Dodaj do ulubionych

Dudamelmania

12.01.11, 17:41
Tak się nazywa choroba, która mnie ogarnęła już od dłuższego czasu.
Mowa o dyrygencie Gustavo Dudamelu...
Ostatnio miałam niewątpliwą przyjemność nagrać sobie inaugurujący współpracę z Los Angeles Philharmonic koncert, na którym Dudamel dyrygował I Symfonią Mahlera "Titan". Co za kolory! Nie mogę się nazachwycać.
www.youtube.com/watch?v=NR7RjWABRO4&feature=related
Wspaniale interpretuje też symfonie Szostakowicza.
I pomyśleć, że nie ma jeszcze 30 lat.
Obserwuj wątek
    • l-lka Re: Dudamelmania 12.01.11, 18:16
      :) :) :)
      oj tez grozi mi ta chooroba :)
    • quasthoff Re: Dudamelmania 12.01.11, 21:03
      Są choroby, których nie powinno się leczyć. Muzyka jest jedną z nich.
      • jeriomina Re: Dudamelmania 12.01.11, 21:51
        Nie wszyscy to rozumieją:)
        • quasthoff Re: Dudamelmania 12.01.11, 23:28
          Nie wiedzą co tracą. Świat dźwięków to magiczny świat. Ważne jest tylko, by ze wszystkich wybrać te właściwe dla nas i w nich się zanurzyć.
    • miskidomleka Re: Dudamelmania 13.01.11, 01:38
      Dudamela słyszałem wyłącznie w 5. symfonii Ludwiga vB. Wielkie rozczarowanie. Może na Beethovena trzeba więcej dojrzałości ;-)
    • sammler Re: Dudamelmania 13.01.11, 05:31
      A ja się właśnie zastanawiam, czy wybrać się na kwietniowy koncert w BerlinPhil... Może się jednak skuszę... Przede wszystkim jednak ze względu na "Ognistego ptaka"...

S.
      • jeriomina Re: Dudamelmania 13.01.11, 09:47
        Wybrać się, wybrać...
        Jestem wielkim fanem Berliner Phil., uważam ich za orkiestrę numero uno obecnie:)
        W połączeniu z Dudamelem na pewno będzie niesamowicie - mam takie nagranie z mezzo jak grali koncert z serii tych leśnych koncertów berlińskich - różne kawałki latynoskie. Wspaniale wyszło:)
    • onofrio Re: Dudamelmania 02.02.11, 22:34
      No, całkiem udany wątek! Kłaniam się w pas :)

Dzięki niemu dowiedziałem się, że facet z Wenezueli lepiej dyryguje klasyką
      europejską niż europejczycy. Poznałem też kilku kompozytorów z Ameryki
      Lacińskiej, o których wcześniej nie słyszalem!!!

• jeriomina Re: Dudamelmania 02.02.11, 22:51
        Między innymi taki kawałek:
        www.youtube.com/watch?v=yI49-UcEzXY
        :)
        A mnie Dudamelmania nie mija i czekam z niecierpliwością na więcej.
        Gdybym nie miała związków rodzinno-zadowowych tam gdzie jestem, popędziłabym do Gothenburga (najbliżej), bo to jedna z orkiestr, gdzie on jest dyrektorem i błagałam na kolanach chociaż o doangaż:)
        • onofrio Re: Dudamelmania 02.02.11, 23:46
          jeriomina napisała:

> Między innymi taki kawałek:
          > www.youtube.com/watch?v=yI49-UcEzXY
          > :)
          > A mnie Dudamelmania nie mija i czekam z niecierpliwością na więcej.
          > Gdybym nie miała związków rodzinno-zadowowych tam gdzie jestem, popędziłabym do
          > Gothenburga (najbliżej), bo to jedna z orkiestr, gdzie on jest dyrektorem i bł
          > agałam na kolanach chociaż o doangaż:)

On był w zeszlym roku w Warszawie - było bliżej :)
          • jeriomina Re: Dudamelmania 03.02.11, 11:52
            Wtedy mnie jeszcze tak nie kręciło...:)
            • onofrio Re: Dudamelmania 04.02.11, 16:34
              Slucham ja sobie nagran Dudamela (tych ktore sa na YouTube, innych nie mam :( )
              i tak mysle:

- w Wenezueli jest barwna rownikowa przyroda; sa tam barwy, kolory, o ktorych
              nam sie nie snilo;

- jedzenie, alkohol w Wenezueli sa bogatsze w doznania niz te nasze;

- ludzie maja solidniejsza kondycje psychiczna; czesciej sie smieja

...

Ja to wnioskuje tylko z nagran muzycznych Dudamela i orkiestry El Sistema.
              Nigdy nie bylem w Wenezueli :(
    • onofrio Re: Dudamelmania 04.02.11, 22:45
      "Największym nieszczęściem biednych nie jest brak chleba, ale świadomość bycia nikim. Dzięki muzyce stają się lepsi." - Jose Antonio Abreu

Jose Antonio Abreu (twórca El Sistema i duchowy ojciec Dudamela) to kandydat
      do Pokojowej Nagrody Nobla. Muzyka bowiem nie tylko lagodzi obyczaje; to jedna
      z inkarnacji POKOJU.
      • 184l Re: Dudamelmania 05.02.11, 15:48
        Znam we Francji pania , nauczyciela muzyki w gimnazjum , ktora stworzyla orkiestre szkolna idac za przykladem wenezuelskim .Postarala sie o sponsorow , ktorzy zafundowali uczniom instrumenty . Orkiestra odniosla wiele sukcesow , odbyla liczne tournée , postepy w nauce staly sie lepsze i uczniowie orzestali rozrabiac. Ma to miejsce w tzw. srodowisku trudnym.
        Moze by ktos pomyslal o tym w Polsce ?. Polacy to zdolny narod!
        • onofrio Re: Dudamelmania 05.02.11, 20:47
          184l napisała:

> Znam we Francji pania , nauczyciela muzyki w gimnazjum , ktora stworzyla orkies
          > tre szkolna idac za przykladem wenezuelskim .Postarala sie o sponsorow , ktorzy
          > zafundowali uczniom instrumenty . Orkiestra odniosla wiele sukcesow , odbyla l
          > iczne tournée , postepy w nauce staly sie lepsze i uczniowie orzestali rozrabia
          > c. Ma to miejsce w tzw. srodowisku trudnym.
          > Moze by ktos pomyslal o tym w Polsce ?. Polacy to zdolny narod!

Ale leniwy!
          • jeriomina Re: Dudamelmania 05.02.11, 20:56
            Tu nie o lenistwo chodzi, a o sponsoring i tendencje. W Pl się likwiduje orkiestry a nie tworzy, chociażby w Krakowie niestety ten proceder ma miejsce...parę lat temu zlikwidowano radiówkę, teraz leci Capella Cacoviensis...
            • 184l Re: Dudamelmania 05.02.11, 22:50
              Jesli poleci Capella Cracoviensis; to oznacza to ze upadnie takze festiwal Muzyka w Starym Krakowie????Straszne! Jednak bywa , ze inicjatywa jakiegos zapalenca moze dac znakomite wyniki. Wiec miejmy nadzieje......
    • onofrio Re: Dudamelmania 06.02.11, 19:42
      Ho ho - odchodzimy od glownego tematu. Mamy do czynienia z fenomenalnym dyrygentem
      z Wenezueli. Jest on produktem (co za brzydkie slowo) wychowania przez muzyke
      ktore wymyslil genialny wizjoner i praktyk Abreu. Z wzruszeniem oglada sie
      wenezuelskie dzieciaki, taszczace swoje instrumenty i cwiczace, cwiczace i jeszcze
      raz cwiczace:

www.youtube.com/watch?v=qxQuU4UV52w&feature=related

A ci najlepsi daja na BBC Proms lekcje radosci z muzyki zblazowanej Europie:

www.youtube.com/watch?v=_El7qwib0dc&feature=fvwrel

To jest cos wielkiego! To jest cos NAJWIEKSZEGO!

I jeszcze sprobuje wkurzyc tych "dobrze ulozonych" forumowiczow z tego forum:

TO NIESPRAWIEDLIWE, ZE CHOPIN BYL POLAKIEM !
      CHOPIN POWINIEN BYC WENEZUELCZYKIEM!

• onofrio Re: Dudamelmania 08.02.11, 23:30
      Kto finansuje El Sistema? Otoz w przeszlosci Abreu mial wielu sponsorow. Ale od kilku
      lat ma w zasadzie jednego. I tu Panstwa zaskocze. Tym sponsorem jest
      straszny dyktator sosjalistyczny Wenezueli Chavez !

Facet, ktory isc gotow na wojne z USA, ktory zwalcza kilku kardynalow, ktoremu
      przykleja sie nalepki potwora, ten facet zakochal sie w El Sistema i pomaga jak
      moze. Utwozyl w TV specjalny program o muzyce,ktorego gosciem bywa czesto Abreu.

Jego socjalistyczne, czy komunistyczne przekonania kaza widziec w El Sistema
      sposob na polepszenie spoleczenstwa.

To paradoksalne (albo i nie), ze to komunisci ida w avangardzie postepowych
      przemian kulturalnych. W Brazylii, architekt Oscar Niemeyer (103 lata!)
      byl pionierem architektury humanistycznej. Jest on zadeklarowanym komunista
      i namietnie pali cygara, ktore mu podsyla Castro ...

A u nas likwiduje sie orkiestry. Nie robia tego komunisci, palacy cygara hawanskie,
      ale polscy liberalowie z pod znaku PO - taka jest prawda, Panie i Panowie.
      Skoro wiec glosujecie na PO, to nie narzekajcie, ze niedlugo rozpedza
      Capelle Cracoviensis !
    • onofrio Re: Dudamelmania 11.02.11, 22:34
      Tematem tego postu jest Abreu.

Popatrzcie na ten filmik. Zostal on nakrecony w urodziny Abreu. Popatrzcie jak
      on sie zachowuje. Orkiestra jest wyraznie wzruszona, ze gra dla niego w jego
      urodziny. On tez jest wzruszony, ale jakze skromny. Ten czlowiek, ktory
      zmienil bieg historii Wenezueli poprzez muzyke, jest ciagle skromny.

www.youtube.com/watch?v=3ElHo3F-koU
    • onofrio Re: Dudamelmania 12.02.11, 21:22
      El Sistema od podszewki. Na koncu 2.czesci dyryguje i mowi Dudamel.
      Szkoda ze nie przetlumaczono tego na j. polski.

www.youtube.com/watch?v=mTDpS8ZSBpE&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=UXWYD982HIM&feature=related
      • 184l Re: Dudamelmania 13.02.11, 00:10
        onofrino napisal
        -Szkoda ze nie przetlumaczono tego na j. polski-
        sadzac po nicku autor wypowiedzi wszystko dobrze zrozumial . Wazne , ze dowiadujemy sie iz Dudamal jest takze dzieckiem el sistema.
        • onofrio Re: Dudamelmania 13.02.11, 13:26
          184l napisała:

> onofrino napisal
          > -Szkoda ze nie przetlumaczono tego na j. polski-
          > sadzac po nicku autor wypowiedzi wszystko dobrze zrozumial . Wazne , ze dowiadu
          > jemy sie iz Dudamal jest takze dzieckiem el sistema.

Nick Onofrio pochodzi z Italii i jest wyrazem sympatii do tego kraju.
          Jest faktem, ze sporo Wlochow mowi po francusku. Chyba dlatego, ze Napoleon
          zachowaywal sie we Wloszech lepiej niz gdzie indziej i bardzo pomogl nauce
          wloskiej.

Wracajac do bohatera watku, jest on takze skrzypkiem. Czy ktos dysponuje
          jego nagraniami jako skrzypka?
          • 184l Re: Dudamelmania 13.02.11, 23:13
            Bardzo prosze-oto Gustavo Dudamel grajacy na skrzypcach

www.youtube.com/watch?v=7tBS8yg6h2k
    • onofrio Re: Dudamelmania 13.02.11, 20:55
      Bedzie raczej o Abreu.

Z angielskiej Wiki:

"Combining political shrewdness with religious devotion, Abreu has dedicated himself to a utopian dream in which an orchestra represents the ideal society, and the sooner a child is nurtured in that environment, the better for all."

To bardzo przypomina misje jezuickie w Ameryce Poludniowej (traktowal o nich film
      "Misja" z piekna muzyka Morricone). Niewazne ile on dostal nagrod, doktoratow
      honorowych... Ja nie wiem, czy Abreu jest czlowiekiem wierzacym, czy jest katolikiem, czy jest protestantem ... - ten czlowiek jest dowodemna istnienie Boga.

Abreu jest wizjonerem, ale twardo stapa po ziemi. Przekonal Chaveza, ktorego
      trudno przekonac. My to widzimy z daleka. Na pewno przy tak gigantycznym ruchu spolecznym, sa problemy. Ale muzyka wydaje sie je pokonywac :) To jest ogromne zwyciestwo muzyki!

www.youtube.com/watch?v=kjC-eEY2Q4c&feature=related

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka