Dodaj do ulubionych

O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY

IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 21.04.02, 01:56
Tak w ogóle to Sprowadzanie czegokolwiek do Polski, podczas gdy u nas jest tyle
wolnych rąk do pracy jest potwornym błędem.Kto tego nie rozumie niech wyobrazi
sobie taką oto sytuację : Załóżmy że w Niemczech wyprodukowano o wiele tańszy
od naszego chleb ,zaczynamy zatem sprowadzać go na dużą skalę bo tańszy.
Wszyscy piekarze tracą pracę bankrutują młyny, które zaopatrywały piekarnie w
ziarno, idą na bruk dostawcy , rolnicy też nie mają lekko.Rząd podnosi podatki,
bo przecież trzeba tym ludziom wypłacić jakieś zasiłki za nic nie robienie
jednak zasiłki te są tak nędzne, że ludzie ci przestają kupować wiele rzeczy i
rzemieślnicy z innych branż na bezklijęciu i dodatkowo obłożeni większym
podatkiem też pomału się wykruszają. Natomiast rząd zaczyna sprzedawać
niszczejące spichlerze, młyny, i budynki piekarń, aby można było sprowadzać do
Polski tani chleb dla bezrobotnych, których liczba nieustannie rośnie. Kończy
się na tym, że w Polsce nie ma pracy, płacy i chleba a dawne przedsiębiorstwa
też już nie istnieją i pozostaje tylko nadzieja, że np. Niemcy przyjdą do nas w
glorii i chwale zainwestować u nas swoje pieniądze i odbudować zrujnowaną
gospodarkę, za co będziemy takim typem parobka, który kocha swojego pana.
Scenariusz 2 – Nie wpuszczamy Niemców, na co oni czterokrotnie podnoszą cenę
chleba i my zdychamy z głodu. Dlatego właśnie opłaca się produkować nawet,
jeżeli Polskie miałoby być droższe.
Obserwuj wątek
    • Gość: Akir Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY IP: 212.160.130.* 22.04.02, 14:34
      Masz całkowitą rację, ale zakaz sprowadzania do Polski tanich rzeczy spowoduje
      że Polacy i tak umrą z głodu bo ich na nic nie będzie stać, jak zwykle trzeba
      znaleźć odpowiednie proporcje. Oczywiście mówimy tu o uczciwych producentach
      zagranicznych takich którzy płacą swoim pracownikom, towary z Chin powinny być
      zakazane, gdyż materiały do ich produkcji, a czasem i produkt końcowy są
      produkowane w obozach koncentracyjnych, a na sprzedży tych towarów bogacą się
      partyjni bonzowie, w zasadzie jakby się głębiej zastanowić to kupowanie
      chińskich produktów jest paserstwem (bo jak inaczej nazwać kupowanie od
      złodziei).
    • Gość: Oka Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY IP: *.17.79.204.lifespan.org 22.04.02, 23:05
      Km2bp ma racje. Wszystko co polskie jest lepsze. Dlaczego? Bo polskie!
      Ja staram sie rowniez choc na malutka skale wspomagac polski przemysl. I nie
      tylko ja, wszyscy moi znajomi z Polski tez.
      Ile razy jestem w sklepie zawsze szukam polskich towarow i to tylko dlatego,
      zeby Amerykanie importowali jeszcze wiecej z Polski. Myslenie na chlopski
      rozum: skoro sie dobrze sprzedaje, zamawiajmy wiecej.
      Przeciez miliony Polakow zyje poza granicami kraju. Jesli kazdy bedzie kupowac
      polskie produkty (zywnosc, kosmetyki, meble, szklo itd), to juz cos.
      • ralston Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY 23.04.02, 09:25
        Oka,
        w pełni popieram. Ja u siebie kupuję wyłącznie wędliny z białostockich zakładów
        mięsnych!
        • korni Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY 23.04.02, 09:40
          qrcze , ja chyba nie jestem ani patriota lokalnym ani wogole , wole kupowac
          dobre rzeczy ,

w mysl zasady ze biednego nie stac na marne produkty
          • Gość: Oka Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY IP: *.17.79.204.lifespan.org 23.04.02, 22:55
            A kto powiedzial, ze polskie produkty sa niedobre?
            Sa bardzo dobre!
            • ralston Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY 24.04.02, 11:16
              Gość portalu: Oka napisał(a):

> A kto powiedzial, ze polskie produkty sa niedobre?
              > Sa bardzo dobre!

Oczywiście! A najbardziej Dojlidy Classic... Wczoraj wieczorem w ramach
              wspierania rodzimego przemysłu wypiłem puszeczkę za Wasze zdrowie...
              • ormond Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY 25.04.02, 04:45
                Tez bym kupowal poslskie piwo, ale, jak to moze byc, ze Dojlidy sa o dolara
                drozsze niz butelka czeskiego piwa? Na dodatek, chyba jednak wole smak
                czaskiego piwa.
                Wiec jesli chodzi o piwo popieram braci Chechow!. Przy wodce jednak, nie robie
                zadnego kompromisu - tylko Wyborowa. Staram sie tez przekonac do niej
                wszystkich wokolo, ktorzy jak barany kupja Smirnowa albo Stoliczna...
                • ralston Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY 25.04.02, 18:14
                  To Ty Ormond, podobnie jak OKA - siedzisz w Stanach?
                  • ormond Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY 26.04.02, 04:10
                    Nie, dalej: Melbourne, AU
                • Gość: Oka Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY IP: *.17.79.204.lifespan.org 26.04.02, 01:47
                  W sumie masz racje. Czeskie jest tansze w amerykanskich sklepach monopolowych.
                  Moj ulubiony browar to "Kumburak".
                  Ale i tak polskie najlepsze! Kto tam zwraca uwage na tak drobiazgowa roznice w
                  cenie? A wiec nie kis zielonych w skarpecie tylko kupuj Dojlidy!
                  Oka
                  • ormond Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY 26.04.02, 04:13
                    Tu u nas czeskie tez tansze i to sporo. Ja lubie ich Velkopovicki Kozel. Super
                    piwko, midowo-gorzki smak, sztywna piana, ze az zostaje na wasach...
                    Dojlidy sa dobre, ale musze jednak braciom czaskim przyznac tutaj palme
                    pierszenstwa...
                    • ralston Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY 26.04.02, 09:05
                      Ormond,
                      powiedz wobec tego coś o lokalnych australijskich specjalnościach. Jak tam się
                      przyrządza zupę chmielową?
                      • ormond Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY 26.04.02, 10:42
                        Jesli ktos urobi sobie opinie o australijskim piwie na podstawie Foster'a, to
                        rzeczywiscie, nie ma o czym mowic. Na szczescie, jest to chyba najgorsze piwo
                        jakie produkuje sie na tym ladzie i to ze jest ono az tak popularne, swiadczy o
                        zwyciestwie marketingu nad ludzkim rozumem.
                        Australijczycy bardzo lubi piwo i bardzo sie nim szczyca. Goracy klimat ku temu
                        sprzyja. Jest sporo popularnych gatunkow produkowanych w ogromnych ilosciach.
                        Dla smakoszy sa piwa tzw "butikowe" produkowane w malych ilociach w malych
                        browarach - oczywisci kosztuja odpowiednio drozej.
                        Ogolnie rzecz biorac australijskie piwo jest bardzo przyzwoite, a nawt bardzo
                        dobre, nie znajduje w nich jednak tych smakow, ktore ja szczegolnie lubie:
                        gorycz i miod. Z polskich piw ma to zywiecki Krakus (moje ulubione polskie
                        piwo), maja to piwa czeskie...

Ale skoro juz mowa o alkoholach, to jesli kos bedzie mial okazje, polecam
                        australijskie wina. Sa ZNAKOMITE, choc niestey w Polsce niezbyt dostepne.
                        Pamietam, ze w sklepie na Kilinskiego mieli tylko kilka gatunkow. Byc moze to
                        sie zmienilo...?
                        • ralston Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY 26.04.02, 22:50
                          Istotnie z australijskich browarów w Polsce spotyka się chyba tylko Fostera, za
                          którym nie przepadam... Co do win to w Warszawie są i w lepszych sklepach i w
                          knajpach. Ale ja z trunków to jedynie piwko od czasu do czasu...
                          Pozdrawiam
        • Gość: Oka Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY IP: *.17.79.204.lifespan.org 23.04.02, 22:57
          Dzieki za poparcie.
          I zazdroszcze Ci wedlin z bialostockich Zakladow Miesnych...
          Nie ma to jak te przepyszne cienkie parowki w folii...
          • Gość: Oka Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY IP: *.17.79.204.lifespan.org 25.04.02, 00:30
            Moj maz ma juz takiego zajoba na punkcie patriotyzmu lokalnego, ze nawet w
            sklepie monopolowym w Poludniowym Bostonie wyszukuje flaszki z bialostockiego
            Polmosu. Piwo tez wylacznie z Bialego.
            Oka
            • bix1 Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY 26.04.02, 08:17
              Rozumiem, że jak będziecie się budować to cegłę ściągniecie z Silikatów ? :)
              • Gość: Oka Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY IP: *.17.79.204.lifespan.org 26.04.02, 22:38
                Jakby sie dalo, to czemu nie? Ale my juz mamy dom. I niestety tylko z
                amerykanskich materialow budowlanych. Przykro mi.

Ale dzieki za pomysl. Mam znajomych, ktorzy tez maja swira na punkcie
                patriotyzmu lokalnego. Podsune im Twoj pomysl... (tu nastepuje szatanski smiech)

Pozdro i milego weekendu!
                Oka
                • bix1 Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY 29.04.02, 07:57
                  Gość portalu: Oka napisał(a):
                  > Jakby sie dalo, to czemu nie? Ale my juz mamy dom. I niestety tylko z
                  > amerykanskich materialow budowlanych. Przykro mi.
                  > Ale dzieki za pomysl. Mam znajomych, ktorzy tez maja swira na punkcie
                  > patriotyzmu lokalnego. Podsune im Twoj pomysl... (tu nastepuje szatanski smiech
                  > )
                  > Pozdro i milego weekendu!
                  > Oka

Mam jeszcze parę pomysłów w zanadrzu więc jak będziesz w potrzebie to daj znać.
                  Dzięki za życzenia - od jutra ruszam w tango :)
                  • Gość: OkA Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY IP: *.17.79.204.lifespan.org 03.05.02, 00:48
                    BIX, NIE ZAPOMNIJ, ZE "DO TANGA TRZEBA DWOJGA"!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka