytul watku byl: Wiersz z politycznym podtekstem.

Czasami lubie cos napisac tak ad hoc, bo reakcja ludzi jest bardzo interesujaca i pouczajaca.

Pozdrawiam.
        • zeitgeist2010 Re: Sympatyczny post, a aluzje chwyciles w locie 12.03.12, 10:08
          blueelvic napisał:

Jezeli zas chodzi o tamten wiersz, to byl nim "Zuraw i czapla", ktory do zludzjenia przypomina pewna sytuacje na BW; jedna ziemia, dwa narody. Mialo to byc "> slodkie" podejscie do powaznego tamatu

Wnikliwy administrator forum pewnie trafnie twoja intencje zinterpretowal i przeniusl na Forum BW :)
          • zeitgeist2010 Re: Sympatyczny post, a aluzje chwyciles w locie 12.03.12, 10:21
            przeniósł
    • br0fl0vski Re: Z ukosa. 10.03.12, 22:17
      www.cchr.org.au/home/35-front-page-news/222-children-consent-to-sterilisation
      www.mentalhealth.WA.gov.au/Libraries/PDF_docs/Discussion_Draft_for_Mental_Health_Bill_2011_v3.sflb.ashx
    • mara571 bez paniki 10.03.12, 22:43
      byc moze wydarzen politycznych bylo w przeszlosci mniej, bo czasy mamy raczej niespokojne, ale w przeszlosci nie mielismy tak wielu informacji i z tak wielu zrodel.
      Komentowac moglismy je jedynie w gronie rodziny, znajomych i przyjaciol.
      Internet stworzyl nowe mozliwosci i jak slusznie stwierdzil Lem "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."

Odpowiadajac na twoje pytanie:
      > Czym wedlug Panstwa jest glupota? Jak w nieskomplikowany sposob ta glupote moz
      > na okreslic? Wielce prawdopodobna odpowiedz to: ..... nie wiem.

powiedzialabym, ze glupota to brak samokrytcyzmu, czyli zdolność do obiektywnej, krytycznej oceny samego siebie.
      • zeitgeist2010 Re: bez paniki 12.03.12, 10:35
        mara571 napisała:

> byc moze wydarzen politycznych bylo w przeszlosci mniej, bo czasy mamy raczej niespokojne, ale w przeszlosci nie mielismy tak wielu informacji i z tak wielu z
        > rodel. > Komentowac moglismy je jedynie w gronie rodziny, znajomych i przyjaciol.
        > Internet stworzyl nowe mozliwosci i jak slusznie stwierdzil Lem "Dopóki nie sko
        > rzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."

Anonimowosc internetu korumpuje, nawet w gruncie rzeczy poczciwych ludzi. Widac to nawet na tym forum.
        Do tego mozna podreparowac wlasne ego, uciec od pustki realu, wyzbyc sie fobii, kompleksow …
        Zaloze sie, ze wielu tutejszych komputerowców jest po prostu od internetu zalezna, jak wyrostki :)

Tym bardziej trzeba docenic jednostki, ktore potrafia zachowac kulture i klase nawet jak ich nikt nie widzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka