Gość: fiolka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 13:30 czy ktoś może domyśla sie jaki motyw literacki będzie w tym roku na maturze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alex.4 Re: matura 07.05.04, 14:58 Wszystkim maturzystom najlepsze zyczenia. Połamania pióra pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |andy| Re: matura IP: 81.15.255.* 08.05.04, 16:39 Może ktoś się domyśla co będzie na biologii? :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiolka Re: matura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 22:56 więc ma może ktoś jakieś pewne informacje co do tego jaki motyw będzie na polskim na maturze . albo i nie pewne, byle jakieś informacje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: matura 09.05.04, 16:51 co będzie na biologii? Niedługo się przekonamy.... Ciekawy jestem czy gdzieś znowu bedzie skandal z błedem w zadaniu... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |andy| Re: matura IP: 81.15.255.* 09.05.04, 22:27 alex.4 napisał: > co będzie na biologii? Niedługo się przekonamy.... A konkretnie w środę chwilę po 9 rano. > pozdr Pozdrawiam Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
rodia5 Maturzysci - jak poszlo? 11.05.04, 10:02 Jakie byly tematy z jezyka polskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
rodia5 Re: Maturzysci - jak poszlo? 11.05.04, 10:05 Drodzy forumowicze, napiszcie cos o swojej maturze. Ja zdawalem w roku 1994. Na polskim trafil mi sie moj ulubiony wowczas temat, to znaczy "dramat wspolczesny". nie sciagalem i nie mialem maskotki. I pamietam, ze dzien byl, podobnie jak dzisiaj zimny i deszczowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |andy| Re: Maturzysci - jak poszlo? IP: 81.15.255.* 11.05.04, 16:03 rodia5 napisał: > Jakie byly tematy z jezyka polskiego? 1. "Gdziekolwiek się jest, byle się było człowiekiem. Dźwiga się razem z wszystkimi losy świata". Rozważania o istocie prawdziwego człowieczeństwa, w kontekście słów pisarki Marii Dąbrowskiej, trzech wybranych tekstów literackich i własnych refleksji. 2. Różne sposoby pisania o czasach nieludzkich. Zaprezentuj trzy utwory konfrontując ich kształt literacki oraz wizje świata i człowieka. 3. Analiza tekstu Wernera, pt. "Obraz Polaka, a może i człowieka w kinie polskim lat 90-tych" i pisanie własnego tekstu na jeden z podanych tematów. 4. Analiza porównawcza sonetu Adama Mickiewcza "Ajudah" i wiersza Jarosława Marka Rymkiewicza pt. "Ogród w Milanówku -poezja brzóz i kotów", lub analiza i interpretacja wiersza Rymkiewicza "Ogród w Milanówku - poezja brzóz i kotów". Odpowiedz Link Zgłoś
rodia5 Re: Maturzysci - jak poszlo? 11.05.04, 16:40 Najbardziej mi lezy temat 2, a gdyby go nie bylo ratowalbym sie tematem 4. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Maturzysci - jak poszlo? 11.05.04, 16:44 maturzyści szykowali się na Gombromiwicza... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
rodia5 Re: Maturzysci - jak poszlo? 11.05.04, 16:47 I troche dziwne, ze go nie bylo. Prace o Gobrowiczu zakonczylbym tak jak konczy sie Ferdydurke: "koniec i bomba, a kto czytal ten tromba" Cz zgorszylbym panie polonistki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |andy| Re: Maturzysci - jak poszlo? IP: 81.15.255.* 11.05.04, 16:44 rodia5 napisał: > Najbardziej mi lezy temat 2, a gdyby go nie bylo ratowalbym sie tematem 4. A ja pisałem pierwszy i cośtam namazałem. W poniedziałek wyniki, a jutro biologia. Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie :) Pozdrawiam Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś