Dodaj do ulubionych

slaba bateria

18.06.07, 12:46
mam ipoda prawie rok, wczesniej bateria dzialala dlugo, szczegolnie na koncu,
jak sie pojawia znak baterii na czerwono, ipod chodzil i chodzil
a teraz cyk, najpierw jest cala, potem polowka, potem czerwona i koniec

dodam, ze zawsze uwazalam na to, zeby baterie wyladowac do konca i potem ja
naladowac

cos sie da z tym zrobic? a moze bateria ma taki czaosokres zycia?
najczesciej laduje przez ladowarke, nie przez komputer
Obserwuj wątek
    • michal_ludwik Re: slaba bateria 18.06.07, 17:40
      jeśli uważałeś na to, by rozłądowywać baterię do samego końca, to może nawet przyspieszyłeś jej
      zużycie. Przy tym typie baterii zaleca się wręcz odwrotnie - więcej szczegółów na
      www.batteryuniversity.com
      Po drugie, przez jaką ładowarkę ładowałeś baterię?
      • ggigus ladowalAM przez ladowarke apple 18.06.07, 18:17
        inaczej sie nie da

dziwne, zawsze czytalam, ze nie nalezy doladowywac baterii, ale rzuce okiem na link)
        dzieki
        • michal_ludwik Re: ladowalAM przez ladowarke apple 18.06.07, 19:04
          Przepraszam, nie zauważyłem ;)

Ładować można nie tylko ładowarką Apple, ale i innych firm, albo nawet takich firm, które nie mają
          nazw.
          Czy masz włączone podświetlenie, jakiej jakości muzykę masz (bitrate), jakie masz słuchawki, czy
          korzystasz z equalizera?

ggigus napisała:

> inaczej sie nie da
          >
          > dziwne, zawsze czytalam, ze nie nalezy doladowywac baterii, ale rzuce okiem na
          > link)
          > dzieki
          • mameluch Re: ladowalAM przez ladowarke apple 18.06.07, 20:54
            właśnie, m_l, korzystasz może z jakiejś z tych allegrowych ładowarek za
            kilkanaście złotych? nie byłem pewien czy jakoś źle takowa ipodowi się nie
            przysłuży, więc jak na razie radzę sobie z ładowaniem przez usb, jednak przy
            wyjazdach bywa to kłopotliwe.
            • michal_ludwik Re: ladowalAM przez ladowarke apple 20.06.07, 00:03
              tanie łądowarki są dobre tylko dlatego, że są tanie. jednak ostrzega się niejednokrotnie, że mogą one
              doprowadzić do uszkodzenia baterii iPoda, gdyż mogą operować na lekko innym napięciu niż
              wymagane. Lepiej jednak wydać trochę więcej i mieć firmową ładowarkę (i nie mówię tylko o ładowarce
              Apple, bo sa i inne firmy - np. Belkin)

mameluch napisał:

> właśnie, m_l, korzystasz może z jakiejś z tych allegrowych ładowarek za
              > kilkanaście złotych? nie byłem pewien czy jakoś źle takowa ipodowi się nie
              > przysłuży, więc jak na razie radzę sobie z ładowaniem przez usb, jednak przy
              > wyjazdach bywa to kłopotliwe.
              • mameluch Re: ladowalAM przez ladowarke apple 20.06.07, 10:51
                może rozejrzę się za tym belkinem wkrótce, ale na razie zainwestowałem w
                irivera s7. trochę boję się zabierać twardodyskowego ipoda na rower, w dodatku
                jest to średnio wygodne, więc mam nadzieję że to urządzonko w takich sytuacjach
                się sprawdzi:)
                • ggigus twardodyskowego ipoda nie mozna trzasc, 20.06.07, 20:53
                  trzymaj go wiec blisko amortyzujacego ciala...
                  • mameluch Re: twardodyskowego ipoda nie mozna trzasc, 20.06.07, 23:29
                    właśnie w tym rzecz, że jeżdżąc na rowerze ciężko go schować w kieszeni. poza
                    tym nie należę raczej do osób jeżdżących 15 km/h po ścieżkach, ale często las i
                    te sprawy, gdzie o upadek raczej nietrudno. wolę więc życiem ipoda nie ryzykować;)
                    • ggigus no to kup sobie plastikowa koszulke na sznurku, 21.06.07, 12:28
                      mozna zawiesic na szyi, a potem schowac np miedzy podkoszulek a sweter
                      ale masz racje, nie warto ryzykowac ipodowego zycia, ma je tylko jedno:))
                      • mameluch Re: no to kup sobie plastikowa koszulke na sznurk 21.06.07, 20:48
                        ale to chyba propozycja najwcześniej na jesień? na razie wolałbym nie próbować
                        nawet jeździć w swetrze;) ale tak czy tak, trzydziestogigowa cegiełka na szyi
                        nie byłaby zbyt wygodna:)
                        • ggigus niekoniecznie na jesien, ja biegam z ipodem pod 22.06.07, 00:54
                          podkoszulkiem, bo jak tak majta i pod nosem, to mnie drazni

ale fakt, zapominam, ze 30GB troche wiecej wazy niz nano
                          • mameluch Re: niekoniecznie na jesien, ja biegam z ipodem p 22.06.07, 08:20
                            z takim mniejszym też nie mam kłopotów na szyi:)) no i w nano raczej nie
                            uszkodzi się ipodowych trzewi przy takiej aktywności. ale może już dziś
                            przyjdzie s7, on waży 15g, więc nie powinno być źle:)
          • ggigus inne ladowarki to problem 18.06.07, 21:19
            mieszkam w Niemczech, tutaj jest trudniej o nieoryginalne ( i wsciekle drogie
            ladowarki apple), ja w kazdym razie nie widzialam w sklepach takiego czegos,
            jedynie koszulke na ipoda mam nieoryginalna, bo oryginalna kosztowala 30 euro,
            szalona nie jestem
            podswietlenie mam chyba na pol minuty, muzyki slucham roznej i yy pytania o
            bitrate nie kapuje, sluchawki mam takie nie do ucha, bo mi wypadaja, ale takie w
            posatci woch sluchawek i palaka
            equalizer - nie, hm, chyba nie
            :))
            • pawel_bielsko Re: inne ladowarki to problem 19.06.07, 14:00
              Pol minuty podswietlania to bardzo duzo.
              Birtrate, o ile sie orientuje, to jakosc muzyki jaak slucasz. Im wieksza liczba, tym wiecej zajmuje pamieci i tym jakosc lepsza. tylko co to ma do zuzywania baterii?
              • ggigus Re: inne ladowarki to problem 19.06.07, 16:39
                ale pol minuty to byla najm. wartosc czasowa
                chyba, zaraz sprawdze i zmniejsze
                moze im lepsza jakosc muzy, tym wiecej energii:))
                dzieki za rade z podswietlaniem
                pozdrowka
                • michal_ludwik Re: inne ladowarki to problem 20.06.07, 00:00
                  ggigus napisała:

> ale pol minuty to byla najm. wartosc czasowa
                  > chyba, zaraz sprawdze i zmniejsze
                  > moze im lepsza jakosc muzy, tym wiecej energii:))
                  > dzieki za rade z podswietlaniem
                  > pozdrowka

pytanie o słuchawki też nie od czapy, ponieważ większe słuchawki lubią zużywać więcej prądu niż tzw.
                  pchełki (w grę wchodzi tzw. impedancja, ale specjalistą od fizyki prądu nie jestem, wiec to tylko taki
                  hint)
              • michal_ludwik Re: inne ladowarki to problem 19.06.07, 23:59
                bitrate, czyli jakość kodowania dźwięku. Im wyższa, tym większe zużycie baterii, bo wymaga więcej
                obliczeń.
                tak jak napisał paweł, pół minuty to bardzo dużo jak na czas podświtlenia. Zmniejsz do 2-5 sekund to
                odczujesz różnicę.
                • ggigus dziek za Wasze porady, czas zmiejszylam 20.06.07, 20:54
                  zreszta mialam 10 sekund, chrzanilam cos, nie mam mozliwosci oswietlenia pol
                  minuty, mam 5 sek.
                  zobaczymy, co bedzie dalej z moim szczesciem w rozowej koszulce
                  ( bo ja yyykocham mojego ipoda, chce mu nawet kupic twardodyskowca do towarzystwa:))
                  pozdrowka
                  • pawel_bielsko Re: dziek za Wasze porady, czas zmiejszylam 20.06.07, 22:49
                    >>chce mu nawet kupic twardodyskowca do towarzystwa:))

O! Jak miło z Twojej strony;))

Bielsko-Biała
                    Latanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka