Dodaj do ulubionych

Planete Doc Film Festival - "Dlaczego Konkurs"

09.05.11, 08:24
Film Dlaczego Konkurs
Jeszcze jeden pokaz, 15 maja w Kinotece o 15.
Gorąco polecam - bardzo ciekawy, świetnie zmontowany, trzymający w napięciu :) film - mimo że to właściwie gadające głowy.
Dotyczy Konkursów Chopinowskich - ale i konkursów w ogóle. Składa się z 4 części - najpierw o wiadomym skandalu w roku 1980, potem o przepychankach w ekipie radzieckiej w roku 1975, potem o ekipie amerykańskiej w 1970, a jako podsumowanie - wypowiedzi pianistów nt idei konkursów muzycznych (nie zostawiają na niej suchej nitki - a sami są laureatami konkursów i nadal w tej machinie uczestniczą będąc jurorami - no, wyjątkiem jest Fleischer, który się z tego wycofał).
Po projekcji była krótka rozmowa z reżyserką, która przyznała się że właściwie nie jest filmowcem, że film zmontował jej syn, pianista, który nie zakwalifikował się do ostatniego konkursu - ale montażystą (z rozmowy wynikało że amatorem) jest genialnym; napisał też muzykę - takie przeróbki Chopina, ale bardzo kulturalne i zrobione z wyczuciem.
Obserwuj wątek
    • onofrio Re: Planete Doc Film Festival - "Dlaczego Konkurs 09.05.11, 13:59
      Bardzo dziekuje za te informacje. Temat mnie bardzo interesuje. Sport wdziera sie do sztuki,
      do nauki - sa to regiony gdzie rywalizacja sportowa prowadzi - moim zdaniem - do wielu
      wypaczen. Ciekaw jestem co ten film mowi na ten temat. Postaram sie byc na tej projekcji.

Pozdr.
      O.
    • miskidomleka Re: Planete Doc Film Festival - "Dlaczego Konkurs 09.05.11, 18:43
      To? www.youtube.com/watch?v=iQNRF3kCLmU
      • schaetzchen Re: Planete Doc Film Festival - "Dlaczego Konkurs 09.05.11, 19:40
        Tak.
        • miskidomleka Re: Planete Doc Film Festival - "Dlaczego Konkurs 10.05.11, 02:19
          Dzięki - może gdzieś uda mi się znaleźć. Bo wygląda ciekawie.
    • onofrio Re: Planete Doc Film Festival - "Dlaczego Konkurs 24.05.11, 17:32
      Nie bede tu oryginalny. Obejrzalem ten film z mieszanymi uczuciami. Muzycy, ktorzy sie
      w nim wypowiadaja sa niby przeciw konkursom, ale - w wiekszosci - w nich uczestnicza
      jako jurorzy. Niedawno ogladalem film z konkursu Krolowej Elzbiety Belgijskiej i tam
      w pierwszych kadrach pojawil sie Fou Ts'ong, ten sam co grasowal na KCh w W-wie w 2010 r.
      On jest chyba "punktem stalym" konkursow pianistycznych ;)

A ja podziwiam Piotra Anderszewskiego za to, ze wszedl na najwyzsza pianistyczna
      polke bez zmagan w konkursach.

Jeszcze jedno. Zima przesluchalem nagrania z KCh w 2010 r. Dla mnie najwieksza
      indywidualnoscia tego konkursu jest: ... Pawel Wakarecy. Byli tam pianisci bardziej
      biegli technicznie (np. Bozhanov) i bardziej "wylewni" (np. Wunder), ale Wakarecy
      najlepiej godzil intelekt ze strona emocjonalna muzyki Chopina. To jest bardzo trudne.
      To jest chyba typ pianisty, ktory nie powinien startowac w konkursach, a budowac
      swoja pianistyczna karera podobnie jak Anderszewski. Ale to jest madry facet i
      wierze, ze obierze wlasciwa droge. :)
    • jdrk Re: Planete Doc Film Festival - "Dlaczego Konkurs 24.05.11, 21:28
      schaetzchen napisała:

> Jeszcze jeden pokaz, 15 maja w Kinotece o 15.
      > Gorąco polecam - bardzo ciekawy, świetnie zmontowany, trzymający w napięciu :)
      > film - mimo że to właściwie gadające głowy.

Dzięki za informację, bo dzięki temu "załapałem się" na ostatni seans w niedzielę - masz u mnie "kawę" :-) A warto było! Oprócz afery z Pogorelichem (duża część filmu o tym jest), to warto było poznać jednak różne punkty wiedzenia na konkursy - pianistów i jurorów. No i jest dużo zdjęć z lat "głębokiej komuny". Bardzo ciekawy film :-)

Mam nadzieję, że film pokaże się na DVD, tak jak wydawane są płyty z zeszłorocznego Planete Doc.
      • schaetzchen Re: Planete Doc Film Festival - "Dlaczego Konkurs 24.05.11, 21:53
        No no no , u Ciebie kawa, u Kanarka o ile dobrze pamiętam czekolada :) Kto mi obieca piwo? ;)

Cieszę się, że film się podobał.
        • kanarek2 Re: Planete Doc Film Festival - "Dlaczego Konkurs 02.06.11, 00:36
          schaetzchen napisała:
          > No no no , u Ciebie kawa, u Kanarka o ile dobrze pamiętam czekolada :) Kto mi o
          > bieca piwo? ;)

To może jednak przypomnę: tinyurl.com/4yt4lsn

Córa bardzo chwaliła "Konkurs". Nie widziałem też Herzoga z tego festiwalu o malarstwie, ale to jest w kinach i nie odpuszczę, podobno świetne.

• jdrk Re: Planete Doc Film Festival - "Dlaczego Konkurs 02.06.11, 22:29
            kanarek2 napisała:
            > Nie widziałem też Herzoga z tego festiwalu o malarstwie, ale to jest w kinach i nie odpuszczę, podobno świetne.

A jaki "toto" ma tytuł? Wiesz może, gdzie w W-wie grają?
            • kanarek2 Re: Planete Doc Film Festival - "Dlaczego Konkurs 03.06.11, 22:56
              > A jaki "toto" ma tytuł? Wiesz może, gdzie w W-wie grają?

"Jaskinia zapomnianych snów 3D". Grają tylko w Kulturze, i jest w 3D, i jest tylko jeden seans dziennie, czyli zywot planują krótki, trzeba się spieszyć. Podobnie było z "Młynem i Krzyżem".
              Chodzi o malarstwo w grocie Chauvet.
              • arana Jeszcze o filmach 04.06.11, 09:10
                "Młyn i krzyż" był kilkakrotnie w tv, np. na kanale "Kultura" - pewnie jeszcze będzie. www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=51585

Dzięki za "Jaskinię..." - poszukam.

A skoro już jesteśmy przy filmach, to anonsuję "Efekt Chopina":
                tv.wp.pl/opisdlg.html?prid=23544738719&name=Efekt-Chopina
    • arana Lutosławski 16.06.11, 06:37
      Kultura, dziś, czyli 16 czerwca, o 12.40:
      tv.wp.pl/opisdlg.html?prid=23545259871&name=Miedzy-dzwiekiem-a-cisza-wspomnienie-o-Witoldzie-Lu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka