cul-de-sac Dom, w którym straszy 25.02.11, 22:11 Skandal. Najwiekszym skandalem sa przepisy prawa, ktore na to pozwalaja. Skazanie kogokolwiek na starosc w takich warunkach, to gorsze niz zgoda na eutanazje. Odpowiedz Link Zgłoś
simgall Re: Dom, w którym straszy 25.02.11, 22:12 Dlaczego nie pytasz gdzie jest państwo? Przecież to w pierwszym rzędzie sprawa państwa. Niedawno słyszałem głosy, żeby nie dotować Kościoła, który zajmuje się takimi ośrodkami. Odpowiedz Link Zgłoś
altavitae SZAMBO 25.02.11, 22:12 Poziom etyczny i cywilizacyjny spoleczenstwa moze byc okreslony przez wiele miernikow. Jednym z nich jest sposob w jaki to spoleczenstwo traktuje swoich najbardziej " wrazliwych"..w tym dzieci ..osoby niepelnosprawne ..i ludzi w podeszlym wieku. Jednym zdaniem....W tym ....POLSKA TO TOTALNE SZAMBO !!!..od wladz poczawszy ..na "opiekunach" skonczywszy. Nie mam slow...a wcale nie zyje na innej planecie ...tylko winnym... normalnym kraju ..... Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright tam juz niczego nie da sie wysepic, wiec KK 25.02.11, 22:18 nie jest zainteresowany. Ksiadz tez czlowiek i po proznicy chodzic nie bedzie. Poza tym mlode parafianki czekaja na pogladowa lekcje wspolzycia wedle zalecen firmy watykanskiej. Wolalbym umrzec niz zyc w takim gownie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwet21 Nie ma Boga!! 25.02.11, 22:19 Sku...syn siedzi gdzies tam w górze i sie pałuje a tutaj Ci starzy ludzie co bachory urodzili zamiast te kurestwo wyskrobac.....zdychaja!!To tylko w tym ku...kim katoliskim państwie takie rzeczy sie zdarzaja!!!Nie rodzic bachorów tylko skrobac!!Ja 9 wyskrobałam a kase odkładam i bede na stare lata w prywatnym domu starosci siedziec.I nic po mnie rodzina nie sostanie..bo jej nie ma.Haha. Odpowiedz Link Zgłoś
greta1010 Dom, w którym straszy 25.02.11, 22:20 Ja widziałabym w takich miejscach wolontariuszy,nawet więźniów.Są już w kraju takie hospicja,gdzie skazani pomagają w ramach resocjalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Dom, w którym straszy 25.02.11, 22:24 "Ostatnia kontrola w placówce przeprowadzona została 3 lutego 2011 roku. Nie stwierdzono uchybień pod względem sanitarno-higienicznym. Pod względem stanu technicznego pomieszczeń stwierdzono m.in., że ściana w jednym z pokoi jest zawilgocona, remontu wymaga posadzka w jadalni. Stwierdzono brak łazienki przystosowanej dla osób niepełnosprawnych. Obiekt jest w trakcie remontu. Właściciel placówki zobowiązany zostanie do likwidacji stwierdzonych uchybień. Placówka była także kontrolowana 20 lipca 2010 roku. Podczas tej kontroli nie stwierdzono uchybień. W placówce przebywa 66 pensjonariuszy. Znajdują się oni pod opieką NZOZ przychodni rodzinnej w Michałowie" - czytamy w piśmie, które przysłał nam Andrzej Jarosz, rzecznik prasowy sanepidu w Białymstoku. SANEPID,wojewoda - ciekawe,kto poza nimi bierze jeszcze w łapę,żeby takie przybytki mogły funkcjonować.Jakim sku.rwysynem trzeba być,żeby dopuszczać to takiego upodlenia starszych ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
maly10-76 Dom, w którym straszy 25.02.11, 22:27 Kościół?Gdzie są rodziny BRAK CZASU.Kiedys wszystcy bedziemy starzy a tak w ogole to sa ich rodzice!Żałosne nigdy nie zgotuje swoim rodzicom takiego losu-(((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
k1985 Internauci weźcie alzheimerów do siebie!!! 25.02.11, 22:27 no do roboty!! dziadków chorych do siebie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
zbychuk Dom, w którym straszy 25.02.11, 22:28 A co robia rodziny tych ludzi? Przeciez pomijajac juz elementarne sprawy jak milosc w rodzinie, zasady, wychowanie, itd. to rodzina jest prawnie zobowiazana do opieki. Czy prokurator nie powinien (oczywiscie poza wlascicielami tego "domu opieki") nie powinien rowniez scigac rodzin? Niektorzy tutaj mieli argumenty typu - opieka nad starszymi to trudna rzecz i nie mam na to czasu. No to moze przypomnijcie sobie ze ci starsi ludzie zajmowali sie Wami jak sraliscie w pieluchy, przewijali Was, karmili i znosili Wasze humory. Ci sami co teraz potrzebuja opieki! Odpowiedz Link Zgłoś
jestemtrollem Re: Dom, w którym straszy 25.02.11, 23:06 Bardzo optymistycznie zakładasz, że wszyscy ci ludzie mają dzieci lub innych bliskich, a w dodatku, że swoim postępowaniem zasłużyli na ich troskę. Otóż może się zdarzyć, że nie mają dzieci ani innych krewnych lub ich bliscy nie chcą ich znać, bo doświadczyli od nich wyłącznie okrucieństwa. A być może nawet dlatego że ich własna moralność trochę przywiędła. No i co? Jeśli zaś chodzi o obowiązek opieki - taki obowiązek niby jest, ale nie ma żadnych możliwości wyegzekwowania go. Jest obowiązek alimentacyjny, który można egzekwować. Zmusić nikogo do opieki nad wujkiem/matką/dzieckiem nie możesz. A z tym prokuratorem to już w ogóle pojechałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: Dom, w którym straszy 25.02.11, 22:29 > Polska - kraj na wskros katolicki i takie rzeczy sie dzieja ? > Straszne. Właśnie dlatego, że to kraj katolicki takie rzeczy się dzieją. Normalnemu człowiekowi nie potrzeba tej całej szopki aby być dobrym dla innych. U nas się tylko dużo gada o szacunku dla starszych, ale to taka sama iluzja jak cała ta religia katolicka z całowaniem księdza w dupę i złożeczeniem sąsiadom. Odpowiedz Link Zgłoś
bezkapci Dom, w którym straszy 25.02.11, 22:32 Z komentarzy wnioskuję, że większość czytelników jest poruszona i zdruzgotana tym artykułem. Zastanawiam się, co można zrobić, żeby zamknąć takie placówki. Co należy zrobić, aby osoby odpowiedzialne za takie domy miały minimum wrażliwości i poczucia odpowiedzialności oraz nie czuły się bezkarne. Zastanawiam się, co ja mogę z tym zrobić i każdy z czytelników. Ludzie dziś starzy rodzili się w latach dwudziestych. Ich dzieci rodzily sie w piecdziesiatych. Zabrakło w ich życiu edukacji humanistycznej. Zabrakło pielęgnowania czy też wzniecania wrażliwości. Obserwuję ludzi z pokolenia moich Rodziców urodzonych w latach piećdziesiątych. Wielu z nich to ludzie z awansu społecznego. Pierwsze pokolenie, które wyszło ze wsi do miasta. Oni są zagubionym pokoleniem. To ludzie, dla których wartości ich rodziców były nieadekwatne do nowej sytuacji życiowej, a nowych wartości jeszcze nie wykształcili. Jeśli dobrze pamietam ze studiów, to jest to stan anomii. Ci ludzie oddają swoich rodziców do koszmarnych domów, ci ludzie zakładają te placówki i ośmielają się je prowadzić. Oni nie są zdemoralizowani, oni nie zostali umoralizowani.Nie wiedzą co wartościowe, a co nie. idą na skróty,żeby zarobić lub zaoszczędzić kasę, której nigdy nie mieli i za którą tak tęsknią. Odpowiedz Link Zgłoś
georginna Dom, w którym straszy 25.02.11, 22:51 Czasami miewam wątpliwości, czy mojej schorowanej, niechodzącej 85-letniej babci, nie byłoby lepiej w domu opieki, niż u nas. Czasami nie mam ochoty wysłuchać po raz setny historii jak to chodziła 5km do szkoły. Czasami nie uśmiecham się, gdy zmieniam jej pampersa..... i robię sobie wyrzuty, że jest jej u nas źle. Po przeczytaniu tego artykułu wiem jednak, że robię wszystko co mogę, by nie spotkał jej taki los jak pensjonariuszy tego domu. Odpowiedz Link Zgłoś
afortsatak Dom, w którym straszy 25.02.11, 22:59 dlaczego na tym świecie nie można po prostu godnie umierać kiedy przychodzi już na to czas, kiedy nie można już wykonywać samodzielnie czynności fizjologicznych itp.? bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś
jestemtrollem Spokojnie 25.02.11, 23:12 Mam wrażenie, że nikt nie zauważył, że z tego artykułu jasno nie wynika, że w tym domu faktycznie dochodzi do nadużyć, które opisał były kierownik. Jest jego słowo przeciwko słowu personelu, podejrzenia dziennikarza i obietnica interwencji jakiegoś urzędasa wojewódzkiego. Tylko tyle. Nie twierdzę, że dziennikarz na pewno się myli, a były kierownik kłamie, ale pojawiło się ponad sto komentarzy i wszystkie w takim tonie, jakby właśnie ogłoszono wyrok w sprawie. Może rozsądniej byłoby spojrzeć chłodniej na ten tekst. Przynajmniej póki gros zarzutów pozostaje w sferze podejrzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
cartahena Dom, w którym straszy 25.02.11, 23:51 Opieka nad ludzmi starszymi, niedoleznymi, chorymi w Polsce jest bardzo ciezkim zadaniem, w ktorym panstwo za malo pomaga. Przerzuca sie w zasadzie odpowiedzialnosc na najblizsza rodzine, ktora moze nie miec kwalifikacji do opieki nad chorym lub mozliwosci ani sily. Obecnie ludzie dozywaja sedziwego wieku, np. 90 lat. Ich dzieci maja wiec juz okolo 60-70 lat, wiec nie sa to osoby zdolne do ogromnego wysilku jaka jest calodzienna opieka nad oblozenie chorym lub osoba z demencja. Wnuki maja okolo 30-40 lat, wiec na ogol pracuja i wychowuja swoje dzieci. Poza tym moga mieszkac daleko od swoich dziadkow. Uwazam, ze istnienie domow opieki nad starszymi ludzmi jest jak najbardziej konieczne. Powinny to byc miejsca dotowane przez panstwo oraz utrzymywane przez emerytury osob tam mieszkajacych. W zwiazku z tym, ze nasze panstwo jest dosc biedne oraz ma inne preferencje budzetowe, jest jak jest. Za marne pieniadze nie wynajmie sie swietnego personelu w duzej liczbie, ani nie zapewni opieki na wysokim poziomie. Zamozniejsi emerci moga pozwolic sobie na lepszy dom (ktorych jest troche), a reszta musi niestety godzic sie na gorsze warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Dom, w którym straszy 26.02.11, 00:05 Dlaczego te marnotrawne dzieci nie znajda nikogo do opieki nad starym i schorowanym rodzicem w zamian za pomieszkanie jest wiele ludzi ktorzy maja lozko w kuchni bo nie ma miejsca dla niego w pokoju a i pracy tez nie maja ?mysle ze kto chce to znajdzie jakies wyjscie zeby rodzica nie wpakowac w takie cos !!!! (brak okreslenia). Odpowiedz Link Zgłoś
cartahena Re: Dom, w którym straszy 26.02.11, 00:22 Obawiam sie, ze nie jest tak latwo znalezc kogos, kto chcialby sie zajac stara osoba w zamian tylko za mieszkanie katem. Po pierwsze, ta starsza osoba musialaby miec swoje mieszkanie w miare duze, zeby zmiescily sie dwie osoby, czyli przynajmniej dwa pokoje. Po drugie, nie kazda starsza osoba (wierz mi) chce zamieszkac z obcym czlowiekiem. Teraz to trudno opiekunke do dziecka na godziny znalezc, bo sie im nie oplaca, a co dopiero do bardzo uciazliwej pracy i przebywanie bez przerwy ze starym czlowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Re: Dom, w którym straszy 26.02.11, 23:18 W moim domu tez bylo ciasno ale babcia ktora chorowala miala miejsce wierz mi z kazdej sytuacji jest wyjscie,chocby np.lozko pietrowe tylko przyklad podaje,ale ja tu w wiekszosci obarczam wina dzieci,brak sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
lugnateks Dom, w którym straszy 26.02.11, 11:36 Ty porsche - używaj życia póki jesteś młody, bo na starość Twoje wnuki nie będą już tacy pobłażliwi jak to opisałeś i "wyciepną Cię do gorszej obory niż ta, którą opisała dziennikarka. Odpowiedz Link Zgłoś
ona_1_1o Dom, w którym straszy 26.02.11, 12:02 A ja sobie myślę ( i piszę ), że Ci którzy tak traktują ludzi starszych - krewni i pracownicy domu - nie są w stanie wyobrazić sobie siebie w podeszłym wieku. Ich tez ktoś potraktuje jak problem do pozbycia. Tym kimś będą ich własne dzieci. Nie dlatego nie zaopiekują się starymi rodzicami,bo ich nie kochają. Tylko dlatego, że w momencie podjęcia jakiejkolwiek decyzji dot. przyszłości tegoż rodzica zabraknie im prawidłowego wzorca zachowania. Dzieci empatii i wyrozumiałości trzeba nauczyć dając przykład. Dzieci są mądre i świadomie lub nie naśladują rodziców. Nie czytałam wszystkich komentarzy ale ktoś tu już trzeźwo zauważył, że oni ( bohaterowi artykułu ) nie są zdemoralizowani tylko nieumoralnieni. Starości na codzień nie widać i niektórym się wydaje, że jej nie ma . Im później jej zaznają ,tym większy przeżyją wstrząs. Odpowiedz Link Zgłoś
demmak Dom, w którym straszy 26.02.11, 13:10 Widze tu rozne opinie od roznych ludzi ,z roznych srodowisk ..........jest to problem europejski ze nie powiem swiatowy......nie ma co ukrywac europa sie starzeje.........a ze ludzie chorzy ,starzy maja taka opieke wine ponosi oczywiscie Rzad, minister z tego resortu . Starsi zapewne pamietaja dawny PCK,zatrudnione byly panie ktore przychodzily na pare godzin do opieki nad starszymi ,tego teraz chyba nie ma albo sporadycznie ,moze w wiekszych miastach .Jest to problem spoleczny i to bardzo powazny ......ja osobiscie opiekowalam sie do konca mama i mialam fatalne warunki (male dzieci ,brak pracy itd ,itp) To zalezy w duzej mierze o kultury wychowania dzieci ,wiezie rodzinne ,oddanie .Swiat obecny to jedna pogon za kasa nie zwazajac na to ze krzywdzi sie najblizszych jak dzieci ,ktore czesto nie widza swoich rodzicow tygodniami i tu mozna by mnozyc przyklady .Ojciec pijak ktory nigdy sie dzieckiem nie interesowal lub odwrotnie ,ale jak przychodzi starosc i jest sie niedoleznym to Panstwo obarcza tu dzieci ,bo to jest ich obowiazek ,napewno w jakims stopniu ale nie do konca ........Sa wyjatki ale to PANSTWO -REFORMY-SOCJAL -jest za to odpowiedzialny ..............Ja osobiscie wychowalam 2-dzieci sama bez zadnego wsparcia ,pijak mi w niczym nie pomagal tylko mialam problemy -rozwiodlam sie i sama ciagnelam ten wozek ,dzieci sa juz dorosle ,prawie samodzielne ale jeszcze im pomagam wyjezdzajac za granice do opieki bo tam sa godne pieniadze ...........niedawno dowiedzialam ze moj byby maz chce dzieci podac na alimenty bo nie ma za co dalej pic i zyc (dzieci prawie go nie znaja) i ja sie boje ze Panstwo nasze szanowne nie kiwnie palcem ,tylko obciaza moje dzieci ......do czego zdazam ,ano do tego ze tacy ludzie jak moj byly maz powinni sie znalezc w takim miejscu ,jak jest opisany w artykule ,,dom , w ktorym straszy,, a inni ludzie ktorzy godnie zyli i uczciwie pracowali i chowali dzieci ,powinni miec godna starosc .................a od tego mamy Rzad i wybranych przez nas ludzi ,oni za to biora pieniadze i oni powinni przeprowadzac reformy CO Z TYM FANTEM ZROBIC ....pozdrawiam wszystkich co tak mysla jak ja ...... Odpowiedz Link Zgłoś
geruzja Dom, w którym straszy 26.02.11, 15:57 I po co mieć dzieci?Przecież w takich domach są nie tylko samotne osoby!Rodziły,chowały i kształciły dzieci a często opiekowały się wnukami i co mają w zamian?Szkoda słów! Odpowiedz Link Zgłoś
witkosia100 Re: Dom, w którym straszy 26.02.11, 19:45 nie ksiadz i zakonnjca tylko prokurator z prawdziwego zdarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Dom, w którym straszy 26.02.11, 21:29 lungompa napisał: > Jesli to prawda (trudno mi w to uwierzyc) to jest to potworne. > Gdzie jest Kosciol ? Ksieza, siostry duchowne ?! Już wydoili od tych dziadków "co łaska" ile się dało, więc mają ich gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita81 Dom, w którym straszy 26.02.11, 21:54 Starość i choroba przewlekła naszych najbliższych zmienia nasze życie całkowicie.Sama opiekowałam się moja Mamą i dlatego na czas Jej niedomagań zamieszkałam z z Nią.To było wielkie doświadczenie nie powiem,że było mi lekko.Ale pamiętam jak Mama tracąc powoli kontakt utwierdzała się w przekonaniu,ze leży we własnym łóżku ,w swoim mieszkaniu.Może to truizm,ale naprawdę starych drzew się nie przesadza Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_rybaka Re: Dom, w którym straszy 27.02.11, 00:02 lungompa napisał: Polska - kraj na wskros katolicki i takie rzeczy sie dzieja ? ---------------------------------------------------------------------------- Właśnie dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś