Dodaj do ulubionych

śmieciarka miesza posegregowane odpady

28.08.12, 13:07
Przed chwilą pod moim blokiem śmieciarka MPO załadowała do wnętrza posegregowane przez mieszkańców odpady. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że do tej samej śmieciarki załadowano najpierw kontenery z makulaturą, a następnie zawartość kontenerów z plastikiem! Czy na tym polega segregacja odpadów? Mieszać to, co zostało już wydzielone i posegregowane? Czy tak właśnie ma wyglądać gospodarka odpadami w Białymstoku?
Obserwuj wątek
    • Gość: wsk175 Re: śmieciarka miesza posegregowane odpady IP: *.tel.tkb.net.pl 28.08.12, 17:46
      Jestem zaskoczony tym , że Ciebie to dziwi.
      Dzieje się tak niemal w całej Polsce od dawna. Kiedyś w tv tłumaczył to dyrektor jakiejś firmy śmieciowej. Taniej jest segregować te śmieci raz jeszcze niż wysyłać oddzielne samochody po posegregowane odpady. Na pojemniki kasa była ze środków unijnych , na paliwo już nie wystarczyło.
    • shiva772 Re: śmieciarka miesza posegregowane odpady 28.08.12, 20:46
      U nas jest tak: kontenery ze śmieciami nieposegregowanymi opróżnia śmieciara we środy a na posegregowane (szkło i plastik) mamy specjalne worki, które są zabierane w wyznaczone dni i wtedy wystawiamy te worki przed płotem. Tak działa firma MPO.
      • azp11 Re: śmieciarka miesza posegregowane odpady 29.08.12, 22:43
        Według tego, co pisze Koro, u niego też działa firma MPO.
        Muszę przyznać, że jestem oszołomiony takimi praktykami. Jak można propagować segregowanie odpadów i jednocześnie niszczyć wysiłki mieszkańców, którzy się tego podjęli. Proponuję redakcji podwiesić ten wątek, niech bije po oczach, aż ktoś z tym zrobi porządek.
      • azp11 Re: śmieciarka miesza posegregowane odpady 29.08.12, 22:46
        Według tego, co pisze Koro, u niego też działa firma MPO.
        Muszę przyznać, że jestem oszołomiony takimi praktykami. Jak można propagować segregowanie odpadów i jednocześnie niszczyć wysiłki mieszkańców, którzy się tego podjęli. Proponuję redakcji podwiesić ten wątek, niech bije po oczach, aż ktoś z tym zrobi porządek.
    • Gość: abc Re: śmieciarka miesza posegregowane odpady IP: *.internetia.net.pl 29.08.12, 22:26
      Siwa , a twoje siki i kupy jak przygotowujesz i jaka firma je wywozi ?
      Pochwal się zakompleksiona kobieto , dowartościuj się .
    • azp11 Re: śmieciarka miesza posegregowane odpady 31.08.12, 21:56
      Może ktoś z władz ustosunkuje się do tego problemu?
      • Gość: fan Re: śmieciarka miesza posegregowane odpady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.12, 23:12
        Tez widziałem ten reportaż o pretensjach obserwatorów zaokiennych. Było to w Krakowie. Kierownik miejskiej spółki wyjaśnił, że w mieście wysyłanie kilku pojazdów do jednego odbiorcy jest droższe od posegregowania śmieci w zakładzie. Poza tym ich rozdzielenie nie jest już tak kłopotliwe jak wtedy gdyby były całkowicie wymieszane. W terenie jest inaczej. Płacimy za zwykły pojemnik, a obok można i kilka worków postawić z plastikiem, szkłem lub metalem. Wszystko odbiorą w cenie podstawowej opłaty.
    • szokandshow Re: śmieciarka miesza posegregowane odpady 06.09.12, 19:06
      dokładnie to samo widziałem, sam staram się segregowaź (plastik, papier, szkło) i wrzucam to do niebieskiego, żółtego i unnego pojemnika i pewnego ranka stanąłem - z ciekawości- zobaczyć jak śmieciara zabiera ze śmietnika poszczególne śmieci i... szoooooook -wszystko idzie w jeden kocioł, dokładnie jeden ..... jaki sens w tym. Jedyna dla mnie korzyść to chyba bezpłatny wywóz tego co posegregowane.... i tyle, ... ale po co ta segragacja???!
      • Gość: wsk175 Re: śmieciarka miesza posegregowane odpady IP: *.tel.tkb.net.pl 07.09.12, 12:17
        Na segregację ktoś wziął pieniążki unijne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka