Dodaj do ulubionych

Obecne i planowane inwestycje

IP: *.n4u.krakow.pl 25.11.04, 12:19
W przypadku realizacji tych przedsięwzięć powstają pytania m.in:
-kto będzie chodził do 4,5 więcej ? multipleksów kilkusalowych ? Jak w innych
miastach często świecą one pustkami.
-s kąd mamy brać pieniądze na te zakupy,rozrywki? W końcu sklepy typu
hiper... super... itd. nie wytwarzają tylko są jedynie pośrednikami.Myśle,że
to kluczowe pytanie !
-co z powstałymi pustyniami handlowo-usługowymi wokół ? Nie chce być zmuszony
do 3 kilometrowej podróży za bułką na śniadanie.
-Co będzie z tymi terenami,byłymi centrami po ich bankructwach,do kogo będą
należeć te tereny,kto zajmie się tego utylizacją i za czyje pieniądze ?
-gdzie będą trafiać podatki z ich działalności ?
-czy spędzanie czasu w tych "świątyniach konsupcji" ma być jedyną rozrywką ?
-dlaczego nie preferuje się,jeśli już,krajowego kapitału tylko zagraniczny ?
-no wiele wiele innych pytań,
Pozdrawiam tych co się nie dali kupić na perkal i paciorki
Obserwuj wątek
    • grzennio Re: Obecne i planowane inwestycje 25.11.04, 15:16
      Zapewne powstanie tylko jeden multiplex, bo budowa drogiego juz ni mialaby
      sensu. Hipermarket jakis to jeszcze wybuduja na 100%. Mogliby wybudowac od razu
      przy Auchan, z jednym parkingiem. Nizsze koszty, a klijenci i tak by jezdzili
      od razu do dwoch. Mniej by wydawali na benzyne. Sklepy malutkie zawsze byly, sa
      i beda. Jak spoleczenstwo choc troszke sie wzbogaci to nie bedzie chcialo
      jezdzic do supermarketu po jakies drobne zakupy. Najbardziej mnie jednak martwi
      Jurowiecka. Czy jest sens budowania kolejnej Galerii? Jest tego juz troszke w
      Bialymstoku. Lepiej zainwestowac w modernizacje ryneczku. Nie ma co mowic czy
      pisac, ze ryneczek to juz nie to, ze mamy 21 wiek. Wszedzie sa ryneczki! W
      Anglii, Portugalii... na calym swiecie. Mozna zbudowac jakies centrum
      rekreacyjne i jakies sklepy dla bogaczy. Silownia (kolejna) i costam jeszcze.
      Niech ludzie maja troszke sportu. Jak nie chce w obecnych obiektach uprawiac,
      moze zaczna w nowych? A sklepy dla bogaczy nie zabiora chleba bialostoczanom,
      tylko Warszawiakom, wiec co sie martwic ;-) Podatki to powinny ustawowo do
      Polski wplywac. Powinno to widniec na umowie o pozwolenie zabudowy, czy czyms
      takim. Jak chce zarabiac, to nie naszym kosztem!!
      • Gość: Białostoczanin Re: Obecne i planowane inwestycje IP: 80.55.171.* 25.11.04, 17:43
        "Jest tego juz troszke w Bialymstoku."
        Wymień jedną:
    • Gość: gosciu Re: Obecne i planowane inwestycje IP: 81.15.254.* 25.11.04, 16:33
      do obywatel: odnosnie bankructw galerii i co z imi potem zrobic to popytaj w
      jagielloni bo pewnie juz wiedza
      do grzennio: wymien mi koles chociaz jedna galerie tylko nie mow ze kwadrat
      albo auchan bo sie skompromitujesz przynajmnie w moich oczach nie wiem jak z
      reszta ale to swiadczy o tym ze ty chyba poza nasza bialostocka wies to nie
      wjezdzales
      pozdro
    • Gość: Raff Chochlik dziennikarski IP: *.pl 25.11.04, 19:26
      Podstawowa informacja: Auchan istnieje od grudnia 2000r., nie 2002r. jako
      jedyny hipermarket i nie trzeba być dziennikarzem, żeby tak podstawową
      informację pamiętać. Artykuł ciekawy, mimo innych drobnych nieścisłości.
      • Gość: Z.P. Re:inwestycje, inwestycje... IP: *.elpos.net 25.11.04, 21:17
        Pod względem ilości hipermarketow, w Europie wyprzedzają nas tylko Francja,
        Niemcy i W.Brytania.*) Tak więc jesteśmy ścisłą czołówką. Obiekty handlowe
        rosną jak grzyby po deszczu. W ślad za tym nie idą jednak inne inwestycje; no
        może jeszcze filie banków. Pewnie nie musimy już nic produkować, tylko brać
        kredyty i kupować kupować... oczywiście w zagranicznych obiektach. Oto recepta
        na rozwój gospodarczy Polski.
        Jaka recepta, takie wyniki.

*) Projekt ustawy o wielkopowierzchniowychobiektach obiektach handlowych
        autorstwa PiS.
        • alex.4 Re:inwestycje, inwestycje... 26.11.04, 12:22
          mylisz się. W żadnym kraju nie przypada tak mały udział w obrotach w sklepach
          wielkopowierzchniowych jak u nas. U na sstruktura handlu jest bardzo archaiczna.
          Widze, ze pojecie o gospodarce masz mocno socjalistyczne
    • Gość: Wally populizm a'la GW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 04:35
      moje zarzuty:

-punkt drugi nie jest wytluszczony (oczywiscie mozna powiedziec, ze sie czepiam i ktos sie po prostu pomylil, ale z drugiej strony na pewna znajda sie osoby, ktore nie zauwaza, ze tam jest ten punkt drugi i nie chcac czytac o oszolomie przeskocza od razu do punktu 3.). jesli to naprawde jest zwykla pomylka, to moge juz smialo powiedziec, ze bialostocka gazeta wyborcza (nie wiem jak inne - nie czytam) jest najbardziej niechlujna internetowa bialostocka gazeta.

-galeria focus park jest przedstawiona w najkorzystniejszym swietle ze wszystkich przedstawionych planow i juz istniejacych obiektow. mocno podkreslone jest to jak to niby brytyjczycy chca zadbac o skrzyzowanie jurowieckiej i sienkiewicza. i te wyssane z palca 600 miejsc pracy. brawo gazeta! takimi argumentami probuje zamydlic oczy niezorientowanym w sytuacji i zdusic krzyki tych, ktorzy jednak sa zorientowani i protestuja przeciwko tej nienajlepszej inwestycji. a wedlug mnie, jest to wlasnie zla inwestycja, bo gdyby wspomniana galeria mimo wszystko powstala, to ruch w tej czesci miasta bylby bardzo utrudniony i niewazne jak cudownie by angole przebudowali skrzyzowanie jurowieckiej i sienkiewicza.

wedlug mnie najlepsza zaplanowana inwestycja z wymienionych w artykule, jest ta przewidziana przy ulicy augustowkiej. lokalizacja jest DUZO bardziej korzystna, wystarczy sie tylko troche zastanowic aby dojsc do tego wniosku. bliskie sasiedztwo dwoch tras tranzytowych: ciolkowskiego i branickiego, wygodny dojazd ulicami mickiewicza i podlesna a docelowo rowniez trasa kopernikowska, ktorej fragment zobowiazuje sie zbudowac inwestor tego obiektu (i chwala mu za to!) - czy to nie jest lepsze niz zapychanie sienkiewicza i jurowieckiej? ponadto jestem PEWIEN, ze w przypadku powstania obiektu przy augustowskiej, znajdzie w nim ZATRUDNIENIE wiecej osob niz w galerii focus. w koncu bylby to obiekt duzo wiekszy. korzysci dla otoczenia rowniez bylyby nieporownywalnie wieksze, niz w przypadku galerii focus. poza wspomniana budowa kawalka trasy kopernikowskiej, zostalby zagospodarowany ogromny teren lezacy pomiedzy ulicami augostowska, drewniana i mickiewicza, zreszta tak jak to jest opisane w artykule.

prosze wszystkich, ktorym nie jest obojetne to gdzie i jakie hipermarkety maja powstac w naszym miescie - bialymstoku, aby zwrocili uwage na przytoczone przeze mnie argumenty.
      na pewno nie sa to wszystkie aspekty budowy wspomnianych obiektow, wiec goraco zachecam wszystkich do wymiany zdan na ten temat :)
      • alex.4 Re: populizm a'la GW 26.11.04, 12:22
        moim zdaniem to pewnie praktycznie nic nie powstanie.... i nadal pozostanie
        zapyziała prowincja:(
      • noceidnie Re: populizm a'la GW 26.11.04, 18:25
        O inwestycjach komunikacyjnych, które miałyby powstac równolegle do centrum czy
        galerii handlowej jest także w punktach dotyczących: carrefoura i obiektu przy
        ul. augustowskiej. jeżeli nie zauważyles.
    • waldemar Re: Obecne i planowane inwestycje 28.11.04, 21:53
      Jestem białostocczaninem od wielu lat mieszkającym w Łodzi choć sercem jestem
      stale w Białymstoku.
      W biednym mieście Łodzi już dzisiaj działa 18 hipermarketow, kolejny, 19 jest
      już budowany w wielkim centrum Manufaktura. Następne są w planach. I co ?
      Ano nic strasznego się nie dzieje. Inwestorzy buduja za wlasne pieniadze wiec
      chyba wiedza co robia. I maja racje a ja sam niekiedy nie rozumiem jak to jest,
      że w biednej Łodzi czasami mam problem by znaleźć wolne miejsce na parkingu
      przed hipermarketem. A że znikaja stare pofabryczne ruiny i szara Łódź robi się
      trochę ładniejsza to chyba dobrze ?

O tym czy dzieje się tak za sprawą kapitału polskiego czy zagranicznego nawet
      mi się nie chce gadać. Pieniądz nie ma narodowości.
      I jeszcze jedno Obywatelu - nie obawiaj się o swój sklepik obok domu z
      bułeczkami na śniadanie. Ja mam taki sklepik obok swego domu w Łodzi, czynny do
      późnej nocy, znakomicie zaopatrzony - właściciel się stara bo czuje na plecach
      potężną konkurencję.
      Dlaczego w Białymstoku miałoby być inaczej ?
      Nie musisz sie Obywatelu zadręczać ponurymi pytaniami.
      Lepiej się cieszyć że są inwestorzy gotowi w naszym Białymstoku budować nowe
      centra handlowo-rozrywkowe. Bo i co w tym złego ?
      • Gość: rwr Re: Obecne i planowane inwestycje IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 29.11.04, 12:16
        Zgadzam się w 100% z opinią Waldemara. Od czsu gdy w Białymsyaku pojawił się
        Auchan nasz białostocki handel stał się nieco bardziej przyjazny dla zwykłego
        klienta. Jeżeli są chętni by inwestować w Białymstoku niechaj to robią.
        Ryzykują własne pieniądze. Zyska na tym miasto, jego mieszkańcy - nowe miejsca
        pracy, niższe ceny dzięki konkurencji.
        • imagistyk Re: Obecne i planowane inwestycje 29.11.04, 19:32
          Czy mógłbyś napisać ile nowych miejsc pracy powstało dzięki "AUCHAN" ? A może chciałbyś popracować kilka miesięcy w tym pięknym miejscu ?
          • Gość: Acro Re: Obecne i planowane inwestycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 12:47
            > Czy mógłbyś napisać ile nowych miejsc pracy powstało dzięki "AUCHAN" ?

Zatrudnionych jest tam ponoć ponad 600 osób. Ile zlikwidowano z tego powodu -
            nie wiem i nie mam pojęcia jak wiarygondie to wyliczyć. Ale czy uważasz, że
            podstawową funkcją inwestycji jest dawanie pracy? To zwalczaj zakłady
            produkujące samochody - ile to tysiecy wozaków i kowali straciło przez nie
            pracę!

A może c
            > hciałbyś popracować kilka miesięcy w tym pięknym miejscu ?

Gdybym nie miał pracy - bardzo chętnie.

Domyślam się, że w twoim poście ukryta jest aluzja, że w hiperze gorzej się
            pracuje niż w małym sklepie. Po raz kolejny musze sie powołąć na badania opinii
            zamieszczone w GW już ze 4 lata temu porównuwjące warunki pracy w sklepach
            ogromnych i małych - wyszły b podobnie nawet (jeśli chodzi o BHP) ze wskazaniem
            na duże! Tak ocenili sami pracownicy! Tylko o przekrętach w sieciach dużo się
            mówi, bo jeden dotyczy od razu setek pracowników, a o płaceniu pod stołem,
            niewliczaniu nadgodzin itp w małych sklepiach, gdzie rzecz dotyczy jednorazowo
            kilku osob - cisza.
            • imagistyk Re: Obecne i planowane inwestycje 04.12.04, 20:43
              Sprawa "Biedronki" powinna być przykładem jak traktuje się LUDZI w demokratycznym państwie PRAWA.Utrzymując wysokie bezrobocie można robić piękne interesy,a usta ludziom zatykać kiełbasą za 1,99 z butelką płynu do mycia wędlin gratis.
      • imagistyk Re: Obecne i planowane inwestycje 29.11.04, 19:39
        Aby skorzystać z takiego centum trzeba mieć pieniądze.A nie każdy pracuje na państwowym.A nic nie słyszałem,aby w Łodzi bezrobocie radykalnie spadło dzięki pojawieniu się hipermarketów.
        • Gość: Acro Re: Obecne i planowane inwestycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 22:08
          imagistyk napisał:

> Aby skorzystać z takiego centum trzeba mieć pieniądze

A w małych sklepikach to wystarczą chęci zrobienia zakupów, pieniądze są
          niepotrzebne? Pamiętaj (piszę o tym już chyba z dziesiąty raz) że ceny w
          hipermarketach są średnio ok 20% niższe niż w sklepach tradycyjnych. Zatem -
          przy niskich dochodach to szansa na lepsze zakupy dla uboższych Poza tym - co
          ty się tak troszczysz o wyniki finansowe tych inwestorów? Ich problem, czy
          jest, czy też nie ma rynku na takie centrum

>A nic nie słyszałem,aby w Łodzi bezrobocie radykalnie spadło dzięki po
          > jawieniu się hipermarketów

A słyszałeś, żeby wzrosło z powodu hipermarketów?
          • Gość: Z.P. Re: Obecne i planowane inwestycje IP: *.elpos.net 30.11.04, 22:32
            Można Acro w nieskończoność przytaczać kolejne przykłady ozdrowieńczego
            działania nieskrępowanego rynku, jednak ostatnie miejsce w UE pod wzgędem
            poziomu życia, zmusza do postawienia pytania, czy teoria nie mija się z
            praktyką? Dorzućmy jeszcze fakt ogromnego, wciąż rosnącego zadłużenia (mimo
            sprzedania prawie całego majątku narodowego) i już widzimy, że przyjęta
            linia "rozwoju" nie jest najszczęśliwsza.
            • Gość: Acro Re: Obecne i planowane inwestycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 22:53
              Gość portalu: Z.P. napisał(a):

> Można Acro w nieskończoność przytaczać kolejne przykłady ozdrowieńczego
              > działania nieskrępowanego rynku, jednak ostatnie miejsce w UE pod wzgędem
              > poziomu życia, zmusza do postawienia pytania, czy teoria nie mija się z
              > praktyką? Dorzućmy jeszcze fakt ogromnego, wciąż rosnącego zadłużenia (mimo
              > sprzedania prawie całego majątku narodowego) i już widzimy, że przyjęta
              > linia "rozwoju" nie jest najszczęśliwsza.

Właściwie sam sobie odpowiedziałeś. Jest tak źle, jak piszesz włąsnie dlatego,
              że u nas o wszystkim decydują urzędnicy a nie rynek! Nawet stopa
              interwencjonizmu to pokazuje - jeżeli prawie połowa PKB płynie przez
              obowiązkowe Fundusze, budzety centralne i samorządowe i choroba wie co jeszcze,
              wydawanych jest ponad 50 koncesji i pozwoleń itd to gdzie tu mówić o
              nieskrępowanym rynku?! To się nazywa socjalizm, to sie nie sprawdza na swiecie
              i z tym walczę.

• waldemar Re: Obecne i planowane inwestycje 05.12.04, 21:27
          Nie wiem czy hipermarkety jakoś wpływaja na poziom bezrobocia, wiem że wielkie
          sklepy w Łodzi są, zwłaszcza w soboty i niedziele, oblegane przez tłumy
          kupujących. I to się dzieje w mieście kojarzonym z biedą, bezrobociem i upadłym
          przemysłem włókienniczym !
          Więc pewnie nie jest tak tragicznie. Kto nie ma pracy oficjalnie ten pracuje na
          czarno i w rezultacie wydajemy więcej niż oficjalnie zarabiamy.
          A i tej oficjalnej pracy powoli przybywa więc i pieniędzy łodzianie mieć będą
          coraz wiecej. Wiedzą o tym ci co budują w Łodzi kolejne wielkie centra handlowo-
          rozrywkowe. W Białymstoku będzie to samo.
          I oby tylko nie przybywało nam pracy na "państwowym", bo ta kojarzy mi sie
          tylko z biurokracją i minionym, komunistycznym obłędem!
    • Gość: exxpert2 Jakie inwestycje ?? to tylko sklepy !! IP: *.csk.pl / *.csk.pl 29.11.04, 18:38
      Inwestycja to produkcja a nie handel,
      a takich od kilku lat nie ma tu wcale,
      i przestańcie ku..wa mydlić ludziom oczy.
      • Gość: Expert3 Re: Jakie inwestycje ?? to tylko sklepy !! IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 29.11.04, 20:08
        A jak byś tak exxpercie2, poszedł, qurde, do szkoły i zdobył jakąś wiedzę to to
        będzie inwestycja czy nie ?
        Bo ludzie, qurde mówią że wiedza to najlepsza INWESTYCJA na przyszlość ...
        No pomyśl tylko !
        • Gość: Z.P. Re: Jakie inwestycje ?? to tylko sklepy !! IP: *.elpos.net 29.11.04, 20:15
          Ale chyba E-3 nie chcesz nam wmówić, że hipermarket to placówka oświatowa?
          • Gość: zbynio Re: Jakie inwestycje ?? to tylko sklepy !! IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 29.11.04, 23:43
            inwestycje w produkcje są - nie wiem czy ktos zauważył ale Białystok z centrum
            przemysłu bawełnianego niegdyś zmienia sie w centrum przetworstwa tworzyw
            sztucznych i tu z wiekszych zakładów wymienic można Biazet ,Rosti i wiele
            innych mniejszych produkujacych np dla takich gigantów jak Philips
            • alex.4 Re: Jakie inwestycje ?? to tylko sklepy !! 03.12.04, 21:11
              ludzie sa przywyczajeni do XIX wiecznej gospodarki. Liczą się tylko inwestycje w
              przemysł, najlepiej ćźięzki. Ale świat się zmienił. Zyjemy w świecie
              postindstrialnym:)
              • imagistyk Re: Jakie inwestycje ?? to tylko sklepy !! 04.12.04, 20:51
                Kto żyje ten żyje w świecie postindustralnym.Słowo INWESTYCJE odnosi się do wszystkich inwestycji.Inwestycją są np. szkoły z klasami kilkunastoosobowymi.Tak się składa,że rozwijająca się gospodarka chińska napędziła koniunkturę na przemysł ciężki.Nowi właściciele polskich hut zarobią więc krocie , a my obejdziemy się smakiem.Nie miej klapek ideologicznych na oczach to zobaczysz więcej !!!!!!!!
          • Gość: jojo Re: Jakie inwestycje ?? to tylko sklepy !! IP: 195.110.211.* 11.12.04, 01:55
            tak jest
    • Gość: Czart Obecne i planowane inwestycje IP: *.kuznica-bialostocka.sdi.tpnet.pl 30.11.04, 10:56
      Włodarze miasta są w komfortowej sytuacji. Powinni wydawać zezwolenia wszystkim
      starającym się. W końcu inwestycje określają rozwój miasta. Wszak końcowym
      sędzią będzie wolny rynek i to on zadecyduje, czy i jakie sklepy będą
      prosperować. I nie można się podejmując te decyzje zasłaniać tym, że zaczną
      znikać małe sklepy. Będzie ich tyle ile będzie trzeba.
    • Gość: Acro Re: Obecne i planowane inwestycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 13:03
      > W przypadku realizacji tych przedsięwzięć powstają pytania m.in:
      > -kto będzie chodził do 4,5 więcej ? multipleksów kilkusalowych ? Jak w innych
      > miastach często świecą one pustkami.

Nie wiem, wydaje się, że to za dużo - ale zostaw te problem może inwestorom -
      ich kasa, ich ryzyko.

> -s kąd mamy brać pieniądze na te zakupy,rozrywki? W końcu sklepy typu
      > hiper... super... itd. nie wytwarzają tylko są jedynie pośrednikami.Myśle,że
      > to kluczowe pytanie !

Nie będziesz miał kasy - galerie nie będa mieć dochodu. Zatem - znowu ich
      problem, nie twój.
      Pominę już kwestie twojego socjalistycznego myslenia, że liczy się tylko
      produkcja. Najlepiej stali i węgla. Otóz usługa to tez towar.

> -co z powstałymi pustyniami handlowo-usługowymi wokół ? Nie chce być zmuszony
      > do 3 kilometrowej podróży za bułką na śniadanie.

Ciekawe, że jak na razie ilość sklepów (zwłaszcza malych, tymi z bułkami na
      sniadanie) mimo ekspancji sieci prawie nie zmniejszyła sie w Polsce. Zatem -
      bez obaw.

> -Co będzie z tymi terenami,byłymi centrami po ich bankructwach,do kogo będą
      > należeć te tereny,kto zajmie się tego utylizacją i za czyje pieniądze ?

Tym zajmie się syndyk - należeć będą do wierzycieli aż ten je sprzeda.

> -gdzie będą trafiać podatki z ich działalności ?

Różne podatki w zależności od różnych opcji własności w różne miejsca, z
      których zresztą sa potem czasem znów redystrybuowane. Nie sposób na to pytanie
      odpowiedzieć. Generalnie: w takie same, jak gdyby to była fabryka samolotów.

> -czy spędzanie czasu w tych "świątyniach konsupcji" ma być jedyną rozrywką ?

Pozostałe dalej będą funkcjonowały. Nikt ci nie bedzie zabraniał chodzić do
      filharmonii. Nota bene - ile razy tam byłes w tym roku?...

> -dlaczego nie preferuje się,jeśli już,krajowego kapitału tylko zagraniczny ?

Dlaczego uważasz, że preferuje się zagraniczny? Dlaczego w ogóle cokolwiek się
      preferuje?

> Pozdrawiam tych co się nie dali kupić na perkal i paciorki

Pozdrawiam tych, co chcą kupowac mleko w bibliotekach.

Acro
      • Gość: Z.P. Re: Obecne i planowane inwestycje IP: *.elpos.net 30.11.04, 21:35
        Jeżeli jest tak dobrze, to dlaczego jest tak źle?
      • Gość: Z.P. Re: Obecne i planowane inwestycje IP: *.elpos.net 01.12.04, 20:02
        Proponuję Acro by obcemu kapitałowi oddać urzędy w naszym kraju. Dlaczego obcy
        urzędnik ma być gorszy od naszego? Ogłosić przetarg, niech rynek rozstrzygnie
        • Gość: Acro Re: Obecne i planowane inwestycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 22:42
          Nie wiem, na ile piszesz to serio jako przytyk do mnie.

Urzędy sprawują władzę - wykonawczą, ale władzę. A władza ma pozostać w rekach
          obywateli tego kraju.

Choć oczywiście, można sie zastanowić, czy nie pójść nurtem ultraprawicowym i
          nie domagać się, aby w urzędzie gminnym pracowali tylko mieszkańcy gminy, a w
          komisariacie na Lipowej - tylko mieszkańcy Lipowej, a podatki płacone przez
          ludzi z Dojlid w całości na techże Dojdidy wracały... W końcu - dlaczego mam
          finansować jakie Pyry czy Szkieletczyzne, nie mowiąc o Kaszubach, którzy nie
          tylko że śledzikować nie potrafią, to nawet właściwie po polsku nie gadają!
          • Gość: Z.P. Re: Obecne i planowane inwestycje IP: *.elpos.net 02.12.04, 22:59
            To był wyłącznie przytyk do Ciebie. Przecież wiesz, że jestem przeciwny takiemu
            liberalizmowi.
            • Gość: Acro Re: Obecne i planowane inwestycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 00:48
              No to ci chyba odpowiedziałem.
              • alex.4 Re: Obecne i planowane inwestycje 03.12.04, 12:00
                Zp twoja wypowiedź jest cokolwiek abusrdalna... nawet jeśli miałaby to być tylko
                głupi przytyk osobisty
                • alex.4 Re: Obecne i planowane inwestycje 03.12.04, 12:02
                  ZP twoja wypowiedź jest zupełnie absurdalna. Nawet jeśli miał to być tylko głupi
                  i chamski przytyk osobisty:)
                  • Gość: Acro Re: Obecne i planowane inwestycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 14:34
                    Eee, bez przesady panowie, wiecej dystansu! ;) Odebrałem to jako żart i na
                    pewno nie chamski. Wyluzujcie! Zaczyna sie weekend! :)
                    • Gość: Z P. Re: Obecne i planowane inwestycje IP: *.elpos.net 03.12.04, 21:05
                      Acro napisał:
                      Eee, bez przesady panowie, wiecej dystansu! ;) Odebrałem to jako żart i na
                      pewno nie chamski. Wyluzujcie! Zaczyna sie weekend! :)
    • Gość: exxpert2 Naprawa ulicy to remont... IP: *.csk.pl / *.csk.pl 07.12.04, 12:08
      .... a ustawienie znaków 30km/h to inwestycja?!
      Durniam wszystko da się wcisnąć.
    • Gość: . Re: Obecne i planowane inwestycje IP: 217.97.203.* 07.12.04, 12:43
      Aneks kolo Fast, na przeciwko meblowy byl ktos tam? -swieci pustkami. Nikogo nie ma, jak 10
      klientow na godzine przyjdzie to jest dobrze.
      Spozywczy w Galerii Kwadrat tak samo .... czy budowa kolejnych ma sens? nie wiem
      • Gość: Acro Re: Obecne i planowane inwestycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 13:27
        > Aneks kolo Fast, na przeciwko meblowy byl ktos tam? -swieci pustkami. Nikogo
        ni
        > e ma, jak 10
        > klientow na godzine przyjdzie to jest dobrze.
        > Spozywczy w Galerii Kwadrat tak samo .... czy budowa kolejnych ma sens? nie
        wie
        > m

Ma sens, nie ma sensu... Dlaczego w ogóle ma NAS o to głowa boleć?! To problem
        inwestora. Uważa że ma sens - ryzykuje własną kasą - pozwólmy mu na to do
        jasnej ciasnej!
    • Gość: Białostoczanin Re: Obecne i planowane inwestycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 19:29
      Dlaczego nikt nie pyta właścicieli sklepów zagrożonych likwidacją ani
      pracowników w nich zatrudnionych, co myślą o markecie w centrum 30-tysięcznego
      osiedla Słoneczy Stok, Zielone Wzgórza i Leśna Dolina. Nie wiem jakie argumenty
      przemówiły do naszych władz, że wydano zgodę na budowę w takim miejscu i czy
      aby napewno działają oni w interesie swoich mieszkańców?
      • Gość: Acro Re: Obecne i planowane inwestycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 00:23
        Gość portalu: Białostoczanin napisał(a):

> Dlaczego nikt nie pyta właścicieli sklepów zagrożonych likwidacją ani
        > pracowników w nich zatrudnionych, co myślą o markecie w centrum 30-
        tysięcznego
        > osiedla Słoneczy Stok, Zielone Wzgórza i Leśna Dolina.

Gdyby caryca Katarzyna i jej następcy pytali sie o zdanie wozaków wożących
        towar dróźkami z Białego do Warszawy i Sant Petersburga, to do tej pory nie
        byłoby na tej trasie ani kolei, ani pewnie żadnych bitych dróg, a do stolicy
        tłuklibysmy się trzy dni furmanką...
    • czlowiek.z.szarego.tlumu Re: Obecne i planowane inwestycje 08.12.04, 20:28
      A moze ktos by pomyslal zeby zbudowac w Bialymstoku jakis nowoczesny zaklad
      przemyslowy .Ja jakos nie wyobrazam sobie miasta zyjacego tylko z
      handlu .Chetny na otwarcie hipermarketu w Bialymstoku zawsze sie znajdzie , ale
      z wybudowaniem jakis nowych zakladow przemyslowych to juz gorzej.
      • Gość: Rafi Re: Obecne i planowane inwestycje IP: 213.17.175.* 09.12.04, 17:05
        Jak na człowieka z szarego tłumu masz całkiem dobrze poukładane w głowie.
        Oczywiście że przemysł jest priorytetowy.
        Problem jednak polega na tym, że niewielu jest tych którzy chcieliby pomysleć o
        takich inwestycjach w Białymstoku(inwestor prywatny), a jeżeli ktoś taki się
        znajdzie nie wystarcza mu siły na przebicie się przez gąszcz administracyjnych
        procedur. Poza tym władze miasta nie przejmują w tym względzie żadnej
        inicjatywy (jeżeli nie liczyć przyjmowania kolejnych planów rozwoju oraz
        godnego pożałowania uczestnictwa na targach turystycznych :).
        Przecież nawet człowiek z szarego tłumu wie, że Białystok to nie Majorka.
      • alex.4 Re: Obecne i planowane inwestycje 10.12.04, 10:59
        czlowiek.z.szarego.tlumu napisał:

> A moze ktos by pomyslal zeby zbudowac w Bialymstoku jakis nowoczesny zaklad
        > przemyslowy .Ja jakos nie wyobrazam sobie miasta zyjacego tylko z
        > handlu .Chetny na otwarcie hipermarketu w Bialymstoku zawsze sie znajdzie , ale
        >
        > z wybudowaniem jakis nowych zakladow przemyslowych to juz gorzej.

alex: typowo socjalistyczny sposób myślenia. Ktoś się chyba naczytał Marksa.
        Sposób patzrenia na ekonomie taki sam jak u Lenina:)
        kolejny mentalny komuch:)
    • Gość: obcy Po jaką ch...rę wam tyle galerii i supermarketów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 23:46
      U was nic innego się nie buduje?
      • Gość: Z.P. Re: Po jaką ch...rę wam tyle galerii i supermarke IP: *.elpos.net 11.12.04, 00:22
        obcy napisał:
        U was nic innego się nie buduje?
      • Gość: exxpert2 Re: Po jaką ch...rę wam tyle galerii i supermarke IP: *.csk.pl / *.csk.pl 11.12.04, 07:39
        buduje buduje
        ale przemilczę bo dostaję już maile z pogróżkami za "niepoprawność
        światopoglądową"
        • alex.4 Re: Po jaką ch...rę wam tyle galerii i supermarke 11.12.04, 14:57
          Móiąc po imieniu w Białymstoku buduje się tylko kościoły katolickie...
      • Gość: Łukasz Re: Po jaką ch...rę wam tyle galerii i supermarke IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 26.12.04, 19:23
        po taka cholere, ze u nas narazie tylko planuje sie galerie i supermarkety, ale
        niestety nie buduje sie ich :|
    • majkelm Re: Obecne i planowane inwestycje 11.12.04, 00:09
      A propos tzw. Carefoura. Dla nich ten hipermarket ma wybudować InterCommerce.
      Carefour ma go odkupić ale tu i tam mówi się że znowu Auchan jest na lepszej
      pozycji niż Carefour, podobno proponują więcej. Jeżeli to okazałoby się prawdą
      to byłoby to chyba najgorszym z wyjść.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka