rasmc Re: Z kamerą na Czeczenów 25.08.10, 05:20 To zboczeniec, czy Policja coś z tym zrobi, czy będziemy czekać, aż dojdzie do gwałtu, albo innej formy przemocy? Tak trudno znaleźć kogoś w internecie??? Odpowiedz Link Zgłoś
wwredny Re: Z kamerą na Czeczenów 25.08.10, 07:40 Wiadomo - swietojebliwa Łomża z pisiurowym osłem na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
re_x Z kamerą na Czeczenów 25.08.10, 08:18 to zrobiliście mu niezłą reklamę podając nawet tytuły filmików!oglądalność na pewno wzrośnie- sam wyświetliłem aby zobaczyć o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
0ksym0r0n Z kamerą na Czeczenów 25.08.10, 09:04 Na Podlasiu trwa jedyne w Polsce na taką skalę ścieranie się zupełnie innych kultur: czeczeńskiej i polskiej. Jest to jeden z biedniejszych regionów w kraju, który musi jednak "wykazać" się gościnnością dla pozostających w opłakanej sytuacji uchodźców z terenów regularnej wojny trwającej od tysięcy lat. To specyficzna sytuacja. Bardzo trudna. Często, jak w tym przypadku, czy w artykule Jacka Hugo-Badera przerastająca różne możliwości lokalnych mieszkańców. Trzeba przyglądać się takim problemom z bliska, jak reporter, i je uświadamiać. Jednak kolejny artykuł skupiający się jedynie na problemie internetowego rasisty, albo na liście otwartym dość radykalnego światopoglądowo posła to już nie jest prawda, ale co najmniej półprawda. Dlatego droga redakcjo warto przyjrzeć się Białystokowi i Łomży (bo to dwa kompletnie różniące się miasta) bliżej! A bywa i pięknie. dariuszsipowski.blogspot.com/2010/07/droga-tozsamosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Z kamerą na Czeczenów 25.08.10, 09:20 0ksym0r0n napisał: > Na Podlasiu trwa jedyne w Polsce na taką skalę ścieranie się zupełnie > innych kultur: czeczeńskiej i polskiej. Gdzie konkretnie jest ta polska kultura na Podlasiu? Wspólny język nie łączy ludzi w naród. > Jest to jeden z biedniejszych regionów w kraju, Problemem jest nacjonalizm i ksenofobia, nie bieda. Łomżanie przecież nie płacą za tych ludzi, bo nie są płatnikami netto do budżetu. Oni żyją z podatków tak samo, jak uchodźcy. Odpowiedz Link Zgłoś
0ksym0r0n Re: Z kamerą na Czeczenów 25.08.10, 09:36 Nie będę wdawał się w dyskusje w stylu "Tu jest Polska, a tu nie". Dla mnie Podlasie to Polska i tyle. Co do biedy. Nacjonalizm i ksenofobia bierze się z niewiedzy, niewiedza w państwach, jak Polska z braku dostępu do nauki, brak dostępu z braku pieniędzy. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
wwredny Re: Z kamerą na Czeczenów 25.08.10, 09:20 0ksym0r0n napisał: > Na Podlasiu trwa jedyne w Polsce na taką skalę ścieranie się > zupełnie innych kultur: czeczeńskiej i polskiej. rotfl :-D Odpowiedz Link Zgłoś
pang80 panie rzecznik Dąbrowski... 25.08.10, 10:40 panie rzecznik Dąbrowski co pan tak strzela obcasami przed redaktorkiem? najpierw niech pan oglądnie film a później przeprowadza te swoje czynności. ja wiem że łatwiej oskarżyć jakiegoś internaute o rasizm niż złapać dresa na ulicy ale niech pan spróbuje chociaż... do warszawy i tak pana za ten wielki sukces nie przeniosą. chyba że salon załatwi. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: panie rzecznik Dąbrowski... 25.08.10, 22:38 Koszmar jakiś... złapać gnoja i przykładnie ukarać. A ty z tego wpisu wyżej sam se "oglądnij" jakiś film dobry np. Szczęśliwego Nowego Jorku. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Ad wstrętne 25.08.10, 22:37 Redaktorka M.K-K.: ...Khumaidova ma nadzieję, że prześladowca uchodźców zostanie szybko ujęty... ??? Na portalu trva jedyne v prasie polskiej na takom skalem shcieranie shem zupelhnie wrogikh kultur bibliotechnykh: slhowianhskiej i anglosaskiej. Zapis Moniki K-Koszewskiej nazwisk pochodzenia słowiańskiego powinien być w polskojęzycznej prasie użyty we właściwej wersji, nie transkrybowanej na wzór bojących się właściwej wymowy wrogów diakrytyków. Czy czytamy jakiś spis biblioteczny czy inną niszową literaturę? Nie? No to, pani Redaktorko Monico Kosch-Koshevska, proszę normalnie: "Chumaidowa"! Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Ad odwstrętnianie wstrętnego 25.08.10, 22:42 dar61 zrychlił się: "...Chumaidowa..." zamiast: "Chumajdowa" --- A to polska ortografia właśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
azp11 Re: Ad wstrętne 29.08.10, 13:13 Swego czasu spotkałem nad wodą grupkę młodych chłopców. Byli bardzo aktywni, dużo pływali, nurkowali. Zauważyłem, że oprócz polskiego, posługują się też rosyjskim oraz jeszcze jakimś językiem. Spytałem, kim są. Odpowiedzieli, że Czeczenami. Plażowaliśmy razem może z godzinę. Przez ten cały czas zachowywali się bardzo kulturalnie, odchodząc nie zostawili po sobie żadnych śmieci. Niby nic niezwykłego, ale chwilę później zjawiła się inna grupka miejscowej młodzieży. Ci z kolei oprócz polskiego bez przerwy posługiwali się soczystą "łaciną". Już samo przebywanie w ich pobliżu było wystarczającym bodźcem, by zwijać manele. Tych Czeczeńców widywałem tam jeszcze kilka razy - zawsze pozostawiali po sobie miłe wrażenie. Oczywiście,na podstawie zachowania kilkuosobowej grupki, trudno jest osądzać całą społeczność, jednak ci, których tam spotykałem, nie pasują do wizerunków Czeczena, którymi tak często nas się straszy. Odpowiedz Link Zgłoś
shiaaa Z kamerą na Czeczenów 03.09.10, 11:27 to co robi ten "człowiek" jest po prostu wstrętne, mam nadzieje, że szybko go złapią i należycie ukażą - chociażby dla przykładu. nigdy wcześniej nie widziałam takich bzdur jak on wypisuje w tych filmikach. jakie mieszkania, samochody? ludziom w Ośrodkach ledwie wystarcza żeby wiązać koniec z końcem. życie po tak traumatycznych przeżyciach jakim jest koszmar wojny jest niezwyke trudne, wymaga niesamowitej siły woli i odwagi. Czeczeni żyją w zupełnie obcym miejscu, nie dlatego, że tak im się zachciało, to nie jest wycieczka krajoznawcza, oni ratują własne życie i życie swoich dzieci. gdyby tylko mogli żyć bezpiecznie w swojej Ojczyźnie, już dawno by tam wrócili. "Polacy zapłacą za lody"? rozumiem, że Uchodźcy wg. tego "człowieka" nie mają prawa do niczego, nawet lodów dla dziecka? ludzka głupota i zawiść nie zna granic. a może tak "pan filmowiec" niech wyśle swoją rodzinę do kraju ogarniętego wojną, albo sam doświadczy - wtedy będzie można rozmawiać, bo póki co nie ma zielonego pojęcia o czym mówi. trzeba mieć naprawdę nierówno pod sufitem, żeby publikować w Internecie takie filmiki. wydaje mi się, że słowo "człowiek", to na kogoś takie za dużo... trochę więcej empatii i zrozumienia dla sytuacji drugiego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś