Dodaj do ulubionych

Ciemnogród w TVP3

02.09.04, 09:34
Czy nie zwróciły Waszej uwagi programy i newsy np. w Obiektywie na temat
naszego regionu? Pokazują tylko skubanie pierza, puszczanie wianków, lepienie
garnków z gliny i kiszenie ogórków. Szanuję regionalną kulturę i tradycję i
zdaję sobie sprawę, że należy ją w szczególny sposób pielęgnować. Ale to chyba
przesada. Białostocki ośrodek TVP3 robi z naszego regionu nie Polskę B , a w
pełnej krasie ciemnogród w którym tylko panuje przesąd i zabobon.
Zwróćcie uwagę na problematykę newsów. Spadnie drzewo w puszczy - ekipa już
tam jedzie, ryknie łoś na bagnach - ekipa musi to sfilmować, jakiś garncarz
ulepi garnek - to główne wydarzenie "kulturalne". Co roku dyżurnym newsem jest
ugniatanie nogami kapusty do kiszenia. Takie newsy z takimi obrzędami łatwo
sprzedać centralnej telewizji. Puszczą to jako "egzotyczną" ciekawostkę, naród
się ubawi,że w obecnych czasach takie praktyki mają jeszcze miejsce na
Podlasiu, a my zrobimy kolejny krok w stronę ciemnogrodu.
Uważam, że nasz region należy promować, ale nie pod takim kątem. Takimi
działaniami naszej TVP jesteśmy zaszeregowani w oczach telewidzów całej Polski
do zaścianka z którego ciężko będzie się nam wszystkim wydostać.

Rozgoryczony
Obserwuj wątek
    • Gość: koro Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 02.09.04, 09:43
      pociągi bowiem przestaną jeździć? ciemnogród, zabobon i przesądy nie mają
      chyba wiele wspólnego z lepieniem garnków czy ugniataniem kapusty.
      mamy puszczę i ryczącego łosia - to się nimi chwalmy. smakują nam ogórki
      kiszone w narwi, to je zachwalajmy.
      tacy panie górale z zakopanego, to pana zdaniem co pokazują? wielki przemysł?
      luksusowe hotele? literacką polszczyznę? a kudy tam! oscypki w kalesonach
      zawijane, portki haftowane i kapelusiki z muszelkami. ciupażkami wymachujom i
      taksik nawijajom, ze czlek nic nie rozumia. i co pan powisz? dobrze sie majom.
      ludziska do nich walom drzwiami i oknami. w kazdej chałupie kwatera. dutki ino
      brzenczom.
      ciemnogród drogi panie, to sytuacja gdy katechetka zamyka wystawe sztuki.
      • competer1 Re: Ciemnogród w TVP3 02.09.04, 10:38
        Dedetron trochę przesadził. Mamy takie właśnie walory a nie inne. Może i TVB
        mogłaby bardzie szczycić się osiągnięciami np. polibudy lub AMB , ale to
        własnie ludzie ludzie lgną wręcz do Biesiad Miodowych, Święta Chleba czy
        Uroczyska. To się im właśnie podoba! Tak jak Koro podam przykład południa, a
        właściwie Krakowa. Mamy tam min. Święto Smoka. To dopiero zabobon. A sama TVB
        jeszcze długo się chyba będzie uczyć swojego fachu. Czasami ich wpadki są
        żenujące.
    • Gość: szary ciemny Re: Ciemnogród w TVP3 IP: 212.122.214.* 02.09.04, 10:29
      lepiej jakby była transmisja LIVE z nocnego pubu ze striptizem ,obszerne
      realcje z GAYburdelu, telewizyjne deabty o "tolerancji" pt. "czemu nie
      potrafimy zrozumieć i zaakceptować sexu analnego z kozą" - teza wyjaśniajaća
      to oczywiscie zacofanie kleru...

tematów jest sporo....
    • Gość: liberal Re: Ciemnogród w TVP3 IP: 217.97.164.* 02.09.04, 12:52
      OK, ciemnogród to nietrafione określenie, ale nudą to z naszej TV wieje na sto
      kilometrów. a w każdym informatorze kulturalnym zawiadomienie o konkursie
      piosenki przedszkolnej, a na wakacje piosenki kolonijnej - temat bezpieczny i
      nikogo nie drażniący. Zaścianek...
      • Gość: ira Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.pl 22.09.04, 12:25
        co ty powiesz
    • dedetron Re: Ciemnogród w TVP3 02.09.04, 13:23
      Dziękuję za reakcję na mój post. Ciemnogród to rzeczywiście nietrafne
      określenie. Chodzi mi raczej o problem programów naszej regionalnej TVP. Nuda,
      nuda i brak ciekawych tematów. Niedawno na łamach Gazety mozna było przeczytać
      jaka jest oglądalność naszej regionalnej TVP. Oglądalność plasuje się na
      przedostatnim miejscu w kraju. To swiadczy o poziomie i przekazach które nam
      wszystkim serwuje sztab ludzi z ul. Włókienniczej. Zaścianek ..
      • jasama Re: Ciemnogród w TVP3 02.09.04, 14:26
        programy naszej regionalnej TVP to rzeczywiście żenada, ale jeśli chodzi o sam
        Obiektyw, to uważam, że nie jest aż tak źle

w tamtym roku miałam okazję oglądać program informacyjny (nie pamietam, pod
        jakim tytułem wystepował, bo Obiektyw to jest tylko nasz tytuł) w
        zachodniopomorskiem. dno do piątej potęgi. głęboka depresja wręcz! w tym roku
        obserwowałam Panoramę (?) lubelską - łojezu! chyba jeszcze gorsza.

ale - przyznaję - obfitość tematów dotyczących "tradycji" czasem w naszym
        Obiektywie aż męczy. powyciągają jakieś świeczki w oknach na św. Agaty, jakieś
        ciasto "bocianie łapy" i nazywają to "na Podlasiu od wieków..." rozumiem, żeby
        rzeczywiście pojechali dziennikarze gdzieś na wieś i jakoś tak spontanicznie
        nakręcili te materiały, ale prawie wszystko jest reżyserowane. nie uwierzę np.,
        że ciasto na chleb gospodynie zagniatają ustrojone w korale czerwone w
        zapaskach jakichś "mazowszowych"!
        żeby to jeszcze można było oglądać tylko w Obiektywie, ale nie - mnóstwo z tej
        cepelii przechwytuje ogólnopolska TVP, i potem oglądamy różne takie dziwowiska
        w teleexpressie i panoramie o 18.30, a znajomi dzwonią z Polski i pytają, czy u
        nas nic się nowego nie buduje, czy nikt nie inwestuje?
        im rzeczywiście nasze Podlasie kojarzy się li tylko z cepeliadą.
        smutne, ale prawda.
    • mcumba Re: Ciemnogród w TVP3 02.09.04, 15:15
      Faktycznie, TVP3 Białystok powinna wstrzymać takie cepeliady. To żenujące. Może
      rzeczywiście powinno się podtrzymywać tradycję, jednak filmowanie kiszenia
      kapusty i wypiekania chleba to już lekka przesada. Te programy są za mocno
      "podkolorowane", to świadczy o poziomie naszej regionalnej telewizji i także o
      naszym województwie.

(Goździkowa mówiła że podlaskie to takie zabobonne województwo :P).
      • dedetron Re: Ciemnogród w TVP3 02.09.04, 15:41
        Pięknie to ujęłaś jasama. Cepeliada, cepeliada i nic więcej taka to nasza telewizja
        • Gość: koro Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 02.09.04, 15:49
          raz jeszcze proszę abyście drodzy państwo spojrzeli na górali. to raz
          po drugie zaś. okres gdy pokazywano otwarcie kolejnego zakładu, świętowanie
          którejś tam tony stali wyprodukowanej w polskich hutach, mamy już za sobą.
          ale skoro tak bardzo pragniecie produkcyjniaków to odpowiedzcie na pytanie: cóż
          takiego się u nas buduje? któż tu u nas inwestuje?
          po trzecie. jeśli macie jakiś pomysł na świetny program, to zapewniam, że w
          każdej chwili możecie się zgłosić ze scenariuszem do TVP. Niekoniecznie
          Białystok. Z tego co tu widzę, przyjmą was z otwartymi ramionami i na
          Woronicza, w Polsacie i TVN-ie.
          • jasama Re: Ciemnogród w TVP3 02.09.04, 15:53
            oj, koro, po co nas od razu do telewizji wysyłasz?
            przecież może nam się prozozycja lokalnej tivi nie podobać, czy nie?

a ty od razu: "to zróbcie lepsze"!
            napisałam: obiektyw może być
            nic nie poradzę na to, że mnie trochę już mierzi ta ciągła ludowość, i nie
            tylko mnie, naprawdę moi znajomi z innych regionów, jak widzą nasze produkcje w
            informacyjnych programach ogólnopolskich, trochę się śmieją w kułak
            • Gość: misiek Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 12.09.04, 19:41
              fakt ze troszke cepelia pachna nasze materialy w telewizji ale nie wiem czy
              zwróciliscie uwage namaterialy z innych regionow - wypadki, afery, rozboje,
              morderstwa(wole widziec beczke z kiszonymi ogórkami niz pelna martwych
              niemowlakow), chyba lepsza relacja z jakiegos regionalnego swieta - no nie?
          • Gość: piecyk gazowy Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.04, 08:23
            Gość portalu: koro napisał(a):

> raz jeszcze proszę abyście drodzy państwo spojrzeli na górali. to raz
            > po drugie zaś. okres gdy pokazywano otwarcie kolejnego zakładu, świętowanie
            > którejś tam tony stali wyprodukowanej w polskich hutach, mamy już za sobą.

Czyżby? Kwaśniewski z Millerem hucznie (w telewizji pokazywali) otwierali most
            Siekierkowski. Po "otwarciu" most przez kilka tygodni był nieczynny. Miller z
            Łapińskim otwierali gdzieś jakąś klinikę, która do dzisiaj nie ruszyła.
            Oczywiście "otwarcie" też było w TV.
          • Gość: Pracownik Re: Ciemnogród w TVP3 IP: 195.245.213.* 09.09.04, 16:58
            I to jest właśnie odpowiedź na jaką czekałem. W naszym regionie naprawdę mało się dzieje, nie jesteśmy również Telewizją TVN która codziennie podaje wiadomości z całej polski oraz świata.
    • Gość: darek w TVB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 15:55
      W TVB same młotki pracują - chrześniaki szefa i kochanki polityków to kto ma
      robić program na poziomie.
      Popatrzcie na młodych w sporcie i kinomana:) żenada.
      I własnie dlatego nie płacę abonamentu RTV i płacić nie bedę!
      • competer1 Re: w TVB 02.09.04, 16:00
        Jak dla mnie to powinni przy okazji kręcenia takiego folkloru podać jakies
        ścieżki rowerowe, dobre łowiska wędkarskie, szlaki wycieczkowe. Urozmaicić to
        trochę. Momentami, np. gdy oglądam ten ich zwiastun kulturalny czy jakoś tak to
        mam wrażenie jakiegoś haosu, pośpiechu i w ogóle.
        • Gość: darek Re: w TVB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 16:45
          Zadaj pytanie kto robi ten zwiastun i dlaczego właśnie on?:)))))))))))
      • Gość: Pracownik Re: w TVB IP: 195.245.213.* 09.09.04, 17:00
        Brawo! To jest właśnie podejście do rzeczy na poziomie. To było piękna i przemyślana wypowiedź, jeszcze raz brawo. Wg. mnie koledzy ze Sportu robią program na takim poziomie na jakim jest w/w sport w naszym regionie - czyli dostosowują się do niego. Nie twierdzę przy tym że jest źle.
        • dedetron Re: w TVB 09.09.04, 17:35
          Sądząc z wypowiedzi mojego przedmówcy ("nie jesteśmy telewizją TVN", "koledzy ze
          sportu")itd... przedmówca o nicku "pracownik" jest pracownikiem naszej łaskawej
          regionalnej TVP. Mam prawo tak uważać z sensu i treści wypowiedzi.Zakładając że
          to prawda, to świadczy tylko o tym wszystkim o czym wcześniej pisaliśmy. Plama,
          plama jeszcze raz plama. Drogi panie pracowniku, jeżeli naprawdę uważasz: że nie
          jest źle, że koledzy ze sportu poziomem swoich programów dostosowują się do
          poziomu imprez i to uważasz za normalne, to chyba czas żebyś rozejrzał się za
          inną pracą. Gdyby nasz sport osiągnął dno, gdyby sportu przez duże czy małe "S"
          wcale nie było w naszym regionie, żaden, ale to żaden powód nie upoważnia
          pracowników TVP do lekceważenia swojej pracy. A twierdzeniem, że nie jest źle
          podważa Pan tylko swoje kwalifikacje. Precz z fuszerką i olewaniem widzów.
          • Gość: Pracownik Re: w TVB IP: 195.245.213.* 09.09.04, 17:45
            To nie nasza wina że większość naszego społeczeństwa nie robi nic tylko narzeka, nie nasza wina że większość społeczeństwa nie potrafi dostrzec niczego dobrego. Nie nasz wina że tacy jak Pan nie robią nic aby to zmienić. Zrób coś aby ten w/w sport osiągnął wysoki poziom. Nie chce mi się po prostu tego czytać. Ciągłe marudzenie i narzekanie. Rozumiem - demokracja. Ale należy coś z tym zrobić a nie tylko wytykać! Jak sama nazwa mówi Telewizja Publiczna. Przyjdź, zaproponuj, opowiedz o czymś! Zawsze robimy materiały o rzeczach o których doniosą nam telewidzowie, nigdy nikogo nie odesłaliśmy z kwitkiem. A co do moich kwalifikacji, hmm... nie jest Pan raczej osobą której jest dane ocenianie ich poziomu.
            • dedetron Re: w TVB 09.09.04, 18:07
              Nie zapomina Pan przypadkiem, gdzie Pan pracuje? Nie tylko Wy macie prawo
              oceniać, komentować, wydawać opinie. To działa również w drugą stronę. Jak
              zwracamy uwagę to robi się wielkie oburzenie. Że jak to? Nas? A za co? To nie
              nasza wina. A ja sie pytam? Kogo? Cyklistów? Może społeczenstwo trochę dojrzało
              i nie chce w kółko serwowanych odgrzewanych tematów. Mamy prawo wymagać poziomu
              i mamy prawo oceniać programy i ich autorów. Takich jak Pan. A Pana
              kwalifikacje? No tak! Zapomniałem, że u Was jest moda na dostosowywanie poziomu
              do okoliczności i do miejsca. Winszuję elastyczności.
              • Gość: Pracownik Re: w TVB IP: 195.245.213.* 09.09.04, 18:17
                Czyli nadal wychodzę z założenia że u nas się tylko narzeka. Nie podoba się Panu nasza ramówka ? Proszę o przełączenie kanału - przecież i tak Pan nie płaci abonamentu. W czym problem. Zrobienie dobrego reportarzu kosztuje i tylko taką właśnie Pańską postawą doprowadzamy do tego że programy są jakie są, Nie ma na nie pieniędzy ot tyle. Oczywiście że kij bije w obie strony i przyjmować krytykę należy. Ale poziomu należy wymagać za coś za co się PŁACI! Jest Pan beszczelny skoro przyznaje się publicznie do nie płacenia tylko wymagania. Przeczytałem wszyskie posty dotyczące tego tematu. Tylko Panu cały czas coś się nie podoba, tylko Pan najgłośniej krzyczy. Rzeby zrobić coś ciekawego o regionie należy mieć temat, a tematów nie ma. Gdyż większość społeczeństwa woli siedzieć w domu przed monitorem popijać kawę bądź herbatę i powtarzać jak to im jest źle.

PS.
                Nie jestem autorem żadnego programu.
                • dedetron Re: w TVB 09.09.04, 18:35
                  Ha ha ha A to juz bardzo nieładnie. Proszę znaleźć i zacytować fragment postu
                  gdzie jest mowa o tym, że nie płacę abonamentu? Czekam niecierpiliwie na
                  odpowiedź! Płacę, płaciłem i będę płacił. A skoro płacę to mam prawo wymagać. I
                  z tego powodu nie zamierzam przełączać kanału. Dał Pan tym samym dowód swojej
                  rzetelnośći i warsztatu telewizjnego. Temat kwaliwiacji pominę bo chyba tą
                  kwestię rozstrzygnęliśmy. Dziennikarstwo w czystej regionalnej formie. Wstyd.
                  Trzeba dokładnie czytać posty, a nie posługiwać się cudzymi słowami. Kończ Waść,
                  wstydu oszczędź. Boję się nawet mysleć czy na Włokienniczej nie pracuje więcej
                  takich PRACOWNIKÓW jak Pan. Czekam na odpowiedź Panie PRACOWNIK!
      • Gość: LIL Re: w TVB IP: *.biaman.pl / 217.153.182.* 13.09.04, 21:57
        ZEBY WSZYSCY BYLI TAKIMI MŁOTKAMI JAK CI Z TELEWIZJI...TO NIEREALNE,POZA TYN
        ZAUWAZ ZE ONI NAWET NIE REAGUJA NA TAKIE BEZSENSOWNE ZARZUTY OSOBY KTÓRA NIC
        NIE POTRAFI SENSOWNIE NAPISAC-NIE MAJA NA TO CZASU.KAZDY POTRAFI KOGOS
        OBSMAROWAC W SZCEGÓLNOSCI WTEDY KIEDY SIEDZI SIE CAŁY DZIEN PRZED KOMPUTERM I
        NIC NIE ROBI W ZYCIU BO SIE DO NICZEGO NIE NADAJE.JEZELI WIEC MASZ OCHOTE
        JESZCZE RAZ COS NAPISAC TO NAJPIERW PODAJ POMYSŁ NA TO JAK TA TELEWIZJE OZYWIC
        A DOPIERO POTEM WYPOWIADAJ SIE I OKRESLAJ CO ZLE A CO DOBRE
    • dedetron Re: Ciemnogród w TVP3 02.09.04, 16:16
      Koro, tak zajadle bronisz goroli i ich ciupazek, tej ludowości i cepeliady
      jakbyś pracował na Włokienniczej. Każdy ma prawo do własnej oceny tego co
      ogląda. Są osoby którym przeszkadza ta "ludowa słodycz" ziejąca z ekranu
      telewizora. A realizatorzy i reżyserzy tych "efektów telewizyjnych" (
      ugniatanie kapusty w stroju ludowym, korale przy zagniataniu ciasta, itp..) o
      których pisze tak ładnie jasama, próbują nam i telewidzom w całej Polsce
      wcisnąć kit.
      • Gość: qq Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 16:37
        gdzie są reporterzy?
        redaktorstwo kulturalno-oświatowe do skansenu.
        alex na egzekutywę (wytłumaczyć się z tej włoskiej pielgrzymki)

• Gość: obserwator alexa Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 16:47
          Gość portalu: qq napisał(a):

> alex na egzekutywę (wytłumaczyć się z tej włoskiej pielgrzymki)
          >
          >

Własnie, właśnie!!!

• Gość: koro Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 02.09.04, 22:44
          ależ panowie, aj pracowałem niegdyś przy włokienniczej i powinienem być
          pierwszy, który wiesza psy na firmie, co mnie za bramę wykopała.
          ale nie czepiajmy sie proszę ryczacego łosia, drzewa w puszczy, czy bocianich
          łap. spójrzmy realnie. cóż innego mamy do zaoferownia Polsce?
          czy to źle że u nas są tatarzy? szeptuchy? święta góra Grabarka? że kisimy
          ogórki w rzece?
          i tak tysiące turystów woli spędzać wkacje nad morzem czy na mazurach? dlaczego
          nie u nas? bo brak nam dumy z tego co posiadamy.
          nie wstydźmy się, że jesteśmy zaściankiem. jesteśmy. ale za to jakim pięknym!
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Ciemnogród w TVP3 02.09.04, 19:09
      a ty byś chcial by telewizja non stop donosiłą o tragicznych wypadkach i
      różnych patologiach?
      • Gość: qq Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 20:49
        nie, nie chodzi mi o sensację, njusy kręcone z helikoptera itp
        na tym forum pojawia się wiele spraw, które ludzi poruszają, bulwersują,
        śmieszą, denerwuja... po prostu obchodzą. nie wieżę aby ktoś (jakiś kozak:)w tvb
        pokusił się na, powiedzmy, 30min materiał o Arsenale, ale skandali mniej
        drażliwych (ach, te "uczucia") nie brakuje.
        przykład z niskiej półki: cybernet
    • aferal.z.platformy.obywatelsk Re: Ciemnogród w TVP3 02.09.04, 19:15
      nie trzeba niczego robić by pokazać Bialystok jako ciemnogród..Białystok jest
      poprostu ciemnogrodem...oto dowód
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=15439373
      • dedetron Re: Ciemnogród w TVP3 03.09.04, 08:41
        Osobiście jest mi wstyd, że promuje się nasz region przez pryzmat tego co koro
        tak zachwala. Nie myliłem się koro. Pracowałeś w telewizji, masz "wirusa
        cepeliady" którego chyba się nie pozbędziesz. A może to skrzywienie zawodowe?.
        Czy dziennikarska brać nie ma pomysłów na "zapełnienie" ramówki? Zapełnienie,
        jest chyba dobrym słowem , bo naszym redaktorom widocznie zabrakło weny,
        warsztatu, lub po prostu zwyczajnie im się nie chce nic robić aby nasza
        regionalna telewizja w końcu wyszła z opłotków pszenno-buraczanych.
        • Gość: koro Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 03.09.04, 10:13
          tak drogi dedetronie, widzę że mnie przejrzałeś i rozszyfrowałeś. oto skażony
          wirusem cepeliady, pozbawiony weny i warsztatu, ze skrzywieniem zawodowym,
          wyszedłem z opłotków pszenno buraczanych. rozejrzałem sie po naszym mieście
          kochanym, lśniącym i pachnącym, w szkle i aluminium, chromie i betonie. po
          układach scalonych, diodach na lśniących karoseriach, romboidalnych sworzniach
          i z krzykiem przerażenia skryłem się ponownie w bagnach i oczeretach. ot peceta
          jeno w zebach udalo mnie sie unieść. grubemi od kiszenia ogóków palcami stukam
          w klawiature, licząc na to, że uda mi się wielki świat dogonic lub chociażby
          zrozumieć. na próżno! wirus cepeliady zjada mnie nieubłaganie. juz się go nie
          pozbędę. chocbym łbem swym zakutym w pień sosny walił, to jednak ryczący łoś w
          podziw mnie zawsze wprawi, a kapusta smakować będzie. oj dolaż moja
          nieszczęśliwa!
          a tymczasem w białymstoku pojawiły się kolejne laserowe inwestycje.
          • Gość: ing Re: Ciemnogród w TVP3 IP: 10.20.33.* 03.09.04, 11:34
            oj koro, koro :D taki fajny dzień mamy dzisiaj

• Gość: darek Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 12:59
            Przez takich rozmiłowanych w celeliadzie i kiszce TFurców to mamy co mamy robia
            TV dla siebie .... jakby region był bogaty i szczęśliwy a ludzie tylko żyli
            problemem dlaczego wieś Konowały tak się nazywa
    • Gość: liberal Re: Ciemnogród w TVP3 IP: 217.97.164.* 03.09.04, 12:53
      Koro okej, wnosił trochę życia do tej cepelii :)
      Może tam tak nudno, bo w regionie nudno...trudno niusa, temat znaleźć.
      Pamiętam kiedyś nasze lokalne wydanie GW; główna wiadomość na pierwszej
      stronie: spór o jakiś chodnik pod jakimś balkonem, nawet zdjęcie zamieścili...:)
      • dedetron Re: Ciemnogród w TVP3 03.09.04, 19:54
        Fajnie koro piszesz. Felietony twego autorstwa byłyby perełkami prasy
        ogólnopolskiej. Masz cięte pióro i cięty dowcip. To ważne. Ale to wszystko nie
        przekonuje mnie do zmiany zdania. Ekipie z Włokienniczej brak widocznie pomysłu
        na programy lokalne. W poprzednich postach różnych autorów można przeczytać:
        że nuda, że podejmowane są tylko bezpieczne tematy, że asekuranctwo. To wszystko
        prawda. I wolę koro czekać w centrum miasta i wyglądać laserowych inwestycji i
        romboidalnych sworzni z chromu i szkła niż do znudzenia po raz kolejny zachwycać
        się kołem gospodyń z Wólki lub Makowa. Wolę koro oczekiwać rzetelnej informacji
        i ciekawych programów od naszej TV, a nie reżyserowanych bezpiecznych
        "kawałków". Wolę to niż kryć się po krzakach i tarzać w oczeretach z
        kiszonymi ogórkami i pecetem pod pachą. Zagryzać kiszką ziemniaczaną i udawać ,
        że wszystko jest ok.
        • competer1 Re: Ciemnogród w TVP3 03.09.04, 21:31
          A bociany odleciały i w TVB nie mają teraz weny.
          • dedetron Re: Ciemnogród w TVP3 04.09.04, 19:05
            dzięki competer za słowa otuchy w walce z mizerotą i i słabością naszej TVP
            • Gość: idzikczortu Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.cable.mindspring.com 04.09.04, 19:33
              nic ciekawego w regionie?
              Sto lat temu, no moze trzydziescie, bylem jednym z piszacych o sztuce w
              Bialymstoku i to zainteresowanie ciagnie sie za mna niczym jakis zapach niechciany.
              Wlasnie na innym forum przeczytalem opis burzy w szklance wody ktora rozognila
              spora grupe - politykow lokalnych, malarzy, krytykow sztuki i wreszcie
              mieszkancow bo w Bialymstoku odwazyl sie ktos pokazac w galerii kontrowersyjna
              instalacje.
              Co za wspaniale interesujacy temat dla TV! Nawet tej ogolnopolskiej!
              I to tylko na poczatek!
              • Gość: jagna Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 04.09.04, 21:56
                Oj, Ciemnogrod, Ciemnogród... Wszyscy zwracali uwage na treść przekazywanych
                informacji, nikt nie zwrócił uwagi na formę. A przecież oprócz cepeliady w
                poruszanych tematach, panuje w obiektywie cepeliada osobowa. Ratunku!!! Kto
                tych ludzi zatrudnia??? I dlaczego? Czy nie ma w białymstoku, osób, które by
                potrafiły w sposób profesjonalny przekazywac informacje? Bez tego tonu
                zdziwienia i zbędnych, "dowcipnych" komentarzy?
                • dedetron Re: Ciemnogród w TVP3 05.09.04, 15:20
                  dzięki jagna za ważne spostrzeżenie i kolejny punkt w dyskusji o naszej
                  regionalnej TVP
                  • Gość: jagna Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 05.09.04, 19:15
                    A dziś znów było o ogórkach... I kukurydzy...
                    • Gość: Arturro Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 05.09.04, 19:59
                      Tak trzymac , po tym widac gdzie zyjemy. Bialystok wiocha cuchnacy. Wiem wiem
                      zaraz mnie zakrzycza, tu sami rowerzysci, ekolodzy i milosnicy strzech z siana.
                      • competer1 Re: Ciemnogród w TVP3 05.09.04, 20:55
                        Wygodniej im było pokazać ogórasa niż stadion pełen kibiców dopingujących
                        Jagiellonii.
                        • mcumba Re: Ciemnogród w TVP3 05.09.04, 21:22
                          Panowie redaktorzy. Nie róbcie do cholery skansenu z naszego regionu. Tu też
                          żyją ludzie którym zależy na dobrym wizerunku tej ziemi. Nie będziemy chodzić w
                          zapaskach, nogami dusić kapustę i w koralach wypiekać chleb. Czasem warto
                          pokazać coś interesującego. Wszystko robicie, aby jak najwięcej sprzedać do
                          ogólnopolskich programów. A gdzie interes lokalnej społeczności. Wszystko jest
                          sztuczne, wyreżyserowane, takie ładne, układne i bezpieczne.
                          • Gość: Arturro Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 05.09.04, 23:21
                            Zapytaj Koro i jego wiejskich przyjaciol, oni wola sielanke zamiast powaznyc
                            tematow.
                            • haesek Ciemnogród w TVP3 nei tylko w Białym 06.09.04, 08:15
                              muszę was pocieszyć, że w lublinie jest podobnie - to chyba przypadłość całej
                              ściany wschodniej...cepelpiada i zabobon.
                              hubert
                          • e-tron Re: Ciemnogród w TVP3 09.09.04, 09:37
                            mcumba napisał:

> Panowie redaktorzy. Nie róbcie do cholery skansenu z naszego regionu. Tu też
                            > żyją ludzie którym zależy na dobrym wizerunku tej ziemi. Nie będziemy chodzić
                            w
                            > zapaskach, nogami dusić kapustę i w koralach wypiekać chleb. Czasem warto
                            > pokazać coś interesującego. Wszystko robicie, aby jak najwięcej sprzedać do
                            > ogólnopolskich programów. A gdzie interes lokalnej społeczności. Wszystko
                            jest
                            > sztuczne, wyreżyserowane, takie ładne, układne i bezpieczne.

jeżeli od ogladalności zależałyby zarobki pracowników TVB zapewne program
                            wyglądałby inaczej, pojawiłyby sie programy z cyklu: 997, potem: 998, a może
                            nawet 999, kto wie, a tak, abonament spokojnie spływa...kap, kap
    • czlowiek.z.szarego.tlumu Re: Ciemnogród w TVP3 06.09.04, 16:32
      Dedetron ma racje telewizja bialostocka nie powinna pokazywac tylko lokalnego
      folkloru .
      • Gość: Anonymous Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.04, 18:01
        Z drugiej strony - lecą takie pierduły, które najłatwiej zrobić, bo jeśli tzw.
        redaktor finansowy TVB Izydor G. (nie podaję pełnego nazwiska, gdyż jest
        utajnione do czasu rozstrzygnięcia pewnych spraw przed Temidą) oraz wydawcy
        pożal się Boże "Obiektywu" dają na realizację jednego tematu ok. 45 minut oraz
        płacą zań (he, he, he!), to trudno się dziwić, że młódź tam zatrudniona gania
        po starych, wydeptanych ścieżkach i brak czasu oraz chęci (że o umijętnościach
        nie wspomnę!)na ambicję i polot przy realizacji takich rzeczy.
        • dedetron Re: Ciemnogród w TVP3 06.09.04, 20:18
          Słusznie anonymous zauważył. Nie można "zjeść ciastko i mieć ciastko". Ale chyba
          nasza łaskawa regionalna TVP próbuje udowodnić że to jest możliwe. Takie
          "oszczędzanie" daje poziom taki jaki wszyscy widzimy, tylko że nie wszyscy chcą
          to widzieć. Przecież zawsze mogą sięgnąć po łosia czy ogórka. Taniej i
          bezpieczniej prawda?
          • competer1 Re: Ciemnogród w TVP3 06.09.04, 20:42
            No ale co mają pokazywać jak naokoło las, puszcza, łosie i ogórki? ;)
            • czlowiek.z.szarego.tlumu Re: Ciemnogród w TVP3 06.09.04, 21:56

competer1 napisał:

> No ale co mają pokazywać jak naokoło las, puszcza, łosie i ogórki? ;)

Maja wiecej mowic o Bialymstoku a nie jego okolicach.

• Gość: alicjamaria Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 13:21
      Od lat wstydzę sie za te newsy.Ogladam inne regionalne i czegoś takiego tam nie
      ma.Zawsze bedziemy wielka prowincją z przyśpiewkami, z przytupem, z
      wycinankami.... Nic z postepu, osiągnięć kultury, nauki.
      • Gość: no Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 17:11
        no
    • Gość: Zygmunt Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 07.09.04, 15:20
      Jest rada na TVP B-stok. Rozwiazac ja i rozgonic to talatajstwo i darmozjadow.
      A zaoszczedzone pieniadze przeznaczyc na prawdziwa ekipe reporterska, ktora
      bedzie sie grzebac w aferach na podlasiu. Przeciez garstka dziennikarzy z
      naszego regionu wykryla powazna afere w NFZ B-stok (relacje w TVN). Teraz
      docieraja do TVP3 sygnaly o roznych przekretach, ale kazdy sie boi o swoja ...
      i nic z tym nie robi, lub gora od razu przenosi ad-akata. Uklady, ukladziki,
      znajomosci....
    • Gość: red light Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.09.04, 00:59
      dedetron WIECEJ takich tekstow, niezle sie usmialem, masz talent. pozdro
    • Gość: campunk.pl Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.bojary.koba.pl 08.09.04, 17:32
      Dyskusja jest ok. Powinni ją śledzić redaktorzy z TVP. Może wyciągną jakieś
      wnioski (w co osobiście bardzo wątpię). Puścić chłam i wziąć kasę z naszego
      abonamentu, a przy tym broń Boże się nie wysilać. Co za czasy.
    • competer1 Re: Ciemnogród w TVP3 08.09.04, 20:08
      Dzisuaj w Radiu Jard miałem okazję usłyszeć że atrakcją jakiegoś festynu będą
      ogórki i kiszona kapusta. To już zaczyna mnie prześladować!
      • dedetron Re: Ciemnogród w TVP3 08.09.04, 22:53
        Jarmarczny model festynów, gdzie atrakcją są kiszone i kapucha chyba na stałe
        wpisał się w nasz podlaski krajobraz.
        Tak, tak, ogórki są cool, a kapusta rulez.
        Zgroza, zgryzota i rozpacz.

• competer1 Re: Ciemnogród w TVP3 08.09.04, 22:57
          Tak se pomyślałem, że wielkim nieszczęściem dla nas jest zakaz prywatnej
          produkcji takich specyfików jak bimber. To by był dopiero popularny towar. A do
          tego ogóry i kiszona kapusta!
        • Gość: jagna Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 09.09.04, 19:16
          ... i jeszcze smaloszki, he, he
          • dedetron Re: Ciemnogród w TVP3 09.09.04, 19:29
            Chyba się nie doczekam. Panie PRACOWNIK? Hej??? Jesteś tam? Dlaczego milczysz?
            Nie stać ciebie na zwykłe słowo przepraszam? No cóż. Znowu zapomniałem , że
            potraficie się tylko oburzać.
            • Gość: campunk.pl Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.bojary.koba.pl 09.09.04, 21:13
              Bueh, ale gnicie... Słuchaj dedetron, jezeli on byl pracownikiem, to wstyd!
              Jezeli to prawda, to regionalna telewizja publiczna powinna juz nie istniec.
              Rozkładają ją normalnie na łopatki.

Zreszta, jest tyle ciekawych tematów do omowienia, ktore dzieja sie w naszym
              regionie; trzeba isc z duchem czasu, a nie cofac sie do tylu. Nie interesuje
              mnie żadny stuletni tradycyjny sposób kiszenia kapusty, ani ogórki, ani kiszka
              ziemniaczana! Po cholerę mi kiszona kapusta w serwisie informacyjnym, jak można
              na to poświęcic inny program (na przykład przedpołudniowy) zreszta, szkoda
              gadania, powtarzalo sie to juz tysiac razy, nie bede sie powtarzal po raz
              tysieczny pierwszy...
    • Gość: Darek Tak serio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 10:06
      To myślę że TVB poprzez obsadę personalną poszła w bardzo złym kierunku, ZERO
      kreacji i myślenia ot Takie relacje z cyklu "było i odbyło się" tylko łatwizna
      i przyjemnosci - pojechać na wioche na kiszenie ogórków nażreć się poudawać
      Wielka Miejską Ekipę i program gotowy. Nigdy nie szukać czegos nowego i nie
      mysleć - np. wiadomosci gospodarcze są na takim poziomie że płakać się chce -
      sprowadzają się jedynie do odczytania oświadczeń rzeczników prasowych. Nie
      prawda że brak kasy - jak się popatrzy na ilość osób w "ekipie" robiacych coś
      bardzo prostego to tylko w Białym jest to możliwe. Widziałem ostatnio "relacje
      sponsorowaną" z festynu społem - można to sprzedawać jako materiał szkoleniowy
      pt "przykłady wypaczeń w TV" - nieustanny ciąg wywiadów jaka to impreza
      świetna - program nudny i nie do oglądania.
      Niestety będziemy codzienie oglądać:
      msze wszystkich wyznań, spiewanie mniejszościowe i produkcję wszystkich
      mozliwych produktów spozywczych - dalej wiedza redaktorów nie siega.
      Burzącego Koronkiewicza pamietam jak Z kolegą nagrywali programy przy
      zastawionym stole w każdej wiosce i miasteczku - bez sensu ładu i składu ale
      redaktorzy się nażarli i o to chodzi. !
    • Gość: telewidz Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.bojary.koba.pl 10.09.04, 22:11
      A dziś w telewizji w kółko o koszeniu gdzieś na Biebrzy. Telewizja pewnie zrobi
      z tego wydarzenie na cały weekend. Proponuję jeszcze Mistrzostwa w lepieniu
      garnków, rozniecaniu ognia i wyścigi soch.
      • Gość: Arturro Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 11.09.04, 08:58
        O to wlasnie chodzi, jutro sie obodzisz w slomianym lozku z garnkiem na glowie
        i ogorkiem w dupie a TVBialystek zrobi z tego godzinny reportaz.
        • Gość: j24 Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.elpos.net 12.09.04, 19:40
          :)
          • Gość: reniek Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 13.09.04, 11:54
            jak się komuś nie podoba oferta programowa TVB to proszę zmienić na inny kanał -
            lepszy hihihihihiha...........
            i będzie po sprawie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            a ten co najwięcej krytykuje ma kopleks "przypieprzania się"
            !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: reniek Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 13.09.04, 11:58
              zawsze można zmienić na kanał gdze jest więce reklam, filmów i głupich
              teleturniejów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              a takich stacji nie brakuje!!!!!!!!!!!!
              • Gość: fan TVB Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.biaman.pl / 217.153.182.* 13.09.04, 12:47
                Oczywiście, że można zmienić knanał na ten z reklamami i kretyńskimi
                teleturniejami. Tylko dlaczego ja muszę płacić abonament telewizyjny na żałosne
                programy oferowane przez TVB. Po to, aby jedna pani redaktor z drugą mogła
                zarobić, a Izydor G. mógł pograć w tenisa na telewizyjnym korcie? Chyba o to
                chodzi, bo jakość programów i opinie widzów państwo redaktorstwo i p.o.
                dyrektorstwo ma w "głębokim poważaniu".
              • Gość: olo z IIIa Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 12:55
                idioto, poproś moze kogoś, aby przeczytał ci powoli ten topic skoro sam sobie
                nie radzisz z czytaniem.
                • Gość: olo z IIIa Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 12:57
                  olo pisał do reńka
                  nara
                  • Gość: tadek Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 13.09.04, 23:06
                    Chialbym tez zwrocic uwage na strone techniczna naszych programow tVB.
                    np. ramowka naszego Obiektywu czy programu spotowego, wyglad studia, dynamiki
                    przekazu itp. oraz naszych prowadzacych te programy prezenterow to wszystko
                    pozostawia wiele do zyczenia..
                    pozdrawiam
                    • Gość: darek mi to przypomina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 10:42
                      Mi to przypomina czasy początków kablówki - były takie programy robione przez
                      napalonych dzieciaków z VHS-ami - naprawdę wyglądało podobnie - choć trzeba
                      przyznać ze czasami nawet lepiej (weselej i na luzie) choć obraz był rozmazany.
                      Nie pamietam jak to sie nazywało ale pamiętam operatora co jeździł zielonym
                      warburgiem po całym miescie i łapał co się działo, a mecze kosza instalu były
                      całkiem całkiem. Pamięta to jeszcze ktoś?
                      • Gość: gro Re: mi to przypomina IP: *.tvp.pl 14.09.04, 15:58
                        Tak tego nie da się zapomnieć. A te mecze Instalu -super.
                      • Gość: reniek Re: mi to przypomina IP: *.bsk.vectranet.pl / 81.15.236.* 14.09.04, 21:56
                        -"Mi to przypomina czasy początków kablówki --+były takie programy robione
                        przez
                        napalonych dzieciaków z VHS-ami - naprawdę wyglądało podobnie - choć trzeba
                        przyznać ze czasami nawet lepiej (weselej i na luzie)" - ty idioto coś masz
                        chyba ze wzrokiem nie tak, czas się leczyć!!!!
                        A jak chcesz pooglądać VHS to se włącz kanał informacyjny vectry i będziesz na
                        pewno w niebie!!!!!!!
                        Zamiast pieprzyć i narzekać byś się zastanowił czy TVB stać finansowo robić
                        lepsze programy!!!!!!??????!!!!
                        i czy w naszym regionie są "tematy" do ciekawszych tematów????!!!!!????
                        pochwal się nam co ty potrafisz zrobić a wtedy twoja krytyka będzie jakoś tam
                        uzasadniona!!!!!!!!!!!!!!
                        • Gość: eniek Re: mi to przypomina IP: *.bsk.vectranet.pl / 81.15.236.* 14.09.04, 21:59
                          to odnosi się do "darka" i chyba nie tylko
                        • Gość: Darek Re: mi to przypomina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 12:05
                          1. Sam sobie piszesz świadectwo takim bełkotem.
                          2. Stać TVB stać tyle że trzeba wiedzieć co i jak, ekipa TVB to kilka osób
                          robiacych proste nagranie (i tak ochydne ujecia i zielone światło) ale dniówki
                          dla bandy telewizorów lecą.

Gość portalu: reniek napisał(a):

> -"Mi to przypomina czasy początków kablówki --+były takie programy robione
                          > przez
                          > napalonych dzieciaków z VHS-ami - naprawdę wyglądało podobnie - choć trzeba
                          > przyznać ze czasami nawet lepiej (weselej i na luzie)" - ty idioto coś masz
                          > chyba ze wzrokiem nie tak, czas się leczyć!!!!
                          > A jak chcesz pooglądać VHS to se włącz kanał informacyjny vectry i będziesz
                          na
                          > pewno w niebie!!!!!!!
                          > Zamiast pieprzyć i narzekać byś się zastanowił czy TVB stać finansowo robić
                          > lepsze programy!!!!!!??????!!!!
                          > i czy w naszym regionie są "tematy" do ciekawszych tematów????!!!!!????
                          > pochwal się nam co ty potrafisz zrobić a wtedy twoja krytyka będzie jakoś tam
                          > uzasadniona!!!!!!!!!!!!!!
                        • Gość: Krzych Re: mi to przypomina IP: *.elpos.net 15.09.04, 19:05
                          Mi sie kabelek lepiej oglądało (dawny) teraz wszystkie TV many to wyżej nosy
                          mają i tylko o słoninie pyazch i co robią biskupi i białorusini
                          bebebebeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
                  • dedetron Re: Ciemnogród w TVP3 14.09.04, 23:15
                    I oto otworzył się worek. Z ciemnych kątów i zaułków pokoi naszej regionalnej
                    TVP zaczęły się "sypać" na lewo i prawo posty pracowników wielce obrażonych. Bo
                    któż ma czelność krytykować ich pracę? Któż ma czelność krytykować programy i
                    ich poziom? Jakim prawem zakłoca się spokój? A było tak fajnie i cicho.

Jako autor wątku zdawałem sprawę, że wywołam żywą dyskusję na ten temat.
                    Nie spodziewałem się jednak jednego. Poziom wypowiedzi w postach panów
                    związanych z naszą łaskawą regionalną TVP (nie dotyczy to koro), jest żenujący i
                    w zasadzie nie podlega żadnym ocenom. A forma i treść odporu na krytykę jest nie
                    do przyjęcia.
                    • Gość: Zuzia Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 23:49
                      >I oto otworzył się worek. Z ciemnych kątów i zaułków pokoi naszej regionalnej
                      >TVP zaczęły się "sypać" na lewo i prawo posty pracowników wielce obrażonych. Bo
                      >któż ma czelność krytykować ich pracę? Któż ma czelność krytykować programy i
                      >ich poziom? Jakim prawem zakłoca się spokój? A było tak fajnie i cicho.

>Jako autor wątku zdawałem sprawę, że wywołam żywą dyskusję na ten temat.
                      >Nie spodziewałem się jednak jednego. Poziom wypowiedzi w postach panów
                      >związanych z naszą łaskawą regionalną TVP (nie dotyczy to koro), jest żenujący
                      >i
                      >w zasadzie nie podlega żadnym ocenom. A forma i treść odporu na krytykę jest
                      >nie
                      >do przyjęcia.

Krytykować jest najłatwiej... Jaki koń jest, każdy widzi...
                      Problem w tym, jak w ciekawy sposób pokazać region (Podlasie), na terenie
                      którego nic ciekawego się nie dzieje?
                      Macie jakieś pomysły???
                      • Gość: Darek Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 09:08
                        > Krytykować jest najłatwiej... Jaki koń jest, każdy widzi...
                        > Problem w tym, jak w ciekawy sposób pokazać region (Podlasie), na terenie
                        > którego nic ciekawego się nie dzieje?
                        > Macie jakieś pomysły???

Jak ktoś nie potrafi znaleść tematu w milionowym regionie, gdzie żyja . pracują
                        itp ludzie. To niech znieni zawód. Cepeliadę można robić "na Polskę " raz na
                        tydzień a podlasianie żubry i stare chaty już widzieli...
    • Gość: elpos Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.biaman.pl / 217.153.182.* 14.09.04, 16:13
      Z pionierskich czasow kablowki najbardziej zostala mi w pamieci relacja z
      konkursu tanca go-go w klubie Parea ( obecnie Club 96 ).Piekne lata
      dziewiedziesiate niebylo tej pruderii co teraz .
      • competer1 Re: Ciemnogród w TVP3 15.09.04, 09:26
        Wczoraj miałem okazję zauważyć rzecz nastepującą. W studiu trwa rozmowa, nawet
        nie wiedziałem o czym, ale w pierwszym momencie byłem pewny, ze to o
        niepełnosprawnych. Jak się później okazało pani dziennikarka siedział w
        krzesełku tak krzywo, że sprawiała wrażenie niepełnosprytnej. Nie wiem czy jest
        tam jakiś operator, czy redaktor wydania, który na to patrzy i kontroluje. Wiem
        natomiast, że brak im jakiegoś szlifu, może szkolenia, może wyczucia. O
        oświetleniu nie bedę się już wypowiadał, bo i tak wygląda to tak jakby używali
        żarówek energooszczędnych.
      • Gość: darek Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 12:06
        :))) tego nie pamiętam, ale sport był całkiem całkiem

Gość portalu: elpos napisał(a):

> Z pionierskich czasow kablowki najbardziej zostala mi w pamieci relacja z
        > konkursu tanca go-go w klubie Parea ( obecnie Club 96 ).Piekne lata
        > dziewiedziesiate niebylo tej pruderii co teraz .

• Gość: reniek Re: Ciemnogród w TVP3 IP: 81.15.236.* 15.09.04, 22:22
          jak chcesz pooglądać gołe babki to se zamów panienkę do domu i ją se
          oglądaj!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: reniek Re: Ciemnogród w TVP3 IP: 81.15.236.* 15.09.04, 22:24
          a tak w ogóle to weźcie się wszyscy do roboty a nie opieprzecie się i
          naciągacie swoich pracodawców na koszta !!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: reniek Re: Ciemnogród w TVP3 IP: 81.15.236.* 15.09.04, 22:36
            """""""""". Poziom wypowiedzi w postach panów --"""a może pań"""""-----
            związanych z naszą łaskawą regionalną TVP (nie dotyczy to koro), jest żenujący i
            w zasadzie nie podlega żadnym ocenom. A forma i treść odporu na krytykę jest nie
            do przyjęcia. """"""
            powiem ci jedno - <lanie wody> nie idzie w parze z rozumem i dokananiami w
            pracy zawodowej. Ajak tak się "znasz" hihihihahaha na terminach technicznych
            związanch z produkcją telewizyjną - znaczy się ty jesteś jeden z drugim z
            bladej konkurencji, a konkurencja zawsze wszystko krytykuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: Darek Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 09:11
              Niestety konkurencji nie ma i bardzo szkoda, a nie trzeba być "fachowcem" by
              widzieć miernotę i brzydotę TVB idącą w parze z zarozumiałymi ekipami (stadami
              osłow)
              • Gość: lidka Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 09:38
                Niestety jak widzę panią Dorotę ubrana na zielono i te cudne światała, to mam
                wrażenie, że mówi do nas żaba Monika. I porusza tematy nieodbiegające od tego,
                co prezentuje studio. Nie wspomnę juz o słynnej pani G., która śledzi wszystkie
                newsy ze świata przyrody.Jak coś już nakręci to 80%czasu Obiektywu mamy z
                głowy. Ludzie czy Białystok to naprawdę taka wiocha, w której nic sie nie
                dzieje??? Jestem zdania, że jednak mamy inne problemy niż wycinanie traw na
                Biebrzy.
                Ps.,Pozdrawiam ekologów;)
                • Gość: Darek Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 10:12
                  By zrobic koszenie traf na biebrzy nie trzeba sie nalatać - 2 razy w roku co
                  roku i tematy są A ja mam wrażenie że "ekipy" uwielbiaja jeżdzić w teren
                  głeboki bo tam są TELEWIZJĄ z miasta!
                  • Gość: lidka Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 12:55
                    Darek oni kochaja takie tematy bo wiedza, że tam ich docenią;)
                  • czlowiek.z.szarego.tlumu Re: Ciemnogród w TVP3 16.09.04, 14:59
                    Gość portalu: Darek napisał(a):

> By zrobic koszenie traf na biebrzy nie trzeba sie nalatać - 2 razy w roku co
                    > roku i tematy są A ja mam wrażenie że "ekipy" uwielbiaja jeżdzić w teren
                    > głeboki bo tam są TELEWIZJĄ z miasta!
                    To prawda i na tych odludziach moga sobie glowe dumnie nosic ,ale tylko do
                    czasu az zubr nie wyjdzie z za roga i ich nie ubodzie :) Wtedy odechce sie im
                    wiejskiej sielanki:)
                    • Gość: reniek Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.09.04, 09:18
                      jesteście wszyscy "starą babą" która chrzani to co jej na język przyjdzie.
                      Wszyscy jesteście zarozumiałymi palantami. Na łamach tylko tego forum "tylko
                      tutaj" możecie się wymandrzać bo nigdzie indziej nie chcą "waszej inteligencji"
                      a to co piszecie to głupota, głupota i jeszcze raz głupota. A tak a propo w
                      Białymstoku naprawdę nic się ciekawego nie dzieje a jak już się coś dzieje to
                      tudno tam się dostać, bo można być "zdeptanym" - ostatnie CENTRALIA. Na inne
                      imprezy przychodzi tak mało ludzi, że nawet nie ma po co włączać kamery, szkoda
                      prądu. Kończę tę głupią debatę, tak samo głupią jak głupi jest ten co ją
                      rozpoczął!!!
                      • dedetron Re: Ciemnogród w TVP3 19.09.04, 14:18
                        No cóż reniek, okazało się, że jesteś zwykłym chamskim prostakiem. Nie ma sensu
                        prowadzić z Tobą jakiejkolwiek dyskusji. Tylko przykro, że tacy ludzie jak ty
                        mają wpływ na to co oglądamy w naszej regionalnej.
                        Mam tylko cichą nadzieję, że w końcu na Tobie poznają się Twoi przełożeni z
                        czego sobie i wszystkim telewidzom z całego serca życzę.
                        Nie dam Tobie satysfakcji bo prostakom się nie daje. Nie będę więcej ripostował
                        Twoich postów. A nazwanie Ciebie burakiem, co byłoby dość trafnym określeniem
                        też byłoby dużą krzywdą dla tego warzywa.

dedetron
                      • Gość: fan Reniek, ty bucu z kamerą! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 15:37
                        Zasuwaj podglądać ogórki, może się już zakisiły.
                      • Gość: Darek Świadectwo ciemnoty TVB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 15:16
                        kolega przedstawił
    • alex.7 Wybaczcie Rankowi bo on przyjechal ze wsi ..... 19.09.04, 16:58
      Wybaczcie Rankowi bo on widocznie przyjechal ze wsi i dlatego mysli ze tutaj
      kogos interesuja wiejskie wiadomosci.Raniek sluchaj chlopie tu jest
      Bialystok ,wiec poznaj lepiej troche to miasto a dopiero pozniej bierz sie za
      robienie dziennika.
      • Gość: reniek Re: Wybaczcie Rankowi bo on przyjechal ze wsi ... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 21.09.04, 22:28
        jesteie, jak to określił ddedeburak prostakami !!!!!!!!!!!
        • Gość: koro Re: Wybaczcie Rankowi bo on przyjechal ze wsi ... IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 21.09.04, 23:07
          ciekawie sie ta dyskusja rozwija. krótka acz treściwa rozprawa między panem,
          wójtem i plebanem. prostakiem i burakiem. a tak merytorycznie, to do jakich
          wniosków doszliście?
    • alex.7 buchachachacha 21.09.04, 23:09
      Raniek a ty co krowy wydoiles,kopales buraki,zgromadziles zapasy siana na zime
      i cie noc zastala .Widze ze twoi wiejscy koledzy przejeli sie troche nasza
      krytyka bo dzis nie bylo az tyle wiejskich wiadomosci.Uczcie sie od miastowych
      chlopki moje kochane )))))))))))))))))))))))))))))
      • Gość: koro Re: buchachachacha IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 22.09.04, 06:27
        ja bym się chętnie czegoś nauczył. a co macie do zaproponowania?
    • Gość: tygolasek Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.mofnet.gov.pl 22.09.04, 09:21
      Do profesjonalnej telewizji to Białostocka ma jeszcze daleko. Ot, chociażby
      wczorajsza relacja o tzręsieniu ziemi w Polsce Pn-Wsch. Komentator z Gdańska
      poradził sobie całkiem zgrabnie, a pan Płoński - cóż, nawet tekstu nie jest w
      stanie nauczyć się na pamięć i z kartki musi czytać. A zbyt długo nie mówił.
      • Gość: magda zet. Re: Ciemnogród w TVP3 IP: 5.2.* / *.chello.pl 22.09.04, 10:53
        Nie jestem z Białegostoku, ale ogladam TVBiałystok w celach naukowych (pisze o
        niej prace mgr).To prawda,ze jedna z pierwszych rzeczy jakie sie widzi to
        tematy "ludowe". To jest dla kogos z zewnatrz atrakcyjne (jak przyjezdzamy ze
        znajomymi do B-stoku to koniecznie ogladamy TVB:), ale trzeba pamietac,ze tv
        regionalna jest przede wszystkim dla mieszkancow regionu. Trzeba brac pod uwage
        to czego oni oczekuja, jakie maja wymagania. Argumenty "jak Ci sie nie podoba
        zmien kanal" sa dla mnie niezrozumiale i aroganckie. Zadaniem telewizji jest
        robienie programow dla widzow nie dla siebie.
        Co do tematów - mi podoba sie, ze duzo jest materialow spoza Bialegostoku. W
        koncu region to nie tylko jego stolica. A co do afer? Nie wiem czy ktorykolwiek
        osrodek regionalny sie tym zajmuje. Moze TV publiczna nie ma
        takiego "charakteru", na inne rejestry rzeczywistosci jest skierowana:-)
        Tym jednak co najbardziej razi, kiedy oglada sie programy jest straszny
        nieprofesjonalizm. Moze nawet lepiej nazwac to niedbalstwem. Czasami niewiele
        trzeba - wystarczy zeby blyszczaca draperia w studio nie razila szwem przez sam
        srodek kadru albo zeby w czasie realizacji materialu skonsultowac sie z
        ekspertem i uniknac glupich bledow (rok temu widzialam material,gdzie jakas
        wileka purchawke przedstawiano jako wybryk natury, podczas gdy to normalny
        gatunek-wystarczylo zapytac jakiegos botanika).W ogole malo jest wypowiedzi
        ekspertow. Dziennikarze "zalatwiaja" wszystko sami. Poza tym nie mozna robic
        takich rzeczy, ze podczas wywiadu nie slychac rozmowcy tylko wiejacy w mikrofon
        wiatr, a krecona z reki panorama drzy i lata na ekranie. To wszystko sa
        drobiazgi, do poprawy ktorych nie trzeba pieniedzy.
        Dodam,ze mimo wszystko strasznie lubie Wasza telewizje i milo mi sie o niej
        pisze.
        Pozdrawiam
        • kate7 Re: Ciemnogród w TVP3 22.09.04, 14:07
          To wszystko prawda co napisałaś. Mnie najbardziej rażą koszmarne fryzury,
          stroje i makijaże prowadzących. To tak jak z daniem na talerzu, może być nie
          wiem jak smaczne i pożywne ale jeśli wygląda jak kocia kupa.... to nie wiem kto
          się skusi na degustację.
          Nie sądę żeby wizualne uatrakcyjnienie TVB było aż tak trudne i finansowo
          niemożliwe. Jak się ogląda te panie z przylizanymi włosami i panów w kolorowych
          garniturach mówiących sennie o nie istotnych rzeczach .... albo te nudne
          rozmowy, dlaczego prowadzący nie jest zainteresowany tematem? Dlaczego poprostu
          w tym wszystkim brakuje bigla?
          No i najważniejszy mój zarzut: Dlaczego o większości imprez TVB informuje nas
          po fakcie? Przecież skoro tam byli to mieli wcześniej zaproszenie?
          No i powinni wyrodukować program o wydarzeniu w Arsenale. Niech przedstawią
          argumenty obu stron, przemyślenia twórcy itp. Ale wywiady powinny być kręcone
          oddzielnie żeby nie doszło za przeproszeniem do mordobicia. Ach naprawdę można
          by zmienić tam tak wiele rzeczy. Bo ogólne wrażenie jest takie że panuje tam
          straszliwy nepotyzm i brak profesjonalizmu.
        • Gość: LOVELAS Re: Ciemnogród???CZYŻBY??? IP: 80.48.83.* 03.02.05, 11:58
          Witam wszystkich fanów i anty fanów nurtu polskiej muzyki tanecznej.Otóż,w
          naszym pięknym kraju jakim jest Polska istnieje mnóstwo stacji telewizyjnych na
          których można oglądać wszystko,tzn.programy o wszelakiej tematyce
          czyli:dzienniki,filmy,telenowel e,reality show,muzykę krajową i
          zagraniczną,programy religijne,kulinarne,mniejszości
          wyznaniowych,wojskowe,erotyczne i wiele,wiele innych, także do wyboru do
          koloru.Zanim napiszę o co chodzi ,"zajdę" temat z drugiej strony.Jak wszyscy
          dobrze wiedzą a może nie wszyscy ,specyfika regionu przygranicznego
          charakteryzuje się tym że częściej niż w innych regionach naszego kraju,tutaj
          na Białostocczyżnie kwitnie a raczej kwitł na dobre handel z obywatelami byłych
          krajów WNP.Można ich spotkać wszędzie,na ulicy,w sklepie,w barze, ba w
          restauracji,na giełdzie,na bazarze,w ekskluzywnych sklepach,hotelach,po prostu
          wszędzie,wszędzie,wszędzie.Niko mu to nie przeszkadza a szczególnie tym którym
          daje to dochody,zyski a przynosi bądz przez wiele lat przynosiło wielu
          podmiotom gospodarczym(patrz wyżej) i prywatnym ludziom,często niezamożnym a
          wręcz biednym którzy mogli zrobić,powiem w skrócie "handlowy interes"(zakupy na
          ryneczku itp.).Przyzwyczailiśmy się przez te wszystkie lata do "tego" folkloru
          ulicznego(i nawet nam to pasuje,ale wy sliedzikujecie-tak o nas mówią) tak jak
          kiedyś przyzwyczaił nas Polsat do muzyki DISCO POLO.Było to wtedy kiedy jeszcze
          nie istniała telewizja regionalna która z samej nazwy winna zajmować się
          sprawami,problemami ale i rozrywką w regionie a w szczególności jeżeli chodzi o
          muzykę to muzyką której kolebką jest Podlasie.Muzyką dzięki której nasz region
          jest znany nie tylko w całej Polsce ale i za granicą.Czyż mamy tak dużo do
          zaoferowania dla innych.Nie umiejętnie spożytkowane "zielone płuca Polski" to
          jeden z wielu przykładów ale zaraz,zaraz a gdzie nasze produkty regionalne?Ktoś
          może powiedzieć piwo "Żubr" ale zaraz ktoś powie :no to do piwa biesiadne
          przyśpiewki,doskonały mariaż?! W Bawarii w Niemczech panowie z piórkiem w
          kapeluszu "uprawiają" galę biesiadną która w Północnych Niemczech jest
          niezrozumiała,tam rządzi wielki dance party,techno party ale nikomu to nie
          przeszkadza.Oni doskonale wiedzą że w Bawarii "tak jest" i już.Proszę włączyć
          któryś z niemieckich kanałów(ogólnokrajowych oczywiście)a jest wielka szansa
          na "spotkanie" jalalajali czyli tzw.jodłowania.Polsat choć nie stacja
          regionalna wiedział dobrze czym "przyciągnąć" widzów przed ekrany!Przez wiele
          lat nikomu to nie przeszkadzało(widzom i twórcom a raczej
          licencjatom "dzisiejszych" komercyjnych programów)choć zawsze wywoływało emocje
          w różnych środowiskach.To silne medium bratało inteligencję z klasą robotniczą
          kiedy o godz.19 w sobotę emitowano audycję "Disco Polo Live" a w niedzielę o
          godz.10 "Disco Relax".Ulice pustoszały a dyskoteki ba zabawy pękały w szwach
          (nie tylko w regionie podlaskim).Kasety,płyty jak ciepłe
          bułeczki...itd.itd.Faktem jest że po zmianach ustrojowych grunt był
          podatny,była jedna wielka kulturalno-rozrywkowa "dziura".Rozpisałem się a kawa
          wystygła ale nie o to chodzi.Szanujmy nasz region,nasz produkt
          regionalny,naszych mieszkańców,fanów nurtu,wykonawców,zwolenników i
          przeciwników i cieszmy się że mimo upływających lat "ta" muzyka wciąż wywołuje
          emocje a co za tym idzie burzy(za sprawą ów programu "BOOM HIT MUSIC")"spokój"
          telewizji regionalnej i wywołuje kontrowersje.To dobrze że "...ludzie o tym
          gadają"...tzn.że warto coś robić w tym kierunku bo ktoś się tym
          interesuje,ogląda TVP3 Białystok w piątek o 17 i potem komentuje.To tak jak z
          kontrowersyjną Dodą którą ludzie znają raczej z zachowań a nie jej repertuaru i
          przychodzą na koncert po to że "może coś się wydarzy!".Ciekawe jest to że 20-
          minutowy program wywołuje takie emocje,raz w tygodniu adrenalina skacze dużej
          rzesz mieszkańców regionu wywołując rozmaite reakcje.Na koniec rada na każdy
          piątek na godzinę 17: Lepiej w tym czasie nie wychodżcie z domu,a już broń Boże
          nie chodzcie pod oknami bo niechcący może spaść wam na głowę jakiś telewizor!!!
          Z pozdrowieniami dla wszystkich widzów regionalnej "trójki".P.s.Wielkie brawa
          TVP3 Białystok za "odwagę" w promocji naszej kultury regionalnej.Stały widz
          programu "Boom Hit Music".Pozdrawiam całą "mniejszość"czyli słuchaczy POLSKIEJ
          MUZYKI TANECZNEJ!!!
          • Gość: feliks Re: Ciemnogród???CZYŻBY??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 23:08
            Twoim zdaniem twórczość i wartości jakie niesie ze sobą Disco Polo jest
            doskonałym przykładem promocji kultury regionalnej? Stawiasz produkt Disco Polo
            jako produkt exportowy naszego regionu? Chcesz aby przez pryzmat tej raczej mało
            ambitnej "twórczości" postrzegany był nasz region? Porównujesz Disco Polo do
            starej tradycji bawarskich zabaw? Bliżej do tradycji bawarskiego jodłowania są
            nasze przyśpiewki góralskie, mazowieckie i podlaskie niż wątpliwa wartość jaką
            niesie to coś nazywane przez Ciebie muzyką. Jesli rzeczywiście tak jest, a mam
            nadzieję że nie że do nasz region utożsamiany jest z Disco Polo to jedynie
            pozostaje mi wstyd i żenada że mieszkam w takim regionie.
    • Gość: hb Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.pl 22.09.04, 12:26
      ale heca
    • Gość: chochlik Re: Ciemnogród w TVP3 IP: *.lublin.mm.pl 23.09.04, 11:26
      Chyba był to rok 1951. Był to drugi rok działalności Akademii Medycznej. Na
      ulicy Sienkiewicza po tej samej stronie gdzie miał siedzibę MKPiK został
      otwarty sklep miesny. Było tam lepsze zaopatrenie w dziczyznę: zające i kawałki
      dziką niż wołowinę i wieprzowinę. O wędlinach nie było co marzyć, chyba, ze
      jako wędlinę traktowano soloną, paprykowana słoninę. Któregoś dnia w tymże
      sklepie zobaczyłam przedziwnie ubranego klienta. Był w płóciennej, lnianej
      koszuli, płóciennych spodniach i autentycznych łykowych łapciach przywiazanych
      do łydki. Miał dużą płuóienną torbę przewieszona na ramieniu i długie włosy.
      Postać jak ze skansenu albo z "Konopielki" którą to książkę przeczytałam wiele
      lat później. Remont pałacu Branickich jeszcze trwał. Na tyłach pałacu był
      piękny ogród duma profesora biologii Sławiśkiego. Rynek Sienny był
      wybrukowany "kocimi łbami" i sprzedawano tam bezpośrednio z wozów
      zaprzęgniętych w konie. Nie było jeszcze zadnych osiedli mieszkaniowych, a na
      peryferiach tylko małe drewniane domki. Chyba właśnie w tym czasie powstała
      lokalna radiostacja.Był czynny Teatr Węgierki, ale chyba nie miał stałej obsady
      i chyba zaczynał swoją działalność teatr lalkowy. Opuściłam Białystok w roku
      1953. Sznowni białostoczanie, czy naprawdę nic się nie zmieniło, czy nie macie
      się czym pochwalić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka