Dodaj do ulubionych

Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina r...

25.04.13, 11:26
Termin wpłaty za marzec i kwiecień minął jeśli dobrze pamiętam 10 marca.
Skoro wyprosili w kwietniu to dziecko marzec jadło bez opłaconych obiadów.
Bardzo przykra to sprawa ale skoro rodzic zawinił to czemu ma pretensje.
No i dziecka szkoda....
Obserwuj wątek
    • p4p2pc Skandal !!! 25.04.13, 12:28
      Do czego to już doszło?!
      Czy naprawdę powiedzenie "przepraszam" własnemu dziecku jest aż tak trudną czynnością, że wolimy odpowiedzialność za własne czyny zrzucać na innych i powiadamiać o tym prasę, która bezrefleksyjne robi z tego sensację?
      • Gość: ubawiona Re: Skandal !!! IP: *.tel.tkb.net.pl 25.04.13, 12:57
        Czas najwyższy nauczyć niektórych pseudorodziców odpowiedzialności w stosunku do własnych dzieci . Nie zapłaciłaś , babo , za obiady - to twoje dziecko go nie otrzyma i już! Dyrektor odpowiada za płynność finansową placówki , którą zarządza i na bok wszelkie sentymenty! Chcieliście kapitalizmu , naiwni Polacy , to go macie . Dobro dziecka ??? - a co to jest w ustroju , gdzie rządzi pieniądz.
        • Gość: też rodzic Re: Skandal !!! IP: *.tel.tkb.net.pl 25.04.13, 13:06
          Do dyrektor szkoły ! Nie bierz do głowy , kobieto , rób swoje . Już niejednemu uczciwemu człowiekowi białostocka pseudoprasa zrobiła gębę ! Masz absolutną rację - to wina rodziców lekceważących własne obowiązki wobec dziecka .
        • Gość: dd Re: Skandal !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.13, 14:09
          Chcieliście kapitalizmu , naiwni Polacy , to go macie
          ---
          Tak, tak, to nie socjalizm, tu się płaci rachunki i nie kradnie, towarzyszki ubawione.
        • Gość: mk Re: Skandal !!! IP: 217.113.224.* 25.04.13, 17:40
          wszystkie dzieci sa nasze
        • Gość: brawo I bardzo dobrze! IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 18:00
          I słusznie! Nie ma żarcia za darmo! Za wszystko trzeba płacić, to i za obiad w szkole!

A kto miał zapłacić - może nauczyciele ze swoich głodowych pensji???!!!

Niech GW zapłaci - u nich na Czerskiej w stołówce to nawet nie wpuszczają obcych. Rarytasy tylko dla pracowników! Skandal!
        • Gość: nauczycielka Re: Przeczytaj co sama napisałaś kobito! IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 18:07
          A wyobrażasz sobie, że to Ty jesteś w skórze tego dziecka? Już widzę jak przypięli mu łatkę biedaka, a dziecko będzie się wstydzić przed całą szkołą.

Skoro rodzice zalegali z opłatą, to można było z nimi porozmawiać, podać przez dziecko list do rodziców, zadzwonić, cokolwiek... Płynność finansowa płynnością, ale nie zapominajmy, że dzieciaki strasznie wszystko biorą do siebie i są dla innych dzieci straszliwie okrutne.
          • pawelekok Re: Przeczytaj co sama napisałaś kobito! 25.04.13, 18:50
            A skąd wiesz, że szkoła tego nie robiła wielokrotnie, tylko rodzic olewał? Cwaniakując, chociaż było go stać? Zdajesz sobie sprawę, że to pieniądze rzędu 50 zł na m-c? Być może właśnie szkole o to chodziło by wreszcie coś zrobić z rodzicami cwaniaczkami żerującymi na innych. Zauważ, że mamy kwiecień. Od września taki rodzic miał pół roku żeby coś zrobić. Zwrócić się o pomoc do opieki społecznej jeśli go nie stać.
            • Gość: nauczycielka Re: Przeczytaj co sama napisałaś kobito! IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 23:16
              Zgadzam się. Być może było tak, jak mówisz.
              Ale rozgrywki między rodzicami, a dyrekcją załatwiane w ten sposób to chyba najgorszy sposób. Można było też wziąć dziecko na rozmowę, żeby było chociaż świadome, że ten obiad mu się nie należy. A rodzice i dyrekcja zafundowali mu obciach stulecia.

Rodzice cwaniakują, racja. Szkoda mi tych dzieciaków... Kiedy Polacy zrozumieją, że posiadanie dzieci to ogromna odpowiedzialność. I nie mam tu na myśli tylko odpowiedzialności finansowej, ale też odpowiedzialność za czyjś charakter, za uczucia, wychowanie. Rodzice - cwaniaki wychowają następne pokolenie darmozjadów, na dodatek nieprzystosowanych społecznie.

Ludzie, więcej świadomości w życiu!
      • Gość: Katarina Re: Skandal !!! IP: *.oresundskraft.ias.bredband.telia.com 25.04.13, 16:02
        Skandal występuje w polskiej szkole, ale z innych powodów. Dzieci i rodzice muszą płacić za każdą bzdurę. Polską szkołę pamietam tylko z ciągłych składek - na wszystko, łącznie z meblami, kredami. Dzieci powinny mieć zapewnione obiady w szkole bez dodatkowych opłat. W Szwecji tak jest, a to przecież też kapitalistyczne państwo. Dziecko w szwedzkiej szkole nie płąci za nic - ani za pyszne obiady, ani za książki, ołówki, zeszyty, ani za wycieczki. W Skandynawii płaci się wyższe podatki, ale otrzymuje się w zamian mnóstwo udogodnień. W Polsce też płaci się, ale nie mam pojęcia na co te podatki idą, bo obywatele nie korzystają z nich w odczuwalny sposób.
        • Gość: kot_chester Re: Skandal !!! IP: *.adsl.highway.telekom.at 25.04.13, 16:12
          Jaka jest roznica miedzy Skandynawia,a Polska? Ano taka,ze owszem w tej pierwszej placa wysokie podatki i skrupulatnie egzekwuja od politykow zeby cos za to mieli. Tam nie ma funduszy koscielnych,pastorowie i pastorowe legalnie co miesiac na konto pensje dostaja,w Danii teraz po 4 tygodniowym strajku nauczycieli szkol panstowych dostali od 2300 - 4000 kr wiecej rocznie itd...
          W Polsce podatki sa na oczach obywateli rozkradane..O przepraszam - "wyplacane" politykom za szczegolne osiagniecia dla narodu,kosciolek sie pod panstwo podsysa od lat i tak koleczko granaiste sie kreci....W Skandynawii ludzie by sobie tak nie dali w kasze dmuchac i na kopach politykow wyniesli.Polacy to grzeczny narod ktory uczciwie placi co kaza.A ze czasami nie ma - jego problem - nie bedzie jadl,nie bedzie sie leczyl,dziecka do przedszkola nie posle....Po to zeby byc politykiem trzeba byc øurwa,umiec klamac w zywe oczy i umiec krasc...Wszyscy politycy polscy spelniaja te kryteria..WSZYSCY!!!!
          • aneta-skarpeta Re: Skandal !!! 25.04.13, 19:36
            polscy politycy są wybierani przez polskich obywateli, z kręgu polskich obywateli

zacznijmy, my jako społeczeństwo, być tak do bólu uczciwi społecznie jak skandynawowie to byśmy mieli duzo lepiej
        • Gość: nos Re: Skandal !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.13, 16:12
          Polskie państwo chce prawie całkowicie odpowiedzialność za edukację przenieść na rodzica, stąd w szkołach zmniejszono liczbę godzin ze wszystkich przedmiotów poza religią. Resztę ma pokryć rodzic na korepetycjach. To tak jak z lekarzami. Do dentysty prywatnie, laryngologa, ortopedy, dermatologa itd.
          • Gość: gosciu Re: Skandal !!! IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 16:15
            A, to dlatego młodzi Polacy tak się pchają na bezwartościowe studia zamiast nauczyć się fachu u rzemieślnika?
            • vonsmroden Re: Skandal !!! 25.04.13, 16:37
              Czyli tak jak chciał Hitler?
              • Gość: arkusza Re: Skandal !!! IP: 80.245.198.* 25.04.13, 17:16
                No właśnie - nie dajmy się wrażej ideologi, nie pozwólmy na kształcenie zwykłych fachowców - niech Polska będzie krajem magistrów politologi, inżynierów turystyki oraz specjalistów od zarządzania (aka. "mój mąż jest z zawodu dyrektorem") - z takimi kadrami na pewno daleko zjadziemy
          • Gość: Mariusz Re: Skandal !!! IP: *.static.axtel.net 26.04.13, 02:56
            Kurna: skoro rodzice sie rozmnazaja, to niech - w morde misia - biora odpowiedzialnosc za geny które propaguja. Dlaczego jedni rodzice maja placic za geny które propaguja inni?
        • Gość: anna Re: Skandal !!! IP: *.afp.com 25.04.13, 16:15
          > W Skandynawii płaci się
          > wyższe podatki, ale otrzymuje się w zamian mnóstwo udogodnień.

Tak, w Skandynawii płaci się wyższe podatki, ale oczywiście nie wiesz o ile wyższe, prawda? Sprawdz, a potem zacznij się cieszyć, że mieszkasz w Polsce.
          • Gość: kot_chester Re: Skandal !!! IP: *.adsl.highway.telekom.at 25.04.13, 16:20
            Z czego sie cieszyc? Ze sie mieszka w burdelu made in poland? Ze dzieciom odmawia sie leczenia bo sie nie w takim czy innym dniu urodzily? Ze chorym na raka odmawia sie lekow bo za drogo kosztuja? Ze koscielne scierwa doja kase podatnika od lat? W Skandynawii nikomu pomocy nie odmawiaja - taka jest roznica wiec dobrze mowi poprzednik o podatkach,a ty jak sie cieszysz ze zyjesz w chorym panstwie to ci wspolczuje...
            • eol77 Re: Skandal !!! 25.04.13, 16:40
              Faktycznie nie odmawiają, ale czekasz w kolejce. Długiej jak nie wiem co.
          • vonsmroden Re: Skandal !!! 25.04.13, 17:02
            No to pani aniu, to pani nie wie o czym pisze, w Szwecji podatek wynosi zwykle pomiedzy 28% a 36%, ale to wszystko co płaci się na państwo. Natomiast w PL ma pani podatek bezpośredni odliczany od pensji brutto (ubezpieczenie zdrowotne, społeczne, i podatek dochodowy) co daje nam ok 28%, do tego pracodawca musi zapłacić składki na ubezpieczenie emerytalne, rentowe, fundusz pracy i świadczenia pracownicze co daje dodatkowe 17%. Razem 45%( i to w przypadku podatku dochodowego 18%, a nie wyższego 32%). I proszę sobie teraz obliczyć kto płaci większe podatki, druga kwestia to to, co komu zostaje po ich potrąceniu...
            Uczyć się lemingi!
            • aneta-skarpeta Re: Skandal !!! 25.04.13, 19:38
              a ilu nie płąci, pracując na czarno, za niską oficjalna, a resztą pod stołem, a ilu zaniża dochody firmy, ilu wrzuca w koszty firmy co tylko się da, aby zmniejszyć podatek....
      • fezuj Powinni byli robić door selection przed stołówką 25.04.13, 16:50
        Tak było za komuny w mojej szkole. Kto nie płacił za obiady, ten nie oglądał jedzenia. Nikt do nikogo nie miał wtedy pretensji.
        I w ogóle powinni wpuszczać na stołówkę wyłącznie dzieci w krawatach, bo te mniej się awanturują.
    • jarek.jam zamiast funduszy koscielnego 25.04.13, 15:47
      zamiast funduszy koscielnego proponuje "darmowe" luncze dla wszystkich dzieci w szkole
      (tak jak kiedys bylo w szwecji)
      • Gość: albwu Re: zamiast funduszy koscielnego IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 15:50
        Prawdopodobnie rodzic chciał wybadać jak długo może nie płacić. Czyli eksperyment kosztem dziecka. A potem podniósłby lament, ze musi aż tak dużo płacić, bo za kilka miesięcy w tył.
      • Gość: ana Re: zamiast funduszy koscielnego IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 15:52
        jestem za
      • Gość: g Re: zamiast funduszy koscielnego IP: *.ip.netia.com.pl 25.04.13, 16:01
        to panstwo powinno placic za posilki dzieci w szkole i napoje kiedys tak bylo i nie bylo niedozywionych dzieci
        • Gość: kot_chester Re: zamiast funduszy koscielnego IP: *.adsl.highway.telekom.at 25.04.13, 16:04
          A kto/co to jest panstwo? Jakas sekretna organizacja ktora ma kasy jak lodu,a nawet wiecej? Socjalizm socjalizmem ale niektorzy dalej nie rozumieja podstaw funkcjonowania panstwa...
        • Gość: anda Re: zamiast funduszy koscielnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.13, 16:19
          Nie bylo tak! Obiady byly platne - owszem za dzieci , ktorych rodzicow nie bylo stac placila opieka spoleczna , czy moze sama szkola, ale pozostali rodzice placili. Do tej pory u mnie w domu opowiada sie, jak to nauczycielka mojego bardzooo chudego brata wezwala do szkoly mame i poprosila o wypelnienie specjalnego wniosku na bezplatne dozywianie.
    • Gość: grazyna Re: Skandal !!! IP: 92.60.132.* 25.04.13, 15:47
      W socjaliżmie tez obiady w szkole nie były za darmo i dostawali je tylko Ci co za nie zapłacili,nie rozumiem w ogóle pretensji rodzica-w głowach się poprzewracało!
    • queserasera Rodzic jest również ciekaw, czy kiedy dziecka nie 25.04.13, 15:49
      ma w szkole, może przyjść z pudełkiem i odebrać porcję obiadu, która się dziecku należy".

Odpowiadam: tak, może. Ba, nawet możliwym jest wystawienie tego obiadu na chodnik przed szkoła, by się za bardzo nie musiał fatygować
      • Gość: elsie wtedy obioad zżerają kuchty IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.13, 16:45
        albo zabiera (raczej) "pani" intendentka i jej bachor żre na koszt rodzica.
    • ac1980 Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina r... 25.04.13, 15:50
      Nie rozumiem o co ta afera. Jak rodzic nie zapłacił to z jakiej racji dziecko miało jeść?
      Czy jak idziemy do sklepu to też bierzemy rzeczy z półki licząc że ktoś przy kasie za nas zapłaci?

• Gość: anda Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.13, 16:21
        Skandal! Wyproszono mnie z kolejki w supermarkecie bo nie mialam pieniedzy. Czuje sie stygmatyzowana. Gdzie moge wystapic o odszkodowanie?
    • pytlarro Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina r... 25.04.13, 15:50
      lewicowcy, musicie sie nauczyc takiego skomplikowanego prawa naturalnego, ze nie ma darmowego obiadu.

W tym wypadku placili inni rodzice, ci nie placacy zwyczajnie okradali inne dzieci z naleznego im jedzenia. Czas dorosnac, socjalizm jest moze fajny dla nastolatkow, ale dorosli ludzie powinni juz nauczyc sie odpowiedzialnosci, szczegolnie za swoje dzieci
      • Gość: ajjjaa Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina IP: *.internetia.net.pl 26.04.13, 13:18
        a aliemnty i pobory, rodzinne, inne świadczenia ktorego wpływają? skandal!!! tu chodzi o dzieci !!!!!
    • Gość: yukki Re: Skandal !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.13, 15:50
      w socjaliźmie mój drogi chodziłam do podstawówki - obiad dostawały te dzieci, któych rodzice wcześniej za nie zapłacili. Nie wiem jak jest teraz ale na każdy dzień był numerek, któy kucharka wycinała przy okienku.
      WIęc nie ciskaj sie frustracie tęskniący za PRL-em
      • Gość: cholerka Re: Skandal !!! IP: *.dynamic.lte.plus.pl 25.04.13, 16:00
        Słabo pamiętasz, albo tylko z opowieści.
        ja pochodzę z rodziny, której się nie przelewało i obiady miałem za darmo.
        Tak, może to w aktualnym ustroju niepojęte, ale DARMO funkcjonowało.
        Nie wiem czy płaciła za to szkoła, czy miasto, ale fakt jest faktem, że moi rodzice
        nie płacili a ja jadłem.
        Jak poprawiła nam się sytuacja i byli w stanie płacić, to płacili.

Nie broń kapitalizmu tylko dlatego, że tobie jest dobrze i masz co do garnka włożyć.
        Zapamiętaj, różnie to w życiu bywa!
        • maaac Re: Skandal !!! 25.04.13, 16:03
          Dziś też jedzą "za darmo" dzieci z rodzin gdzie się nie przelewa - trzeba jednak za tym samemu lub ktoś z opieki lub szkoły pochodzić (i zapewne tak samo było z tobą). Nigdy jednak nie jadły za darmo dzieci rodziców, którym się nie chciało zapłacić mimo, że spokojnie mogli to zrobić.
          • Gość: z tira Re: Skandal !!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.04.13, 16:27
            A szanownej mamusi wszyscy płacą.
        • Gość: gosciu Re: Skandal !!! IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 16:12
          Nie "darmo" tylko na koszt innych. W prylu okradani byli lekarze, inżynierowie, nauczyciele czy inna inteligencja.
          • sb_slav Re: Skandal !!! 25.04.13, 16:20
            Z podatków też cię pewnie okradają co? A drogami publicznymi jeździsz? A do lekarza chodzisz? (powiesz prywatnie - a kto tego prywatnego wykształcił? Państwo!) Jak ci się chałupa będzie palić - kogo wezwiesz? Sam będziesz gasił pożar? Jak dostaniesz zawału, przyjedzie twój "prywatny" lekarz, czy karetka z publicznej służby zdrowia?

Śmieszą mnie tacy kretyni, którym wydaje się, że da się żyć w swojej własnej enklawie, niezależnie od innych. Państwo jest po to, żeby nie każdy samemu rzepkę skrobał.
            • kl-bud Re: Skandal !!! 25.04.13, 16:41
              > Śmieszą mnie tacy kretyni, którym wydaje się, że da się żyć w swojej własnej en
              > klawie, niezależnie od innych. Państwo jest po to, żeby nie każdy samemu rzepkę
              > skrobał.

A wystarczyłoby, żeby państwo zapewniało tylko trzy rzeczy:
              1) sprawną armię,
              2) sprawną policję,
              3) sprawny sąd.

Naprawdę, niczego więcej państwo zapewniać nie musi.

I ludzie by nie marudzili, że im się w podatkach dużo pieniędzy zabiera.

Bo póki co to państwo jest do zmuszania ludzi do pomagania ludziom, którzy w większości przypadków pomocy nie wymagają i/lub na nią nie zasługują.
              • vonsmroden Re: Skandal !!! 25.04.13, 17:14
                A na jaką cholerę ci armia? Z ruskami i tak się nie nawojujesz!
                • pawelekok Re: Skandal !!! 25.04.13, 18:32
                  Toteż armii praktycznie nie mamy.
            • Gość: Ravana Rzepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.13, 16:55
              "A drogami publicznymi jeździsz?" - w tej chwili polskie drogi przypominają mi film z lądowania na księżycu.

"A do lekarza chodzisz? (powiesz prywatnie - a kto tego prywatnego wykształcił? Państwo!)" - taa... za moje pieniądze.

"Jak ci się chałupa będzie palić - kogo wezwiesz?" - w końcu jedna ze służb która jako tako działa... Choć i tu byłem świadkiem spalenia się budynku w odległości 150m od budynku straży.

"Jak dostaniesz zawału, przyjedzie twój "prywatny" lekarz, czy karetka z publicznej służby zdrowia? " - heh... patrząc na news'y z ostatnich miesięcy wcale nie jest pewne czy w ogóle po mnie wyjedzie.

Mnie tu już nic nie śmieszy. Smutno mi za to, że można być tak bardzo odciętym od otaczającej nas rzeczywistości.
              Masz rację... Państwo jest po to, żeby nie każdy samemu rzepkę skrobał. Dodam więcej!
              Państwo jest po to byś nawet nie wiedział jak ją skrobać.
              Państwo jest po to byś nie wiedział co to rzepa.
            • Gość: asd Re: Skandal !!! IP: *.252.28.177.internetia.net.pl 25.04.13, 17:46
              Bzdura do kwadratu. Państwo nie służy do celów, które wymieniłeś. A o OSP słyszałeś? O prywatnych karetkach też nie? Kretynem jesteś ty sam, skoro uważasz, ze sam nie możesz o siebie zadbać i potrzebujesz do tego wszelkich służb.
            • ogionek Re: Skandal !!! 25.04.13, 18:17
              Zależy jak na to spojrzeć. Za feudalizmu płaciło się "dziesięcinę" czyli 10% tego, co zarobiłem/wyhodowałem/zasiałem. Dzisiaj płaci się państwu sumarycznie prawie 50% z tego co zarobisz.
              Drogami publicznymi jeżdżę. Płacę na to. W paliwie jest akcyza i podatek. Każdy wlany litr do baku, to pieniądze na drogi.
              Do lekarza chodzę. Patrz początek - w podatkach płaci się ubezpieczenie zdrowotne każdego miesiąca.
              Straż pożarna? Znów patrz początek. Płacę co miesiąc podatki (akurat ja co kwartał, ale to mały szczegół).

To mnie raczej śmieszy oburzenie ludzi takich jak Ty, kiedy ktoś zaczyna się dopominać o odrobinę ludzkiego traktowania, a Ty wyskakujesz ze sloganem "Śmieszą mnie tacy kretyni, którym wydaje się, że da się żyć w swojej własnej enklawie, niezależnie od innych." Miał rację. Nie ma nic za darmo. Żeby jednemu dać, drugiemu trzeba zabrać. W PRLu po prostu wszyscy dostawali równo po głowie oprócz tych u władzy. Dzisiaj po głowie dostają biedni.
              • pawelekok Re: Skandal !!! 25.04.13, 18:43
                "W PRLu po prostu wszyscy dostawali równo po głowie oprócz tych u władzy. Dzisiaj po głowie dostają biedni."
                A czymże się to różni? Nawet ludzie często ci sami lub ich potomstwo. Ci dzisiaj nie biedni, a wtedy u władzy.

Przypomina mi to stary dowcip: kapitalizm to wyzysk człowieka przez człowieka, a w socjaliźmie jest dokładnie na odwrót.

Podstawowa różnica jest taka, że wtedy ci u władzy dbali o to, by wszyscy pozostali byli mniej więcej jednakowo biedni i udawali, że się troszczą o jednostki. Dziś jest większe zróżnicowanie biedy lub niezamożności, przez co sąsiad sąsiada ma ochotę w łyżce wody utopić za to, że tamten ma np. samochód dwa lata młodszy. A władza nawet nie ukrywa, że ma wszystkich w dupie. Wtedy było to samo, tylko propaganda była skuteczniejsza. O wielu rzeczach ludzie po prostu nie wiedzieli, bo cenzura nie pozwalała o nich pisać.
          • eol77 Re: Skandal !!! 25.04.13, 16:32
            Lekarze nigdy nie byli okradani, teraz też nie są. To raczej oni okradają rodaków.
            • Gość: kot_chester Re: Skandal !!! IP: *.adsl.highway.telekom.at 25.04.13, 16:47
              A jak lekarze okradaja pacjentow? Bo bylam swiadkiem takiego oto zdarzenia:
              Rzecz sie dzieje w Mazowieckim Szpitalu Onkologicznym w Wieliszewie w zeszlym roku.W pokoju z moja mama ktora zostala tam skierowana na nefrostomie lezala inna pacjentka - starsza pani. Ukradkiem zapytala moja mame czy wie jak i ile powinno sie dac lekarzowi wykonujacemu zabieg...Mama byla zaskoczona bo nigdy nie dawala zadnych lapowek...Czy w koncu ta kobieta dala koperte nie wiem ale fakt jest faktem,ze pacjenci rozbestwili srodowisko lekarzy od lat i dalej ten proceder sie ciagnie.Koniaczki,wodeczki,winka,koperciki - i interes sie obustronnie kreci.
        • eol77 Re: Skandal !!! 25.04.13, 16:31
          Za twoje obiady darmowe płacił komitet rodzicielski. Tylko takie rzeczy się zgłaszało, pisało podanie itd. Nikt nie wysyłał dziecka na obiad bez załatwienia formalności.
          Teraz też można załatwić darmowe obiady, zapłaci miasto, MOPS albo CARITAS.
          Tylko tutaj nie chodzi o brak kasy, chodzi o roszczeniową postawę do świata.
        • Gość: asd Re: Skandal !!! IP: *.252.28.177.internetia.net.pl 25.04.13, 17:41
          Ty jadłeś darmo, a inni nie jedli, bo im zabierano. Naucz się tępa pało, że aby komuś dać, trzeba komuś zabrać. Zabierano ludziom pieniądze za ich pracę, płacąc miesięcznie 10-20 $. Nawet w PRLu wybudowanie fabryki, czy drogi, było kosztowo porównywalne do innych krajów tzw. "kapitalistycznych" Różnica polegała na tym, że tu nie płacono ludziom za pracę, a gdzie indziej tak. Różnicę przewalano na różne sposoby, min. dawano tobie obiad.
        • Gość: Granda Re: Skandal !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.13, 17:48
          Dzisiaj też jest za darmo np. obiady opłacane przez OPS.
          Pretensja osoby , która nadała ten temat prasie jest chora. Niech idzie do restauracji i "kupi" sobie obiad za darmo. Nie dbają o swoje dzieci, a potem winnych szukają.
      • Gość: Stefek N. Re: Skandal !!! IP: *.internetia.net.pl 25.04.13, 16:37
        Jaki skandal - nie ma nic za darmo!
        Ja nie ma kasy to szczaw wpier.alać.
    • rosomak666 W 1989 r. wybraliśmy kapitalizm 25.04.13, 15:50
      W 1989 r. wybraliśmy kapitalizm. Oto on. Nie ma się na co obrażać. Kto nie płaci, ten nie je.
      • rosa_de_vratislavia Re: W 1989 r. wybraliśmy kapitalizm...A ZUPA DARMO 25.04.13, 15:58
        rosomak666 napisał:

> W 1989 r. wybraliśmy kapitalizm. Oto on. Nie ma się na co obrażać. Kto nie płac
        > i, ten nie je.

Chodziłam z bratem do socjalistycznej zzkoły, gdzie było identycznie. Obiady NIE BYŁY za darmo! Opłacaliśmy je i nie każdy jadł. Niektóre dzieciaki nie jadły (bo np. gotowała babcia w domu) a niektóre miały je opłacane przez opiekę społeczną.
        Tak jest do tej pory.

Pragnę tez zauważyć,że dzieci, których rodzicie olali wpłatę za obiady DOSTAŁY ZUPĘ. ZA DARMO.
        • Gość: Tirinti Re: W 1989 r. wybraliśmy kapitalizm...A ZUPA DARM IP: 78.8.207.* 25.04.13, 16:35
          Dokłądnie.
          U mnie rodzice kupowali kartki na obiady i się z tej kartki wydzierało numerek i dostawało za niego obiad. Jak rodzic nie kupił kartki to dziecko zwyczajnie nie mało z czym iść do okienka.
      • Gość: b_0^}|x W 1989 r. wybraliśmy kapitalizm - kto konkretnie? IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 16:05
        Kto wybrał ten wybrał... większość nie miała pojęcie co to się akurat wybrało, znaczy wiedzieli że kapitalizm, ale niewielu wiedziało co to jest. Gdyby Polacy w 1989 roku byli trochę mądrzejsi i mieli realny wybór to wybraliby "katolicki socjalizm". Wszystkim rządzimy wspólnie ale już bez świń z PZPR, za to z Episkopatem
        • sb_slav Re: W 1989 r. wybraliśmy kapitalizm - kto konkret 25.04.13, 16:25
          Idiota? Episkopat ssie. Około 10 mld złotych z podatków rocznie - za taka kasę można by wyżywić wszystkie dzieci w szkołach za darmo.
        • Gość: kubadziu Re: W 1989 r. wybraliśmy kapitalizm - kto konkret IP: *.pansa.pl 26.04.13, 11:14
          To jest żart, prawda?
      • Gość: Filosemita Re: W 1989 r. wybraliśmy kapitalizm IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.04.13, 16:16
        Skoro wybraliśmy ten kapitalizm, to dlaczego wciąż rządzą postkomuniści? I dlaczego żalisz się na stronie prolewicowej gazety ? Nie masz swojej ptysiu kolczasty ?
      • Gość: Seel Re: W 1989 r. wybraliśmy kapitalizm IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.13, 16:33
        W Polsce nie ma kapitalizmu, Polska jest krajem socjaldemokratycznym z elementami kapitalizmu.
    • Gość: ala Re: Skandal !!! IP: *.kielce.vectranet.pl 25.04.13, 15:51
      Na opłatę za internet rodzica było stać, a na jedzenie dla własnego dziecka już nie?
      Odebrać mu dziecko!
      • Gość: dix Re: Skandal !!! IP: 80.70.54.* 25.04.13, 16:25
        > Na opłatę za internet rodzica było stać

Haha, siur ze tak... bo jak sie nie zaplaci za internet w terminie, to provider po prostu odetnie lacze i tyla, wiec tu sie pilnuje terminow. Hehe. Jak nie wisi bat nad doopa, to termin mozna olac. Wot i cala logika - i uczciwosc - Wolakow.
      • Gość: cholerka Re: Skandal !!! IP: *.dynamic.lte.plus.pl 25.04.13, 18:15
        a skąd wyczytałeś i między którymi wierszami, że rodzic tego dziecka ma internet?
        już nie mówiąc, że to rodzic któregoś z dzieci powiadomił gazetę?

W artykule który ja przeczytałem- nie ma takich informacji.
    • Gość: dd Re: Skandal !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.13, 15:52
      Mojego dziecka nikt ze stołówki nie wyprosił. W przeciwieństwie do ciebie w razie czego najwyżej za internet by nie zapłacił. Poza tym z tekstu wynika, ze te dzieci zostały odesłane, by tylko zupę zjeść, więc nikt nie kazał im głodować. Mogłaś przeczytać to w tekście. Umiecie chyba czytać towarzyszko nie tylko cyrylicą?
    • sheerydrain Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina r... 25.04.13, 15:54
      Biznes is biznes, chyba nie nadawał bym się na biznesmena, nie miał bym sumienia powiedzieć dziecku że dzisiaj nie zje obiadu....
      • rosa_de_vratislavia Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina 25.04.13, 15:59
        sheerydrain napisał:

> Biznes is biznes, chyba nie nadawał bym się na biznesmena, nie miał bym sumieni
        > a powiedzieć dziecku że dzisiaj nie zje obiadu....

Dzieci, których rodzice "zapomnieli" zapłacić DOSTAŁY ZUPĘ.
        • krk01 Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina 25.04.13, 16:12
          hahahah zupe a reszte poszlo do zlewek dla swin??? idiotyzm totalny... pensja dyrektora szkoly to ok 5 tys netto plus dodatek funkcyjny... nauczyciel stazysta 1500zl w szkole spolecznej robionej przez samorzady po to zeby nie miec nauczycieli na karte i zatrudniac na pol etatu za 700zl (20godz) - jak dla mnie cos nie tak? moze pani dyr niech poda ile kosztuje jeden obiad i ile dzieci jest w szkole i ile moze wydac obiadow? a moze chcecie jak vce prez krakowa zlikwidowac stolowki i najac cattering? np u jej syna? :D bo takie ploty chodzily
          • Gość: m Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 17:14
            Jaką resztę?? Nie zapłacono, więc nie było żadnej reszty. Mieli wydawać kotlety wszystkim jak leci dopóki nie zabrakło dziecku, któremu rodzice obiad opłacili?
      • krk01 Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina 25.04.13, 16:06
        biznes to wyglada w ten sposob co opisujesz w budach z frytkami tutaj jest szkola i ten babsztyl bierze pieniadze z podatkow wszystkich czyli tych rodzicow tez... pytanie dziecka i wyrzucanie go za drzwi stolowki jest karygodne !!!! od tego jest pedagog w szkole zeby rozeznal sytuacje a p dyrektor tfuuu... od tego zeby zaradzic sytuacji. Takie czasy nastaly poldebile na stanowiskach rozwalaja ten kraj niestety
        • eol77 Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina 25.04.13, 16:42
          A gdzie rodzic? Co tam pedagog, odpowiedzialny za dziecko jest rodzic.
        • porannakawa01 Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina 25.04.13, 16:52
          krk01 napisał:

> biznes to wyglada w ten sposob co opisujesz w budach z frytkami tutaj jest szko
          > la i ten babsztyl bierze pieniadze z podatkow wszystkich czyli tych rodzicow te
          > z... pytanie dziecka i wyrzucanie go za drzwi stolowki jest karygodne !!!! od t
          > ego jest pedagog w szkole zeby rozeznal sytuacje a p dyrektor tfuuu... od tego
          > zeby zaradzic sytuacji. Takie czasy nastaly poldebile na stanowiskach rozwalaja
          > ten kraj niestety
          Rodzice mają zrzucić całą odpowiedzialność na szkołę?
          Pociupciało się, jest dziecko to teraz trzeba wziąć odpowiedzialność.
          Lub było używać prezerwatyw!
      • pawelekok Świetnie, przyślę ci swoje do nakarmienia 25.04.13, 18:01
        Ty będziesz je karmił, ja zaoszczędzę i będę miał więcej kasy na wódkę.
    • Gość: Aga Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina IP: *.nitka.net.pl 25.04.13, 15:57
      W pełni się zgadzam. "Maila wysłał zbulwersowany rodzic", a nie mniej był zbulwersowany faktem że nie opłacił dziecku obiadu ?? Do czego dochodzi w tym chorym kraju, gdzie opieka społeczna w takich sytuacjach ?? Jeżeli rodzice zaniedbują dziecko ktoś powinien się tym zająć. Nie wyobrażam sobie sytuacji nie opłacenia dziecku posiłku, a już kompletnie nie wiem jak na dodatek można jeszcze mieć do kogoś pretensje, że tego dopilnował. Koryto dla wybrańców darmowe jak widać...
    • big_gadu maja auta ? 25.04.13, 15:59
      Czy rodzice maja auta ?
      • Gość: mk Re: maja auta ? IP: *.internetia.net.pl 25.04.13, 16:31
        nie, jeżdżą taksówkami, głąbie.
    • helmut.berlin Co za durne tłumaczenie.. 25.04.13, 16:00
      Skąd dzieci mają wiedzieć czy rodzice zapłacili? Nie ma innego dowodu wpłaty jak pytanie dzieci? Sprawa niestety śmierdzi dyskryminacja jak nie głupotą?
      • krk01 Re: Co za durne tłumaczenie.. 25.04.13, 16:03
        otoz to.. babsztyl nie ma pojecia o prowadzeniu i zarzadzaniu placowka oswiatowa
      • maaac Re: Co za durne tłumaczenie.. 25.04.13, 16:08
        Czy w twojej szkole wszystkie dzieci nosiły tabliczki z nazwiskami? Czy by poznać nazwisko dziecka, którego się nie zna (masz pojęcie ile może być dzieci w dużej szkole) nie musisz się go zapytać o nazwisko? Jak inaczej masz poznać, że to on jest tym Kowalskim, którego rodzice mają złodziejskie skłonności i chcą by ich dziecko jadło bez płacenia okradając kolegów? Fakt - bloczek na obiad otrzymywany po zapłacie byłby mniej drastycznym rozwiązaniem. jednak to co piszesz to głupota lub brak zrozumienia sytuacji.
      • Gość: 13sw Re: Co za durne tłumaczenie.. IP: *.softelnet.pl 25.04.13, 16:08
        Przecież nie pytano dzieci, czy zapłacili ich rodzice. To wie szkoła z dokumentacji. Pytano je o imię i nazwisko, bo przecież intendentka nie zna każdego dziecka z widzenia.
      • Gość: gość portalu Re: Co za durne tłumaczenie.. jest TWOJE!!! IP: *.static.nettik.3s.pl 25.04.13, 16:11
        nikt dzieci nie pytał o to czy rodzice zapłacili. Ta informacja była znana, a chodziło o ustalenie które dziecko może zjeść tylko darmową zupę, a które nie może zjeść płatnego drugiego dania. Faktycznie pogięło już ludzi... nie płaci za obiad dziecka i ma pretensje do wszystkich tylko nie do siebie. A co to szkoła charytatywnie ma tym "wybranym" obiady fundować? RODZICE CHYBA NIE DOROŚLI DO SWOJEJ ROLI, a jak nie mieli pieniędzy to mogli do szkoły przyjść powiedzieć jak jest i dzieciaki nie najadłyby się wstydu za swoich przemądrzałych rodziców. Niemniej jednak skoro wychowawcy mieli czas i możliwość wystukania maila do gazety tzn, że pieniądze były tylko pamięć nie ta... Głupota ludzka jednak nie zna granic... prawdziwe to jest zaiste.
      • paseo Re: Co za durne tłumaczenie.. 25.04.13, 16:13
        twoja tepota......napisali wyraźnie : "starali się to robic dyskretnie"
      • m.haze Re: Co za durne tłumaczenie.. 25.04.13, 16:14
        Ale gdzie przeczytałeś, że to dzieci miały wiedzieć, czy rodzice zapłacili? W tekście napisano:

"Po prostu pani intendentka musiała zweryfikować, które z dzieci jedzących w stołówce za obiady ma zapłacone, a które nie. Podeszła do każdego z dzieci, zapytała o nazwisko"

Czyli miała pewnie przy sobie listę dzieci, których rodzice zapłacili bądź nie i chciała zweryfikować, kto jest kim.

• Gość: john999 Re: Skandal !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.13, 16:01
      Człowieku, czy Ty masz pojęcie jak naprawdę się żyło w socjaliźmie? Nie brakowało środków na leczenie- tak to prawda ale wszystkie nowoczesne środki były niedostępne na polskim rynku. Czy pamietasz przydział na węgiel i koks który starczał na dwa miesiące zimy? Można tak wymieniać długo.. ale wtedy rzeczywiście było świetnie co nie oznacza że podoba mi sie to co dzieje się w tej chwili
      • Gość: gosciu Re: Skandal !!! IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 16:13
        Za socjalizmu było:
        "jest tanio ale nie można nigdzie dostać".
        Chyba że w peweksie.
    • winniepooh Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina r... 25.04.13, 16:01
      bloczek obiadowy z datą i problemu nie ma. kiedyś tak było, co za baran to zlikwidował?
    • ewrzostar Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina r... 25.04.13, 16:03
      sanepid sranepid.
      Widuje dzieciaki przynoszace wlasne kanapki, owoce, etc. Pelne podejrzanych bakterii prosto z wlasnego domu. Zgroza. Skandal. Zlikwidowac rodzicom kuchnie!
      W ogole to ja myslalam, ze szkola to szkola, a nie laboratorium epidemiologiczne.
      • Gość: 13sw Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina IP: *.softelnet.pl 25.04.13, 16:12
        Kiedy to właśnie całkiem słuszna linia obrony. Czy rodzic robi dziecku kanapkę w czystości czy nie to sprawa nieistotna.

Tutaj widzimy, że szkoła ufundowała zupę dzieciom, których rodzice nie zapłacili za obiady, a i tak znalazł się taki rodzic, co doniósł. Na pewno znalazłby się inny chętny na donos do SANEPID-u w sytuacji, gdyby szkoła przelała mu obiad do jakiegoś niekoniecznie sterylnego pojemnika.
        • Gość: gosciu Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 16:19
          Nie chcą płacić za obiady? Niech noszą dziecku w dwojakach.
      • Gość: ira Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 17:14
        > Widuje dzieciaki przynoszace wlasne kanapki, owoce, etc.

Eh, nie łapiesz o co chodzi, czy to naprawdę trudno zrozumieć? Jak się dziecko w szkole zatruje domową kanapką, to winni będą rodzice/uzna się to za wypadek, zatrucia się zdarzają. Ale jakby się zatruło obiadem z brudnego pojemnika, to winna byłaby szkoła, bo kto sprawdzi czy np pleśń była na kotlecie czy na pojemniku? Dla mnie tłumaczenie całkiem logiczne.
    • vbn53 Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina r... 25.04.13, 16:09
      Proponuję terapię psychologiczną i orzeczenie, że to wydarzenie zniszczyło psychikę młodego dziecka.

Czego szkoła ma uczyć? Nie płacisz to jesz? Nie bardzo!!! Lewackie pokolenie "należy się" w natarciu...
      • krk01 Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina 25.04.13, 16:22
        szkola ma uczyc a rodzina wychowywac... tylko ze szkola jest placowka uzytecznosci publicznej a nie dochodowym przedsiebiorstwem! widze ze niektorzy maja zryte berety przez niektore pseudoliberalne utopie... tutaj nie chodzi o sprawiedliwosc mizerna - jeden placi i zre inny nie placi to lize szybe... a do tego wszystko sie ogranicza. Pani dyrektor twierdze ze osoba nie nadajaca sie na to stanowisko dokonala uproszczenia wprost z budy z frytkami :) nie placisz won za drzwi... zero empatii i wyczucia i profesjonalizmu... sanepid za zemste? i bardzo dobrze od tego pani dyr bierze pieniadze zeby kazda nawet co tydzien szczegolowa kontrola sanepidu konczyla sie niczym... a ona sie tego boi i obraza? likwidowanie malych szkol powiekszanie klas tworzy takie sytuacje... najwazniejsze ze PANI dyrektor ma stanowisko i dba o finanse buahaha
        • Gość: kwazar Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina IP: *.iitd.pan.wroc.pl 25.04.13, 17:10
          Umiesz w ogóle czytać? DOSTAŁY ZUPĘ.
          ZA DARMO.
          Nie zostały tam głodne.
          A o ich rodzicach nikt nie stwierdził, że są taaacy bidni i chodzą w dziurawych butach, tylko że nie zapłacili. Biedne dzieci zgłasza się do MOPSU i do obiadów dopłaca MOPS. W polskiej szkole dzieci, którym nie opłacono obiadów nie przymierają głodem. Ich rodzice sobie "zapominają", zeby wytestować ile można za darmochę wyszarpać.
          Potem jeszcze się znajdują wśród nich tupeciarze, co do gazety lecą na skargę.

A matoły to czytają i dostają histerii, jaka ta dyrektorka z intendentką be i niedobre.
          Wszystkie oburzone dobre serduszka: otwierać portfele i kupować obiadki, bardzo proszę.
        • Gość: ira Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 17:20
          tylko ze szkola jest placowka uzyteczno
          > sci publicznej a nie dochodowym przedsiebiorstwem! widze ze niektorzy maja zryt
          > e berety przez niektore pseudoliberalne utopie...

Jedzenie w szkole nie bierze się ze "stoliczku nakryj się". To jedzenie ktoś KUPUJE. Nie da się za określoną liczbę peelenów kupić dla tych, którzy nie zapłacili, bo się nie da. Nie chodzi o zyski, bo szkoła nie prowadzi stołówki dla zysku. A jakby brakło dzieciom, które zapłaciły? Bo zapłaciło 100 dzieci, jest 100 kotletów, a na obiad przyszło 110 dzieci?

Nie rozumiem o co afera. Nie zapłaciłeś za jedzenie, to nie jesz. Nie stać Cię, poproś w MOPSie o dofinansowanie. Nie chodzi o żadne ideologie, neoliberalizm, tylko prostą ekonomię. Jeśli za obiady płaci X dzieci, to nie da się wykarmić za to X+Y.
    • Gość: oi Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.13, 16:17
      pani dyrektor ma rację, cwaniaki nie płacą i myślą że obiady dzieciak dostanie "na krzywy ryj". Ja pamiętam jak pani intendentka w jednej szkole pilnowała dzieciaka przy jedzeniu (obiady z mopr) bo ... jego matka przychodziła i zżerała obiad dziecku !!
    • mrmouse Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina r... 25.04.13, 16:19
      Znowu nauka równości zgodna ze wzorcem Wyborczej. Rodzic nie zapłacił za obiad dziecka, rozumiem że płacący mają się zrzucić na niepłacącego. Dać samemu jedzenia dziecku do szkoły też nie wolno, chyba na Gazecie czytałem jak jakaś lewicowa idotka-nauczycielka zabrała dziecku batonika, bo inne dzieci nie miały. Ja osobiście też czuję się zraniony występującymi nierównościami, Michnik z Urbanem pogryzają wykwinte kanapeczki z kawiorem i uważam, że to skandal, że ja nie dostałem, a Modesto Amaro czy jak mu tam, ośmiela się rządać kasy za swoje obiadki i proszę mi odpalić tak z połowę emerytury Jaruzelskiego, jeszcze nikogo nie kazałem zabić, ale zawsze można to nadrobić.
      • krk01 Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina 25.04.13, 16:30
        bredzisz... jakie wszystkim po rowno? chodzi o to ze babsztyl u wladzy zabral sie do tego od dupy strony bo jest.... zapytal dzieci o nazwiska i won... rownie dobrze moglo byc tak ze rodzice nie chcieli zeby dziecko jadlo w stolowce bo daja tam pomyje a dziecko jak to dziecko poszlo z kolegami bo duza przerwa i co ma robic? moglo byc tak? organizacja lezy... a dyrektor szkoly zrobila z siebie kanara sprawdzajacego bilety... to naprawde jej funkcja? to moze zapiszcie te swoje dzieci do szkoly prywatnej z czesnym i tam bedzie obiad dla wszystkich bo ci co nie maja kasy nie wysla tam dzieci?
        • Gość: fxhunt Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina IP: *.play-internet.pl 25.04.13, 16:59
          weź człowieku zabierz się za jakąś robotę bo nikomu się nie chce już patrzeć na te twoje wylewy idiotyzmu na forum (a i tak podejrzewam, że masz naście lat). Sprawa jest prosta jak budowa cepa - rodzice nie zapłacili za obiady - obiadów nie ma. Koniec. Dyrekcja zachowała się w porządku bo zafundowała darmową zupę i starała się zachować dyskrecję. Ja nie chcę płacić na cwaniaków, którzy żerują na innych a jak im się uwagę zwróci to robią aferę. Znam takich pasożytów niemało. Twoje argumenty są tak żałosne, że pominę je milczeniem...
        • Gość: ala Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina IP: *.kielce.vectranet.pl 25.04.13, 17:26
          Skoro taki jesteś oburzony, to podaj swoje imię i nazwisko oraz adres i poproś szkołę, żeby przysłała ci listę dzieci, których rodzice nie płacą i zafunduj im obiady. To tylko po kilka złociszków wyjdzie od dziecka - jeśli obiad kosztuje 5zł to w miesiącu wydasz ok. 100 zł na dziecko. Niech będzie tylko 10 takich osób - to wtedy 1000 na miesiąc, 10 000 rocznie.
        • Gość: ?? Re: Dziecko wyproszone z kolejki po obiad. - Wina IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 17:27
          Jeśli rodzice nie chcieli żeby dziecko jadło te pomyje to o co mieli pretensje? Jakby ktoś nie dopilnował ich dziecka i poczęstował je czymś, czego sobie nie życzyli (bo nie zapłacili), też by był skowyt.
    • r-mi Może niech oddadzą dzieci do domów dziecka? 25.04.13, 16:20
      Skoro rodzice są tak nieodpowiedzialni, że nie płacą za obiad własnego dziecka a później robią sensację z tego jakimi są IDIOTAMI... to może wypadałoby żeby opiekę nad dzieckiem przejął ktoś odpowiedzialny zanim komuś stanie się krzywda.

Przecież to taki ciężar, trzeba pilnować, płacić. Mamy ten zły kapitalizm i tyle obowiązków a wzorowi rodzice przecież też muszą piwo wypić i TV obejrzeć. Bo za niedługo być może się uchleją, zostawią dziecko same a kiedy wypadnie z okna pójdą do gazety z pretensjami, że sąsiad nie złapał.
    • kibic_rudego Głodne dzieci to norma w katolickiej III RP 25.04.13, 16:29
      ale katolik hr. Komorowski przeżera ~ 200 mln zł na zbędnym stołku
      premier Tusk, katolik, tez ma dzieci w dupie,
      tak samo jak bracia i żony Jezusa

Największym wrogiem katolika w katolickiej III RP jest katolik przy korycie
      • fezuj Re: Głodne dzieci to norma w katolickiej III RP 25.04.13, 16:34
        ..a ty powinieneś do gazu, żeby głupich genów dalej nie przekazywać
    • r-mi Taaaa... jak zwykle za komuny było lepiej. 25.04.13, 16:30
      Banda czerwonych przygłupów. Zły kapitalizm, super komuna! Ale było zajebiście.

Tylko że jak ja pamiętam jak to było NA PRAWDĘ to stołówki w szkole nie było, obiad i kanapki musieli UGOTOWAĆ starzy albo ja sam. I za nie zapłacić, znaczy za chleb bo zdarzało się że nawet tego nie było. A wiecie co było na tych kanapkach? Domowy drzem, albo kawałek kiełbasy gdzie trzeba było sobie SAMEMU wyhodować świniaka a później ZAPŁACIĆ komuś, żeby przerobił go "na kiełbasę". I kawałek takiej kiełbasy to był RARYTAS. Pomarańcze raz w roku (bo to obok domu nie urosło) a kartki na mięso rozdawaliśmy miastowym bo i tak mięsa nie można było poza miastami kupić.

Tak samo jak NORMALNY rosół, z kawałkiem kurczaka a nie ze starych kości. I nikt nie płakał że albo sobie trzeba było tego kurczaka samemu uchować, albo robić zupę z tych samych kości 5 razy.

Ale ludzie byli choć trochę odpowiedzialni. Wtedy gdyby ktoś tak zaniedbał obowiązki wobec dziecka to byłby na językach połowy miasteczka i paliłby się ze wstydu. Dzisiaj jak widać głupota to cnota. Jedyna rzecz która wtedy była lepsza - ludzie mieli mózgi a nie byli bezrozumnymi, roszczeniowymi DEBILAMI.

W tym ustroju w porównaniu z komuną jest tak łatwo, że przeciętny człowiek to teraz idiota który w tamtych czasach za ch* nie dałby sobie rady i żywiłby się zupą z traw i mchów.
      • krk01 Re: Taaaa... jak zwykle za komuny było lepiej. 25.04.13, 16:31
        bredzisz :D przeczytaj jeszcze raz co napisales kapitalisto :D
        • r-mi Re: Taaaa... jak zwykle za komuny było lepiej. 25.04.13, 16:33
          Aż dziwne, że czerwoni nie emigrują do Korei Północnej, tam jest przecież taki sam ustrój i taki sam sowiecki "dobrobyt" jaki my mieliśmy w Polsce w latach 80'tych.

Za nic nie trzeba płacić, wielki wódz dba o każdego, nie ma nawet śladów kapitalizmu. Nic tylko jechać.
    • Gość: dw Czy mogę iść do salonu Ferrari IP: 94.42.86.* 25.04.13, 16:30
      i odebrać samochód, za który nie zapłaciłem. I czy w przypadku, gdybym jednak nie mógł, to czy mogę się czuć z tego powodu dyskryminowany i stygmatyzowany?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka