kinek16 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 27.06.08, 22:14 A ja hmmm tez mam problem :( pod biustem mam 78 cm a w biuscie 88. Mam stanik 80B ale w ogole sie w nim nie odnajduje :(. Czuję , że obwód jest za luźny, a stanik lekko odstaje... kalkulator mi wyliczył 70D , ale nie wiem czy taka miseczka nie jest za duża;(..pomocy!..dodam ze nosze push upy ;] Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 27.06.08, 23:50 Kalkulator rozsądnie Ci doradził. Pochodź po prostu po sklepach i poprzymierzaj różne 70D. Najlepiej miękkie na fiszbinach, najłatwiej w nich ocenić, czy stanik dobrze leży i naprawdę potrafią ładnie kształtować biust. Miseczka w 70D, nie będzie ogromna, będzie dużo mniejsza niż w 80D. Może to Ci wyjaśni (szczególnie rysunek na dole): b75.blox.pl/2008/01/Jak-w-3-minuty-powiekszyc-piersi-z-A-do- C.html Odpowiedz Link
kinek16 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 28.06.08, 20:08 miekki...ale ja mma male piersi;( chcoiaz moze mi sie tak wydaje przez ten stary stanik ;| Odpowiedz Link
asica.p Re: pomozcie ostanikowac mame i kolezanke 27.06.08, 22:29 mama-72/82,kolezanka 79/91 Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: pomozcie ostanikowac mame i kolezanke 27.06.08, 23:51 Mamie zaproponuj 65(30)C, koleżance 32DD z brytyjskich lub 70E z polskich. Odpowiedz Link
plica Re: pomozcie ostanikowac mame i kolezanke 28.06.08, 23:01 mialam wymiary jak kolezanka na poczatku drogi stanikowej i polecam na poczatek 70DD. np. pollyanne. Odpowiedz Link
nieznajoma_pl 76/85 28.06.08, 14:42 Mam bardzo niewielki biust, a chciałabym go optycznie powiększyć co polecacie? Jakie modele ? aktualnie nosze 70B Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 76/85 28.06.08, 21:14 A jak leży ten 70B, bo teoretycznie powinien być dobry. Jeśli miski za małe, wybierz 70C. Jeśli obwód za luźny, 65D. Jeśli oba 65DD. Ten ostatni to rozmiar brytyjski, z polskich 65E. Odpowiedz Link
aldi.1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 28.06.08, 16:50 78/90- proszę o radę Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 28.06.08, 21:15 Powiedziałabym 70D. A co teraz nosisz? Odpowiedz Link
aldi.1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 28.06.08, 22:57 Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Do tej pory nosiłam 75A lub B.Pora zacząć szukać bobrego stanika. Odpowiedz Link
martkowa 77/94 jaki stanik powinnam zakupic 29.06.08, 16:04 Podczytuje forum od dawna. Wczesniej dzieki kalkulatorowi znalazlam swoj rozmiar i zaczelam kupowac staniki. Mieszkan na Wyspach wiec wydaje mi sie ze mam uproszczona sprawe, a jednak... Przedewszystkim nie czuje sie psychicznie dobrze w staniku ktory przez te podzuszki itp rzeczy rozplaszczajace moj biust jednak w jakis tam sposob sprawia ze pod moja bluzka widac cos na ksztalt piersi a nie dwoch nalesnikow. Wiem ze rozmazalam sobie ten moj nieszczesny biust przez lata (mam 29 lat) ale odkad zaczelam kupowac inne staniki i spac w nich/ ewentualnie noszac je po domu obwody faktycznie sie pozmienialy delikatnie. Mam jednak zamiar mimo wszystko zrezygnowac z waciakow i poduszkowcow na rzecz pieknych miekkich stanikow, ale nie moge zadnego sobie dobrac. Rozmiar jaki na dzisiaj wyszedl mi z tabelki to Rozmiar brytyjski: 30E (32E) Rozmiar brytyjski, stanik rozciągliwy: 65FF (30FF) Rozmiar brytyjski, stanik wyjątkowo ścisliwy: 75D (34D) Rozmiar polski: 70G Wczesniejszy moj rozmiar to 30 DD/28 E Z czego posiadam Freya Madison w rozmiarze 60 DD i poki co najlepiej sie w niej czuje tzn najwygodniej mi sie w niej chodzi. Curvy Kate Emily Black/Pink w rozmiarze 65 E absolutnie nie lezy, miska u gory pusta, na dole fiszbiny sie wpijaja w cialo itd To samo z Panache Anastasia Ivory. Nie wiem co mam zakupic zeby: fiszbiny nie wbijaly mi sie w mostek, faldy nie wyplywaly pod pacha, miseczka nie dawala wrazenia szpiczastej piersi i byla wypelniona u gory. Przymierzam, kombinuje i coraz bardziej jestem zrezygnowana i coraz czesciezj zakladam pozwezane stare poduszkowce... POMOCY Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 77/94 jaki stanik powinnam zakupic 30.06.08, 17:53 Możesz zacząć od zmierzenia czegoś w rozmiarze brytyjskim 32 (70)E, lub polskim 70F lub 70G. Niewykluczone jednak, że lepiej się będziesz czuła w węższym obwodzie i wtedy spróbuj czegoś w rozmiarze 30 (65) FF. Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 77/94 jaki stanik powinnam zakupic 30.06.08, 17:59 Przy tych wymiarach nosisz 60DD???? Mam nadzieję, że to literówka i masz na myśli 70DD (które zreszta też powinno być za małe). Jeżeli masz wątpliwości czy stanik dobrze leży, prześlij zdjęcia do galerii: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=78743176 Odpowiedz Link
3mkm3 72/85 28.06.08, 17:13 Mam dużo staników z intimissimi w rozmiarze it.1, ale nie jest mi w nich zbyt wygodnie :(. Noszę gł. miękkie i delikatnie usztywnione, żadne push-upy. Czuję jakby piersi się ściskały, chociaż nie robią się buły na górze, a nawet miseczka się czasem marszczy. Z przodu zawsze zostają mi bolące pręgi po fiszbinach, a z tyłu jest luźno, chociaż zapinam na ostatnią haftkę. Ramiączka też podciągam na maxa a i tak są za długie (mam 158 cm wzrostu). Do tego musze stanik co chwile poprawiać, bo biust rozłazi się na boki. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 72/85 28.06.08, 21:19 Intimissimi 1 to chyba 70B... To wszystko, co opisujesz to objawy za luźnego obwodu. Spróbuj 65D ewentualnie 65(30)DD. Odpowiedz Link
u-lotka Re: 72/85 28.06.08, 21:22 Przyznam się, że ja z podobnymi wymiarami nosiłam 3 z intimissimi... Jak Ty się dopinałaś w 1 nie wiem. Zapomnij o obwodzie 70. Na Twoim miejscu uderzałabym w 65DD. Jest szyte na 86,5, ale lepiej żeby pierwszy stanik był odrobinę za duży niż za mały. Migracja naprawdę istnieje. Odpowiedz Link
3mkm3 Re: 72/85 11.07.08, 00:15 Hehe... ta 1 z intimissimi to jeszcze nic. Mam 2 staniki 65A z cubusa :P Odpowiedz Link
kinek16 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 28.06.08, 21:37 mam 78 pod biustem ale nie wiem czy 70D nie bedzie za male..chodzi mi o obwod..bo wszedize jest napisane ze obwod 70 to 68-72 ;| Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 28.06.08, 22:59 Stanik to obwód plus miski. Nie wiem ile masz w biuście... Przy 78 pod biustem 70 powinna być OK. Ale 70ile???? Odpowiedz Link
kinek16 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 29.06.08, 13:40 mam wymiary 78/88;] Odpowiedz Link
yavanna86 88/106 29.06.08, 14:52 wiem że to bardziej biuściasta osoba ale ja częściej siedzę tutaj;) z góry dzięki (jak zobaczyłam jej staniki to odpadłam - wg mnie to jest coś o obwodzie 85, a miseczce jak 75B...nie miało numeracji...) Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 88/106 30.06.08, 18:00 Ja bym zaproponowała 34 (75) G, ale dla pewności skonsultuj się jeszcze na LB. Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 30.06.08, 18:04 Możesz zacząć od przymierzenia stanika w rozmiarze 70D, który powinien być dostępny w wielu zwykłych sklepach. Najlepiej przygodę z właściwym rozmiarem zaczynać od staników miękkich na fiszbinach, najłatwiej ocenić czy dobrze leżą. Jeżeli jednak po jakimś czasie stwierdzisz, że obwód 70 nie daje Ci wystarczającego podtrzymania to spróbuj rozmiaru 65 (30) E. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 02.07.08, 11:28 Mysle, ze z wiekszosci stanikow 70D powinno byc dobre. Odpowiedz Link
olakrowka 80/88(89) 03.07.08, 10:10 Witajcie! Od zawsze miałam mały biust. Jestem wysoka (174cm) i mam typ budowy gruszka. Mimo to mój biust był zawsze jednym z moich atutów. W okresie gdy się ksztaltował sporo ćwiczyłam, uprawiałam sporty i jego kształt był godny pozazdroszczenia. Po karmieniu piersią, przez moje zaniedbanie stracił na jędrności i niestety na wielkości. Piersi się spłaszczyły a staniki sprzed ciązy juz tak ładnie go nie eksponują. Nigdy nie lubiłam staników typu push-up. Wolę miękkie staniki z fiszbinami. Obecnie najchetniej noszę takiego wlasnie Atlantica w rozmiarze 80B. Jednak mimo, ze jest wygodny to miseczki nieładnie się marszczą a skrócenie ramiączek niewiele daje. Doradźcie proszę jak w tej sytuacji postąpić. Jak dobrać wygodny i ładnie eksponujący piersi stanik. Wolalabym miseczki miękkie, choć fiszbiny nie są warunkiem koniecznym. Chciałabym by stanik ładnie przylegał do piersi, obejmował je ładnie i troszkę podnosił. Do obcisłych bluzek i sukienek nie powinien się marszczyć, bo zaraz wszystko widać. Acha! Nie przepadam za koronkami, choć wiem, ze wyglądają ładnie. Wolę gładkie, najchęniej bawełnane staniki. Czy ktoś mi coś doradzi? Odpowiedz Link
olakrowka Re: 80/88(89) 04.07.08, 22:09 Podbijam! Poprosze o pomoc jeszcze raz. Może nie powinnam pisać posta pod własnym, ale jestem bardzo ciekawa waszych porad. Dziś zmierzył mnie ponownie mąż i wyszło mi 72 (!) pod biustem i 87 w biuście, ale tutaj niezbyt ciasno, jak radziłyście. Prosze, odpowiedzcie mi, chętnie skorzystam z porad, bo nawet nie wiem od czego zacząć a w sklepach mam wrażenie robią wszystko by tylko sprzedać za wszelką cenę. Będę wdzięczna za odpowiedzi. Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 80/88(89) 04.07.08, 22:24 W takim razie proponuję Ci zacząć od sprawdzenia rozmiaru 65 (30) E. W większości "zwykłych" sklepów nie masz co na taki rozmiar liczyć, przeważająca większośc z nas kupuje przez internet i się nie przejmuje niekompetentnymi sprzedawczyniami :) Odpowiedz Link
olakrowka Re: 80/88(89) 05.07.08, 22:50 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Może poleciłabyś jakieś konkretne marki, albo modele? Gdzie mogę poczytać co to znaczy "ściśliwy/rozciągliwy"? W jakim kierunku mam iść, na co zwracać uwagę? Czy miękkie miseczki są w tym rozmiarze osiągalne? Boję się trochę zakupów przez inet, ale musze się przekonać, skoro może być problem z takim rozmiarem. Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 80/88(89) 06.07.08, 19:33 Miękkie staniki w tym rozmiarze jak najbardziej występują. Spis wątków o konkretnych produentach: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75087491&a=75087491&v=2&wv.x=0 Tabela rzeczywistych wymiarów staników tworzona przez lobbystki: spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&output=html Przewodnik po zakupach internetowych: stanikowe-sklepy.blogspot.com/ Odpowiedz Link
eff.ka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 29.06.08, 18:52 Dziewczyny pomozcie: 71 pod biustem, 89 w biuscie. Z 70C piersi mi wylaza... Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 30.06.08, 17:55 Zacznij od zmierzenia czegoś w rozmiarze 30 (65) E. Gdybys uznała, że lepiej byś się czuła w węższym obwodzie to celuj w 28 (60)FF. Odpowiedz Link
1.daria277 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 30.06.08, 18:37 Witam. Specjalnie założyłam sobie konto, by spytać was o radę. Pod biustem mam 68 a w biuście 83-84. To zależy czy bardziej poluzuję czy trochę mniej. Do tej pory nosiłam rozmiar 75(bądź ewentualnie 70_ C lub D, ale zachciało mi się w końcu zadbać o biust i go pokazać a nie chować i spłaszczać:/). Zamówiłam sobie stanik Prima Donna rozmiar 65D. Miseczki, po dokładnym zebraniu biustu, marszczą się, ale tylko odrobinkę. Zauważyłam jednak, że przy lewej piersi(lewą mam większą od prawej) pod pachą robi i się bułeczka. Jest ona mało widoczna, ale jednak jest, więc chyba już coś nie tak z rozmiarem. Chciałabym celować w drugi rozmiar, ale nie wiem, czy celować w 65D z innej firmy czy może szukać innego rozmiaru? Proszę o radę. Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 30.06.08, 18:51 Nie mamy doświadczenia ze stanikami Prima Donny, ale ogólnie bułka wskazuje na to, że stanik jest za mały. Rozmiar większy z tego samego modelu mógłby się okazać za duży, jeżeli bułka jest niewielka. Propunowałabym Ci poeksperymentować z innymi modelami w rozmiarze 65D. Odpowiedz Link
1.daria277 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 30.06.08, 19:06 Rozumiem. A myślisz, że Panache Anastasia to byłby dobry wybór na pierwszy stanik?? Nie chodzi mi o to czy by na mnie idealnie pasował, bo wiem, że to zależy od budowy ciała, ale chodzi mi o to czy nie jest on jakiś sztywny i ogólnie jak się go nosi. Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 01.07.08, 09:40 Opinie o konkretnych modelach można przeczytać w wątkach producentów. Gdzieś jest też chyba wątek o stanikach dobrych na początek. Odpowiedz Link
kizombalover 77 (z 79) / 90 (z 89) 01.07.08, 00:20 Witam wszystkie forumki. Poczytuję sobie Was od kilku miesięcy, i...najpierw zamieniłam staniki z 80 A /B na 70 D, jak kalkulator pokazał. Noszę je od jakichś 3 miesięcy, i dochodzę do wniosku, że mają za małe miski, bo pod pachami robią się buły. No, ale jak założyłam je po raz pierwszy (kupiłam wtedy wszystkie 70 D jakie można było dostać w galerii handlowej w Szczecinie), i zobaczyłam jaki rowek mi zrobiły, to byłam zachwycona. Buł nie chciałam widzieć ;-) Teraz patrzę na te buły, i widzę, że normalnie mi się skóra pod pachami marszczy.... Chociaż nawet w tych za małych mi się wymiary poprawiły (jak w temacie). Odwiedziłam dziś 5 sklepów ze stanikami i przymierzyłam ok. 50 staników pod tytułem 70 E i okolice. Wyszłam z jednym 75 E marki Anfen (z ryneczku) - dosyć ściśliwym, brzydkim, babciowatym, ale nie bułkującym, i jednym 70 E z Gai - brązową Aurelią. Aurelia bułkuje minimalnie, nie robi jednak rowka, który, już wiem, potencjalnie mogę mieć.... Wszystko, co przymierzałam, było po prostu za duże w miskach. Generalnie czuję, że potrzebuję szerokich fiszbin (piersi mam raczej trójkątne, "patrzące" na zewnątrz, osadzone nisko). Na domiar złego w sklepie firmowym Samanty ekspedientka chciała mi wcisnąć 80 B, piękny stanik okrywający sutki (i nie robiący nic oprócz tego), twierdząc, że ich staniki się nie rozciągają, i trzeba móc się zapiąć na środkową haftkę. Na mój śmiech, że jak przytyję, to trzeba stanik wymienić, obraziła się i wyzwała mnie od nieuprzejmych (reszty nie dosłyszałam ;-)), co to w ogóle głupia jest że z córką przychodzi (bo niby co miałam z nią zrobić?) i uczy, jak się brzydko zachowuje w sklepie... Niestety, Samanty 70 E (kilka pięknych modeli) nie miałam czym wypełnić, żeby jej utrzeć nosa, a 70 D wrzynało mi się w boki piersi, więc wyszło, że babsko ma rację. Ratunku! Odpowiedz Link
alyssa91 70/84 01.07.08, 01:18 bardzo proszę o pomoc. chodzę w stanikach za 15zł produkcji chińskiej o rozmiarze 75B (po interwencji sprzedawczyni, od której żądałam 85B, bo wszyscy takie noszą.) ale to nie jest to! nie wiem, trudno mi określić jak leży, bo: -niby nie podnosi się do góry ale wylewa się trochę dołem -czuję, że jest ciasny ale pod miseczkę spokojnie mogę włożyć palce -górą miseczki się wylewa (inny znowu w tym samym rozmiarze odstaje gdy tylko trochę się zgarbię) -to chyba kwestia kształtu ale wszystkie które mam zasłaniają pierś tylko do połowy, ledwo zasłaniając sutki. Odpowiedz Link
jolka-pol-ka Re: 70/84 01.07.08, 13:26 przy tych wymiarach dobre bedĄ staniki w rozmiarze 60E lub Freya Rio 60DD. Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 70/84 01.07.08, 13:46 Celuj w rozmiar 65 (30)D, lub w 60 (28)E. W niektórych modelach może się okazać, że potrzebujesz większej lub mniejszej miseczki niż by to wynikało z tabelek. Szczegółowych informacji o tym czy konkretny madel ma małe czy duże miseczki, lużny, czy ciasny obwód szukaj w wątkach producenckich. Odpowiedz Link
channtall 77/94 01.07.08, 13:04 witam, trafilam na wasze forum z mojego listopadowego forum, dziewczyny tam polecaly "cuda po dobraniu wlasciwego stanika" :) pomozcie dobrac odpowiedn rozmiar zmierzylam sie (bez stanika) i wyszlo 77/94. do tej pory nosilam 80B, czasem nawet 80a, lub 75B wszystko zalezalo od firmy. Odpowiedz Link
jolka-pol-ka Re: 77/94 01.07.08, 13:23 Identyczne wymiary miałam na początku przygody z lobby. Zaczęłam od Freya Rio w rozmiarze 65E. To był strzał w 10!. Ten stanik jest wysoko zabudowany i świetnie zbiera bułki podpachowe. Obecnie po 4 miesiącach przeemigrowałam na 73/95 i noszę 65FF. Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 77/94 01.07.08, 13:41 Z przy 94cm w biuście należy celować w okolice rozmiaru 65(30)FF. 65E w przeważającej ilości modeli będzie zdecydowanie ZA MAŁE! Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 77/94 01.07.08, 13:49 ponieważ masz 77 cm pod biustem najpierw radzę zmierzyć staniki w rozmiarze 70E/70F te rozmiary znajdziesz w wiekszości stacjonarnych sklepów z bielizną. Pamiętaj o wygarnięciu do miseczek piersi spod pach i skróceniu ramiaczek. Jesli miseczki będą dobre, ale obwód za luxny spróbuj 65F - 65FF. Odpowiedz Link
channtall Re: 77/94 01.07.08, 17:40 dzieki dziewczyny :) troche jestem w szoku:) dodam tylko ze jestem matka karmiaca, choc juz nie tak czesto, ale wlasnie sie zastanawiam czy jest sens teraz kupowac do karmienia biusztonosz, czy poczekac, chcoc karmic bede jeszcze pare miesiecy.... Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 77/94 01.07.08, 17:50 > dodam tylko ze jestem matka karmiaca, choc juz nie tak czesto, ale > wlasnie sie zastanawiam czy jest sens teraz kupowac do karmienia > biusztonosz, czy poczekac, chcoc karmic bede jeszcze pare > miesiecy.... własnie terqz jest najwyzszy czas zmienic rozmiar na odpowiedni. Przecież biust matki karmiacej potrzebuje poddtrzymania i komfortu, aby się nie zniszczył. Kup stanik o odpowiednio dużych miseczkach i odpowiednio ciasnym obwodzie. na fiszbinie, ale dopilnuj, aby fiszbina nie nachodziła na piersi. Jesli nie zadbasz teraz o piersi to pózniej możesz byc niezadowolona z ich wygladu i kondycji. Zatem idz do sklepu mierzyc to 70E, niekoniecznie specjany do karmienia. Odpowiedz Link
channtall Re: 77/94 02.07.08, 14:11 ehh, bylam w sklepie, ale zmierzylam - pani dala mi jeden jaki mieli 70E i jeszcze zmierzyla mnie wzrokiem - ze taki "duzy" biore dla siebie. ale nie w tym rzecz - biustonosz byl polskej firmy wiec nie wiem czy to o taki chodzilo?? czy jak pojde do triumpha i poprosze o 70E to bedzie identyczne z brytyskim 32E??? przegladam sklep intymna.pl i zastanawiam sie nad taim np. www.intymna.pl/katalog/complets.php?ctk=show_prod&page_id=search&cat_id=0&mid=0&id=11527&page=2&sizeslt=5 9&sess_id=0684b0460243de69f8002b6daf1340bb bo ja nie lubie zabudowanych biustonoszy.... a moze na poczatek kupic uzywany i poprobowac?? Odpowiedz Link
bazylia_321 68/82 02.07.08, 21:30 Cześć, pomożecie mi? Potrzebuję na gwałt białego, grzecznego ale niezbyt zabudowanego stanika. Od soboty jestem posiadaczką pierwszego w miarę dobrego stanika - czarnej Arabelli 65D i skręca mnie na myśl o założeniu któregokolwiek ze starych push upów. Forum wyczytałam, ale na pewno wiem tyle, że jestem wąskofiszbinowcem. Co do Arabelli: obwód bez wahania wziełabym 60-tkę, ale nie było. Chodzę w najciaśniejszej haftce, niby dołem piersi nie wychodzą, ale wolałabym ciaśniej. Miski lekko pustawe na górze, trochę się marszczą ale dziś są o wiele lepiej wypełnione niż 3 dni temu. Nie przeszkadza mi ten luzik, bo mam co zbierać do tych misek. Prosze o radę, bo życie latem w 1 czarnym staniku jest okropne! Chodzi mi o biały stanik, który mogłabym założyć pod białe bluzki do pracy i raczej do dekoltów okrągłych lub karo. Będę ogromnie wdzięczna za podpowiedź jakiegoś modelu. Bo inaczej to chyba w ciemne bluzki będzie łatwiej się obkupić:( Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 68/82 04.07.08, 22:30 Może biała Frey Polyanna? Tylko wtedy biorąc pod uwagę, że Arabella 65D ma dobrą miskę chyba lepiej brać 65DD lub 60E/F. Niech może jeszcze inne dziewczyny się wypowiedzą. Odpowiedz Link
bazylia_321 Re: 68/82 05.07.08, 11:54 Dzięki! Myślałam właśnie nad Polyanną i Rio,bo dużo osób je chwali i poleca na pierwszy stanik. Podoba mi się także Harmony Panache, ale obawiam się szerokich fiszbin. Czy to ma powiązanie z rozmiarem? Np. czy wziąć mniejszą miskę, jeśli stanik jest szerokfiszbinowy? Pod biustem mam juz 66cm! "W" nie przybyło, ale znacznie poprawił się kształt piersi, aż jestem zaskoczona,że tak szybko. Może ktoś jeszcze coś podpowie odnośnie rozmiaru lub modelu? Odpowiedz Link
anna.michal Re: 68/82 06.07.08, 10:35 Spróbuj Polyanne 60E/F i chyba raczej F. ;) Lola ładnie leży na małych biustach, tylko białej nie ma. Ale jak będziesz chciała jeszcze jakiś stanik to go polecam. Odpowiedz Link
emma.p moje wymiary to 70/84 03.07.08, 09:07 miesiąc temu zakończyłam karmienie synka i od tego czasu bardzo zmalały mi piersi i wszystkie biustonosze zrobiły się zaduże, nie mogę sobie nic dobrać w sklepach stacjonarnych, doradzcie dziewczyny z jakim rozmiarem popróbować i z jaką firmą, troche poczytałam już forum i wydaje mi się, że jestem waskofiszbinowa. Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: moje wymiary to 70/84 04.07.08, 22:27 Zacznij od sprawdzenia rozmiaru 65(30)D lub w przypadku modeli bardziej rozciągliwych 60 (28)E. W sklepach stacjonarnych raczej tych rozmiarów nie znajdziesz, proponuję Ci przełamać się do zakupów internetowych. Odpowiedz Link
faithless_black_pearl JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 03.07.08, 12:50 witam!:) mam wymiary 62/78:( do tej pory nosiłam 70c, które z jakże cudownego triumpha mnie miażdży i jest za ciasne w biuście,a jak podnoszę ręce do góry i idzie razem z nimi i pasek 'pod' ląduje na środku biustu. Jedyny mój wygodny stanik to blue panther konrada, jednak ma ten defekt,ze gdy sie nachylę i dam ręce kolo siebie to widać mi wszystko,bo miski sie rolują;) ogólnie mój 'ból' polega na tym,ze mam naprawdę miniaturową 'podstawę' biustu, chamsko osadzone po bokach tak,ze na środku jestem płaska i w dodatku są taką 'wysokość',ze każdy stanik,który mnie nie rozplaskuje jest za duży:( Na razie kupiłam dwa staniki 60d 'na czuja' i jak przyjadą zobaczymy co z tego będzie. Swoją drogą czuję się jak frajer,bo kupiłam na allegro za 100złstanik,który w sklepie internetowym kosztuje 50:( z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;* Odpowiedz Link
sadzka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 03.07.08, 18:09 Masz podobne wymiary co ja (60 / 75 – 77) i co prawda nie jestem ekspertem, ale jestem już po mierzeniu kilku staników. Myślę, że 60D będzie na Ciebie za małe, chyba że kupisz jakiś stanik z dużymi miseczkami. Z normalnymi miseczkami powinnaś spróbować 60DD. A staniki które należą do małomiseczkowych np. Freya Eva według mnie również Pollyanna to 60E. No i oczywiście szukać staników jak najbardziej ściśliwych, bo powinnaś nosić z obwodem 55 ale takich niestety nie ma nad czym bardzo ubolewam :( Odpowiedz Link
faithless_black_pearl Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 03.07.08, 20:24 dzięki za radę:) pocieszyłaś mnie bardzo,bo myślałam,ze nikogo z takimi małymi plecami jak ja nie ma:) ale mierzylam 60e (freyi) i bylo spoooro za duże:) Odpowiedz Link
sadzka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 03.07.08, 22:57 Tylko Freya Freyi nie równa, niby te same literki, ale różnią się wielkością. Powodzenia w szukaniu dobrego stanika :) Odpowiedz Link
betsi28 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 04.07.08, 09:40 ponawiam moje pytanko, bo wszesniejszego chyba nie zauważono:( Moje wymiary 73/85-86. W moim jedynym staniku niedawno zakupionym Vanity Fair (30E - ale to DD )mam chyba za szeroki obwód, spróbowałabym jakąs 60tkę ale z jaką miseczkę przy tych wymiarach? Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 04.07.08, 22:04 Zasadniczo 28F powinno mieć miseczkę podobnej wielkości co 30DD. Odpowiedz Link
egra53 69/89 03.07.08, 22:43 nawracając stanikowo kuzynkę chcę jej sprezentować biustonosz, bo ona jest niedowierzalska i sama raczej się nie zdecyduje na zakup preferowany jest full cup, bo biust juz nie ten ;) na jej wymiary brafitter sugeruje brytyjskie 65E (30E), polskie 65G poradźcie proszę, jakie modele brać pod uwagę mam ok. 2 tygodni na poszukiwania Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 69/89 04.07.08, 22:06 Konkretny model trudno polecić, ja tylko zauważę, że przy 69cm pod część dziewczym sięga po obwód 60. Warto więc również wziąć pod uwagę rozmiar 60 (28)FF. Odpowiedz Link
dominika9981 70/92-93 04.07.08, 19:12 To, co zostało mi po karmieniu ciężko nazwać biustem :-( ale jednak liczę,że dobrym stanikiem w dobrym rozmiarze uda mi się coś niecoś naprawić. Teraz noszę 75 D, ale obwód jest za duży, a biust mi wychodzi górą miseczki. Po karmieniu biust mi sflaczał :( sorry za opis, ale jest jak zwiędły, zawsze miałam jędrny i chciałabym, aby dobrze wyglądał, był uniesiony . Ciężko mi samej ustalić rozmiar, może doradzicie mi, jaki stanik dobrać powinnam? Jaki rozmiar, jakiego typu? Z góry dziękuję Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 70/92-93 04.07.08, 22:03 Spróbuj czegoś w rozmiarze 65 (30) FF, lub 60 (28)GG. W tym pierwszym rozmiarze będzie większy wybór. Noszenie stanika w dobrym rozmiarze sprawia, że po jakimś czasie biust staje się bardziej jędrny i uniesiony i równiez nago będzie wyglądać lepiej. Przy bardzo zniszczonym biuscie spanie w staniku przyśpiesza powrót do formy . Przy Twoich wmiarach wiele informacji znadziesz również na siostrzanym forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32203 Odpowiedz Link
dominika9981 Re: 70/92-93 05.07.08, 20:15 Bardzo Ci dziękuję :-) Jakoś nie wydaje mi się,z ębym miała duży biust, dlatego spytałam tutaj :-) Raz jeszcze Ci dziękuję za pomoc :- )Pozdrawiam Dominika Odpowiedz Link
chmurkazh 67/82 04.07.08, 19:54 Dotychczas nosiłam 75B czasem 70B i nie jestem z nich zadowolona. Jak 70-tki były nowe to z miseczki wychodziły mi "bułeczki". A 75 przy ruchu oczywiście zmienia miejsce. Np gdy ściągam bluzkę to fiszbiny zatrzymują się w połowie piersi :/ Jak bardzo ciasno zmierzę pod biustem to wychodzi 67 a w biuście tak 81-82. Doradźcie mi w jakim rozmiarze staniki powinnam szukać. Z góry dziękuję! P.S. Mam jeden stanik który najbardziej lubię, ale nie wiem jak go opisać. Jak się ocenia czy to szeroko czy wąskofiszbinowiec? Stanik nazywa się Rosalette 34/75B, na fiszbinach, miękki, podszyty cieniutką gąbeczką na całych miskach. zapinam go obecnie na najwęższą haftkę, ale i tak jest luźny. Jak go mocno ścisnę w obwodzie to miski są oczywiście za małe. Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 67/82 04.07.08, 21:56 Spróbuj czegoś w rozmiarze 60 (28) DD, a może nawet 60 (28)E jeżeli 70B miało za małe miseczki. To czy lepsze będą dla Ciebie szersze czy węższe fiszbiny okaże się dopiero po przymierzeniu. Wielu osobom pasują fiszbiny obojga typów. Odpowiedz Link
chmurkazh Re: 67/82 05.07.08, 08:35 Bardzo dziękuję! We wtorek wybieram się do sklepu stacjonarnego żeby poprzymierzać a potem będę zamawiać :) Odpowiedz Link
mea8 70/78 04.07.08, 21:48 No to sie pomierzylam ale chyba potrzebuje troche pomocy. Wychodzi mi, ze powinnam miec 65B ale czy na pewno??? Do tej pory nosilam puszapy 75a/b ale marzy mi sie delikatny cienki biustonosz z koronki bez poduszek i innych usztywnien. Pomozecie poczatkujacej??? Odpowiedz Link
nicol.lublin Re: 70/78 04.07.08, 21:52 napisz coś więcej o sobie (zauważyłam twoją sygnaturkę - czy to znaczy, że jesteś w ciąży?). a dobrze się zmierzyłaś? ciasno? na wydechu? a biust bez biustonosza, czy w miękkim biustonoszu? Odpowiedz Link
mea8 Re: 70/78 04.07.08, 22:14 Sygnaturka stara:P ale mam nadzieje,ze niedlugo bedzie aktualna. Biust mierzony chyba dobrze:), bez biustonosza, w stanie naturalnym. Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 70/78 04.07.08, 21:53 65B lub w modelach bardziej rozciągliwych 60D. To bardzo dobrze, że wolisz biustonosz bez usztywnień, one naprawdę potrafia ładnie kształtować biust i najłatwiej stwierdzić, czy dobrze leżą. Przejżyj ofertę polecanych przez nas sklepów a jak Ci się któryś model spodoba to popytaj o niego wodpowiednim wątku producenckim. Odpowiedz Link
agaka1 71/80 04.07.08, 22:24 witam serdecznie :) Przypadkowo dzisiaj trafiłam na Wasze forum i jestem nim zachwycona :) Wymierzyłam się i oto rezultaty ... 71/80 - obwód w biuście mierzony bez stanika gdyż posiadam tylko te usztywniane :/ Po karmieniu biustu mi ubyło, chociaż wcześniej też było marnie. Teraz to już prawdziwa tragedia :( Dotychczas nosiłam 70/75 A - przy karmieniu były za małe a teraz to już szkoda mówić ... nie za bardzo jest co tam włożyć. Od zawsze nosiłam push-upy bo tylko takie wydawały mi się najwłaściwsze, poza tym nie lubię gdy brodawki odznaczają się pod bluzką (mam duże w odróznieniu od piersi ;)) Marzy mi się nowy, idealnie leżący stanik, który choć trochę poprawi wygląd piersi i moje zakompleksione samopoczucie :) Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam :) Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 71/80 04.07.08, 22:33 Zacznij od spróbowania czegoś w rozmiarze 65 (30)B lub 60 (28)D lub DD. Staniki w dobrym rozmiarze poprawiają wygląd piersi. Na początek polecamy staniki miękkie na fiszbinach, gdyz w takich najłatwiej stwierdzić, czy dobrze leży. Na zakompleksione samopoczucie regularna lektura lobby wpływa leczniczo :) Odpowiedz Link
agaka1 Re: 71/80 04.07.08, 22:41 hehee :) dziękuję bardzo i już Was nie opuszczę ;) W takim razie wypada teraz albo wybrać się do sklepu (Kraków) albo przejrzeć ofertę w necie ... tylko od czego zacząć? Firm jest sporo ... Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 71/80 04.07.08, 22:50 Jeżeli masz mozliwość wybrać się do sklepu intimo4you w Krakowie to od tego zacznij. Panie tam są bardzo kompetentne byle czego nie wciskają, nawet jeżeli niczego Ci się nie uda dobrać to przynajmniej będziesz wiedzieć czego szukać. Odpowiedz Link
ewas111 73/85 05.07.08, 11:17 Witam, wczorajsze mierzenie wskazywało 74/84 więc chyba 65D ale poczytałam jeszcze forum jeszcze jedno mierzenie dokładniejsze i wyszło 73/85 i teraz nie wiem czy 65D czy 65DD. Mam stanik 75C, który zapinany na drugą haftkę był w miseczkach za duży. Ale dzięki Lobby założyłam go jeszcze raz na ostatnią haftkę podciągnęłam ramiączka zebrałam to co po bokach i... robią się buły czyli że C za mały :) Zastanawiam się nad kupnem MILENA LEMON SORBET 65D ale nie wiem czy nie za mały będzie :( Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 73/85 05.07.08, 11:30 Z tego co piszesz to w większości modeli możesz spokojnie celować w 65 (30)DD. Przygodę z nowymi stanikami radzimy rozpoczynać od staników miękkich na fiszbinach, najłatwiej sprawdzić czy dobrze leżą i potrafią naprawdę ładnie kształtować biust. Milena stosuje polską rozmiarówkę czyli raczej 65E lub nawet 65F powinnaś próbować. Miękkie staniki niestety dopiero na jesieni wprowadzi. Odpowiedz Link
ewas111 Re: 73/85 05.07.08, 15:12 Stary_dywanik czy w takim razie warto zaryzykować na pierwszy zakup ten staniczek? aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=394671325 Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 73/85 06.07.08, 19:29 Nie kojarzę tego konkretnego modelu ale ogólnie coś tego typu. Odpowiedz Link
nathalie01 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 05.07.08, 11:18 pod biustem 77 w biuście bez stanika 88 w staniku 87 Zazwyczaj jak mam stanik, to za mały. Nie lubię jak mi coś "odstaje". W normalnej pozie jest wszystko ok. piersi wypełniają miski, wygląda to całkiem całkiem. Jednak gdy się wyprostuję, widać wyraźnie, że piersi wychodzą z miseczek, tworzą się "bułeczki". Chciałam jeszcze spytać jaki krój biustonosza jest najlepszy? Bardotka, push-up etc... :) Chciałabym żeby biust się trochę uniósł i zaokrąglił, jest to możliwe, żeby stanik choć odrobinę zmienil kształt biustu na stałe? i czy te rozmiarówki są ogólnodostępne czy np. jest to konkretnej firmy, bądź np. brytyjska? Wśród mniej znanych firm też powinnam dostać swój rozmiar? z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
stary_dywanik 77/87-88 nathalie01 05.07.08, 11:38 Przy Twoich wymiarach zacznij od poprzymierzania 70D dostępnego w wielu zwykłych sklepach. Wybieraj staniki miękkie na fiszbinach, bo w takich najłatwiej ocenić czy dobrze leżą a potrafią bardzo ładnie kształtować biust. Push-up to model do zadań specjalnych, noszony na codzień spłaszcza biust. Jeżeli stwierdzisz, że obwód 70 nie daje Ci wystarczającego podtrzymania możesz spróbować czegoś w rozmiarze 65 (30)E. Noszenie stanika w dobrym rozmiarze sprawia, że po jakimś czasie biust staje się bardziej uniesiony i bardziej jędrny. Odpowiedz Link
dna8 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 05.07.08, 14:41 witam. jaki powinien byc rozmiar stanika z wymiarami 55cm pod biustem scisliwo mierzone na wydechu i 70 w biuscie? i gdzie takie cus kupic??? pozdrawiam. Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 06.07.08, 19:27 Jesteś na tyle drobna, że tabelkowo powinno Ci wyjść 50 (24)DD. Niestety firmy bieliźniarskie szyją dopiero od obwodu 60 (28). Mam dwa pomysły, 1. Możesz kupić 60 (28)A i podszyć obwód (szczegóły w wątku o robótkach ręcznych forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76158462 ). Większość 60A jest niestety usztywniana. 2. Możesz skontaktować się z forumką effuniak. Pod tym nickiem "ukrywa się" projektantka bielizny Ewa Michalak, która pod wpływem Lobby postanowiła szyć bieliznę dla nas, również na indywidualne zamówienie. Odpowiedz Link
alex1608 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 06.07.08, 13:32 Witam I ja prosze o pomoc w doborze biustonosza. Czytajac to forum stwierdzilam ze i ja mam zapewne zle staniki:(. Pod biustem mam 76 cm a w biuscie 93 cm, piersi dosc jedrne. I teraz zastanawiam sie jakie kupowac staniki 80B CZY 75C albo jakies inne ?. Bede wdzieczna za pomoc, serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 06.07.08, 19:34 Zacznij od przymierzenia czegoś w polskim rozmiarze 70F lub brytyjskim 32E. Odpowiedz Link
nike1 88/99 06.07.08, 18:37 Witam, piszę ponieważ chciałam oświecić moją mamę, ja zostałam już oświecona :) Moja matula nosi rozmiar 80b z Gorteksu, mówi że nic ją nie ciśnie i kompletnie nic jej nie wyłazi. Chciałam się spytać czy faktycznie ma dobrze dobrany stanik. Pozdrawiam Nike1 Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 88/99 06.07.08, 19:38 Trudno mi uwierzyć, że Twojej mamie nic nie wyłazi bo przy tych wymiarach to raczej 80D powinno byc na nią dobre, może nie wygarnia i piersi jej się chowają pod obwód? Wtedy może 75F (34E) byłby nawet lepszym pomysłem. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 88/99 07.07.08, 12:27 To 88 pod to scislo zmierzone? Jesli tak, to 80D powinno byc dobre, z tego 80B to piersi wychodz chyba wszystkimi drogami. Co to sa staniki z Gorteksu? Bezfiszbinowe? Odpowiedz Link
nike1 Re: 88/99 07.07.08, 18:10 195.42.113.41/model/1164014842.jpg to są z fiszbinami (fiszbiny=druty, dobrze myślę czy się pomyliłam?) posiada taki stanik, jak powiedziałam jaki ma rozmiar kupić to od razu próbowała 80C (nie miała pod ręką D) i stwierdziła że jest ok, tylko lewą miseczkę ma luźną. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
zetka73 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 07.07.08, 13:19 NO to mam problem wymiary moje jakie zmierzyłam to 79/94 wg zamieszczonego kalkulatora rozmiarów wychodzi 70 G naszej rozmiarowki( do tej pory wciskałam sie w znamienite nasze 75 B - push up fiszbiny za małe wbijają sie w piersi boki sie wylewają i robią sie bułeczki przy mocno wyciętych fasonach) ale na stronie www.e-lady.pl/index.php?d=info&i=rozmiary&m=33&lb=ZD1zaG93JnBpZD0xMDAx kalkulator pokazuje mi jednak ze mam miseczkę B i to 80 B. Juz nie wiem sama JAKI ja ten rozmiar powinnam sobie kupić?? Pomocy Odpowiedz Link
sophie999 Tylko nie 80B! 07.07.08, 18:32 Jak w tytule! przecież taki stanik będzie całkiem za luźny w obwodzie, w ogóle nie będzie pełnił swojej funkcji, a jak podciągniesz ramiączka, to wyląduje na karku! Spróbuj w stacjonarnych zwykłych sklepach staników o obwodzie 70, teoretycznie powinny być dobre (np ja mam w obwodzie 69 cm a noszę 60, czyli różnica dokładnie jak u Ciebie, jeśli to 79 zmierzyłaś najściślej jak się da;)). Być może 65 np Freyi też będą pasować, bo dużo jest rozciągliwych. Przed zakupem konkretnego modelu takich firm jak własnie Freya, Panache i inne, o których inforamcje znajdziesz na forum, warto poczytać w wątku producenta o ściśliwości obwodu własnie, wielkości misek, etc. Powodzenia! Odpowiedz Link
zetka73 Re: Tylko nie 80B! 08.07.08, 07:09 Wybrałam sie na zakupy :) i przezyłam szok szczerze mowiac :) kupułam a jakze...............DAlie Arlene 70 E lezy idealnie nic sie nie wylewa do tego jest miękkim biustonoszem na fiszbinach a mimo to okazało sie ze nie muszę mieć push up'a żeby mieć ładnie uniesiony biust :) powiem ze łatwo nie bylo bo zmierzyłam wiele modeli w rożnych rozmiarach od 75 D do 70 F i niektóre były "prawie " dobre ale ten okazał sie najlepszy podejrzewam ze to dopiero początek drogi w doborze najlepszego ale już mam pierwszy krok za sobą i bardzo sie ciesze uświadamiam tez koleżanki :) Odpowiedz Link