Dodaj do ulubionych

Synagoga cd

25.06.04, 13:34
Moi rodzice sie nie popisali i poprzypominali sobie nie wiadomo jakie cuda.
Ale za to teraz spisali sie znakomicie i dorwali kontakt do jakiegos
prawdizwego Żyda (Andelsona - jakby to co komuś mówiło) i on stweirdził
bezapelacyjnie że synagoga była dokładnie naprzeciw SSSE a szkółka żydowska
była naprzeciw UW na Noniewicza, taka drewniana chatka.
Uffff....
Czyli jednak te hipotezy, że bożnica była tam gdzie była - nei były
bezpodstawne, a co z tym MDKiem było to juz sam nie wiem...
Obserwuj wątek
    • wolfgang87 Gwoli informacji 25.06.04, 14:16
      Andelson jest bardzo stary. Ich jest zresztą cała rodiznka. Byli dawniej
      włascicelami browaru.
      • wojtek_kosynier Re: Gwoli informacji 28.06.04, 08:22
        Uczestnicząc w dyskusji o usytuowaniu synagogi nie pomyślałem – nie wiem
        zresztą dlaczego – o sięgnięciu po przewodniki. U rodziców znalazłem – raczej
        wytrzasnęli mi - trzy.
        „Pierwszy, „Suwalszczyzna – panorama turystyczna” , autorstwa Zygmunta
        Filipowicza, nie zawiera interesujących nas tematów (może przeoczyłem?). Ale
        nie ma się co dziwić – to bynajmniej nie sarkazm – publikacja powstała bowiem
        pod koniec lat 70. , a kto by wtedy śmiał wyciągać takie rzeczy. Nie omieszkam
        w tym miejscu odmówić sobie przyjemności przytoczenia jednego akapitu,
        dotyczącego rozwoju Suwałk po otrzymaniu statusu miasta wojewódzkiego:
        „Jednak w przypadku podjęcia przez władzę państwowe decyzji o eksploatacji rud
        żelaza osiągnie (miasto – przyp. moje) w 1990 roku co najmniej liczbę 80 000
        mieszkańców, a docelowo będzie 160-180 tysięcznym miastem. Główną jego
        specjalnością (powinno być chyba: specjalizacją – przyp. moje) przemysłową
        będzie wtedy przemysł wydobywczy i metalowy”.
        Już w wątku o KS Wigry wspominałem, jaki to by mogło mieć wpływ na rozwój
        klubu. Ale wróćmy do synagogi i w ogóle Żydów suwalskich.
        Kolejne dwa przewodniki powstały już po transformacji ustrojowej: „Sam na sam z
        Suwalszczyzną” – Jana Bacewicza wydano w 1991 roku, a „Suwałki i okolice” -
        Stefana Maciejewskiego w 1997. Obaj autorzy proponują trasę: most na Czarnej
        Hańczy – dom urodzin Konopnickiej (no, z tą wybitną poetką – to Maciejewski
        przegiął) - dookoła parku, czyli dawnego Starego Rynku (Ratusz – I LO – ul.
        Brzostowskiego – pl. Piłsudskiego w tym konkatedra – znowu Kościuszki) –
        Waryńskiego – Noniewicza – park Konopnickiej (niegdyś Nowy Rynek) – Chłodna – i
        ponownie Kościuszki. Tak wiec nie mamy szansy na wzmiankę o MDK-u. Jest za to o
        zbiegu Waryńskiego i Noniewicza – przypominam, że idziemy Waryńskiego właśnie,
        od strony Kościuszki, czyli z zachodu.
        U Bacewicza:
        „Wchodzimy w ul. Noniewicza (dawna Jerozolimska). Prawie naprzeciwko
        Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej – tam, gdzie teraz są bloki Osiedla II –
        znajdowała się klasycystyczna synagoga z 1821 r. Rozebrano ją w 1956 r.
        Pozostało zdjęcie świadczące o wartości zniszczonego zabytku. Skręcamy w lewo –
        to dawny rewir żydowski. Parterowe nijakie budynki, uznane w części za
        zabytkowe – zapewnie za (korekta się nie popisała– przyp. moje) względu na XIX-
        wieczny rodowód...”
        Z kolei u Maciejewskiego jest tak:
        „Dochodzimy do skrzyżowania Waryńskiego z ul. Noniewicza. W budynku na prawo
        mieściła się do niedawna Wojewódzka Biblioteka Publiczna. Na wprost, po drugiej
        stronie ulicy, widać Osiedle II. W miejscu zajętym przez dwa pierwsze bloki
        stała klasycystyczna synagoga, wzniesiona ok. 1820 r. na rzucie wydłużonego
        prostokąta, z ośmioma kolumnami, które wspierały trójkątny tympanon. Ten
        okazały, niszczejący obiekt, został rozebrany w 1956 r. Tak zniknął jeden z
        najcenniejszych zabytków ongiś wielonarodowych Suwałk
        Z ul. Waryńskiego skręcamy z lewo, w dawną ul. Jerozolimską (obecnie ul.
        Noniewicza), za którą od wschodu rozciągała się dzielnica żydowska, zwana Nowym
        Światem. Jego centralnym punktem był Nowy Rynek, do którego dochodzimy. Został
        on wytyczony w 1823 r. na planie prostokąta o bokach 130 na 140 metrów. Było to
        miejsce targowe, przekształcone w skwer zieleni pod koniec lat 50-tych.”
        Czyżby wszystko było jasne? No nie do końca, albowiem Maciejewski w innym
        miejscu pisze tak:
        „W przededniu wybuchu II wojny światowej, liczące 25360 obywateli Suwałki
        posiadały trzy kościoły, dwie cerkwie, dwie synagogi (no właśnie! – przyp.
        moje), trzy gimnazja (dwa państwowe i jedno prywatne żydowskie), gimnazjum
        kupieckie, państwową szkołe (znów korekta – przyp. moje) mechaniczną oraz pięć
        szkół podstawowych. Działało pięć banków. Rozrywki dostarczały trzy kina”.
        Na temat cmentarza pisze tylko Maciejewski, ale bardzo enigmatycznie:
        „Następną nekropolią jest otoczony murem cmentarz żydowski (kirkut”), w
        ostatnich latach uporządkowany. Od frontu wzniesione zostało mauzoleum w
        formie „ściany płaczu” z wmurowanymi płytami nagrobnymi (mastabami), jakie
        zachowały się na cmentarzu”.
        Nigdzie nie znalazłem informacji, która by jasno wyjaśniała okoliczności, w
        jakich swój żywot zakończyli suwalscy Żydzi. Półgębkiem mówi się jednak, że nie
        były to żadne getta i obozy koncentracyjne, a szybka akcja Szaulisów (nie wiem
        czy dobrze napisałem tę nazwę).
        Żydzi mieszkali nie tylko w Suwałkach, ale także w okolicznych dużych wsiach –
        w Bakałarzewie, a na pewno w Raczkach i Przerośli. Ponoć w geodezji – a może w
        Archiwum Państwowym (?) - można nawet znaleźć operaty, noszące eufemistycznie
        brzmiące tytuły „mienie opuszczone”.
        Przepraszam za „objętość” postu, ale się cieszcie, że znalazłem tylko trzy
        przewodniki :)
        • wolfgang87 Re: Gwoli informacji 29.06.04, 00:49
          1 Wydawało mi się że synagogę zburzono w 1962. Pamiętam że gdzieś to w
          internecie wyczytałem, ale za chiny ludowe nie mogę tego teraz znaleźć. Jedynie
          UM podaje że synagogę zburzono "w latach sześćdziesiątych".
          2 Co do kopalni w szurpiłach to strach mówić, ale faktycznie - Suwałki wtedy
          byłyby na pewno ponad 100tys miastem. No i oczywiscie wtedy Wirgy grałyby w II
          lidze co najmniej :)))
          3 Moi rodzice wciąż się upierają, że coś było przyklejone do MDKu i ta nowa
          dobudówka powstała na fundamentach tego czegoś. To też była jakaś bożnica
          zamieniona po wojnie na jakiś przytułek. I to ponoć było murowane, i ponoć dość
          duże!
          4 W Krzywólce działał obóz koncentracyjny. Śmiem wątpić aby Żydzi tam nie trafiali.
          • wojtek_kosynier Re: Gwoli informacji 29.06.04, 08:06
            Co do punktu 3. Być może szkoła był przy bożnicy?
            Co do punktu 4. To był obóz jeniecki dla Sowietów, ale w sumie na jedno
            wychodzi. Aliści, jeńcy radzieccy byli pozbawieni wszelkich praw. W takowych
            obozach koczowali pod gołym niebem, po jakimś czasie na ogrodzonym terenie
            znikało wszystko– nawet trawa. A na koniec nadchodziły masowe akty kanibalizmu.
            Pewnie tak samo było w Krzywólce. Najgorsze, że jak ktoś przeżył tę gehennę to
            trafiał z deszczu po rynnę, czyli w „objęcia” aparatu opresji, jak to się to
            teraz ładnie określa. Żołnierz Armii Czerwonej nie mógł się poddać.
            A suwalscy Żydzi – no, większość – zginęła ponoć tuż za polsko–litewską
            granicą. Oczywiście, o ile plotka – mówiona wciąż półgębkiem – jest zgodna z
            prawdą historyczną.
    • l0czek Re: Synagoga cd 29.06.04, 03:39
      a o co chodzi z tą syna-gogą? to jakaś odmiana googla?
    • wojtek_kosynier Re: Synagoga cd 30.07.04, 11:45
      Szkoda, że Ciebie Wolf nie ma w Suwakach.
      W którymś z ostatnicjh Tygodników Suwaslkich zamieszczono zdjęcie synagogi!
      Więcej napiszę w poniedziałek.
      • wojtek_kosynier Re: Synagoga cd 02.08.04, 08:17
        Bodajże w ostatnim (nie kupuję, to się za bardzo nie orientuję) „Tygodniku
        Suwalskim”, a właściwie na ostatniej stronie wkładki „Kurier Grodzki”,
        zamieszczono pocztówkę z okresu II WŚ. Znalazł się na niej widok na wschodnią
        część południowego odcinka obecnej ulicy Noniewicza. I faktycznie najważniejszy
        element zdjęcia (zima, rzuca się w oczy widok sporej ilości sań z końmi)
        stanowi Synagoga Główna. Jakby, Cię Wolf, to interesowało bliżej, rzeczona
        pocztówka pochodzi ze zbiorów Muzeum Okręgowego.

PS Wolf, czy zdajesz sobie sprawę, że dwa krakowskie kluby są na czele tabeli I
        ligi piłkarskiej!?
        • wolfgang87 Re: Synagoga cd 02.08.04, 14:50
          Reprodukcje zdjecia mam w domu.

Jeszcze nie zdaje sobie z tego sprawy(co do ligi) ale poczekajmy miesiac albo i
          dwa.Jak wtedy cracovia sie utrzyma na tym niby czele,to hoho!
          • wojtek_kosynier Re: Synagoga cd 02.08.04, 15:02
            A słyszaeś, że w III rundzie eliminacji do Ligi Mistrzów, Wisła spotka się z
            Realem Madryt. Co prawda, póki co, w środę gra rewanż II rundy, ale po wygranej
            w Gruzji 8:2 (4 gole Frankowskiego), to już tylko formalność.
            • omarta Re: Synagoga cd 02.08.04, 15:03
              taaa Wojtku, tylko formalność
              • wolfgang87 Re: Synagoga cd 02.08.04, 15:06
                no raczej formalnosc :)))
                8 goli na wyjezdzie = 16 :)))

powiadasz ze na reala trafilismy ?
                no to biada realowi....szybko odpadnie
                • wojtek_kosynier Re: Synagoga cd 02.08.04, 15:10
                  No szybko
                  W III rundzie (dla Realu pierwszej)
                  Przegrany przechodzi do Pucharu UEFA
                  Czyli Wisła wygra LM, a Real P UEFA :-)