Dodaj do ulubionych

Do mam zerówkowiczów Uchwała Rady Miasta

25.08.11, 19:11
Wiedziałyście,że weszła opłata dodatkowa dla 5 i 6 latków w zerówce?Jeśli dziecko zostaje powyżej 5 godz w zerówce przedszkolnej lub szkolnej to dodatkowo rodzic musi zapłacić 194 zł.Wychodzi na to,żę rodzice zapłacą około 450zł,plus jakieś zajęcia dodatkowe,czyli opłata jak za prywatne przedszkole,szok.To Uchwała naszych radnych i obowiązuje w naszym mieście.
Nie jestem doinformowana,czy chodzi tylko o zerówkę,czy młodsze dzieci też????
Obserwuj wątek
    • mariolka81 Re: Do mam zerówkowiczów Uchwała Rady Miasta 26.08.11, 10:06
      Witam. Ustawa objęła wszystkie dzieci uczęszczające do przedszkola oraz oddziałów przedszkolnych w szkole. Dla mnie najbardziej absuradlne jest to, że mój syn uczęszczający do świtlicy jako zerówkowicz będzie musiał za nią zapłacić natomiast w tym samym pomieszczeniu są dzieci z klasy I, II, III za darmo!!!
      • bazylia32 Re: Do mam zerówkowiczów Uchwała Rady Miasta 26.08.11, 11:45
        dzięki temu z przedszkoli i zerówek zniknął dzieci mamuś siedzących w domach,bolesna prawda ale prawda.
        • mama_amelii bazylia 26.08.11, 11:53
          A Ty myślisz,że dziecko matki siedzącej w domu nie ma prawa,żeby się rozwijać,chodzić do przedszkola?
          Myślę,że jeśli znikną te dzieciaki to i tak nie ustąpią miejsca dzieciom mam pracujących,bo po 5 godz będa zabierane,a nie po 8(nie sądzisz?)
        • nikitka78 Re: Do mam zerówkowiczów Uchwała Rady Miasta 26.08.11, 11:54
          Dlaczego znikną? Dziecko przyjdzie na 5h a nie na cały dzień.
    • nikitka78 Re: Do mam zerówkowiczów Uchwała Rady Miasta 26.08.11, 11:52
      Nowe opłaty w przedszkolach dotyczą wszystkich grup.
      Informacja z czerwca www.bialystokonline.pl/oplaty-za-przedszkola-beda-inaczej-naliczane,artykul,60234.html
      • mama_amelii czyli rodzice zapłaca tylko 194 zł,bez opłaty doty 26.08.11, 11:57
        dotychczasowej?Bo to już inaczej wygląda.Za pierwsze 5 godz nie płacą tylko za kolejne 194łNo myślę,bo nie wyobrażam sobie płacić ponad 400zł za państwowe przedszkole.
        • nikitka78 Re: czyli rodzice zapłaca tylko 194 zł,bez opłaty 26.08.11, 12:01
          5 godzin bezpłatnie + 2,8 za każdą kolejną godzinę chyba że rodzice zadeklarują że dziecko będzie w przedszkolu 9h i wtedy płacą stałą opłatę 194 (lub 198 bo tyle chyba wynosi opłata podstawowa).
          • mama_amelii Opłata za zerówkę szkolną zniesiona przez Prezyden 31.08.11, 14:11
            (za świetlicę) .
            • olamortel Re: Opłata za zerówkę szkolną zniesiona przez Pre 04.09.11, 08:28
              i bardzo dobrze
              nie wiem tylkopo co wogóle była ta batalia i uchwała RM a teraz zniesienie
              czyżby PIAR przedwyborczy:P
    • sikorka.1 Re: Do mam zerówkowiczów Uchwała Rady Miasta 11.09.11, 14:59
      a ja sie tak zastanawiam - dziecko na 5 godz., od 7.30 do 12.30 jest bezpłatnie - a wyżywienie? kto płaci? rodzic? i jak to jest - zadeklaruję dziecko na 5 godz. a będzie zostawało na 7-8, np, dopłacę po 2,80 za godz. 5 dni w tyg.MOżna tak?
      Pytania czysto dla mnie teoretyczne, gdyż ja swoje dzieci zapisłam po 9 godz. płacąc normalne stawki, ale dlaczego mam tyle pytań - gdzie pracują mamy, które oddaja dzieci na 5 godz? kto je odbierze? I czy nie bedzie naginania i oszukiwania właśnie tych "5-godzinnych dzieci".
      Ech, życie pokaże. Może to dla wielu rodziców też jest wyjście.
      • mama_amelii :) 11.09.11, 17:57
        Wyżywienie w swoim zakresie,albo normalnie opłacasz.Gdzie te mamy?O to chodzi,że to jedno dziecko na grupę może wychodzi:)Zazwyczaj są to mamy,które siedzą w domu z różnych przyczyn.W wielu przedszkolach jest tak,że pierszeństwo mają dzieci,których rodzice zadeklarują,że dziecko będzie 8-9 godz i zapłaca pdst stawkę(bo im się to bardziej opłaca:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka