iwa_ja 03.10.15, 19:57 Hej, co się dzieje? Pamiętam, jak pięć lat temu internet się grzał, kiedy wymienialiśmy uwagi na temat konkursu. A teraz co? Bardzo proszę jako wtórny laik o jakieś komentarze, ciekawam bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a000000 Re: Konkurs Chopinowski 04.10.15, 20:43 A co się ma dziać? słucham na bieżąco. Poziom bardzo wysoki. Jury będzie miało problem. Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Re: Konkurs Chopinowski 05.10.15, 21:18 Może teraz wszyscy dyskutują na youtubowym czacie Instytutu Chopinowskiego... Niestety, dyskusje koncentrują się tam głównie na fizjonomii wykonawców. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Konkurs Chopinowski 05.10.15, 21:59 Ja jeszcze ich wszystkich nie rozpoznaję, ale Polacy generalnie mi się nie podobają. Podoba mi się Włoszka i Czech (Kozak chyba), no i ta nawiedzona dziewczyna (skośna) ze Stanów, która grała scherco Cis moll. Ogólnie etiuda rewolucyjna to u wszystkich porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Konkurs Chopinowski 06.10.15, 18:37 iwa_ja napisała: > Ja jeszcze ich wszystkich nie rozpoznaję, ale Polacy generalnie mi się nie podo > bają. poziom wysoki. Widać, że na ten konkurs przybyli ludzie o wspaniałej technice. Co do "ducha szopenowskiego". Jest nierówno. Miejsca przecudnej urody przeplatane z "balladą o czterdziestu siedmiu zbójach". Nic to. Słucham prawie wszystko, w miarę możliwości ma się rozumieć. I niebiosom dziękuję, że nie jestem w jury, bo miałabym problem dziejowy... Chyba jestem nienormalna, ale wszyscy mi się podobają... każdy inaczej. Nawet te "zbóje" mają swój urok. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.kotka.psotka Re: Konkurs Chopinowski 15.10.15, 15:30 Pod względem mimiki Szyszkin wymiata, moim skromnym zdaniem ;-). Szkoda, że jutro go nie USŁYSZĘ, bo jego występ jest w sesji przedpołudniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Konkurs Chopinowski 07.10.15, 13:13 Dzisiaj grał Polak, nazwiska Zapomniałam, na imię ma Andrzej. Wiele wskazuje na to, że to nazwisko warto zapamiętać. To scherzo!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Re: Konkurs Chopinowski 11.10.15, 13:12 Andrzej Wierciński. Będzie grał jutro około południa. Dzisiaj dwaj Polacy, wypadli nieźle, a jeszcze Michał Szymanowski po południu. Teraz czekam przede wszystkim na występ Łotysza (Gieorgijs Osokins). Japonka (Arisa Onoda) niespecjalnie wypadła, źle się zaczęło dziać już w Scherzu, w Balladzie się pogubiła. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Konkurs Chopinowski 11.10.15, 20:27 Wczoraj rozwaliła mnie ta Alexis z Grecji i Wenezueli (chyba). Kto ją wpuścił na konkurs???!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Konkurs Chopinowski 12.10.15, 18:02 iwa_ja napisała: > Wczoraj rozwaliła mnie ta Alexis z Grecji i Wenezueli (chyba). Kto ją wpuścił n > a konkurs???!!!! dobrze, że ta panna fortepianu nie rozwaliła.... waliła z wielką furią. Niektórzy myślą, że im głośniej tym lepiej.... a przecież Chopin to cudowne PIANO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Konkurs Chopinowski 12.10.15, 21:03 Specjalnie sobie odświeżyłam Pogorelica: www.youtube.com/watch?v=WL_I1z5OHe4 No, ja go jednak nie kupuję, staccato u Chopina, gdzie wszystko płynie?!!!! No, nie! I ta Alexis, i nie tylko ona, kurcze, tak odrywali prawą rękę bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Konkurs Chopinowski 12.10.15, 22:08 iwa_ja napisała: > Specjalnie sobie odświeżyłam Pogorelica: Pogorelich to bardzo wielka indywidualność. Może jego wizja Chopina nie wszystkim odpowiadać, ale jednego mu zarzucić nie można: nie był nudny. Stawiał na równe nogi wszystkich słuchaczy. Jego interpretacje były może bardziej impresjonistyczne niż romantyczne, ale na tamtym konkursie wyróżniał się zdecydowanie. Przede wszystkim jako mistrz piana i pomimo wszystko kantyleny.... oczywiście kiedy uznał za potrzebne - walił w klawisze jak grom z jasnego nieba... miejscami grał sucho i kostycznie... miejscami śpiewał....wielki to talent. A jego LEGATO biło wszystkich na głowę.. Dla mnie nie ma znaczenia czy rękę odrywa, czy nie... ważne jaki obraz jest aktualnie malowany. Do wykonania sonaty b można mieć uwagi, jednakowoż mnie to wykonanie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Konkurs Chopinowski 13.10.15, 14:16 Przypomniałam Pogorelica, bo niektórzy tego Łotysza na "O" nazywali nowym Pogorelicem, bez sensu. No, facet przeszedł do III etapu, a Wierciński nie. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Konkurs Chopinowski 13.10.15, 18:24 iwa_ja napisała: > Przypomniałam Pogorelica, bo niektórzy tego Łotysza na "O" nazywali nowym Pogor > elicem, bez sensu. mój syn siedział na sali. I mówi, że Łotysz to jazzman. Na pierwszego typuje Rosjanina Szyszkina. Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Re: Konkurs Chopinowski 14.10.15, 20:30 Łotysz jest dla mnie wysoce niejednoznaczny. Po pierwszym etapie myślałem, że może coś z niego będzie, po drugim stwierdziłem, że to kabotyn i znielubiłem go. Nie wiem, co będzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
tinley Re: Łotysz w finale??? 17.10.15, 15:56 Dla mnie Łotysz w finale to ogromny zawód i nieporozumienie. kabotyn - dobrze ktoś wyżej napisał. Dla mnie ten facet gra kogoś kim nie jest a jego ego każe mu sprawiac wrażenie że jest już osobą która będzie może za kilkadziesiąt lat jeśli w ogóle kiedyś nią zostanie. 20(+) lat to trochę za wcześnie aby dyskutować z idiomem Chopina zwłaszcza wtedy gdy nie ma sie jeszcze poważniejszych dokonań w CV. O majstrowaniu przy Chopinie to może powiedzieć Zimerman albo inny Pollini ale nie kolega który jest na początku kariery. Niestety z tego co napisał dziś J. Hawryluk wynika ze prawdopodobnie znów temperament M.Argerich wywiera piętno na konkursie bo to ona go ponoć ciągnęła aż do finału. Trochę to niesmaczne i mało poważne. Drugą osobą w finale której nie rozumiem jest Chorwat. I tu tez już odzywają się głosy szukające powiązań z fundacją Marthy, ale jako że nic mi na ten temat nie wiadomo to tajemnicza obecność Aljoszy w tym towarzystwie po koszmarnym finale Sonaty i kulawych etiudach jest dla mnie po prostu wypadkiem przy pracy. Zdecydowanie chętniej posłuchałbym Czistjakowej czy choćby naszego Książka. Reszta pasażerów Maestro Kaspszyka jest na tyle niekontrowersyjna i w miarę oczywista że nie ma nad czym dyskutować, ale Łotysz jest tu dużym zawodem i wpadką Jury. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Konkurs Chopinowski 20.10.15, 12:31 sine.ira napisał: > Osokins - ależ rozczarowanie. Osonkis. Fianał. NIEPOROZUMIENIE. Do Chopina się nie nadaje, nie udźwignął. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Konkurs Chopinowski 15.10.15, 12:04 No, ten Krupiński i jego mazurki, mniam. Wielka osobowość!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Konkurs Chopinowski 15.10.15, 12:19 Słucham sobie komentarzy na TVP Kultura i włos się jeży. Owszem, mówią smacznie i na temat, ale jakim okropnym językiem polskim! Rozumiem, że stres, napięcie itd., ale trochę szacunku dla języka!!!! No, i ta panna, która przeprowadza płytkie wywiady... Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja No, i zaczął się finał 18.10.15, 18:11 Ale czy e-molla trzeba grać tak powoli???? Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: No, i zaczął się finał 19.10.15, 10:37 Nie trzeba, ale zauważ, że to nie soliści tak zaczynają, tylko orkiestra, ktoś im to tempo nadaje. I te ciągłe zawieszenia w tutti, gdzie tylko się da, przez całą pierwszą część - to jest niestety maniera Kaspszyka, za każdym razem tak zabija koncert Chopina. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Konkurs Chopinowski 19.10.15, 15:13 No, właśnie, orkiestra zaczęła jak na pogrzebie. Cztery razy pogrzebowy e-moll to trochę za dużo w jednej dawce, a to jeszcze nie koniec. A z wczoraj jednak najbardziej podobał mi się Koreańczyk. Na tego z Belgradu lepiej spuścić zasłonę. Japonka długo się rozkręcała, ale rondo wspaniale! Na temat tej Kate Liu nie mam zdania, bo mnie zanudziła. PS. Czy ktoś może wie, jaki jest adres facebookowy do komentowania wykonów? Odpowiedz Link Zgłoś
maro76 Re: Konkurs Chopinowski 19.10.15, 16:25 heloł! adres facebookowy, jaki znam, jest taki oto: www.facebook.com/konkurschopinowski2015TVP?fref=ts bardzo duży ruch, siłą rzeczy mocno średnia jakość wypowiedzi zachowania rodem z kolektury lotto (8/10 trafione,brawo jury! albo: nie ma 4 moich kandydatów,jury obraża moją inteligencję), dużo własnego ego (kto słuchał uważnie ten wie że X grał znakomicie a Y którym sie ludzie zachwycają robił mnóstwo błędów) i niepotrzebne cytowanie tych wpisow na antenie tvp kultura co uruchamia żyłke grafomanską i wbija ludzi w przesadną dumę względem własnych uszu :) wg mnie wygra Cho, Liu albo Richard-Hamelin jest tez paru underdogów ktorzy mogą jeszcze zaatakowac z wczorajszych wykonów Cho perfekcyjny ale nie mój, Liu bardziej ludzka i bliższa mojemu odbiornikowi wewnetrznemu, w 2 i 3 etapie wydawało mi sie ze za bardzo idzie w medytacyjne granie ale dałą rade mnie do siebie przekonac pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Konkurs Chopinowski 19.10.15, 18:53 No, faktycznie, zapchane to forum. Ojej, chciałabym i nie chciała teraz być na miejscu Polaka. Trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Konkurs Chopinowski 21.10.15, 12:29 No, i powinnam chyba grać w Lotto. Obstawiałam na pierwsze miejsce Cho, drugie Hamelin, trzecie Kate. Za co ten Osokins dostał wyróżnienie???? Odpowiedz Link Zgłoś