Dodaj do ulubionych

Nowy autobus

09.03.02, 13:37
Udało mi się wczoraj przejechać nową "dziewiątką" o wdzięcznej nazwie Solaris
(produkcja hiszpańska lub włoska). Autobus jest świetny, wygodny, ale...
dostrzegam jeden mankament (istotny dopiero latem) - bardzo małe okna uchylne,
tak bardzo potrzebne przy wysokich temperaturach... W czerwcu czy lipcu w takim
autobusie nie będzie można wytrzymać. Niestety miałam już to szczęście
podróżowania w takich warunkach... nikomu nie polecam.
Dlaczego nikt kto decyduje o kupnie autobusów o tym nie pomyśli?

Pozdrawiam
ag
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: Nowy autobus IP: *.antoniuk.sdi.tpnet.pl 09.03.02, 13:48
      dzisiaj pierwszy raz go zobaczylam i z zazdroscia patrzylam ze starego
      autobusu. szkoda tylko,ze nigdy nie jezdze 9 :(
    • anka1 Re: Nowy autobus 09.03.02, 13:48
      pewnie dlatego ze nimi nie jezdzi.
    • Gość: Hmc Re: Nowy autobus IP: *.interserw.com 09.03.02, 14:04
      a może ten autobus ma klimę???!!!!
      • anka1 Re: Nowy autobus 09.03.02, 14:07
        pozywiom uwidim:)))
      • Gość: eliza Re: Nowy autobus IP: *.osiedle.net.pl 09.03.02, 14:10
        większość " zielonych " autobusów w naszym mieście na klimę!!!!!!!!!!!
        tylko nikt nie troszczy się o pasażerów i nikt jej nie włancza w upalne letnie
        dni, gdy wszyscy się w nich smażą!!! (oszczędniość?!?!?!?)
        pozdrówka
        • Gość: Hmc Re: Nowy autobus IP: *.interserw.com 09.03.02, 14:16
          no ale co sie dziwić z tego co czytałem w innych wątkach to większość nie
          kasuje biletów ( bo nie włączają klimy!!!!)
          • Gość: eliza Re: Nowy autobus IP: *.osiedle.net.pl 09.03.02, 14:30
            coś mi sie wydaje, że teraz więcej ludzi zacznie je kasować. przez ostatnie 4
            lata nie spotkałam tylu kanarów co przez ostatni miesiąc, a nawet tydzień.
            czyżby ich przybyło, a może tylko na poważnie wzieli się do roboty? ( łapią
            nawet po 10 osób w jednym autobusie!!!! - zastanawiam się nad biletem imiennym)
            pozdr.
            • Gość: Ces Re: Nowy autobus IP: *.stok.bial.pl 09.03.02, 14:48
              Czołem , jak niby kasowac dekadówkę , czy miesięczny ;-)

Zdrowia!
              • Gość: ag Re: Nowy autobus IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 09.03.02, 16:20
                jakoś nie mogę w to uwierzyć, że latem będzie klima w tym autobusie... Dlatego
                latem zazdroszczę wszystkim tym, którzy jeżdżą starymi 5 lub 21 (tam
                przynajmniej okna są duże)
              • Gość: Rob26 Re: Nowy autobus IP: *.mst.gov.pl 11.03.02, 08:42
                Gość portalu: Ces napisał(a):

> Czołem , jak niby kasowac dekadówkę , czy miesięczny ;-)
                >
                > Zdrowia!

W Warszawie wpadli na taki pomysł :-)))) kasuje się wszystko, a łącznie jest 72
                rodzaje biletów!!!!

• Gość: Rob26 Re: Nowy autobus IP: *.mst.gov.pl 11.03.02, 08:43
                Gość portalu: Ces napisał(a):

> Czołem , jak niby kasowac dekadówkę , czy miesięczny ;-)
                >
                > Zdrowia!

W Warszawie wpadli na ten pomysł i kasuje się wszystkie bilety :-)

W sumie jest 72 rodzaje biletów!
        • Gość: komunik Re: Nowy autobus IP: 80.48.251.* 09.03.02, 22:11
          To nie jest klima, tylko nawiewy, ale rzeczywiscie dzialanie podobne...
          A poza tym, to wiekszosc kierowcow chyba nie wie jak je wlaczac...
          • jot-23 Re: Nowy autobus 10.03.02, 01:30
            Gość portalu: komunik napisał(a):

> To nie jest klima, tylko nawiewy, ale rzeczywiscie dzialanie podobne...
            > A poza tym, to wiekszosc kierowcow chyba nie wie jak je wlaczac...

dzialanie podobne w tym ze z obu wieje! z jednego cieple, z drugiego zimne
            powietrze :)
            • Gość: komunik Re: Nowy autobus IP: 80.48.251.* 10.03.02, 02:00
              No nie...
              Z tych nawiewow w manach moze leciec takze zimne powietrze, tym bardziej, ze
              sa one umieszczone takze nad szybami.
              Pozostaje tylko nauczyc kierowcow ich obslugi, bo na pewno sie na tym nie
              znaja. Widac to chociazby po tym, ze zima okna sa zamarzniete, badz
              zaparowane. Gdyby odpowiednio ustawic wszystko, to ogrzane (w tym wypadku)
              powietrze odmroziloby je.
              Powstaje wiec pytanie - poco kupowac takie busy, skoro nie mozna wiekszosci
              osob nauczyc ich obslugi? Przeiez te nawiewy tez dodatkowo kosztuja...
      • Gość: Akir Re: Nowy autobus IP: 212.160.130.* 11.03.02, 09:06
        To jest bardzo prawdopodobne, przecież jeśli autobus jest włoski, albo
        hiszpański, to może małe okna są żeby nie uciekało chłodne powietrze.
        (ciekawe tylko czy nie kupiliśmy tańszej wersji bez klimy)
      • Gość: Ja Re: Nowy autobus IP: *.mckinn1.vic.optusnet.com.au 10.04.02, 13:18
        Mialem kiedys takiego kolege Klime. Jasiu Klima. Czyzby to o niego chodzilo?

> a może ten autobus ma klimę???!!!!

• Gość: jasio Re: Nowy autobus IP: *.Oxford.caffe.pl 09.03.02, 18:41
      ja tam najbardziej lubie zielone jelcze niskopodlogowe, maja niezlego kopa.
      many tez moga byc. nie wiem dlaczego kupujemy inne. solarisy (neoplany),
      ktorych kupa w wawie, tez sa fajne, ale po co kupowac kota w worku - przeciez
      ich nie znamy
      • Gość: go Re: Nowy autobus IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 00:20
        ....to poznamy
        zawsze to jakies urozmaicenie

> ja tam najbardziej lubie zielone jelcze niskopodlogowe, maja niezlego kopa.
        > many tez moga byc. nie wiem dlaczego kupujemy inne. solarisy (neoplany),
        > ktorych kupa w wawie, tez sa fajne, ale po co kupowac kota w worku - przeciez
        > ich nie znamy...

• Gość: Andi Re: Nowy autobus IP: *.tkb.net.pl 12.03.02, 19:44
        Gość portalu: jasio napisał(a):

> ja tam najbardziej lubie zielone jelcze niskopodlogowe, maja niezlego kopa.
        > many tez moga byc.

Kopa mają, ale oprócz nauki obsługi klimy w autobusach, białostockich kierowców
        trzeba jeszcze nauczyć że autobus naprawde może jechać szybciej niż te 30 - 40
        km/h, co więcej, jak jedzie szybciej niż 40 to sie nie rozpada (niektórzy to
        wiedzą, ale niestety nie wszyscy). Niech jeżdżą 50 to będzie dobrze, jak będą
        szybciej jeździli to pootwiera się okna (tam gdzie jest taka możliwość) i pęd
        powietrza będzie służył za klime :)

Pozdrawiam
        Andrzej
    • Gość: Andi Re: Nowy autobus IP: *.tkb.net.pl 10.03.02, 11:10
      a_g napisał(a):

> Udało mi się wczoraj przejechać nową "dziewiątką" o wdzięcznej nazwie Solaris
      > (produkcja hiszpańska lub włoska). Autobus jest świetny, wygodny, ale...
      > dostrzegam jeden mankament (istotny dopiero latem) - bardzo małe okna uchylne,
      > tak bardzo potrzebne przy wysokich temperaturach... W czerwcu czy lipcu w takim
      >
      > autobusie nie będzie można wytrzymać. Niestety miałam już to szczęście
      > podróżowania w takich warunkach... nikomu nie polecam.
      > Dlaczego nikt kto decyduje o kupnie autobusów o tym nie pomyśli?
      >
      > Pozdrawiam
      > ag

Dzisiaj jeden solaris jeździ na 25 (mam nadzieje, że jak będe jechał do szkoły w
      tygodniu też będzie jeździł, bo już mi zbrzydła jazda autobusem, w którym role
      ogrzewania pełnią spaliny dostające się do środka)

Pozdrawiam
      Andrzej

• Gość: komunik Re: Nowy autobus IP: 217.153.53.* 10.03.02, 18:21
      A czy ktos sie orientuje ile jest tych nowych autobusow i jaki to dokladnie
      model, ile ajka spolka komunikacyjna kupila?
      Z gory dziki za info.
      • Gość: Andi Re: Nowy autobus IP: *.tkb.net.pl 11.03.02, 09:59
        Gość portalu: komunik napisał(a):

> A czy ktos sie orientuje ile jest tych nowych autobusow i jaki to dokladnie
        > model, ile ajka spolka komunikacyjna kupila?
        > Z gory dziki za info.

Narazie je chyba testują, nie mają naklejonych numerwów bocznych, a na
        wyświetlaczu zamiast numeru linii wyświetla się napis "Solaris Bus & Coach",
        numer linii jest wydrukowany na kartce i przyklejony taśmą to szyb (przynajmniej
        w 25 jak jest na 9 nie wiem). Jednego Solarisa widziałem na 25 (czyli KPK) a z
        innych wypowiedzi na forum dowiedziałem się że Solaris jeździ na 9 (czyli KZK).
        Niestety nie wiem, jakie modele testują w Białym.

Pozdrawiam
        Andrzej
        • Gość: Krzych Re: Nowy autobus IP: *.dwi.uw.edu.pl 11.03.02, 10:27
          Solarisów mnóstwo jeździ po warszawie; osobiście nie podoba mi sie wzornictwo
          tego pojazdu. Wole MANy.

A tak na marginesie to czy w Jelczu nie produkujemy autobusów? Czemu ich nie
          kupić?
          • Gość: komunik Re: Nowy autobus IP: 80.48.251.* 11.03.02, 23:49
            Gość portalu: Krzych napisał(a):

> Solarisów mnóstwo jeździ po warszawie; osobiście nie podoba mi sie wzornictwo
            > tego pojazdu. Wole MANy.
            >
            > A tak na marginesie to czy w Jelczu nie produkujemy autobusów? Czemu ich nie
            > kupić?

ja tez wole many.
            zrezta mam okazje jezdzic solarisami i sa one mniej przestrzenne, bo z
            tylu "pol" autobusu zajmuje silnik.

Od jelczy, to wole nawet solarisy.
            jelcze juz po roku - dwoch klekocza, skrzypia itp.
            dlatego nie polecalbym ich nikomu. w manch po tym czsie, raczej nic zlego sie
            nie dzieje...
          • Gość: BoRRi Re: Nowy autobus IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.02, 13:11
            Gość portalu: Krzych napisał(a):

> Solarisów mnóstwo jeździ po warszawie; osobiście nie podoba mi sie wzornictwo
            > tego pojazdu. Wole MANy.
            >
            > A tak na marginesie to czy w Jelczu nie produkujemy autobusów? Czemu ich nie
            > kupić?

Tak dla Twojej i Waszej wiadomości - Solarisy są produkowane w Polsce, przez
            polską spółkę, powstałą w miejsce Neoplana, który wycofał się z naszego rynku
            (albo splajtował) nie wiem dokładnie. Poza tym są tańsze od MAN-ów i Mercedesów o
            dobre 100.000, więc chyba nie jest najgorszym pomysłem ich kupowanie przez nasze
            niezbyt bogate miasto, nie?
    • Gość: 272 MEX URBINO - WIELKIE G IP: 192.168.128.* 12.03.02, 19:19
      Z przykrością informuję iż Autobusy SOLARIS Urbino 9, 12, 15 ,18 to G... W-WA
      w 2001 roku kupiła 165 tych busów i ........autobusiki się już sypią! Nie
      tylko w stolicy z tymi pojazdami mają problem - ach gdzie te ówczesne czasy -
      zachwalanie nieznanego pojazdu, nagrody, wyróżnienia, gdzie nie które
      przedsiębiorstwa czekały kilka miesięcy na dostawę - ( a teraz niech SOLARIS
      nie pokazuje się na przetargach, gdyż i tak je przegra - chyba że u
      niedoświadczonych ). Pozdrawiam z 3- miasta JELCZ 272 MEX
      • Gość: Rob26 Solaris IP: *.mst.gov.pl 13.03.02, 08:54
        Główny problem Solarisów w Warszawie to to, że nie są dostosowane do...
        warszawskich dróg.
        Wyobraźcie sobie, że zdaniem kilku ekspertów dochodzi do pęknięć i załamań na
        karoserii mniej więcej w połowie autobusu z powodu bardzo długiej płyty
        podłogowej. Ma to głównie związek z jazdą do rozbebeszonych torowiskach
        tramwajowych. Naprężenia powstałe w wyniku przejazdu przez nie powodują te
        pęknięcia.
        No ale w Białymstoku nie ma tramwajów więc wszystko jest na dobrej drodze.
        Firma oczywiście naprawia wszelkie usterki bez problemu.

Dodam jeszcze, że moim zdaniem są to wygodne i przyjemnie autobusy. Ale... jak
        kierowca szybko rusza to boję się zawsze, że... "rzucę pawia" :-)))

Pozdrawiam
        • Gość: Krzych Re: Solaris IP: *.ci.uw.edu.pl 13.03.02, 14:04
          A ile owo kosztuje i jak sie jego cena ma do ceny MANa?
    • Gość: karolcia Re: Nowy autobus IP: 195.205.25.* 22.03.02, 17:11
      czesc!mam do ciebie male pytanko.czy jestes
      zainteresowany lub twoi znajomi nocnymi autobusami w
      Białymstoku?mozesz wlączyc sie w akcje o nocnych
      autobusach w Bialymstoku juz w kwiatniu.
      • a_g Re: Nowy autobus 23.03.02, 13:18
        Prosżę o więcej informacji o tej akcji. Sam pomysł - wprowadzenia nocnych
        autobusów w mieście - popieram.

Pozdr.
        ag
        • Gość: Łapianka Nowy autobus IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 31.03.02, 18:59
          I stare autobusy i blyszczace lakierem "nowki" lubia na chama wcinac sie
          przed samochod i czesto nie zjezdzaja do zatoczki stajac na drodze.Rozumiem,ze
          ma to na celu ulatwienie wlaczenia sie do ruchu,bo choc kierowca samochodu
          powinien umozliwic autobusom wlaczenie sie do ruchu to wszyscy wiemy jak to z
          tym jest:)).Z jednej strony nikt nie lubi czekac na przystanku,a z drugiej jak
          sie siadzie za wlasnym kolkiem nikt nie lubi wlec sie 40km/h za kopcacym
          niemilosiernie autobusem.Moze tak na wiosne..kierowcy autobusow zaczeliby
          zatrzymywac sie jak najblizej kraweznika i zauwazac jadace samochody,a
          wlasciciele"4 kolek"...ulatwiali im wlaczenie sie do ruchu ???
          Taka zwyczajna zyczliwosc przyda sie caly rok,nie tylko w Swieta...
          A:to samo dotyczy pieszych na przejsciach.Jesli nie chcemy aby wchodzili na
          pasy nagle tuz przed maska auta to...zatrzymajmy sie czasami i przepuscmy ich.W
          koncu kazdy kierowca w koncu wysiada z samochodu i staje sie pieszym.
    • Gość: RURA Solarisy, kupują Szwajcarzy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.02, 07:25
      Do Szwajcarii i na Węgry pojadą z podpoznańskiego Bolechowa autobusy
      wyprodukowane przez firmę Solaris Bus & Coach, która pokonała w przetargach
      m.in. europejskich potentatów - MAN-a i Volvo

Do ogłoszonego jesienią ubiegłego roku przetargu w szwajcarskim Winterthur
      stanęli najlepsi europejscy producenci autobusów: MAN, Volvo, Neoplan, Scania,
      EvoBus. Zwycięzcą okazał się jednak polski producent, Solaris Bus & Coach,
      który tym samym otrzymał zamówienie na dwa miejskie autobusy Solaris Urbino 12,
      trzy przegubowce Solaris Urbino 18 i pięć 12-metrowych autobusów podmiejskich,
      budowanych na bazie Solarisa Urbino. - Udowodniliśmy, że każdy polski produkt
      ma szansę zaistnieć nawet na tak trudnym rynku, jak szwajcarski, wygrywając
      przy okazji z całą europejską czołówką - mówi zadowolony Krzysztof Olszewski,
      prezes Solaris Bus & Coach.

• Gość: 272 MEX Prawda jest inna IP: 192.168.1.* 09.04.02, 15:01
        Przecież 1 kwiecień już minął. Nie rób ludzi w Bambucho jak to
        nieładnie :).Skąd posiadasz tą informację skoro Solaris nawet Tym faktem sie
        nie chwali - a mieliby CZYM gdyż ta firma tylko lubi się chwalić i po za tym
        NIC!

Przejdżmy do rzeczy prawda jest taka - oficjalne dane :
        Solaris za pierwszy kwartał 2002 roku sprzedał w Polsce aż 4 (słownie: cztery)
        sztuki autobusów miejskich ! Obecnie firma rozważa wycofanie się z rynku
        krajowego, gdyż doskonale sie orientuje że nawet z Jelczem będzie przegrywała
        przetargi. Każde przedsiębiorstwo komunikacyjne z oficjalnych informacji od
        zaprzyjaźnionych przedsiębiorstw i różnych przecieków wie jaki poziom po
        kilkunastu miesiącach !!! reprezentują autobusy Urbino. Dlatego tak to wygląda!
        A przecież premiera pierwszego Urbino była w maju 1999 roku i już tak słabo?
        Trzeba zaznaczyć iż firma do września 2001 miała inną nazwę NEOPLAN POLSKA może
        dlatego to tak ładnie szło ?

Jeżeli chodzi o sprzedaż za granicę to prezentuje się to następująco:
        1. Ryga zakupiła w 2001 roku (dostawa będzie trwała do 2005 !) 44 szt. Urbino
        12, 47 szt. U 15, 57 szt. U 18 łącznie 148 Urbino - pierwszy duży przetarg
        który zadecydował że :
        2. W Berlinie (prywatny przewoźnik) - kupił Urbino - 4 szt. U12 i 2 szt. U15 -
        w tym już dwa dostarczone reszta w 2002.
        3. Dodatkowo Ryga zakupiła 2 trolejbusy Trollino 18 - miało być więcej a jak na
        razie cicho - czyżby ...!
        4. Koszyce 20 szt U 15 dostawa zakończona będzie w 2002
        5. Czeskie Budziejowice dwa U 12 ( dostawa 2002)
        5. Opawa dwa Trollino 12 ( dostawa 2002) - cztery takie jeżdżą w Gdyni i wciąż
        z nimi są kłopoty :(
        6. Ostrawa Jeden Trollino 15 ( dostawa IX 2002)- produkt jeszcze nie znany
        pierwszy egzemplarz
        7. Ostrawa 4 Urbino - 3 szt. U 15 i jeden U 12

Wygląda nieźle ale....tak było i w Polsce Wielki BUM na Urbino a teraz...4 !na
        kwartał. Zobaczymy jak będzie za kilkanaście miesięcy u zagranicznych
        przedsiębiorstw. Czyżby było inaczej ? Pozdrawiam z 3-miasta Jelcz 272 Mex
        • Gość: Rura Re: Prawda jest inna, niestety nie Mex IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.02, 15:15
          Sprawdź sobie wydanie internetowe Gazety Wyborczej z dnia 09 kwirnia br.,
          dodatek poznański. Pozdrawiam Pa.
          • Gość: 272 MEX Do RURY - Naj.........:) IP: 192.168.1.* 09.04.02, 18:40
            Najmocniej przepraszam Cie za w/w moją wypowiedż :).

...Dziwne na Oficjalnej stronie Solarisa tej informacji jeszcze nie
            zamiewszczono !!! A jeszcze dziwniejsze sprawdziłem coś i o tym fakcie było
            wiadomo już w MARCU !!!!! Pytanie - czy było to owiane tajemnicą.
            • Gość: Rura Re: Do MEX`a IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.02, 08:31
              Nie ma za co.
              Jelcz tez powinien przezyc. Kiedys cala miejscowosc pracowala dla Jelcza (ok.5
              tys. ludzi), ale nie bylo konkurencji. Obecnie zaklady zatrudniaja ok 1000
              osob. Moe im sie uda. Pozdrowienia.
    • ivan.lukov Re: Nowy autobus 09.04.02, 19:51
      a ja nawet nie widzialem tego solarisa:)
    • Gość: Ja Re: Nowy autobus IP: *.mckinn1.vic.optusnet.com.au 10.04.02, 13:27
      Wszystko jedno jaki, byleby byl wesoly (autobus)...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka