Dodaj do ulubionych

O ironio historii..............

26.11.04, 01:28
Pierwszy raz Kwasniewskiemu zart wyszedl:

"Prezydent Litwy skontaktował się ze mną, to dobrze, możemy działać we dwóch,
ale musimy uważać, bo Ukraina kiedyś wchodziła w skład Rzeczpospolitej Obojga
Narodów - zażartował."

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,2412921.html

O ironio!!!!!!!!!!
Historia Rzeczypospolitej zatoczyla wiekie kolo i przyszla koza do woza.
Obserwuj wątek
    • Gość: szary sarmata Re: O ironio historii.............. IP: 212.122.214.* 26.11.04, 02:25
      Lwów będzie nasz niebawem.....(podzielimy sie ukraińską ziemią z putinem, niech
      sobie bierze Donieck...) potem przyjdzie czas na Wilno.... ;)

ehhhhh

;))
      • Gość: tidi Re: O ironio historii.............. IP: *.proxy.aol.com 26.11.04, 04:18
        ...dobre... . Jeszcze lepsze byloby , gdyby powital w znany sposob : Witam
        Litewskiego Przy wodce ....
        • competer1 Re: O ironio historii.............. 26.11.04, 11:06
          Rosja zabrała nam Lwów, my zabierzemy Rosji Ukrainę :D
          • Gość: piecyk gazowy Re: O ironio historii.............. IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 26.11.04, 11:17
            Polacy kłócą się z Rosjanami:
            - Oddajcie nam Kijów i Lwów!
            - Kijówm to wam zaraz możemy dać, ale lwów to sobie sami nałapcie.
          • alex.4 Re: O ironio historii.............. 26.11.04, 11:45
            Ze sporów Ukrainców z Polakami zawsze cieszyla się Moskwa. teksty o lwowie i
            Wilnie są głupie. To najprostrza droga do powrotu Polski do sfery wpywów Rosji
            • Gość: szary sarmata Re: O ironio historii.............. IP: 212.122.214.* 26.11.04, 14:12
              buhahahaha
              alex jak zawsze z grubej michnikowskiej rury strzela
              buhahaahahhaah

ale przez smiech ci odpowiem
              my, Polacy nie spieramy się z Ukraińcami...z jakiej racji mamy dyskutować z
              rebeliantami?
              • zenon_smiglo Re: O ironio historii.............. 26.11.04, 19:53
                Dla mnie wydarzenie ma wymiar symbolu. Wiele lat po protektoratem
                Rzeczypospolitej, Ukraincy czujac sie niedoceniani i lekcjowazeni zaczeli
                ciazyc ku Moskwie. Przynioslo to im same nieszczescia. Niegdysiejszy spichlerz
                Europy, gdzie poziom zycia byl znacznie wyzszy niz w Rosji popadl w ruine a po
                rewolucji miliony ludzi umarlo z glodu a kanibaizm byl na porzadku dziennym.

Polski duch jednak nie zaginal na zrusyfikowanej i zruinowanej Ukrainie. Narod
                sie obudzil, uwierzyl i nie boi sie juz moskiewskiego bicza. Ludzie zrozumieli,
                ze dla ich dobra musza odbudowac dawne wiezi z Polska, Litwa, Europa. Ze to
                jedyna szansa podniesienia sie z upadku i budowania dostatniego kraju wnukom.

Serce mi rosnie, ze wielowiekowa polska obecnosc na Ukrainie nie poszla na
                marne. Ze cywilizacja i kultura okazuje sie silniejsza niz putinowscy szpiedzy
                z KGB, czolgi i rakiety.

• zenon_smiglo Re: O ironio historii.............. 26.11.04, 21:59
                  Oczywiscie Rosjanie uwazaja inaczej. Oto co ma do powiedzenia w tej sprawie
                  Siergiej Markow, znany rosyjski politolog i dyrektor Instytutu Badań
                  Politycznych w Moskwie:

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,59825,2412231.html
            • Gość: piecyk gazowy Ciekaw jestem, jak można dopisać się do wątku... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 26.11.04, 22:13
              ... którego się nie widzi i nie jest on wyświetlany...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=16609920&a=17182297
              • zenon_smiglo Re: Ciekaw jestem, jak można dopisać się do wątku 27.11.04, 21:49
                Okragy stol - stol wedrownik. Kiedys w Warszawie, teraz w Kijowie a za 50 lat
                moze dotrze do Moskwy.
                • taka.obserwatorka Re: Ciekaw jestem, jak można dopisać się do wątku 30.11.04, 02:54
                  zenon_smiglo napisał:

> Dla mnie wydarzenie ma wymiar symbolu. Wiele lat po protektoratem
                  > Rzeczypospolitej, Ukraincy czujac sie niedoceniani i lekcjowazeni zaczeli
                  > ciazyc ku Moskwie. Przynioslo to im same nieszczescia. Niegdysiejszy
                  spichlerz
                  > Europy, gdzie poziom zycia byl znacznie wyzszy niz w Rosji popadl w ruine a
                  po
                  > rewolucji miliony ludzi umarlo z glodu a kanibaizm byl na porzadku dziennym.
                  >
                  > Polski duch jednak nie zaginal na zrusyfikowanej i zruinowanej Ukrainie.
                  Narod
                  > sie obudzil, uwierzyl i nie boi sie juz moskiewskiego bicza. Ludzie
                  zrozumieli,
                  >
                  > ze dla ich dobra musza odbudowac dawne wiezi z Polska, Litwa, Europa. Ze to
                  > jedyna szansa podniesienia sie z upadku i budowania dostatniego kraju wnukom.
                  >
                  > Serce mi rosnie, ze wielowiekowa polska obecnosc na Ukrainie nie poszla na
                  > marne. Ze cywilizacja i kultura okazuje sie silniejsza niz putinowscy
                  szpiedzy z KGB, czolgi i rakiety.
                  >
                  >

Szanowny Zenonie. Muszę przyznać, że jak chcesz, to potrafisz ładnie pisać. Czy
                  możesz jednak mi wytłumaczyć na czym polega ta wyższość cywiizacyjna i
                  kulturowa Polaków nad Rosjanami czy Ukraincami.
                  • habitus Re: Ciekaw jestem, jak można dopisać się do wątku 30.11.04, 14:16
                    To proste:

Przeniósł się szczur do miasta, rozejrzał się z wolna,
                    Patrzy - a za nim drepcze mała myszka polna.
                    Wtedy szczur oburzony rozdarł na nią pyska:
                    - To straszne, jak ta wiocha do miasta się wciska!
                    • Gość: piecyk gazowy Re: Ciekaw jestem, jak można dopisać się do wątku IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.04, 14:59
                      A czy Ty mieszkasz w Białymstoku, że piszesz na tym forum? ;-)
                      • zenon_smiglo Re: Ciekaw jestem, jak można dopisać się do wątku 30.11.04, 22:13
                        Do obserwatorki;
                        Nie mozna mowic o wyzszosci jednej cywilizacji czy kultury nad druga. Mozna
                        tylko mowic o wiekszej atrakcyjnosci i skutecznosci. Przynajmniej narazie
                        najskuteczniejsza i najbardziej atrakcyjna jest cywilizacja
                        zachodnioeuropejska. To ona zaklada, ze w spoleczenstwie najwazniejsze jest
                        dobro jednostki a nie dobro panstwa. To panstwo, regulacje prawne powinny
                        sluzyc obywatelowi. To te zalozenia pozwolily zbudowac praworzadne i
                        demokratyczne panstwa dobrobytu.

Kultury wschodnie, w tym bizantyjska wychodza z zalozenia, ze dobro panstwa,
                        instytucji jest wazniejsze niz dobro jednostki. Wychowani w tej filozofii
                        obywatele sklonni sa dla dobra kraju lub ze strachu zrzec sie z pewnych
                        naleznych im praw. Gotowi sa przymknac oko na przekrety wladzy, brutalnosc
                        milicji czy nieprawosci w urzedach. To wszystko sprzyja korupcji, bezprawiu,
                        rozwojowi mafii. To z kolei hamuje rozwoj wolnego rynku i tym samym powstawanie
                        spoleczenstwa dobrobytu. Co jakis czas wybuchaja rewolucje, ktore koncza sie
                        przewaznie rzezia.

Polscy komunisci tez probowali wdrozyc bizantyjski model panstwa. Na szczescie
                        ich rzady wkrotce sie skoncza.

Bylem kiedys w tzw dalekiej Rosji i musze przyznac, ze ta kultura tez wydala mi
                        sie na swoj sposob atrakcyjna. Drewniana chalupa, piekne krajobrazy, zyczliwi
                        ludzie, lowienie smacznych ryb wedka i siecia, polowania w tajdze, dziczyzna,
                        zatrzesienie grzybow. Zona ci glowy nie suszy, ze trzeba kupic nowe meble, bo
                        wystarczy mocniej tupnac i kobiecina przezornie oddali sie. Beczka pysznych
                        pierogow na strychu, morze samogonu. Czesto mysle, ze tam ludzie zyja
                        szczesiwiej.

Pewien mlody czlowiek sie zachwycil moimi opowiadaniami. Chcial tam jechac,
                        nauczyc miejscowych palenia zielska i stworzyc tam nowa cywilizacje
                        - rasta-Syberie.

Do habitus:
                        Zlosc pieknosci szkodzi. Ja tez mam wiersycek dla ciebie:

Zapylała raz pszczółka jakiegoś badyla,
                        Wtem czuje, że od tyłu też ją ktoś zapyla.
                        Patrzy się, a to truteń, niejaki Zenobi.
                        Morał - rób dobrze innym, tobie też ktoś zrobi.

www.waligorski.art.pl/liryka.php?litera=b&nazwa=7
                        Przy okazji - twoj wiersycek jest tez tego autora. Nie wprowadzaj w blad
                        forumowiczow.

• Gość: . Re: O ironio historii.............. IP: *.bsk.vectranet.pl 09.01.05, 21:53
      .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka