Dodaj do ulubionych

Zasady vs. zawod

06.10.26, 12:19
Zawodem bylo szpiegowanie innych i po odejsciu na emeryture szef niemieckich szpiegow August Hanning zaczal sprzedawac informacje tym, ktorych szpiegowal.

Forsa rzadzi swiatem a zasady i uczciwosc powoli i niestety zanikaja...

PF
Obserwuj wątek
    • j0rl.1 Re: Zasady vs. zawod 06.10.26, 12:32
      polski_francuz napisał:

> Zawodem bylo szpiegowanie innych i po odejsciu na emeryture szef niem
      > ieckich szpiegow August Hanning zaczal sprzedawac informacje tym, ktorych szpie
      > gowal
      .

Poczytalem troche o nim i jedno jest ciekawe. Niby opracowywal opinie dla „obcego wywiadu“. Chetnie bym wiedzial jaki to byl. Mam wrazenie ze jak „obcy“ to amerykanski, Trumpa. Dlatego nazwaja go tylko obcym- Ale zobaczymy
      • j0rl.1 Re: Zasady vs. zawod 06.10.26, 15:09
        j0rl.1 napisał:

> Poczytalem troche o nim i jedno jest ciekawe. Niby opracowywal opinie dla „obce
        > go wywiadu“. Chetnie bym wiedzial jaki to byl. Mam wrazenie ze jak „obcy“ to am
        > erykanski, Trumpa. Dlatego nazwaja go tylko obcym- Ale zobaczymy
        >

A wiec izraelski wywiad to byl. I zapewne amerykanski na dokladke
        • j0rl.1 Re: Zasady vs. zawod 06.10.26, 18:41
          j0rl.1 napisał:

> j0rl.1 napisał:
          >
          >
          > > Poczytalem troche o nim i jedno jest ciekawe. Niby opracowywal opinie dla
          > „obce
          > > go wywiadu“. Chetnie bym wiedzial jaki to byl. Mam wrazenie ze jak „obcy“
          > to am
          > > erykanski, Trumpa. Dlatego nazwaja go tylko obcym- Ale zobaczymy
          > >

> A wiec izraelski wywiad to byl. I zapewne amerykanski na dokladke

Amerykanski tez. Czyli dwa, izraelski i USA. I fajnie.
    • perla.roztocza Re: Zasady vs. zawod 06.10.26, 13:03
      u nas też był taki szpieg, którego Amerykanie skazali na dożywocie za szpiegowani ich.
      Potem wymienili go na złapanych przez Polskę amerykańskich szpiegów.
      A na koniec Amerykanie dali temu szpiegowi order, za to, że uratował amerykańskich szpiegów zakleszczonych w Iraku.
      Za szpiegami nie trafisz.
      A ty PF to niby co?
      Robisz naukowo w bardzo ważnej dziedzinie gospodarczej i militarnej jaką jest materiałoznawstwo, to kto wie czy ty też nie szpieg wykradający technologie właśnie.
      • polski_francuz Kto wie 06.10.26, 13:47
        perla.roztocza napisał(a):

" A ty PF to niby co? Robisz naukowo w bardzo ważnej dziedzinie gospodarczej i militarnej jaką jest materiałoznawstwo, to kto wie czy ty też nie szpieg wykradający technologie właśnie."

czemu z czasem twoje wpisy durnieja? Ostrzegam, ze jeszcze jeden taki wpis i cie wygasze.

PF
        • perla.roztocza Re: Kto wie 06.10.26, 13:56
          polski_francuz napisał:

> czemu z czasem twoje wpisy durnieja? Ostrzegam, ze jeszcze jeden taki wpis i ci
          > e wygasze.

ale co ci się nie podoba w moim wpisie, że chcesz zrzucić bombę atomową?
          Przecież jak mnie wygasisz to popadnę w depresję i ze stresu mogę popełnić czyn nieobliczalny.
          Więc bądź kolegą forumowym i mi napisz co cię aż tak uraziło.
          Ja nieuczony właśnie.
    • stefan4 Re: Zasady vs. zawod 06.10.26, 13:18
      polski_francuz:
      > a zasady i uczciwosc powoli i niestety zanikaja...

A kiedy były nie zanikłe?

Ale podaj przykłady czasów i miejsc, kiedy i gdzie one powszechnie działały, a nie tylko przykłady pojedynczych ludzi z zasadami — bo tacy i dzisiaj się znajdą.

- Stefan
      • polski_francuz Re: Zasady vs. zawod 06.10.26, 13:41
        stefan4 napisał:

"Ale podaj przykłady czasów i miejsc, kiedy i gdzie one powszechnie działały, a nie tylko przykłady pojedynczych ludzi z zasadami — bo tacy i dzisiaj się znajdą."

Mialem szanse zyc w Rodzinie i w srodowisku z zasadami. Zreszta moj zawod zasad wymaga...co do powszechnosci to inna, bardziej skomplikowana dyskusja.

PF
        • j0rl.1 Re: Zasady vs. zawod 06.10.26, 18:43
          polski_francuz napisał:

> Mialem szanse zyc w Rodzinie i w srodowisku z zasadami. Zreszta moj zawod zasad
          > wymaga...co do powszechnosci to inna, bardziej skomplikowana dyskusja.

A zasady w Twojej Rodzinie byly ze jak przydatne to klamac, prawda? Nawet jak malo przydatne to tez klamac. Bo Ty tak masz drogi PF
          • polski_francuz Zasady vs. czasy 06.10.26, 20:19
            j0rl.1 napisał:

" A zasady w Twojej Rodzinie byly ze jak przydatne to klamac, prawda? Nawet jak malo przydatne to tez klamac. "

Tata byl w AK i walczyl w powstaniu wilenskim. To powstanie bylo, jak i powstanie warszawskie, bardziej patriotyczne niz przemyslane. W tamtych czasach uczciwy czlowiek myslal i walczyl o Ojczyzne. Pozniej, pod juz okupacja rozyjska troche trudniej szukac prostel j formuly na bycie uczciwym.

PF
            • j0rl.1 Re: Zasady vs. czasy 06.10.26, 22:48
              polski_francuz napisał:

> Pozniej, pod juz okupacja rozyjska troc
              > he trudniej szukac prostel j formuly na bycie uczciwym.

Chodzi o zasade aby nie klamac. Ja wynioslem ja z domu wlasnie.
              Najpierw mama, z wychowania Niemka czyli kilka pokolen kapitalizmu, poznanskie a dokladnie urodzila sie w Münster w czasie 1 WS gdze rodzina mieszkala juz 15 lat tam. Potem wrocili do powstalej Polski, nawiasem mowiac dziadek plul sobie w brode za ta decyzje. Jak walczyl z Kongresowkarzami.
              Ona mowiala ze nie klamac ze to obraca sie przeciwko klamcy i dlatego nie warto nie klamac.
              Ojciec wiele na ten temat nie mowil ale nie przypominam sobie aby klamal kiedykolwiek. U niego zapewne wychowania z rodziny ksiecia wiec to ponizajace aby klamac. Ale przyznam ze napewno jak co to ukrywal cos tam. Ale nie klamal.

Ja corke uczylem ze „tylko slabi klamia, chcesz byc slaba?“ To bylo moje motto wychowawcze na temat klamania. Dosc skuteczne. Zona klamala jak jej tylko pasowalo ja nie. Jak co ukrywalem jak ojciec.
              • boomerang Re: Zasady vs. czasy 06.10.26, 23:51
                >Ja corke uczylem ze „tylko slabi klamia, chcesz byc slaba?“ To bylo moje motto wychowawcze na temat klamania. Dosc skuteczne.

Twoje motto wychowawcze poniosło klęskę, bo córka została lekarką, a zawód lekarza polega na kłamaniu właśnie.
              • perla.roztocza Re: Zasady vs. czasy 07.10.26, 10:48
                j0rl.1 napisał:

> Chodzi o zasade aby nie klamac. Ja wynioslem ja z domu wlasnie.

i z domu wyniosłeś patologiczne złodziejstwo, jak to każdy szkop ma.
                Czytałem byłem w necie, że po spotkaniu z tobą należy się upewnić czy portfel nadal na swoim miejscu jest właśnie.
            • j-k oddaje honor tacie :) 06.10.26, 23:04
              polski_francuz napisał:

> Tata byl w AK i walczyl w powstaniu wilenskim. To powstanie bylo, jak i powstan
              > ie warszawskie, bardziej patriotyczne niz przemyslane.

tak.
              ale bylo udane (jako jedyne)
              Powstancy zajeli miasto (na dwa dni - bo potem weszli Sovieci...)

w przeciwienstwie do powstania warszawskiewgo i lwowskiego - ktore byly przegrane.
    • engine8t Re: Zasady vs. zawod 06.10.26, 20:23
      Twierdzisz ze szpiedzy sie sztywno trzymaja zasad czy tez je lamia na kazdym kroku poniewaz szcegolnie w tej branzy cel uswieca srodki?
      • j-k jedno i drugie :) 07.10.26, 09:12
        engine8t napisał:

> Twierdzisz ze szpiedzy sie sztywno trzymaja zasad czy tez je lamia na kazdym k
        > roku poniewaz szcegolnie w tej branzy cel uswieca srodki?

maja jedna zasade:

- nie miec zasad :)
        • polski_francuz pH (i)... 07.10.26, 10:31
          j-k napisał:

" Twierdzisz ze szpiedzy sie sztywno trzymaja zasad ..."

jest duzo za duze (wieksze niz 7)!

PF
          • boomerang Re: pH (i)... 07.10.26, 10:36
            u szpiegów to chyba kwas przeważa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka