ny4 30.01.04, 14:45 W Białymstoku trwa dyskusja nad budową pomnika śledzia. Czy nie warto pomyśleć o budowie pomnika Jaćwinga w Suwałkach a w najgorszym przypadku w Szwajcarii. Kto za - wpisujemy się. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ny4 Re: budujemy pomnik Jaćwinga- kto za ? 09.02.04, 16:53 nikt nie popiera a niech to ch...ra. Boją się ludziska moderatorów,cenzorów i UOP czy co ? Odpowiedz Link Zgłoś
dede_new_edition Re: budujemy pomnik Jaćwinga- kto za ? 09.02.04, 22:15 Jest pewien problem. Jaćwingowie, czyli inaczej Jadźwięgi byli z zawodu rozbójnikami, takimi, co to nie orzą i nie sieją... Nie jestem pewien, czy z pedagogicznego punktu widzenia jest to postawa społeczna godna pomnika. Ale w sumie jestem za! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Abstrahując od historyczno-politycznych dywagacji 10.02.04, 08:12 należy postawić zasadnicze pytanie: za co? Odpowiedz Link Zgłoś
ny4 Re: Abstrahując od historyczno-politycznych dywag 10.02.04, 12:14 Jaćwing nie ma nic wspólnego z polityką a z historią to i owszem. Zatem pomijając ten wątek a wracając do pytania za co ? Za to samo co stoi przed kościołem ks Łuby. Na pewno nie będzie kosztowało drożej niż to przedsięwzięcie. Włączą się strażaki i inne służby publiczne i pomnik jak nic stoi za rok. A to można zrobić w ramach ćwiczeń. Czy zawsze wszystko musi się nam kojarzyć z kasą? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Tylko tak Ci się zdaje, że Jaćwing nie ma nic 10.02.04, 15:07 wspólnego z polityką. Nasi lokalni politycy - od siedmiu boleści - na pewno zaczęliby uzurpować sobie prawo do reprezentowania "spuścizny" po Sudowii (Jaćwierzy). I pewnie narodowcom nie przeszkadzałby fakt, że przecież Jaćwingowie byli poganami. A może by jednak przeszkadzało? W takim przypadku masz odpowiedź: nie postawią, a na pewno nie za to, za co postawili „to” przed Łubą. A tak na marginesie co tam postawili? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ny4 Re: Tylko tak Ci się zdaje, że Jaćwing nie ma nic 10.02.04, 15:58 Nie mam nic przeciwko uzurpowaniu praw przez polityków do Jaćwinga. Niektórym byłby symbolem nieróbstwa i grabieży, innym symbolem pogaństwa i nawracali by go uparcie, innym symbolem łazikowania po puszczy bez celu i blokowania traktów. Każdej opcji można jakieś symboliczne wartości przypisać. Jak postawili symbole z 10 głazów z 10 -cioma przykazaniami których nie przestrzegają to niby dlaczego nie stać na jeden skromny pomniczek człowieczka a naszego przodka Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Będę Ci kibicował, ale 11.02.04, 12:46 wybacz - o ile znam życie - nie widzę większych szans na zrealizowanie Twej inicjatywy. I nie chodzi mi już nawet o to, jakie konotacje - w poszczególnych opcjach - wzbudzają Jaćwingowie (za mało o nich wiemy, żeby wypowiadać takie tezy jak dede_new_edition). Powiem jeszcze jedno, po sarkastycznym zdaniu (...przykazaniami których nie przestrzegają...) wnioskuje, iż nadajemy ma podobnych falach. Jakże nie znoszę hipokryzji naszych (pfu!) elit!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dede_new_edition Re: Będę Ci kibicował, ale 12.02.04, 21:46 Parę lat temu był pomysł budowy wioski jaćwieskiej pod Jeleniewem - były wojewoda Cieślukowski cos o tym mówił. Czy coś się dzieje w przedmiotowym zakresie, czy też jak zwykle, czyli nic? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ny4 Re: Będę Ci kibicował, ale 29.03.04, 20:03 Przedmiotowo nic się nie dzieje ponieważ podmiot wyprowadził się z tego regionu do stolycy województwa i olał wszystko. ale tu nie chodzi o to co kto olewa i czy musi stać za tym jakiś prominent. Wystarczy że my chętni jesteśmy i oby było nas jak najwięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Będę Ci kibicował, ale 30.03.04, 03:41 no i z tym "jak najwiecej" to kicha jak stad do hameryki :( jakos tak suwalczanie nie sa zbyt zinternetyzowani. albo tez: zinternetyzowani jak kazde inne miasto, z tym, ze jakos tak sie nie udzielaja obywatelsko. I mysle ze ta druga teoria jest niestety praktyka. wystarczy pozyc w tym miescie i juz widac te apatie ,eh... Odpowiedz Link Zgłoś
ny4 Re: Będę Ci kibicował, ale 18.04.04, 18:46 to fakt i masz całkowicie rację. suwałki są apatyczne bo tutaj zostali sami emeryci i renciści. Aktywni ludzie dali drapaka wraz z młodzieżą po rozwiązaniu województwa. Komu to zawdzięczamy? Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Będę Ci kibicował, ale 20.04.04, 00:15 ano uciekinierom :)) pozdrowienia z krakowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Będę Ci kibicował, ale 20.04.04, 00:17 Ale tez klimat mamy paskudny.... Co do tego krakowa,to kiedy przyjechalem na Wielkanoc do Suwalk...po prostu mnie porazilo....Zero lisci,zero zieleni na krzakach, trawa ledwo ruszyla. A w Kraku po prostu orgia, ludzie swiruja, dostaja wreczo rgazmu z samej wiosny..Po prostu radosc. Nie to zeby w Suwalkach bylo smutnop,ale ...jakos tak... :) Klimat mamy paskudny...Zimno jak w psiarni,jak mawia moja mama :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ny4 Re: Będę Ci kibicował, ale 27.04.04, 07:51 wracaj człowieku do Suwałk bo tam przerobią cię na drobnomieszczanina z domieszką dulszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Będę Ci kibicował, ale 28.04.04, 00:23 Oj nie przerobia tak latwo... Krakow to wiocha, nie to co Suwaliszki.... Odpowiedz Link Zgłoś
ny4 Re: Będę Ci kibicował, ale 29.04.04, 18:18 zawsze tak sądziłem że Kraków to wiocha i to taka typu Bakaniuk.Utwierdzasz mnie w tym . Odpowiedz Link Zgłoś