Dodaj do ulubionych

Zalgany geniusz

20.03.12, 18:57
Czy kobiety moga klamac?
Czy redaktorki moga klamac?
Czy wolno redaktorce p. Domanowskiej mieszac czas akcji, osoby, interlokutorow i ich punkty widzenia by przedstawic swoja wersje Podlasianina zwyrodnialca?
To wlasnie udalo sie zrobic tej redaktorce w przedstawieniu osoby juz nie zyjacej.
Nie, zebym chcial bronic zwyrodnialca.
Ja chce bronic siebie by nie wygladac na glupka, ktory stracil czas na czytanie elukubracji pani redaktor a w efekcie staje sie glupszy anizeli byl przed przeczytaniem tego czegos.
"Biez wodki nie razbierosz", skad byly te Zydowki, kto je przywiozl do Bzur z ghetta, czy ten ktos, kto opowiada dzis o "zabijaniu" a mial wowczas "lat 12", to wogole byl przy tym?
To tamci zwyrodnialcy opisywani dzis, 71 lat po tym, z takim znawstwem przez pania redaktor, pozwolili temu 12-stolatkowi chodzic za nimi, ba nawet do kuzni i tam on widzial jak oni, a szesciu ich bylo, podalo kowalowi 6 trzonkow (gdzie kupili owe trzonki do zabijania?).
Okucie 6-sciu trzonkow, nawet bez przerwy na "zapalenie machorki" to 6 X min. 45 minut.
A wiec ponad 5 godzin. I ten mlody, u ktorego red. Domanowska zasiegala informacji, caly czas siedzial w kuzni pytajac tamtych poco to robia?
Jezeli ci zwyrodnialcy przyjechali z zamiarem by te mlode dziewczyny (jak pisze red. Domaniewska - ladne), zgwalcic a potem zabic to rzeczywiscie "meczyli sie" u kowala przez ponad 5 godzin? A przeciez kowalowi trzeba bylo zaplacic bo inaczej ten ich wszystkim goracym zelazem by potraktowal. I kowal, silne chlopisko - tacy byli wszyscy kowale, nie pytal obcych urwisow "a po cholere wam chlopcy te trzonki z obitym zelazem"?
To i ten kowal tez nabral wszystkich cech morderczych jak mu tylko zwyrodnialcy wytlumaczyli jak to chca bezbolesnie - gwalcic i zabijac te mlode dziewczyny?
A nie pomyslala pani Domanowska ani przez chwile, ze moze ten jej informator to ze starosci juz nie jest pewien czy 71 lat temu mial 12 lat czy tylko 2 lata?
W tym wieku "dziesiec wte lub dziesiec wewte", to czeste potkniecie...
Pomine inne aspekty bo tych pytan do pani redaktor to tylko przybywa w miare zastanawiania sie nad mozliwymi motywami zbrodni, kimkolwiek owi zwyrodnialcy byli (zakladajac, ze to wszystko jest prawda).
Refleksja mnie bowiem naszla po tym jak przeczytalem niedawno wydana ksiazke niejakiego Jonathana Haidt'a, zeby tam nie bylo - Zyda, profesora psychologii na Uniwersytecie w Virginii: Conflicting Moralities (konflikty moralnosci).
Pisze on, ze z jego wieloletnich doswiadczen na ludziach wynika, ze absolutnie zdecydowana wiekszosc z nich bazuje na jakichs tam, chocby minimalnych ale jednak "fundamentach moralnych".
Wiele z tych podstawowych fundamentow bazuje z kolei na "uniwersalnych modulach" a takim modulem jest np., okreslenie: Jedna z najgorszych dzialan czlowieka jest gdy ten potrafi skrzywdzic bezbronne zwierze.
Rozwcieczony pies, widzac malego, nieporadnego, slepego kociaczka to albo z-ignoruje albo nawet polize; bo takie male, takie nieporadne.
Mlode, bezbronne, ladne Zydowki mogly podobnie jedynie wywolac odruch opiekunczy.
Czy red. Domanowska ma cos na potwierdzenie swojej tezy poza rozmowa z tym panem co to mowi, ze "widzial wszystko" i, ze "mial wtedy 12 lat"?
Bylby to przypadek rowny najwiekszemu mordercy amerykanskiemu z lat 70-tych ubieglego wieku, Tedowi Bundy, ktory mial na swoim koncie ponad 20 morderstw.
Udowodnionych.
No ale w Ameryce to na wszystko potrzebne sa dowody a nie gadki typu: Jedna pani drugiej pani a (...), ani, ani.
Obserwuj wątek
    • wwredny Na Oślą Ławkę... 20.03.12, 20:50
      ... wywalic ten belkot jak to logiką udowodnic iz zadnych pogromow Zydow nie bylo.

Jeszcze troche a ziutek udowodni iz obozy koncetracyjne to byl wymysl propagandy antyniemieckiej.
      • Gość: bk66 zabierz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 21:00
        swoje watki i wal sie na osla lawke - twoja logika tam cie wzywa
    • Gość: lucjusz_lulejko Re: Zalgany geniusz IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 20.03.12, 22:15
      Ten bialostocki buc dyzurny: "wredny" ma pewnie o tyle racje z tym upierdliwym wyrzucaniem mnie na osla lawke, bo ja ciagle ani cholery nie rozumiem jak to jego "naukowy" idol od historii niejaki pan Gross, w swojej ksiazeczce - paszkwilu na Polakow potrafil umiescic 1600 Zydow w podlaskiej, typowej, stodolce.
      I co jeszcze bardziej ciekawe, ostatniego lata, gdy jedna z polskich nauczycielek akademickich z historii, chciala sie z panem Grossem spotkac by podyskutowac fachowo o jego ksiazeczce to ten goscio ja, dosc po chamsku, poprostu zwymyslal za sam pomysl by go zapytac o jego zrodla.
      Bo jak wszyscy wiedza nad osiagnieciami naukowymi sie nie dyskutuje; te, przyjmuje sie "na wiare".
      I tak oto niewierny, ateuszowy, "wredny" stal sie najbardziej wiernym propagatorem dosc dziwnej ksiazeczki Grossa. Oto co wiara potrafi zdzialac z ateuszami.
      ...
      By zrozumiec jak mozna umiescic 1600 osob wewnatrz podlaskiej drewnianej stodolki, gdzie tak naprawde, nie pomiesci sie nawet 10 procent z tej liczby - na to trzeba prawdziwie "wrednego" geniuszu.
      I tylko "wredni" taki wlasnie geniusz maja...
      • wwredny PRzypominam ci durniu iz to ty ... 20.03.12, 23:08
        wychwalales hitlerowskich wyzwolicieli Bialegostoku i to ty twierdziles ze Jezus nie byl Zydem.

I ty masz czelnosc sie odzywac???
        • Gość: fan Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 00:11
          Ziutek zapluł się i aż zdurniał. Przecież IPN wznowił śledztwo w oparciu o akta sprzed lat kilkudziesięciu. Tam były nawet wyroki więzienia za ten mord. Ale zapewne zaraz zapluje się znowu i napisze, że to UB/KGB/Mosad/AL/ i reszta najeźdźców to ukartowała.
          • Gość: lucjusz_lulejko Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 21.03.12, 07:06
            Czy ty juz naprawde nie widzisz jeden z drugim, iz jestes juz na tyle wypreparowanym, bezmozgim kadlubem by wierzyc tym pokladom propagandy sianej przez pisarczykow typu pani Domanowska?
            Ona przeciez nie potrafi pisac od siebie; ona jedynie jest zwierciadlem katechizmu politycznego redakcji GW.
            Spojrz, jeden z drugim, u niej juz znikli calkowicie z pola widzenia Niemcy, Hitler, ktorzy rozpetali wojne, znikla Czerwona Armia, ktora byla najblizszym sojusznikiem Hitlera, koordynujac rozwijanie nowych teatrow wojny i potem swietujac wspolne defilady nad pokonana Polska.
            Jaka II-ga Wojna Swiatowa?
            Jakie nieslychane potwory ludzkich zachowan rozbudzone gwaltem i krwia tych dwoch armii wprowadzajacych swoje rezimy?
            Jaka napasc z tylu armii polskiej przez smierdzacych i krwawych dzikusow z Armii Czerwonej?
            A jaka z niej historyczka pelna geba!
            Oto co pisze o historii Polski na tych terenach, choc wcale nie musi skoro sama, od siebie, kreuje jakies stwory ludzkich kanalii atakujacych mlode kobiety.
            Pisze wiec ona o Szczuczynie: "27 wrzesnia 1939, zgodnie z paktem Ribbentrop Molotow miasto przejely wojska radzieckie".
            Moj Boze.
            To Polacy sie doczekali by po jednej z najwiekszych tragedii w czasach nowozytnych - napasci hord Czerwonej Armii na wykrwawiona w walce z Niemcami przez uprzednie cztery tygodnie - Armie Polska, oficjalna, politycznie rzadzaca gazeta wypisywala swoje wlasne, nie-Polskie, "Memento Mori Polsko!"
            Oficjalna gazeta, oficjalnie przyznaje, ze ci wszyscy Polacy co walczyli o kazda piedz ziemi polskiej z wrogami ze Wschodu i Zachodu to durnie.
            Ba, polglupki!
            No bo przeciez po co "durni" Polacy zabierali sie wojna skoro to bylo juz dawno postanowione paktem Ribbentrop - Molotow. Trzeba byc niepoprawnie durnym Polakiem by wiedzac, ze taki pakt istnieje - a jeszcze walczyc!
            Bo w Szczuczynie, panie dzieju, podle pani Domanowskiej, nie bylo zadnej wojny!
            Tam, jak to ona pisze, cichutko i grzeczniutko przyszla Armia Czerwona i "przejela" te czesc Polski ze Szczuczynem. Zolnierze Krasnej Armii grzeczniutko kladli do snu (wiecznego), cokolwiek rozbrykanych Polakow. A jaka "wyrobiona" ta pani Domanowska - nie napisala przeciez nigdzie doslownie "chwala (za to przejecie), Armii Czerwonej".
            Pelna, europejska kultura.
            I kto tu mowi o jakichs tam kazamatach dla ludnosci Augustowszczyzny w Augustowie? A jakiez to zrzadzenie losu pozwolilo dopiero po kolejnej ucieczce Sowietow przed Niemcami - by ludnosc okoliczna mogla odwiedzac Kazamaty zapchane cialami mlodych Polek z wycietymi piersiami. Tam, na sowieckich kazamatach w niedalekim Augustowie, zdejmowano ze scian szkielety mlodych Polakow ze scian nabijanych na kosy jedne na drugich, po trzech w rzedzie!
            Chorzy sadysci! I to sie nazywa sowiecka kultura zabijania...
            Ze nie wspomne juz o straszliwej masakrze ponad 2000 mlodziutkich harcerzy (chlopcow i dziewczynek), w innym polskim, niedalekim Grodnie, z rak siepaczy sowieckich,
            Ale dla glownej "politycznie poprawnej" prymuski GW, to wszystko to pewnie moje urojenia.
            Jej przeciez kazali napisac , jak to w dzwiekach walca wiedenskiego ta cudowna Armia Czerwona "przejmowala" Szczuczyn.
            I dlatego mnie tak mierzi ta cala pisanina tej pani do D.
            • wwredny Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 21.03.12, 07:19
              wychwalales hitlerowskich wyzwolicieli Bialegostoku i to ty twierdziles ze Jezus nie byl Zydem.

I ty masz czelnosc sie odzywac???
          • Gość: bk66 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 08:40
            IPN wznowil sledztwo - poczekaj wiec na jego wynik i wtedy czyn komus zarzut
            • Gość: fan Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 10:16
              Powiedz to ziutkowi, po uj się pluje przed ogłoszeniem wyników śledztwa. Jeśli te papiery spreparowano, co ziutek sugeruje, to są to jego przypuszczenia. Ja przypuszczam że żre go od wewnątrz nienawiść. Niech się żali na forach prawicowych gazet, które też nie piszą o wspomnianych tragediach Polaków, a nie ma pretensje do żydowskiej gazety że o żydach pisze. Głupek? Bo na takiego wygląda. Zakochał się w GW czy żyć nie może i się nie spełnia gdzie indziej?
              • bogo2 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 21.03.12, 10:50
                wydaje mi sie , ze tylko glupek, moze przyprawic gazecie, taka gebe...!

Gość portalu: fan napisał(a):

> Niech się żali na forach prawicowych gazet, (....)a nie ma pretensje do żydowskiej gazety że o żydach pisze. Głupek? (...)
                • Gość: fan Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 11:41
                  Ja posłużyłem się jedynie opiniami ziutka, azp, numerka i reszty idiotów męczących się na tym forum. Przyprawianie gęby leży w ich stylu, nie moim. Nie podejrzewam, aby przyznali ci rację i ogłosili, że ta gęba gazety jest inna. Zawsze jednak możesz ich o to spytać.
                  • bogo2 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 21.03.12, 11:55
                    w tym wypadku, w twoim stylu... twoje slowa. twoja opnia...!
                    wydaje mi sie, ze zrobiles gazecie niedzwiedzia przysluge.. !

> Niech się żali na forach prawicowych gazet, (....)a nie ma pretensje do żydowskiej gazety że o żydach pisze.(...)

>. Przyprawianie gęby leży w ich stylu, nie moim(...)
                    • wwredny Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 21.03.12, 12:47
                      Znasz taka figure stylistyczna jak cytat?
                      Czy jak X cytuje Y to slowa naleza do X czy do Y?
                      • bogo2 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 21.03.12, 13:05
                        znam...to nie byl cytat...!

> Niech się żali na forach prawicowych gazet, (....)a nie ma pretensje do żydowskiej gazety że o żydach pisze.(...)

wwredny napisał:

> Znasz taka figure stylistyczna jak cytat?(...)
                        • wwredny Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 21.03.12, 14:14
                          Wedlug autora byl to cytat, wedlug mnie jest to cytat, wedlug ciebie - nie jest.
                          Czyli to jest czy nie jest cytat?
                          • bogo2 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 21.03.12, 14:40
                            pozwol ze przypomne ....!

autor: Gość: fan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 10:16
                            (...)
                            . Niech się żali na forach prawicowych gazet, które też nie piszą o wspomnianych tragediach Polaków, a nie ma pretensje do żydowskiej gazety że o żydach pisze.(...)

wwredny napisał:

> Wedlug autora byl to cytat, wedlug mnie jest to cytat, wedlug ciebie - nie jest
                            • wwredny Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 21.03.12, 14:50
                              Czyli tak naprawde chodzi ci o to ze nie napisal on cudzysłowów?
                              • bogo2 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 21.03.12, 14:59
                                prosze, przeczytaj, jeszcze raz....!

(...)
                                . Niech się żali na forach prawicowych gazet, które też nie piszą o wspomnianych tragediach Polaków, a nie ma pretensje do żydowskiej gazety że o żydach pisze.(...)

wwredny napisał:

> Czyli tak naprawde chodzi ci o to ze nie napisal on cudzysłowów?
                            • Gość: fan Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 15:18
                              bogo, wwredny ładnie wyłuszczył istotę problemu. Miejsca by zabrakło na cytowanie wymienionych przeze mnie głąbów. A gęba GW mnie tyle obchodzi co gęba Dziennika Polskiego czy innych tam stojących w opozycji do tej pierwszej. A czy w gazecie pracują sami żydzi, w większości żydzi, w mniejszości żydzi czy jest ich tam tylko procent to mnie również ni ziębi ni grzeje. Korzystam z portalu GW bo jest chyba najbardziej wszechstronny i opiniotwórczy. Czemu jednak niektórzy się meczą tutaj to nie mam pojęcia i jak na razie nigdy nie uzyskałem odpowiedzi. Może jak się jeden z drugim tutaj wyżyje to wtedy żony nie bije w domu? Jakiś pożytek jest! ; )
                              • bogo2 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 21.03.12, 15:37
                                widzisz na tym polega roznica miedzy nami.. bo mnie geba gw obchodzi.!
                                dlatego, nie zgadzam sie na epitety..

(...)

> A gęba GW mnie tyle obchodzi co gęba Dziennika Polskiego czy innych tam stojących w >opozycji do tej pierwszej(...)
                                • Gość: fan Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 15:42
                                  A tutaj to szukaj kolegów do dyskusji wśród moich bohaterów. Ja segregacji religijnej wśród dziennikarzy GW nie mam zamiaru robić, a ci panowie bardzo chętnie się pewnie wypowiedzą na ten temat.
                                  • bogo2 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 21.03.12, 15:55
                                    alez juz to zrobiles, nazywajac gw zydowska gazeta...!!!

(...)
                                    . Niech się żali na forach prawicowych(...) a nie ma pretensje do żydowskiej gazety że o żydach pisze.(...)

>. Ja segregacji religijnej wśród dziennikarzy GW nie mam zamiaru robić, (...)
                                    • Gość: fan Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 16:08
                                      Już wwredny ci to wyjaśnił, czego jeszcze nie rozumiesz? Jak mogłem nie wcisnąć jednego zdania w cudzysłów? Nie mogłem bo nie będę szukał dokładnych wypowiedzi.
                                      • bogo2 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 21.03.12, 16:20
                                        pozwol, ze ci przypomne..:)!

(...)

> Nie mogłem bo nie będę szukał dokładnych wypowiedzi.
                                        • Gość: fan Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 16:25
                                          Bogo, nie ma co ciągnąć tematu. Nie tylko w tym wątku zastanawiałem się i nie tylko ja, czemu na forum Michnikowej gazety ktoś tak płacze jak nasi lokalni prawicowcy? Nie musisz koniecznie trzymać się tego jednego wpisu. Było ich więcej.
                                          • bogo2 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 21.03.12, 16:35
                                            czyli co, zadnego przepraszam, za zydowska gazete, teraz to michnikowa gazeta jest!?

>, czemu na forum Michnikowej gazety.....
                                            • Gość: fan Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 16:45
                                              Teraz to się uśmiałem :). Dzięki. Musisz poczekać, opozycja wyjaśni ci wszystko i na pewno przeprosi :DDD.
                                              • bogo2 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 21.03.12, 16:55
                                                ja tez.... twoja, intelektualna bezradnosc, wzrusza :) ...czekam na opzycje....!

> Teraz to się uśmiałem :). Dzięki. Musisz poczekać, opozycja wyjaśni ci wszystko(..)
                                                • Gość: fan Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 16:57
                                                  No tak bogo, z tobą intelektualnie nie sposób się zrównać, hehehe. Przeczytaj jakiś inny wiersz.
                                                  • bogo2 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 21.03.12, 17:10
                                                    jaki...? daj, to co kreci?

> No tak bogo, z tobą intelektualnie nie sposób się zrównać, hehehe. Przeczytaj jakiś inny wiersz.
                                                  • bogo2 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 21.03.12, 17:30
                                                    bo, ze mna,na codzien ,jest ten wiersz...!

Gdy za powietrza zasłoną dłoń pocznie kształty fałdować
                                                    i czuje się wielkie ptaki rosnące za chmur kwiatami,
                                                    zmierzch schodzi lekko. A ona świeci u okna głową
                                                    jasną jak listek światła i śpiewa piosenkę ciszy.

Długa wijącą się wstęgą głos ciepły w powietrzu stygnie,
                                                    aż jego dosięgnie w zmroku i szept przy ustach usłyszy.
                                                    "Kochany" - szumi piosenka i głowę owija mu, dzwoni
                                                    jak włosów miękkich smugą, lilie z niej pachną tak mocno,
                                                    że on, pochylony nad śmiercią, zaciska palce na broni,
                                                    wstaje i jeszcze czarny od pyłu bitwy - czuję,
                                                    że skrzypce grają w nim cicho, więc idzie ostrożnie powoli,
                                                    jakby po nici światła, przez morze szumiące zmroku
                                                    i coraz bliższa jest miękkość podobna do białych obłoków,
                                                    aż się dopełnia przestrzeń i czuje jej głosik miękki
                                                    stojący w ciszy olbrzymiej na wyciągniecie ręki.
                                                    "Kochany" - szumi piosenka, więc wtedy obejmą ramiona
                                                    więcej, niż objąć można kochając jedno ciało.
                                                    Dłoń wielka kształty fałduje za nieba czarną zasłoną
                                                    i kreśli na niej zwierzęta linią drżącą i białą.
                                                    A potem świt się rozlewa. Broń w kącie ostygła i czeka.
                                                    Pnie się wąż biały milczenia, przeciągły wydaje syk.
                                                    I wtedy budzą się płacząc, bo strzały pękają z daleka,
                                                    bo śnili, że dziecko poczęli całe czerwone od krwi.

Krzysztof Kamil Baczyński
                                                    13. VII. 1944 r.

bogo2 napisał:

> jaki...? daj, to co kreci?
                                                  • competer1 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 21.03.12, 17:39
                                                    Cieszy to że się lepiej czujesz. Zdrowie najważniejsze.
                                          • Gość: Andrzej Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: 2.25.84.* 21.03.12, 19:51
                                            MICHNIK: “My weźmiemy władzę,a wy Polacy pójdziecie z torbami”
                                            — 27 Luty 2012

9

RELACJA NAOCZNEGO ŚWIADKA

Nazywam się Zbigniew Flis pochodzę z Jastrzębia Zdrój, jestem posiadaczem Świadectwa Internowania Nr 1 w Polsce, organizatorem strajku na kopalni „Borynia”, byłem aresztowany wielokrotnie, bity i torturowany w latach 80-tych.

Jestem też posiadaczem immunitetu o nietykalności imiennego wystawionego w Ministerstwie Górnictwa na drugi dzień po podpisaniu Porozumienia Jastrzębskiego z rządem, posiadaczem Świadectwa Poszkodowanego od 2006 roku. Pragnę podzielić się wspomnieniami ze spotkania jakie miało miejsce w prywatnej willi pod Warszawą w listopadzie 1980 roku. W tym czasie nie chciałem się zgodzić na wpływ KOR-u w MKZ w Jastrzębiu, miałem takie samo zdanie o ich przydatności jak Jarek Sienkiewicz.

Popierali wejście KOR-u do Jastrzębia, jedynak Palka i Kałduński, planowali już wtedy przejąć władzę od Jarka Sienkiewicza, później udało im się to przy pomocy magnetofonu i poskładanych, wyjętych z kontekstu zdań. Ministerstwo Górnictwa wraz z Dyr. Zjednoczenia dało Fiata do dyspozycji dla mnie i Jarka Sienkiewicza na umówione spotkanie. Droga w miłym towarzystwie była przyjemna. Zatrzymaliśmy się pod umówionym adresem, kuta metalowa brama, murowany płot ponad 2 metrowy, duży pies, biała okazała willa w przyjemnej i nie biednej miejscowości podwarszawskiej. Pierwszego zobaczyłem Geremka i Giedoroycia już dobrze podpitych, w środku był Michnik, Kuroń /jego poznałem wcześniej/ razem około 11 osób, w tym reprezentanci KOR-u i doradcy Wałęsy z Gdańska.

Po obiedzie /schabowy z kapustą/ odeszliśmy od stołu i poszliśmy rozmawiać na kanapach. Główny zarząd KOR-u poświęcił nam tylko: Jarkowi Sienkiewiczowi i mnie, czas, aby nas przekonać, że wejście KOR-u do Solidarności śląskiej jest konieczne, że tylko oni potrafią rządzić i tylko oni potrafią „zrobić dobrobyt” w Polsce. Jarek uznał to za dowcip, zaczął więc żartować i powiedział, że też należy do KOR-u, powiedziałem mu, żeby przestali pieprzyć, bo to nie prawda. Założył się z Geremkiem o pół litra, że jest to w stanie udowodnić. Moment później wyciągnął legitymację Korpus Rezerwy Oficerów /skrót KOR/ i tak Geremek przegrał pół litra.

Jarek wypił kilka kieliszków, głowę do picia miał stosunkowo słabą, mimo swojej okazałej postury, powiedział mi, żebym uważał, co się dzieje teraz i pamiętał później, i reagował jak potrzeba w chwili obecnej. Panowie pili zdrowo, Geremek z Michnikiem i Giedroyciem wyjawili tajemnicę, że tylko lubią pić francuskie koniaki, a dzisiejsza wyborowa jest tylko po to, aby ją w „mordę lać”. Obserwowałem kierowcę siedzącego w przedpokoju, dostał obiad i widziałem, że nie pił wcale, liczyłem także na niespodziewane i konieczne opuszczenie tego towarzystwa, które ja osobiście uważałem za margines społeczny. Śmietanka KOR-u miała na celu nas upić i podstawić dokument o współpracy z KOR-em do podpisania. Jarek zaczął ich lekceważyć śmiechem, Kuroń zrobił się zaczepny, wypinał brzuch podchodząc do mnie, chciał mnie w ten sposób popychać, odsuwałem się z obrzydzeniem, widziałem idiotę, Giedroyć udawał zamyślonego, prostując się ciągle, nie miał nic do powiedzenia w negocjacjach.

Geremk z charakterystycznym sposobem poruszania, trzymał głowę na boku, strasznie pluł jak mówi, próbowałem się odsunąć, on się przysuwał wielokrotnie. W pewnym momencie powiedziałem mu , żeby się odsunął i przestał pluć, bo nie lubię rudych. Zapytał „dlaczego” odpowiedziałem tylko, że nie lubię i koniec. Wtedy już nie było mowy o podpisywaniu czegokolwiek.

Michnik dość spokojny małomówny, z uśmiechem na ustach włączył się do dyskusji, pragnąc nas sponiewierać. Powiedział nam, że „My weźmiemy władzę, a wy Polacy pójdziecie z torbami”. Giedroyć dodał, że „Nasi ludzie są już przy władzy, mamy kontakty i tylko czekamy na odpowiedni czas i ujawnimy prawdziwe nazwiska”. Geremek bez kurtuazji powiedział: „Wypie...my Polaków i sami będziemy rządzić”. Jak echo to samo powtórzy Michnik. Powiedziałem im, że to się uda po moim trupie.

Panowie korowcy używali języka bardzo ordynarnego, górnik z dołu był przy nich wtedy człowiekiem kulturalnym i powściągliwym. Geremek wykrzykiwał, że zrobią porządek z Polakami za 1968 rok za deportacje i za to, co z „nami” zrobili. Zapytałem się, co rozumie przez „nami”. Jarek powiedział, że później porozmawiamy w drodze powrotnej do Jastrzębia w samochodzie. Wtedy jeszcze nie widziałem podziału na Polaków i Żydów, widziałem tylko niszczącą działalność KOR-u dla Polski i wiedziałem, że trzeba ich trzymać najdalej jak to możliwe od Śląska. Oczywiście nie podpisaliśmy dokumentu z KOR-owcami, kierowca odwiózł nas do domów do Jastrzębia. Jarek po drodze powiedział mi, że za kilka dni dowiem się dokładnie co znaczyło „nami”.

Dwa dni później w Ministerstwie Górnictwa w Katowicach w gabinecie w-ce ministra Glanowskiego powiedział mi, żebym zapytał go, co znaczy „nami”, ten też się roześmiał głośno i powiedział mi, że potrzebuje się przekonać na własne oczy, kto należy do KOR-u. Samochód Fiat z ministerstwa zawiózł mnie i Jarka Sienkiewicza do Warszawy do Instytutu Narodowościowego. W ogromnym pomieszczeniu czekały na nas już dokumenty dotyczące członków KOR-u, informacje na temat Giedroycia, Kuronia o szkalowaniu Polski i Polaków na łamach szmatławej gazety „Kultury”. Informacja o Geremku o jego nienawiści i wstręcie do całego narodu polskiego, komentarze w prywatnych rozmowach. Michnik i jego brat określeni zostali jako najgorszy żydowski motłoch. Starszy pan pokazujący nam te dokumenty był profesorem i powiedział przy odejściu, abyśmy zawsze pamiętali z kim mamy do czynienia. Byłem świadkiem właśnie takich rozmów dwa dni wcześniej. Wtedy też dowiedziałem się, że istnieją inne narodowości w Polsce jak Łemkowie, Białorusini, muzułmanie, którym wtedy polski papież blokował budowanie miejsc religijnych na terenach Polski. Wtedy też załatwiliśmy pieniądze na odbudowę meczetu koło Białegostoku dla potomków muzułmańskich osiadłych tu za czasów Batorego i odbudowę jakiegoś kościoła w Bieszczadach. Ludzie ci walczyli przez lata o przyznanie tych pieniędzy, dostali więc od nas dobrą wiadomość po powrocie z Warszawy.

Pisząc te wspomnienia pragnę przekazać tylko najdokładniejszą jak to możliwe relację z moich osobistych wspomnień.
                                            • Gość: bk66 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 20:25
                                              tak jak Michnikowi,nigdy nie ufalem Geremkowi i Kuroniowi
                                              - z Kuroniem znalem sie osobiscie,wiec cos wiem na ich temat
              • Gość: bk 66 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 14:18
                nie jestes fan, po prostu jestes wredny
                • Gość: stach.konwa Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 16:59
                  Teraz bimbrem czuć od ciebie. Zlituj się nad swoją wątrobą.
                  • bogo2 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 21.03.12, 18:59
                    on tak, o sobie mowi....!!!

Gość portalu: stach.konwa napisał(a):

> Teraz bimbrem czuć od ciebie. Zlituj się nad swoją wątrobą.
                  • Gość: bk66 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 19:16
                    stachu,odpocznij troche,bo glupoty wypisujesz,posluchaj ty mnie...dobrze ci radze
                    • Gość: stach.konwa Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 06:48
                      Niestety, nie wzbudzasz szczególnego zaufania sądząc po tym, co na tym forum pleciesz.
                      • Gość: bk66 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 08:28
                        nie zabiegam o szczegolne zaufanie
                        • wwredny Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 22.03.12, 08:36
                          To po co starasz sie dawac innym dobre rady?

"stachu,odpocznij troche,bo glupoty wypisujesz,posluchaj ty mnie...dobrze ci radze "

Raz pleciesz durnoty a raz dobre rady. Paradoks
                          • Gość: bk66 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 08:50
                            rozumiesz co to znaczy>szczegolne<? troszeczke spokojniej podchodz do czytania
                            • wwredny Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 22.03.12, 10:12
                              Gdzie widzisz "niespokojnosc"?

Odbieram to jako kolejny przyklad pisania przez ciebie durnot.
                              • Gość: bk66 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 10:18
                                w twojej glowie
                      • azp11 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 22.03.12, 16:39
                        To tak, jakbyś napisał: padał deszcz idąc przez park.
                        • Gość: stach.konwa Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 11:17
                          Ups, w kiepskiej formie jesteś.
                          • Gość: bk66 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 19:22
                            kiepski bimber pijesz i kiepskim producentem jestes
                          • azp11 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 23.03.12, 23:00
                            Chyba chciałeś napisać "jestem".
                            • Gość: stach.konwa Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.12, 03:34
                              Wy, fanatycy zawsze uważacie, że wiecie lepiej, co inni myślą, niz oni sami. Ale mylisz się.
                            • azp11 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 24.03.12, 20:23
                              W czym się dopatrzyłeś fanatyzmu? W zwróceniu ci uwagi, że nie radzisz sobie z imiesłowowymi równoważnikami zdania?. Na ogół nie czepiam się tego typu szczegółów, ale wymiana takich uprzejmości między nami jest już chyba tradycją. Nie wiem więc, o co kruszysz kopie.
                              • Gość: stach.konwa Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.12, 20:39
                                To może przeczytaj to moje zdanie ze zrozumieniem i uważniej. Albo zajrzyj do jakiegoś podręcznika.
                                • 141288bs Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 24.03.12, 21:39
                                  Madry nigdy nie byles,ale teraz,zdurniales do reszty.
                                  • Gość: stach.konwa Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.12, 07:59
                                    Wracaj do azbestu. Znaj swoje miejsce. Nie pchaj się między mądrzejszych od ciebie.
                                    • 141288bs Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 25.03.12, 09:40
                                      widze,ze przerabiales to.
                                • azp11 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 24.03.12, 21:40
                                  Doskonale rozumiem, o co ci chodziło i to, co napisałeś. Niestety, jedno z drugim nie idzie w parze.
                                  • Gość: stach.konwa Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.12, 07:59
                                    Jesteś w kiepskiej formie. Zdarza się.
                                    • shiva772 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 25.03.12, 16:13
                                      Ooo chłopaki znowu się pobiliście...i znowu za Żydów i znowu zaczął Ziutek. Szkoda, że mnie tu nie było :)))
                                      • rika148 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 25.03.12, 19:13
                                        Naczelna żydówica naszego forum była w swoim kraju , także , nie mogła ujadać na Polaków

shiva772 napisała:

> Ooo chłopaki znowu się pobiliście...i znowu za Żydów i znowu zaczął Ziutek. Szk
                                        > oda, że mnie tu nie było :)))
                                        • Gość: fan Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.12, 20:32
                                          Prawosławna żydówka która jest Polką, ucząca nasze dzieci. Rika się chyba w tym momencie posrała.
                                          • 141288bs Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 30.03.12, 20:56
                                            za duzo rycyny zazywasz na swoje chroniczne zatwardzenie...fan
                  • azp11 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 22.03.12, 16:35
                    Dd, jeżeli siedząc przed komputerem poczułeś, jak bimbrem pojechało, to z pewnością odbiło ci się. Weź się w garść, bo marnie skończysz.
                    • Gość: bk66 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 18:56
                      on jest bimbrownikiem z grodka
                      • Gość: stach.konwa Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 11:16
                        Zmniejsz spożycie cebuli, że użyję logiki azp
                        • azp11 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 23.03.12, 22:50
                          Widać, azp padł ci na mózg.
                    • Gość: stach.konwa Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 09:51
                      Nie, nie jestem słuchaczem radia maryja, więc tak marnie jak ty nie skończę na pewno.
                      • azp11 Re: PRzypominam ci durniu iz to ty ... 23.03.12, 22:52
                        Jeżeli nie jesteś, to nie komentuj, bo nie wiesz, o czym piszesz.
    • jot-23 i prawidlowo! 21.03.12, 13:57
      te cale Ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat nie powinno dotyczyc tych strasznych mordercow zydow! i odwrotnie, zaden zyd nie powinien byc skazany za nic, ani nawet nie moze sie pisnac zlego slowka o tymze zydzie, dopoki nie ma 100% dowodu winy.
      • bogo2 Re: i prawidlowo! 21.03.12, 14:08
        podobnie, zaden polak nie powinien byc skazany za nic, ani nawet nie moze sie pisnac zlego slowka o polaku, dopoki nie ma 100% dowodu winy...

The presumption of innocence, sometimes referred to by the Latin expression Ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat, is the principle that one is considered innocent until proven guilty.
        en.wikipedia.org/wiki/Presumption_of_innocence

jot-23 napisał:

>(...), zaden zyd nie powinien byc skazany za nic, ani nawet nie moze sie pisnac zlego slowka
        > o tymze zydzie, dopoki nie ma 100% dowodu winy.
    • natalia1143 oboz koncentracyjny zrobili z Polski 30.03.12, 21:03
      Potrzebna jest natychmiastowa weryfikacja Konstytucji RP. Likwidacja urzędu prezydenta, likwidacja senatu, redukcja sejmu

Potrzebna jest natychmiastowa weryfikacja Konstytucji RP. Likwidacja urzędu prezydenta, likwidacja senatu, redukcja sejmu, najwyżej 30 posłów ale za to najwyższej klasy wykształconych specjalistów. Okręgi jednomandatowe. Likwidacja powiatów. Cofnięcie dotacji dla partii rządzących. Zatrudnienie w administracji państwowej tylko i wyłącznie prawdziwych specjalistów a nie polityków. Wprowadzenie pełnej odpowiedzialności i likwidacja bezkarności decydentów we wszystkich urzędach państwowych. Maksymalny okres sprawowania funkcji parlamentarnej, tylko dwie kadencje. Likwidacja parlamentarzystom immunitetu, wszelkich przywilejów, limuzyny, mieszkania, nielimitowane rozmowy telefoniczne, lecznictwo, podróże, zniżki bankowe oraz usługi i przywileje dla ich rodzin. Funkcja parlamentarzysty powinna być szczególnym wyróżnieniem, służbą prawdziwych patriotów i fachowców dla dobra kraju i godnego życia jego obywateli. Apanaże pełnionej funkcji parlamentarzysty nie powinny być liczone do emerytury, tylko czas kadencji. Zmniejszenie ich uposażenia do najniższej krajowej, syty nie czuje głodnego. Całkowita likwidacja diety dla radnych na wszystkich szczeblach administracji rządowej, samorządowej i w zarządach. Zostaną tylko ludzie najwartościowsi, nie materialiści, którym na sercu leży Polska. Wprowadzenie pełnej, jawnej kontroli finansowej nad faktycznymi wydatkami każdego ministerstwa i każdego urzędu w samorządowej jednostce organizacyjnej. Będzie wiadomo ile i na co idą nasze pieniądze. Natychmiastowe rozwiązanie konkordatu. Wprowadzenie całkowitego rozdziału państwa od kościoła. Zakaz finansowania jakichkolwiek grup wyznaniowych, pieniędzmi wszystkich Polaków z budżetu państwa. Rozliczenie komisji majątkowej. Likwidacja lub reorganizacja kilkunastu deficytowych molochów państwowych: IPN, KRRiTV, NFZ, ZUS, KRUS i innych tworów z patologicznym finansowaniem karuzelowych prezesów dyletantów, partyjnych kolegów czy też członków rodzin parlamentarzystów. Dość już tej patologii sprawowania władzy przez przypadkowe, sowicie opłacane miernoty. Polska nie musi być poligonem doświadczalnym pseudo polityków, nawiedzonych oszołomów, prywatnym folwarkiem grup trzymających władzę, od wielu lat ciągle tych samych dyletantów, którzy nic dobrego nie zrobili i nie robią dla dobra państwa i godnego życia Polaków, bojących się jak ognia rozpocząć zaciskanie pasa od siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka