Dodaj do ulubionych

Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze już...

07.06.10, 12:29
a gdzie dopisek "artykuł sponsorowany"? - jasne, gościu gwarantuje.
Może jeszcze weksel jakiś podpisze, gdyby sie pomylił?
Obserwuj wątek
    • 12jarek12 Gwarantuję, że stanieją i to mocno 07.06.10, 12:46
      Gwarantuję, że stanieją i to mocno. Po prostu nikt o zdrowych
      zmysłach nie kupi szitu pod kretyńską nazwą stan dew za tak
      nierealistyczne w stosunku do poniesionych kosztów ceny. Jeszcze
      kupiliście RnS, może jeszcze coś kupicie kosztem społeczeństwa, ale
      wasze dobre czasy się bezpowrotnie skończyły
      • ryszard_mis_ochodzki tylko awaria?dane makroekonomiczne są jednoznaczne 07.06.10, 13:43
        www.rp.pl/artykul/7,489749_Banki_stawiaja_na_kredyty_mieszkaniowe.html
        brak przesłanek o propagagowanych na forum spadkach, proby insynuacji w czasie
        rzeczywistych negocjacji z developerami nie przynosza wiekszego skutku
        generalnie wysylaja na drzewo, z wyjatkami mega kiepskiej lokalizacji
        • mara571 oj rysiu_misu 07.06.10, 14:04
          ile to jeszcze zostalo jelonkow ze zdolnoscia kredytowa?
          Rekomendacja T wymusi na tych nawet bogatszych zebranie wkladu wlasnego.
          W programie "Deweloper i banki na naszym" bezdie mozna kupic tylko nowe
          mieszkania. Zwazywszy, ze teraz okolo 60% beneficjentow kupowalo mieszkanie na
          rynku wtornym, mozna latwo wywnioskowac, ze z braku tej klienteli ceny spadna na
          wtornym i to znacznie.
          Rzeczpospolita to tez tuba propagandy deweloperow i doradcow finasowych bylabym
          wiec ostrozna.
          Ja osobiscie widze tylko jedna pewna przeslanke makroekonomiczna: ceny zywnosci
          w tym roku wzrosna i to bardzo, realne dochody spadna.
          I jak w tej sytuacji brac kredyt? Coraz wiecej ofert wynajmu i tam ceny o dziwo
          spadaja!
          • ryszard_mis_ochodzki Re: oj rysiu_misu 07.06.10, 14:33
            rekomendacja T dotyczy chyba tylko kredytow w walutach obcych? prawda?

ja wiem ze w matematyce 2+2 = 4 ale rzeczywistosc nei przystaje do wzorow ekonomicznych o matematyce nie wspominajac

znam nowowybudowane osiedla ktore stoja puste od 2lat i rura wcale developerom nie zmiekla mimo ze mieszkanka ukonczone budynek oddany do uzytku i doslownie 0 zapalonych swiatel

a gdzie indziej nie jest tak zle a ludzie jednak kupuja, gdzies mieszkac musza, jedni chca kupic pierwsze mieszkanie aby sie usamodzielnic, inni zamienic na lepsze/wieksze/nowsze itp

bylem ostatnio na paru rozmowach wiec wiem w praktyce jak jest, spadki występuja na forach internetowych tylko ale kosmetyczne w mieszkaniach ktore nadaja sie tylko na mieszkania socjalne aby poszerzyc pule miasta w tym zakresie

ja mam mieszkanie i kupowac na sile nie musze choc bym chcial, ale mam znajomych ktorzy niesa w tak komfortowej sytuacji i widze jak jednych juz przypiliło i kupili a innym rura mieknie i kupia jak tylko sie uda i developer obieca 3% rabatu a bank zgodzi sie laskawie podpisac promese

taka rzeczywistosc zaklinanie nic nie da
            • blackcrowjg Re: oj rysiu_misu 07.06.10, 14:44
              Pewnie, ze zaklinanie nic nie da. Problem w tym, ze nie ma alternatywy
              do za drogich mieszkan i niektorym rura mieknie. Problem w tym co
              bedzie jesli okaze sie, ze prognozy demograficzne sie sprawdza i bedzie
              nas coraz mniej? Mlodzi, ktorzy sie zakredytowali i chcieliby zmienic
              mieszkanie na wieksze beda mieli klopot bo na rynku bedzie duzo
              mieszkan, a coraz mniej kupujacych. Zmiana na lepsze/wieksze/nowsze
              bedzie coraz trudniejsza. Zreszta nie ma co sie podniecac. Kupuja Ci
              musza, a nie Ci co moga. Pytanie jak duzy bedzie rynek tych co musza...
              • kosmiczny_swir Jedno mnie dziwi 07.06.10, 17:11
                Jedno mnie dziwi - czemu w Polsce nie dzialaja prawa rynku, konkretnie prawo
                podazy i popytu? Jesli ludzie nie maja pieniedzy i popyt sie zminejszyl, to
                czemu firmom konstrukcyjnym nie mieknie rura i nie sprzedaja taniej? Czy Polska
                jest w jakims rownoleglym wszechswiecie?
                • wlodzimierz_nowak Proste 07.06.10, 18:09
                  Brak podatków od wartości gruntu sprawia, że i tak wszyscy żyją z ich
                  chomikowania. Deweloperzy większość pieniędzy powydawali na działki i teraz pod
                  zastaw biorą kredyty, więc nie mają ciśnienia na sprzedaż mieszkań mimo braku
                  chętnych. Oni po prostu cały czas się łudzą, że to jest dołek korekty, że ceny
                  takie jak były jeszcze wrócą. Jak to dostrzeżesz, to zrozumiesz że wszystkie
                  artykuły od początku kryzysu w 2007 były temu myśleniu podporządkowane. Czyli
                  prasa i "specjaliści" to tuba silnego lobby. A że lobby jest silne najlepszym
                  dowodem jest takie psucie prawa od ustaw budowlanej z 2000 i planistycznej 2003
                  począwszy by "infestorom" i deweloperom było wygodnie. To branża, gdzie chodzą
                  duże pieniądze jak w normalnym przemyśle, ale duże pieniądze mogą też chodzić
                  bokami, czego w przemyśle już nie można zrobić.
                  • znajomy_jennifer_lopez Rynek się zmienił,a mieszkania od deva to drożyzna 07.06.10, 22:38
                    Kto wie, może on już cen nie obniży. Mam wrażenie że pan Rogowski w wywiadzie mówi mniej więcej tak:
                    wystawiałem mieszkania po 5000zl/m2, koszt był 3500 więc zarabiałem 45%. Teraz koszt jest 2500zł i taniej już wykonawcy nie chcą wiec wystawiam za 3500zł i zarabiam "zaledwie" 40% a więc mniej niż 45% tak że więcej już nie opuszczę. Prędzej pękne.

A teraz rynek sie troche zmienił i różni sie od 2000-2001r. Teraz developerzy mają kupę szmalu zarobioną na bańce 2006-2008 i - większości z nich - nomen omen - grunt się pod nogami nie pali. Mogą siedzieć z bankami ziemi i sprzedawać powoli bez wykonywania rozpaczliwych ruchów. Możliwe więc że najlepsze co mozna teraz zrobić to budować samemu (spadek cen wykonawstwa i mat. budowlanych - choc powódz pewnie za chwile skoryguje ceny w góre)
                    • wlodzimierz_nowak Re: Rynek się zmienił,a mieszkania od deva to dro 07.06.10, 23:22
                      znajomy_jennifer_lopez napisał:
                      > ają kupę szmalu zarobioną na bańce 2006-2008 i - większości z nich - nomen omen
                      > - grunt się pod nogami nie pali. Mogą siedzieć z bankami ziemi i sprzedawać po
                      > woli bez wykonywania rozpaczliwych ruchów. Możliwe więc że

Dokładnie to się dzieje. Dlatego po unormowaniu sytuacji z bankructwami
                      deweloperów już od roku powinny obowiązywać przepisy o katastralnym oraz o
                      różnicowaniu podatku gruntowego zależnie od czasu jaki pozostaje niezabudowany.
                      To na zachodzie całkowity standard. Niestety brak tych regulacji i brak
                      inicjatyw pokazuje czyj interes reprezentuje polityka tego rządu. Ostatnim
                      politykiem który parł do katastralnego był Belka, trochę Poncyliusz, a projekt
                      przygotowany za rządów Balcerowicza (10 lat temu) cały czas jest w segregatorach MF.

najlepsze co mozna t
                      > eraz zrobić to budować samemu (spadek cen wykonawstwa i mat. budowlanych - choc

W Poznaniu (Skórzewo, 2 km za granicą miasta) znajomi właśnie kupili szeregowiec
                      98 m2 za 2850/m2. Widzisz gdzieś konkurencję? Tylko przez to z Poznania od 10
                      lat 8 tysięcy ludzi co roku migruje pod miasto. Jeszcze parę lat i budżet miasta
                      przestanie się dopinać i będziemy mieli klasykę gatunku urban sprawl.
                • fred_filozof Re: Jedno mnie dziwi 07.06.10, 21:41
                  Odpowiedź jest arcy trywialna: BANKI
              • megasceptyk bańki zpekulacyjne są znane na świecie 08.06.10, 08:27
                to samo było w Japoni, USA, Hiszpani i Irlandii.
                W USA spekulacja zbierała żniwo jelonków w 2006
                mysite.verizon.net/vzeqrguz/housingbubble/
                w Polsce rok zbiorów przypadał na 2008.

Ceny radośnie lecą w dół na łeb i urealniają się.
                W Polsce zbyt wielu dobrze uwłaszczonych cwaniaków
                zainwestowało olbrzymie pieniądze chcąc się szybko dorobić
                i sztucznie próbują utrzymać ceny za pomocą manipulacji dziennikarskiej.
                Myślą, że jeszcze coś wycisną, boją sie stracić.
                To dla nich być albo nie być,
                chciwe cwaniaczki.

Może nasz rynek pokomunistyczny przez nich tak szybko się nie urealni
                ale myślę, że analogicznie jak w innych krajach
                ceny spadną w ciągu roku o drugie 30%.
                Od zeszłego spadły już tyle.
                Zerkam regularnie na te same oferty
                od ponad roku :).
      • carcharodon_carcharias Gwarantuję że kilku deweloperów splajtuje ... 07.06.10, 14:02
        a reszta spuści z tonu :)
        Mamy z żonka mieszkanie 56m2 w wawa ... cóż odkąd
        'dorobilismy' się córeczki jest za małe.
        Dlatego ... budujemy dom a deweloperom ... dziękujemy :)
        • ryszard_mis_ochodzki świetnie. gratuluje. wybudujesz a co potem? 07.06.10, 14:41
          sprzedasz mieszkanko po 3-5tys za m2?

czy wystawisz po 8 i bedziesz trzymal?

obstawiam na te druga mozliwosc, albo wogole nie sprzedasz jak cie na to stac
          wiec budowa przez ciebie domu wolnej puli nie zmieni

natomiast uszczupli pule wolnej ziemi do zagospodarowania a to juz sie przeklada
          na ceny w okolicy, nie ujemnie oczywiscie
          • qibic Re: świetnie. gratuluje. wybudujesz a co potem? 07.06.10, 14:49
            Misiu no co ty...
            Przecież jak mieszkanie pójdzie do najmu to oczywiście, że pula
            dostępnych mieszkań sie zmieni,

cena mieszkań do najmu w okolicy odrobinę spadnie,
            ktos skalkuluje że nie opłaca się kupować w okolicy jak taniej jest
            wynająć i ceny mieszkań na sprzedaż też spadną m.in. dzięki temu, że
            przedmówca wybudował upragniony domek.
            • ryszard_mis_ochodzki Re: świetnie. gratuluje. wybudujesz a co potem? 07.06.10, 15:05
              bo zakładasz ze jak nie sprzeda to wynajmie

i to jest zludne zalozenie, jesli ktos nie sprzedaje bo nie musi, woli trzymac
              np dla dzieci albo poprostu nie jest pewien czy sprzedawac, to nie koniecznie
              musi wynajmowac, na ogol go stac na to aby stalo puste

moi tesciowie trzymali piekne 90m mieszkanie puste przez 5-6lat az corka byla na
              tyle dorosla ze sie tam ze mna wprowadzila

za duzo kasy wlozyli aby im ktos je zniszczyl i znam conajmniej jeden oddzielny
              przypadek takiego samego zachowania, nie wynajme bo szkoda, nie starczy na
              remonty, nerwow szkoda i bylo to 10lat temu gdy nie bylo takiej konkurencji na
              wynajem i ceny trzymaly sie mocno
              • goodwater Re: świetnie. gratuluje. wybudujesz a co potem? 07.06.10, 15:25
                To ile płacili czyszu? Jak by płacili np. 800 zł to napewno zmiękła
                by im rura :)
                • carcharodon_carcharias Re: świetnie. gratuluje. wybudujesz a co potem? 07.06.10, 15:51
                  Wynajmę lub nie ale nie sprzedam będzie dla córki :)
                  Tylko co z tego... chodzi o to że deweloper nie zarobi !
                  Już dzisiaj budowa domu 250m2 30km od wawa jest znacznie
                  tańsza niż zakup 100m2 w pseudo apartamentowcu. Wniosek
                  jest prosty, tzw. deweloperom zostanie budowa tanich
                  klitek lub super penthous-ów po 5mln. Wszystko pomiędzy
                  musi stanieć lub zniknie z rynku.
              • terion Re: świetnie. gratuluje. wybudujesz a co potem? 07.06.10, 15:41
                > moi tesciowie trzymali piekne 90m mieszkanie puste przez 5-6lat az corka byla na tyle dorosla ze sie tam ze mna wprowadzila

Są tez ludzie którzy kupują mieszkanie za 2 mln za gotówkę oraz tacy którzy mają Maybacha, tylko co z tego? Sensowna jest tu dyskusja "ilościowa" tzn. jaki procent ludzi jest na tyle bogata, że trzyma puste mieszania? 0.5% 1%?

Dyskusja o preferencjach i strategiach 2-3% najbogatszych i udawanie, że się mówi o "rynku budowlanym w Polsce" to lekkie nieporozumienie.
    • monster_truck Re: Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze j 07.06.10, 12:49
      Wczoraj gazeta pisała że banki znowu walczą o depozyty. Ciekawe skąd banki wezmą pieniądze na udzielanie kredytów hipotecznych skoro mnóstwo ludzi jest utopionych w niewolniczych kredytach na całe życie. Petla się zaciska.
      • mara571 Panie Rogowski, we wrzesniu 2009 w Warszawie 07.06.10, 13:01
        na remontowanych budynkach przy Al. niepodleglosci wisiala plachta z haslem
        "Taniej juz nie bedzie".
        Dotyczyla "apartamentow" na Pieknej, cena okolo 9tys za mkw.
        Prosze zapytac kolegi dewelopera za ile faktycznie sprzedal.
    • kolaabb uwaga na tego gościa !!! 07.06.10, 12:52
      uwaga na tego gościa !!! Jeśli facet ma takie horyzonty
      intelektualne tzn że jest duża szansa że zbankrutuje. Nie dawajcie
      mu złamanego grosza przed podpisaniem końcowego aktu notarialnego z
      wpisem do księgi wieczystej ! Niech se idzie do banku
    • xyz876 Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze już... 07.06.10, 12:55
      Od tygodnia dostaję spam od deweloperów z miasteczka Wilanów, (gdzie pan
      Rogowski wybudował swoje osiedle) z ofertami sprzedaży nowych mieszkań po 6500
      zł / m2. Doliczając do tego 5% wynegocjowanego rabatu deweloperzy gotowi są
      sprzedawać miasteczko Wilanów po około 6200 zł / m2. A chętnych brak. Także
      spadki jeszcze przed nami.
      • forum_wyborcza Re: Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze j 07.06.10, 13:13
        > Od tygodnia dostaję spam od deweloperów z miasteczka Wilanów, (gdzie pan
        > Rogowski wybudował swoje osiedle) z ofertami sprzedaży nowych mieszkań po 6500
        > zł / m2.

Powódź i basen za oknem deweloper dodaje gratis?
        A w podziemnych pseudo-garażach wynajem kajaków i pontonów?
        • scibor3 Re: Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze j 07.06.10, 21:27
          Spoko, stary. Przemianuje osiedle na Marina Mokotów, doda na widoczku żaglówki i
          romantyczny zachód słońca i będzie sprzedawał. ;-)
      • eqan Re: Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze j 07.06.10, 21:38
        Baseny pod oknami widziales w czasie niedzielnej transmisji?
        Bylo cztery dni po ulewie. W garazach pewno mozna zakladac akwaria.
    • twojj_stary Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze już... 07.06.10, 12:59
      Ja czekam z kupnem mieszkania aż stopy procentowe wzrosną z rekordowo niskich na realne. Wtedy jak wyższe raty przycisną wszystkich na rynku i dalej nie będzie niższych cen... wtedy kupie mieszkanie za granicą :-).
    • hank_m Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze już... 07.06.10, 13:02
      O mało co nie zwróciłem jak czytałem te brednie...Ciekawe jest to, że
      developer zawsze "gwarantuje", że obecna cena to już jest absolutne minimum,
      że taniej się nie da, a jak ktoś chce upust to jest to wręcz rabunek w biały
      dzień...

A co do cen - niedawno ktoś wklejał na forum ten link:
      domydolnoslaskie.pl/osiedleksiazanskieii/index-3.html
      165m za już za 320k... Fakt, że lokalizacja daleka od interesującej
      (przynajmniej mnie), ale to daje wgląd na to, za ile można budować. Nawet
      jakby tam ziemia była za darmo, a w mieście i po 1000zł za metro - to i tak
      nie powinno być drożej niż 3k/metr z wliczonym zyskiem developera...wszystko
      powyżej - to albo nieudolne zarządzanie projektem albo (co bardziej
      prawdopodobne) czysty zysk kosztem skóry jelonka.
      • maxgazeta.pl Re: Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze j 07.06.10, 14:01
        Kto by chcial mieszkac w Swiebodzicach i po co?Przeciez w Walbrzychu i okolicach
        to psy ch.jami wode pija,takie to zadupie:)
        Ja bym tam za darmo nie wzial mieszkania.
        • hooligan1414 Re: Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze j 07.06.10, 14:08
          dużo ludzi by chciało. pod warunkiem, że mają pracę - malownicze
          miasteczko w ciekawej okolicy. Sam znam pewnego typa ze Świebodzic -
          pracuje w Termecie (największy polski producent wiszących kotłów i
          term gazowych) w charakterze jakiegoś dyrektora czy kogoś takiego.
          Do tego żona w budżetówce - teoretycznie żyć nie umierać
        • hank_m Re: Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze j 07.06.10, 14:16
          Nie pisałem pod kątem tego, że chciałbym tam mieszkać. Chodziło mi tylko i
          wyłącznie o ILUSTRACJĘ CEN. Różnica w wytworzeniu pomiędzy tym zadupiem a
          powiedzmy Wrocławiem to tylko działka, która nie może kosztować 5000zł/m
          • sadrysta Re: Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze j 07.06.10, 19:53
            > Nie pisałem pod kątem tego, że chciałbym tam mieszkać. Chodziło mi tylko i
            > wyłącznie o ILUSTRACJĘ CEN. Różnica w wytworzeniu pomiędzy tym zadupiem a
            > powiedzmy Wrocławiem to tylko działka, która nie może kosztować 5000zł/m

Nie tylko działka ale także koszty robocizny. Fachowiec czy robotnik we Wrocławiu weźmie więcej kasy niż w Wałbrzychu.

Z drugiej strony te 160m2 to zwykła ściema. Jest to "apartament" 4 poziomowy (!), a powierzchnia liczona z garażem, pomieszczeniem gospodarczym, korytarzami oraz poddaszem razem ze skosami.
            Trzeba też doliczyć 20 000 zł (jest o tym na stronie), a cena w tabelce nie wiadomo czy zawiera VAT.
            • hank_m Re: Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze j 08.06.10, 07:05
              > Nie tylko działka ale także koszty robocizny. Fachowiec czy robotnik we Wrocław
              > iu weźmie więcej kasy niż w Wałbrzychu.

Nie ośmieszaj się, o ile więcej kasy? 75km różnicy i niby miałby zarabiać 2x
              tyle? Wtedy nie byłoby ani jednego robotnika poza Wrocławiem, bo nikomu nie
              kalkulowałoby się pracować. Realna różnica to kilkaset złotych miesięcznie w
              pensji brutto, jak to rozłożysz na n-tysięcy metrów pod sprzedaż to można uznać
              to za czynnik pomijalny.

> Z drugiej strony te 160m2 to zwykła ściema. Jest to "apartament" 4 poziomowy (!
              > ), a powierzchnia liczona z garażem, pomieszczeniem gospodarczym, korytarzami o
              > raz poddaszem razem ze skosami.

A garaż normalnie nic nie kosztuje? Balkon też? A pomieszczenia gospodarcze czy
              korytarz w mieszkaniu to...nie mieszkanie?

> Trzeba też doliczyć 20 000 zł (jest o tym na stronie), a cena w tabelce nie wia
              > domo czy zawiera VAT.

Przyznaję, nie doczytałem. Ale nawet jakbym miał dorzucić do 250tyś (najtańsze)
              jeszcze 20tyś + vat to da 270k*1,22=330k i cenę dalej ok 2k/metr...
    • forum_wyborcza A czym Szanowny Pan Deweloper gwarantuje? 07.06.10, 13:10
      A czym Szanowny Pan Deweloper gwarantuje?

Bo tak na krzywą gębulę to ja gwarantuję że spadki cen dopiero przed nami.
      • kingaps Re: A czym Szanowny Pan Deweloper gwarantuje? 07.06.10, 13:19
        Kiedyś słowo coś znaczyło. Było nawet takie powiedzenie: Słowo więcej warte niż papier. A teraz ?
        On tylko gwarantuje, że taniej nie będzie, nie u niego tylko u kolegi i to tylko do jutra, bo w środę nowy cennik :)

--------------------------
        tłumaczenia w Zachodniopomorskiem | SOROBAN
      • jkmjkm Re: A czym Szanowny Pan Deweloper gwarantuje? 07.06.10, 15:06
        Skoro ten Pan GWARANTUJE, to niech złoży przyrzeczenie publiczne, że zwróci
        różnicę każdemu klientowi, który kupi dzisiaj na wypadek, gdyby ceny jednak spadły.
        Nie złoży?
        A to szkoda.
    • lotam Re: Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze j 07.06.10, 13:18
      "Gwarantuję, że mieszkania tańsze już nie będą". (???)
      Tak mówi jedynie pesymista. Optymista mu na to odpowie: "Będą, będą".
    • bogucjusz Nawet najgłupsze trolle sieciowe dały sobie spokój 07.06.10, 13:20
      bo widzą, że agitacja typu "taniej już nie będzie", "kto nie kupi, przegra
      życie" nie wywołuje już nawet śmiechu.
      A tu proszę - facet jedzie po bandzie, bez zmrużenia oka opowiada farmazony, w
      które przedszkolak nie uwierzy.
      Oj, cieniutko w developerce - tonący brzydko się chwyta :-)
      • blackcrowjg Re: Nawet najgłupsze trolle sieciowe dały sobie s 07.06.10, 13:34
        Na razie trzeba przekonac ostatnich przedstawicieli ginacego gatunku
        jelonkow kredytoych, ze taniej nie bedzie. Przed wejsciem rekomendacji
        T trzeba sie spieszyc bo potem to kto wie... Ceny poszybuja :))))
    • samentu Deweloper: Tęsknię za frajerem..... 07.06.10, 13:32
      taki powinien być tytuł tego artykułu sponsorowanego
      ale przeczytałem z ogromnym rozbawieniem
      gwarancje Pana dewelopera przemilczę bo jest ona taka sama jak gwarancja
      jakości usług jego firmy
      co jest istotnego to
      1. "ceny się urealniły" - a więc przyznajemy że ceny 2007 -09 były kosmiczne
      2. budowanie tanich i standardowych mieszkań "psuje rynek"
      przecietna młoda polska rodzina dla Pana dewelopera to motłoch a nie żaden klient
      3. różnica między apartamentem a tanim blokiem jest 2 tys PLN/metr
      tylko że najczęściej jedno i drugie mieści się w tym samym budynku i jest
      wykonane z tych samych materiałów
      więc te 2 tys. płacimy za używanie słowa apartament w reklamie
      4. ogólne przesłanie jest jasne
      Frajerze wróc na rynek i kupuj nadal mój badziew
    • hooligan1414 W samym Białymstoku jest sporo taniej 07.06.10, 13:40
      Jedna z "ciekawszych" inwestycji to ten mrówkowiec Yuniversalu przy
      ul. wiadukt naprzeciw kościoła. Pamiętam, jak na etapie dziury w
      ziemi sprzedawali frajerom po 5 tysia za metr. potem spadało,
      spadało, doszlo do jakichś 4 tysięcy. Potem nie było już nawet
      oficjalnych cen tylko negocjacje. podobno chodziły po 3,700.
      Generalnie "piękne" wykonawstwo. Wszystkie ściany - lity żelbet.
      Tylko gdzieniegdzie na górnych piętrach wstawki murowane z maxów.
      wilczy szaniec normalnie. poza tym pamiętak jak ocieplali -
      styropian kleili na mokrym betonie. No to powodzenia. A sam Rogovski
      też niezły - wcześnie zaczynał - dzięki niezłemu PR-owi wyrósł na
      oferenta "prestiżowych" inwestycji, jeśli w przypadku tego miasta
      mozna mówić o prestiżu. Trzeba mu owszem oddać, ze co zarobił w
      czasie największej biegunki kredytowej to jego, jednak takie żałosne
      piardy intrelektualne jak teraz, to mógłby sobie darować, bo to po
      prostu śmieszne.
    • ojca Hahaha jednym mnie normalnie zastrzelił :D 07.06.10, 13:48

"Ekskluzywne sprzedają się, ale pod warunkiem, że jest na nie klient."

:D hahaha...skąd oni biorą takich geniuszy?
      • maxgazeta.pl Re: Hahaha jednym mnie normalnie zastrzelił :D 07.06.10, 13:59
        ojca napisał:

>
        > "Ekskluzywne sprzedają się, ale pod warunkiem, że jest na nie klient."
        >
        > :D hahaha...skąd oni biorą takich geniuszy?
        >
        Mialem to wkleic bo tez spadlem z krzesla jak przeczytalem :) Nobla z ekonomii
        powinien dostac.
        • klaun.szyderca Re: Hahaha jednym mnie normalnie zastrzelił :D 07.06.10, 18:40
          Powiem wam w tajemnicy - tanie sprzedają się też tylko wtedy, gdy jest na nie
          klient. Jeżeli dzięki tej wskazówce zrobicie interes życia, odpalcie mi proszę
          2% za profesjonalne doradztwo.
          • ojca Re: Hahaha jednym mnie normalnie zastrzelił :D 08.06.10, 08:23
            Po co tobie te marne 2% z taką wiedza można do zarządu spółki developerskiej wejść.
        • osiedlowyglupek Re: Hahaha jednym mnie normalnie zastrzelił :D 08.06.10, 08:31
          A czego się spodziewacie?To typ businesmana "któremu żre,ale nie wie
          dlaczego".Straganiarz bazarowy.
    • 12jarek12 infantylnść tzw "dziennikarki".... 07.06.10, 13:54
      infantylnść tzw "dziennikarki".... cóż za znajomość rynku i
      makroekonomii ! Ależ ta agora zatrudnia speców :)))
      • hooligan1414 ta pani pracuje tam już od dawna 07.06.10, 14:05
        chyba od początku białostockiego oddziału Koszernej. Problem tylko
        taki, ze pisze o wszystkim. Więc jak się moze dobrze znać na rynku
        nieruchomości? zresztą ostatnie lata dobitnie dowodzą, że Polacy
        jako tacy się nie znają :) stawiam, że jest to jakaś forma tekstu
        płatnego - może umówili się z Rogovskim na jakis sponsoring. Złote
        myśli ładowane na chama przez szmatę. Podaż mieszkań w Białymstoku i
        okolicach jest duża i wzrasta - więc zapewniania o stabilności cen
        to czysty sen wariata
        • rashiell Jak Pan Rogowski sprzedaje mieszkania. 07.06.10, 14:18
          Opowiem wam dosłownie w 2 zdaniach jak Rogowski sprzedaje na Pniu swoje mieszkania.

A wiec większość mieszkań, które jak to Pan deweloper mówi, że schodzi na pniu to i owszem schodzi tyle, że z jego strony internetowej , żeby za parę dni pojawić do sprzedaży na Allegro. Generalnie pomysł niezły, ktoś kto często wchodzi na stronę widzi , że co pewien czas mieszkań ubywa tyle , że pojawiają się w sprzedaży na naszym kochanym allegro. Jako dowód link na allegro tnij.org/g5jp

Gratuluję optymizmu Panu ....ja poczekam na dalszy spadek.
          • spiral_architect Co do artykułów sponsorowanych 07.06.10, 14:44
            to przypadek, który znam:

średnie maisto (50 000), w nim zakłąd produkcyjny dużej i znanej na świecie firmy. Kolega mój szefem pewnego oddziału tamże. Dzwoni do gazety - lokalnej - informując, że firma się rozrasta, w coś inwestuje 9coś konkrentego, nie pamiętam co) i że może by coś o tym napisali, jako że to jeden z najwiekszych pracodawców w regionie. Oni na to: przyślemy dziennikarza...za 1500 zł.

Branża nie taka jak deweloperka, bo baaaardzo specjalistyczna, gazeta nie Wyborcza, ale lokalna. Niech kazdy sobie odpowie na pytanie ile dał za artykulik Pan Rogowski :)
          • megasceptyk hahaha, to już jest desperacja 08.06.10, 09:13
            teraz już tylko będą łzy
            i szczanie pod siebie
    • emk6 Re: Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze j 07.06.10, 14:28
      Hmmm jak ja bym byl developerem i wiedzial ze ceny mieszkan pojda w gore to nic
      bym nie mowil, skoro podrozeja to po co klienci maja teraz kupowac skoro za
      kilka miesiecy ci ludzie kupia za np +20% wiecej.
      To bardziej wyglada jak krzyk rozpaczy.
    • hardy01 Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze już... 07.06.10, 14:35
      W branży deweloperskiej NIE DA się zbankrutować. To branża, gdzie popyt zawsze
      przewyższa podaż i marże to kilkadziesiąt procent. Taka firma nigdy nie będzie
      niewypłacalna (przy rzetelnej księgowości i zarządzie).
      • totus.tytus wpisz do wyszukiwarki "Leopard deweloper" 07.06.10, 14:55
        a potem zajrzyj na www.okradli.pl/

Jak wrócisz, to porozmawiamy o tym, jak zmienia się zdanie na różne tematy.
      • jedrol73 Re: Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze j 07.06.10, 15:58
        W branży deweloperskiej NIE DA się zbankrutować. To branża, gdzie popyt
        zawsze przewyższa podaż i marże to kilkadziesiąt procent. Taka firma nigdy nie
        będzie niewypłacalna (przy rzetelnej księgowości i zarządzie).

Zapraszam do Irlandii - gwarantuje, ze zmienisz zdanie. Mozesz tez troche
        pojezdzic po Hiszpanii, tam tez jest ciekawie...
    • lofican Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze już... 07.06.10, 14:43
      Ciekawe za co ludzie mieszkania będą kupowac?? Co prawda ludzie po powodziach
      domów nie będą mieli, ale zawsze można się do rodziny wpakować.
      Artykuł był na 100 % sponsorowany przez deweloperów którzy próbują się ratować !!!
    • qibic Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze już... 07.06.10, 14:51
      oczywiście że artkuł sponsorowany,
      zauważyłem, że GW często przedstawia na głównej wyniki badań na
      podstawie rynku białostockiego, a w szczególności wypowiedzi
      tamtejszych deweloperów.
    • kupiem3 co za butny wajrak.z taka postawa to raczej ktos k 07.06.10, 14:59
      to sie szanuje u tego developera kupowac nie powinien.

jak widac postawa developerow przypomina postawe watazkow
      afrykanskich.

• goodwater Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze już... 07.06.10, 15:14
      Ale artykuł, normalnie kij w mrowisko, czekam na zjechanie pana
      dewelopera, co z łaski 5% opuści ale sam nic na tym nie
      straci :)))))))))))))))
    • jerzy_nielepszy załóżmy się, Panie Deweloprze. 07.06.10, 15:23
      załóżmy się o 20 tysięcy. dla mnie to sporo, dla Pana nic.

załóżmy się o to czy mieszkania stanieją. kto wygra, dostaje od drugiego 20 tysięcy.

mam nadzieję, Panie deweloprze, że nie jest Pan tchórzem?
    • dyzio_marudziciel Deweloper: Gwarantuję, że mieszkania tańsze już... 07.06.10, 15:23
      Dział windykacji banku: gwarantujemy, że cię zlicytujemy, deweloperze, jak
      mieszkanka nie będą szły po tej cenie, co masz teraz.
    • 12jarek12 zapłacił by się ... skompromitować :)))))) 07.06.10, 15:25
      zapłacił by się ... skompromitować :)))))) no to taki nowoczesny
      marketing. A tu jeszcze portal zamieścił te bzdury na głównej
      stronie hahaha ! Ja bym na jeg miejscu szybko dopłacił żeby to
      natychmiast z głównej strony portalu zdjęli. Przy takiej polityce
      ceny będą jechały na pysk szybciej niż się wydaje. No i tylko szkoda
      że facet już nie kupi takiej zabawnej reklamy
      • hooligan1414 nie kupi tu, kupi gdzie indziej 07.06.10, 15:32
        W Białymstoku na każdym kroku stoją ich wielkie bilboardy z takim
        uśmiechniętym typem z wąsami - "teraz ty dyktuj ceny" i inne takie
        brednie. Oczywiście ceny mozna dyktowac tylko w pewnym zakresie -
        "jesli nasze wybory są zgodne z naszymi oczekiwaniami" jak mawiał
        gospodarz Anioł. A że za koszt tych reklam leszcze mają każdy metr
        droższy o 100-200 zł? Who cares.
        • megasceptyk wiadomo, Białystok, zagłębie ciemnoty 08.06.10, 09:17
          tylko ręce załamać,
          biedni, dzicy ludzie
          z bagien białorusi.
    • 12jarek12 cena 1 m w Białymstoku? nie więcej jak 2340 zł/m 07.06.10, 15:39
      cena 1 m w Białymstoku? nie więcej jak 2340 zł/m. 1800 zł to max
      koszt budowy 1 m + 30% = 2340. Płacić więcej to niedorzeczność
    • milu100 Nic nie kupujcie! 07.06.10, 16:28
      Jak ostatnio widziałem w tytule w GW taką wypowiedź: "mieszkania tańsze już
      nie będą" to za miesiąc wszystko poleciało na łeb, na szyję. Uważajcie aby
      sytuacja się nie powtórzyła.

Przy okazji: ceny mieszkań są uzależnione tylko od tego jak duże kredyty są
      aktualnie udzielane przez banki. Nie mają nic wspólnego z realną wartością
      mieszkań. Zresztą był niedawno artykuł, że da się wybudować blok w cenie 800zł
      za metr mieszkania.

• nikodem_73 Re: Nic nie kupujcie! 07.06.10, 20:37
        > mieszkań. Zresztą był niedawno artykuł, że da się wybudować blok w cenie 800zł
        > za metr mieszkania.

Chodzi Ci o ten artykuł w którym bezrobotni za darmo wybudowali dom posiadając
        materiały, maszyny i specjalistów od miasta?

Żeby było jasne - nie znam się na nieruchomościach, ale prosiłbym bez bzdur z
        obu
        stron (developera nie będę wyśmiewał - zrobili to /jak sądzę/ bardziej
        kompetentni)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka