koczkodanka Wojnarowscy którym odmówiono badań prenatalnych 26.07.12, 06:14 też są z Łomży. Acha i nie rozliczono się z przeszłością wojenną. Co za parszywe miejsce. Nie jedno tym dziwnym kraiku. Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek-the-best pani wiceprezydent 26.07.12, 06:31 "zastępczyni prezydenta Łomży" czyli po polsku pani wiceprezydent Odpowiedz Link Zgłoś
zapomorski Odcięty od świata, pozbawiony godności. Więzień... 26.07.12, 06:49 najważniejsze, że są mieszkania dla kolegów z partii ! Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_46 16m kwadratowych 26.07.12, 06:57 za darmo to niezły kąsek, po co niepełnosprawnemu większy lokal, nie musi ganiać by mieć wszystko pod ręką, jedynie kondygnacja jest wymysłem kretynów, takich mamy urzędników, pociotków posłów, senatorów, diabli wiedzą kogo jeszcze, półTusków i innych półgłówków a za wszystko płacą podatnicy, co za syf!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MOMOI Re: 16m kwadratowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.12, 07:19 wg rozwiązanie jest banalne, nie mają pustych lokali??, to niech wyeksmitują leni, żul, alkoholików, dewastujących mieszkania komunalne,socjalne, jak widzę jakie mieszkania są niszczone przez takie mendy społeczne to mi się nóż w kieszeni otwiera, a utrzymanie tego menelstwa idzie z naszych podatków!! z racji tego że nie mogą ich wyrzucić to po prostu niech zamienią mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
martica Re: 16m kwadratowych 26.07.12, 15:20 I dadza zlodziejowi ktory nie placil czynszu, bo wolal wtedy placic za inetrnet :-D. Bo ten Pan, abstrahujac od jego niepelnosprawnosci, byl zlodziejem - nieplacenie czynszu przez niego oznaczalo ze inni to pokrywali i byli przez niego okradani Gość portalu: MOMOI napisał(a): > wg rozwiązanie jest banalne, nie mają pustych lokali??, to niech wyeksmitują le > ni, żul, alkoholików, dewastujących mieszkania komunalne,socjalne, jak widzę ja > kie mieszkania są niszczone przez takie mendy społeczne to mi się nóż w kieszen > i otwiera, a utrzymanie tego menelstwa idzie z naszych podatków!! z racji tego > że nie mogą ich wyrzucić to po prostu niech zamienią mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkozlowski Do Pana Grzegorza. 26.07.12, 07:35 Panie Grzegorzu. Smutno mi po przeczytaniu o tej klitce, łazience i ogólnie . Dobrze, że ten tekst opublikowała G.W. , która ma dużą siłę rażenia o czym sam mogłem się przekonać. Wierzę, że Pana życie niebawem zmieni się na lepsze. Ja jestem lek.psychiatrą i mieszkam w Anglii na stałe. Tutaj osoby w Pana sytuacji NIGDY nie są więźniami. Pana główne potrzeby by zostały załatwione bardzo szybko. Z całą pewnością miałby Pan: mieszkanie 2- pokojow na parterze domu socjalnego, spokojnego w miejscu gdzie jest sporo zieleni, łazienka to sprawa o której tu nawet się nie mówi bo to oczywiste. Równocześnie otrzymałby Pan wózek elektryczny, którym mógłby Pan jeździć po całym mieście, odwiedzać sklepy, parki, odwiedzać bibliotekę itp.., Zjazdy, podjazdy są wszędzie więc dostęp miałby Pan praktycznie nieograniczony. co 2-3 dni przychodziłaby do Pana mieszkania osoba z "Somerset Care at Home" aby: posprzątać, pozmywać, porozmawiać o wszystkim a zwłaszcza o Pana potrzebach. Byłoby możliwe aby Pan podjął i ukończył jakiś kurs, których są tu setki a który dawałby Panu możliwość pracy ( może w domu, ale wcale niekoniecznie) oraz kontaktu z rozmaitymi ludzmi. Gdyby ci impotenci umysłowi w Urzędzie Miasta Łomża Panu nie pomogli ( co jest skandalem) to proszę rozważyć ewentualność emigracji. Wbrew pozorom to jest możliwe, gdyby odpowiednia interwencja wystąpiła od Pana i HFPC. W takiej sytuacji podstawowa znajomość angielskiego byłaby absolutną koniecznością. Oczekiwanie Polaków, że języka nauczą się tu, na miejscu jest idiotyczne i nigdy nie zauważyłem, aby się to powiodło. Trzeba znać co najmniej 4 czasy, 2 tysiące słówek i 100 zwrotów. Na tym fundamencie można tu zacząć budować znajomość języka. Proszę też pamiętać to o czym wiedzą chyba jedynie dobrzy nauczyciele, że nauka języka to nauka zadawania pytań w tym języku i, że zawsze jest to ciężka praca pamięciowa. Życzę Panu powodzenia. Proszę walczyć bo warto. Maciej Kozłowski - Bridgwater, Somerset, U.K. Odpowiedz Link Zgłoś
puzonik48 Ale władze Łomży stać było 26.07.12, 08:51 na dofinansowanie budowy 12 kościołów ?Nie wiem czy w tej chwili nie buduje się kolejnego ? Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta09 Odcięty od świata, pozbawiony godności. Więzień... 26.07.12, 09:32 W normalnych krajach, normalne zarządy miast jeśli nie maja "od reki" własnych lokali - i zwykle nie maja - wynajmują lokale od prywatnych właścicieli domków lub bloków - lub kompanii budowlanych - i podpisują z takim właścicielem umowę na czas nieograniczony o wynajmie mieszkania. Pieniądze przelewem idą z kasy miejskiej do właściciela lokalu (jeśli niepełnosprawny nie jest w stanie pokryć kosztów wynajmu mieszkania z własnej pensji albo z renty). Jego wydatki są skalkulowane tak aby miał wystarczającą sumę na życie - jeśli zarabia on za mało lub jego renta jest za mala na pokrycie wszystkich podstawowych wydatków miesięcznych, miasto pokrywa różnicę tak aby ani właściciel lokalu i lokator nie byli pokrzywdzeni. Przy tym określone jasno są stawki za wynajem, aby właściciele nie ściągali od miasta ponad przeciętność za wynajem niepełnosprawnym. Oczywiście lokal musi być przystosowany to potrzeb niepełnosprawnego. W Łomży na pewno nie brakuje lokali na parterze, z podjazdem lub bez schodów, z oddzielnym wejściem i pełna łazienką. W tym mieście większość budynków jest niska. Ciekawe, że Urząd Miejski Łomży nie wpadł na pomyśl wynajęcia lokalu... Po to płacimy podatki, aby miedzy innymi służyły one i tym, którzy z powodu własnej niepełnosprawności nie są w stanie utrzymać się na godnym poziomie życia... zamiast przydzielania premii urzędasom za nic nierobienie na rzecz społeczeństwa przekazać te pieniądze potrzebującym w spoleczeństwie... Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynek_sultanski Dziękuję Osobie, która umieściła wątek na głównej 26.07.12, 09:36 A ja dziękuję Pracownikowi tego portalu, który wyciągnął artykuł o p. Grzegorzu na główną!! Działania jednej myślącej osoby mogą pomóc więcej niż ustawa czy przepisy.. w tej sytuacji też, na każdym szczeblu kontaktu z tą sprawą.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrr Re: Dziękuję Osobie, która umieściła wątek na głó IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.12, 16:18 Też na początku byłem zdziwiony, że poszło to na głównej ale dobrze, że ktoś to zrobił. W takich sprawach gdzie (tak mi się wydaje) dużej pomocy ten człowiek nie potrzebuje, nagłośnienie sprawy jest najprostszym sposobem pomocy. Wkońcu któs mu prędzej czy później pomoże na bank (oby). Odpowiedz Link Zgłoś
judas1 Odcięty od świata, pozbawiony godności. Więzień... 26.07.12, 09:39 Pajace z administracji nie pomogą temu człowiekowi - mam nadzieje, że jakaś organizacja sie tym zajmie - i znajdzie mieszkanie - należy ukarać ludzi odpowiedzialnych za zaistniałą sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś
haniku72 Panie Grzegorzu 26.07.12, 09:51 PROSZĘ WALCZYĆ o swoje! Ma Pan prawo żyć jak każdy z nas. JAK CZŁOWIEK! Odpowiedz Link Zgłoś
blackbiber Odcięty od świata, pozbawiony godności. Więzień... 26.07.12, 10:05 POLSKA TO DZIKI KRAJ! A MOŻE DZICY SĄ LUDZIE KTÓRZY SIĘDZĄ NA STOŁKACH W ŁOMŻY I MYŚLĄ JAK TU DOBIĆ DO 16.00 IŚĆ ZJEŚĆ KOTLETA I OBEJRZEĆ KLAN? MOŻE POLSKA NIE JEST DZIKA TYLKO WŁADZA? Odpowiedz Link Zgłoś
haniku72 Protest - wyślij mail do prezydenta łomży 26.07.12, 10:26 www.facebook.com/events/210310509098709/?context=create WYŚLIJ do prezydenta Łomyż mali ratusz@um.lomza.pl "PROTESTUJĘ przeciwko nieludzkiemu traktowaniu człowieka! UWOLNIĆ Grzesia Świderskiego! " Odpowiedz Link Zgłoś
haniku72 Protest -wyślij mail do prezydenta Łomży 26.07.12, 10:27 www.facebook.com/events/210310509098709/?context=create WYŚLIJ do prezydenta Łomyż mali ratusz@um.lomza.pl "PROTESTUJĘ przeciwko nieludzkiemu traktowaniu człowieka! UWOLNIĆ Grzesia Świderskiego! " Odpowiedz Link Zgłoś
haniku72 Protest - wyślij mail do prezydenta łomży 26.07.12, 10:28 www.facebook.com/events/210310509098709/?context=create WYŚLIJ do prezydenta Łomyż mali ratusz@um.lomza.pl "PROTESTUJĘ przeciwko nieludzkiemu traktowaniu człowieka! UWOLNIĆ Grzesia Świderskiego! " Odpowiedz Link Zgłoś
haniku72 Protest -wyślij mail do prezydenta Łomży 26.07.12, 10:33 www.facebook.com/events/210310509098709/?context=create WYŚLIJ do prezydenta Łomży mali ratusz@um.lomza.pl "PROTESTUJĘ przeciwko nieludzkiemu traktowaniu człowieka! UWOLNIĆ Grzesia Świderskiego! " Odpowiedz Link Zgłoś
m.walczyk Odcięty od świata, pozbawiony godności. Więzień... 26.07.12, 10:44 Zagranicą, np.w UK (wiem, bo mieszkałem tam dłuższy czas) takie przypadki rozwiązuje się piorytetowo, ludziom z taką niepełnosprawnością nie każe się żyć na 8 piętrze bez windy i łazienki. Do cholery w jakim my kraju żyjemy????Władze nie są w stanie zapewnić młodemu, wciąż mogącemu coś zmienić w swoim życiu człowiekowi godziwych warunków do życia??Przymyka się oczy na różne patologie, państwo jest dojone przez partyjne klany a tam młody gość wegetuje, bo komuś się nie chce postarać o wyszukanie mu choćby 18m2, ale na parterze i z łazienka...Jest mi szczerze przykro, jak widzę takie rzeczy i wstyd za nasz kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
m1r4640 Odcięty od świata, pozbawiony godności. Więzień... 26.07.12, 11:32 pojebany kraj czrnym rozdaja pieniadze na prawo i lewo mienie rozdaja im za darmo lub za 1 % wartosci, w sejmie dotuja swiatynie dumania na 100 mln zl pod przykrywka krzewienia kultury a nie potrafia wybudowac dla osób niepelnosprawnych domu opieki z prawdziwego zdarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
haniku72 Protest -wyślij mail do prezydenta Łomży 26.07.12, 11:47 www.facebook.com/events/210310509098709/?context=create Mam nadzieję, że WSZYSCY twoi znajomi znajdą 1 minutę by wysłać do prezydenta Łomży mali ratusz@um.lomza.pl "PROTESTUJĘ przeciwko nieludzkiemu traktowaniu człowieka! UWOLNIĆ Grzesia Świderskiego! " Odpowiedz Link Zgłoś
mirtillo25 Odcięty od świata, pozbawiony godności. Więzień... 26.07.12, 12:01 I gdzie ten pomocny i wielkoduszny kościół? Właśnie w tej chwili powinien pomóc temu panu. Ale pewnie nie umieją się już oderwać od koryta. Nasz zas***ny katolicki kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biolog Re: Odcięty od świata, pozbawiony godności. Więzi IP: *.icnet.pl 26.07.12, 12:51 wrzuć na tace lub stwórz swój Kościół aby wyręczyć Państwo ... Odpowiedz Link Zgłoś
haniku72 wyślij mail do prezydenta Łomży 26.07.12, 12:27 www.facebook.com/events/210310509098709/?context=create WYŚLIJ mail do prezydenta Łomży ratusz@um.lomza.pl "PROTESTUJĘ przeciwko nieludzkiemu traktowaniu człowieka! UWOLNIĆ Grzesia Świderskiego! " Odpowiedz Link Zgłoś
nie-pelnosprawni.pl Uwaga na Integrację KRS 0000 102 130 26.07.12, 13:08 a jednak stosują ubecko -esbeckie kasowanie wątków aby ukryć kłamstwa i oszukiwanie ludzi oraz okradanie niepełnosprawnych. nie-pelnosprawni.pl Prawdziwi Niepełnosprawni Odpowiedz Link Zgłoś
nie-pelnosprawni.pl bandycka Integracja KRS 0000 102 130 26.07.12, 13:11 A bandycka Integracja KRS 0000 102 130 mówi że tak super jest w tym kraju Prawdziwi Niepełnosprawni nie-pelnosprawni.pl Odpowiedz Link Zgłoś
saqigar O dostosowaniu nikt nie pomyslal 26.07.12, 13:26 Od razu trzeba nowe mieszkanie. Wystarczy troche przerobic ta lazienke lub dorobic prysznic w mieszkaniu i zrobic platforme na schodach. Koszt w stosunku do nowego lokalu niewielki i do rozwiazania w krotkim terminie. Jak juz zdecydowalismy sie pomagac, to pomagajmy, a nie skazujmy czlowieka na wegetacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewinna Re: O dostosowaniu nikt nie pomyslal IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 26.07.12, 13:42 Tak trzeba nowe mieszkanie koniecznie na parterze. Ja mieszkam na czwartym piętrze z windą i mam zdrowe nogi a nie zawsze chce mi się złazić na dół. Pan Grzegorz nie będzie się tarabanił codziennie po jakiś platformach. Z parteru mógłby sobie swobodnie wychodzić czy na spacer czy po zakupy. No takie rzeczy trzeba tłumaczyć...A na parterze też mogą być jeszcze jakieś schody...Poza tym schody w blokach są strasznie strome i na w miarę łagodny podjazd może brakować przestrzeni. Nie no porażka po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
osmiol Dlaczego pomoc państwa eliminuje zaradność? 26.07.12, 13:56 Odłóżmy może na razie na bok kwestię niepełnosprawności tego pana. Jego dochód miesięczny wynosi 1tys złotych. To mało. Zgoda. Nie da się za takie pieniądze samodzielnie wynajmować mieszkania nawet pełnosprawnemu. Co więc można zrobić? Hmm Można na przyklad w internecie poszukac ludzi z podobnym dochodem i wspólnie wynająć mieszkanie czy nawet dom. A może nawet kupić? Takie 4-pokojowe, w małym miasteczku powinno kosztować ze 100tys złotych, czyli rata na nie przez lat 15 wyniesie około 1000zł miesięcznie. Czyli łącznie z całkowitym kosztem eksploatacji przy czterech mieszkających osobach koszt na łebka nie przekroczy 500zł. Można? Z forsy wydanej na cały pion pomocy mieszkaniowej w powiecie czy gminie - lokale, pensje, komputery itd dałoby się dołożyć każdemu bidakowi z 2-3 stówy zamiast finansować taki indywidualny lokal. Czyli dla gminy byloby taniej, a biedacy żyliby w lepszych warunkach i na swoim. Wystarczy tylko troszkę pomyśleć. No ale po co? Wazniejsze jest przecież tworzenie programów pomocowych i branie pensji za bezproduktywną pracę rzeszy zatrudnianych w państwowo-samorządowych molochach a nie rozwiązywanie problemów. Odpowiedz Link Zgłoś