czan-dra Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 04.07.14, 19:03 Nie wiem dlaczego akurat oni mi się wkleili, chociaż nie są tacy źli, ale miałem na myśli tychże chłopaków: Kraftwerk - Spiegelsaal (The Hall of Mirrors) a tu wersja dla anglofilów: Kraftwerk The Hall of Mirrors Odpowiedz Link
czan-dra Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 05.07.14, 10:01 No to pobawiliśmy się, a teraz trochę trudniejsze, nie będę wklejał wszystkich czterdzieści dziewięc płyt, tylko najlepsze, oczywiście wg mnie, bo to subiektywny ranking jest. Tangerine Dream - Zeit (1972) FULL ALBUM Odpowiedz Link
czan-dra Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 06.07.14, 12:14 I następna płyta, równie dobra co poprzednia, Tangerine Dream - Phaedra [;Full Album]; Odpowiedz Link
czan-dra Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 07.07.14, 19:14 A teraz to, równie smaczne jak poprzednie, polecam: Ricochet - Tangerine Dream (1975) Full album Odpowiedz Link
czan-dra Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 08.07.14, 16:24 jeszcze dwie, i na razie dam spokój z nimi, Tangerine Dream Cyclone 1978 Full Album Tangerine Dream - Force Majeure Odpowiedz Link
czan-dra Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 13.07.14, 18:56 Może powinienem wspomnieć o Ash Ra Temple, też muzyka elektroniczna, i też niezła, Ash Ra Tempel - Schwingungen 1972 ( Full Album).wmv Odpowiedz Link
czan-dra Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 20.07.14, 20:37 Powinienem wspomnieć o Peterze Baumanie, jakby nie było ma swój wkład w brzmienie Tangerine Dream, a to jego solowa płyta, Peter Baumann - Romance 76 Odpowiedz Link
czan-dra Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 22.07.14, 19:35 Prawie zapomniałem o Klausie Schulze, to niewybaczalne, szkoda że poszedł w stronę muzyki eksperymentalnejm chociaż ..... Klaus Schulze - 1975 Timewind /Deluxe Odpowiedz Link
czan-dra Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 23.07.14, 17:51 Może bym dorzucił jeszcze jeden zespół, który reprezentuje tzw, krautrock, WALLENSTEIN - Blitzkrieg [;full album]; Odpowiedz Link
czan-dra Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 23.07.14, 17:57 Ostatni z wielkiej rodziny Krautrocka, ale nie ostatni w tym wątku, METROPOLIS 1974 [;full album]; Jeszcze nie raz wrócę. Odpowiedz Link
whatcanido Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 24.07.14, 07:26 Can to było to! www.youtube.com/watch?v=Nueez9Igtgg Odpowiedz Link
czan-dra Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 24.07.14, 18:32 Znałem, a może bardziej prawdziwe będzie to że otarłem się o Can w utworze Paperhouse, Can-Paperhouse Odpowiedz Link
czan-dra Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 25.09.14, 19:44 Przesłuchałem prawie całą dyskografię Klausa Schulze, i muszę stwierdzić, że nie straciłem czasu, a zacząłem od "Dziekuję Poland" z Rainerem Blossem z 1983r. Klaus Schulze - 1983 Dziekuje Poland (Thank you, Poland) Odpowiedz Link
czan-dra Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 29.09.14, 20:44 No to teraz ciąg dalszy Klausa, spokojne to, i relaksujące, polecam, Klaus Schulze - Moondawn [;Full Album With Bonus Track]; Odpowiedz Link
czan-dra Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 06.10.14, 17:34 Ten sam kompozytor, i tak samo piękna muzyka jak poprzednio, a może i piękniejsza, Klaus Schulze - Nibelungen [;HQ]; Odpowiedz Link
czan-dra Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 26.01.15, 15:22 Zmarł Edgar Froese, mam to wszystko gdzieś. Odpowiedz Link
czan-dra Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 26.02.16, 18:35 Właśnie skończyłem przesłuchiwać całą dyskografię Tangerine Dream, trzy dni nie poszły na marne, ależ w tym geniuszu, i jakie odżywcze, teraz wezmę się za ......... . Odpowiedz Link
yoma Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 29.03.23, 19:39 Mam ochotę zadać ci Waldgeflüstera ;) Odpowiedz Link
czan-dra Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 31.03.23, 12:01 PszePani, a jak Pani tu trafiła, na martwy wątek, gdzie ino ja króluje? Przesłuchałem album Dahoam, i waliłem głową w ścianę, skąd to znam, mam łeb obity, i nic z pustego nie wycisnę, ale to miłe memu uchu, prawdopodobnie zniknę na parę dni i poszukam wszystkiego co wyszło z pod ich gitar. Odpowiedz Link
yoma Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 31.03.23, 12:19 Już myślałam, że z rozpaczy waliłeś :) Kiedyś miałeś w sygnaturce i postanowiłam zwiedzić 👅 Ale jak nie chcesz, to sobie pójdę. Miło, że nie pogoniłeś kijem :) Kiedy siedzisz na szczycie nomen omen Kruczej Skały, machasz nogami nad przepaścią i wyjesz Staub in der Lunge (ale bardzo cichutko, w okolicznościach przyrody na głos nie wyję) blackmetalwaldgefluester.bandcamp.com/album/mondscheinsonaten i poprzednia blackmetalwaldgefluester.bandcamp.com/album/ruinen-2 Waldgeflüster to są dla mnie góry. Jak zaczyna po mnie chodzić, to znaczy, że czas w góry :) Odpowiedz Link
czan-dra Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 31.03.23, 12:24 Ale dlaczemu miałbym kijem gonić? Piszmy se do woli, może to ożyje, pewnie też tak poczuję, gdy przesłucham całość, ino to dla mnie trochę młoda grupa, ale co mi tam, bylem czuł że to jest to. Odpowiedz Link
yoma Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 31.03.23, 12:35 Gdzie młoda, 13 lat na scenie. Najpierw to był solowy projekt Winterherza, a potem wziął i obrósł innymi muzykami. Wie ten chłopak, na co Pan Bóg, czy może Adwersarz, struny głosowe i gitarowe stworzył. Tu jest Winterherz solo. Bardzo przydatne, jak idę podemonstrować :D uprisingblackmetal.bandcamp.com/album/ii I uwielbiam z nim śpiewać w duecie, w obu wcieleniach. Gdzie on czysto, to ja brudno i odwrotnie. Biedni sąsiedzi :D Ostrożnie z młodymi grupami. Wiesz ty, jak dzisiejsze dzieciaki potrafią łoić? I uważaj z tym wpuszczaniem mnie, bo mam tendencję do galopu, jak wsiądę na konika 😂 Odpowiedz Link
yoma Re: Niemcy, to nie tylko "Heimatmelodie" 09.04.23, 00:43 A w ogóle to mam lekuchnego kotka na punkcie niemieckiego atmosferycznego blacku po niemiecku. Oto Aëra. W środku ostatniego utworu stary Heine jak żywy. aeera.bandcamp.com/album/schein-lp Ciekawostka: niemiecki znam na tyle, żeby zamówić piwo, ale jak rzecz jest naprawdę dobra, to zaczynam rozumieć. Moc black metalu. Serioserio. Odpowiedz Link