pavlo_bialystok 14.10.04, 11:40 czy ktos wie gdzie w Białymstoku jest ujecie wody oligoceniskiej? czy w ogule takowe jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewcia.p Re: woda oligocenska 14.10.04, 13:48 a tak w ogóle to nie wiem :D a takowe może i jest tylko gdzie :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wodnik Re: woda oligocenska IP: 212.33.64.* 14.10.04, 14:29 Coś zaszwankowało "na łączach" ;) więc jeszcze raz podaję adres stołeczny link: www.prw.waw.pl/news.php?id=49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wodnik Re: woda oligocenska IP: 212.33.64.* 14.10.04, 14:17 Witam Najbliższe pokłady wody oligoceńskiej znajdują się ok. 40 km od Białegostoku,w rejonie Uhowa.Ale woda oligoceńska też nie jest taka "och" i "ach". Świadczy o tym opinia na warszawskiej stronie internetowej www.prw.waw.pl/news.php? id=49. Tam są studnie oligoceńskie, ale autor dość obiektywnie wypowiada sie o kranówce (przynajmniej nie pisze bzdur). A białostocka kranówka - w porównaniu z warszawską - to "niebo w gębie" (możecie porównać). Jeśli chodzi o Białystok, to naturalny zbiornik wód podziemnych Jurowce - Wasilków obejmuje czwartorzędowe poziomy wodonośne w dolinie Supraśli, od jej ujścia do Narwi po wieś Ogrodniczki (ok. 50 km kwadr. powierzchni). W tym obszarze występują duże zasoby wód podziemnych, połączone ze sobą. Z nich korzysta ujęcie wody wgłębnej w Jurowcach. W rejonie Białegostoku drugiego tak korzystnego obszaru, z którego można pozyskać wymagane duże ilości wody, nie stwierdzono. Dotychczasowe rozpoznanie warunków hydrogeologicznych naszego regionu nie uzasadnia poszukiwań poza rejonem doliny Supraśli. W czasie wieloletniej eksploatacji tego obszaru z wydajnością dochodzącą do 100 tys. m sześc./dobę nie doszło do ubytku wód podziemnych i naruszenia warunków hydrogeologicznych. Obecne zużycie wody (średnio ok. 40 tys. m sześc./dobę) podważa sens tworzenia jeszcze jednego ujęcia od strony technicznej i ekonomicznej. Mam nadzieję, że pomogłem rozwiązać "hydrozagadkę" ;) Pozdrawiam - Wodnik Odpowiedz Link Zgłoś
ha14 Re: woda oligocenska 14.10.04, 20:02 Oj z tymi 40 kilometrami to przesadziłeś. Najwyżej 25km Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wodnik Re: woda oligocenska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 21:54 No, w sumie masz rację. Ale Ty się poruszasz drogami, a ja ciekami wodnymi ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś