-
Ostatnimi czasy co robię krem na bazie mascarpone to momentalnie mi się warzy...
Chciałam dzisiaj zrobić tort truskawkowy z kremówką i mascarpone i już się boję :(
Nie wiem co robie nie tak. To nie kwestia zbyt dlugiego miksowania, bo było i tak, że włożyłam do miski i mikser zakręcił 3,4 razy i już widziałam, ze się robią grudki :(
Mam wrażenie, że jak robiłam starym mikserem to nie miałam takich problemów. Od 2 lat mam Kitchen Aid i nie pamiętam, zeby mi w tym mikserze krem wyszedł.... S...
-
Znalazłam kilka tygodni temu, przepis na taki krem, myśląc ze banalny nie uwieczniłam go wydrukiem,
Robiąc na "oko" krem się z ważył:(
Co zrobiłam nie tak, krem miał zawsze wychodzić,a mi wyszła breja.
A może w tym przepisie było coś więcej niż te dwa składniki?
-
kontra krem maslany,
co i jak?
-
Proszę o radę: chcę zrobić z krem do tortu orzechowego mascarpone+mleko skondensowane. Myślę o dodaniu do niego roztopionej czekolady gorzkiej, aby nie był zbyt mdły i trochę jakiegoś alkoholu. Jak myślicie, czy jeśli roztopię czekoladę na parze i połączę z mlekiem i zmiksuję z serkiem to nie powinien się zwarzyć i będzie miał dość stałą konsystencję? Mam nadzieję,że ktoś robił takie doświadczenia i podzieli się ze mną wynikami .Pozdrawiam.
-
Wg przepisu na masę do tortu muszę użyć serka mascarpone. W
najbliższych okolicznych sklepach nie dostałam tego serka. Nie
bardzo mogę dziś wybrać się dalej na zakupy, a w nocy chciałabym
zrobić tort. Jak myślicie, czy mogłabym użyć jakiegoś innego serka?
Jeśli tak, to jakiego?... Będę wdzięczna za podpowiedź.
-
witajcie,
wlasnie znalazlam w lodoce dwa opakowania mascarpone, data waznosci: 21 marca:/
szkoda mi, dwa wielkie opakowania, zupelnie o nich zapomnialam...
jak myslicie? uzyc dzisiaj do jakiegos deseru, czy raczej nadaja sie tylko d owyrzucenia? W koncu to ser:/
-
Do czego wykorzystujecie mascarpone procz deserów?
-
Mam w lodówce opakowanie mascarpone. Za kilka dni straci ważność, a
ja nie mam pojcia jak go wykorzystać. Macie jakiś ciekawy, prosty
przepis? Będe wdzięczna :) Ciasto, makaron, cokolwiek :)
-
Mieszkam w małej miejscowości i u nas nie ma takich serów. Niedługo jadę do dużego miasta i tam chcę kupić mascarpone. Jakiej marki najlepiej kupić?
-
Taki własnie mam pomysł:
podsmazyć brzoskwinie z puszki na masle, dodac odrobinę mięty
suszonej (szkada, ze nie mam zielonej z krzaczka), moze odrobinke
miodu.
Zmiksować część brzoskwiń z serkiem mascarpone, część pokroić w
drobne kawałki, razem wymieszać.
No i jako masa do naleśnikow.
Myslałam o gorzkiej, stopionej czekoladzie do polania.
Coś byście zasugerowali, zmienili, dodali?
-
zgodnie z zaleceniem forumowiczów zaczęłam do tortu robić krem wg
tego przepisu:
250 g mascarpone
200 g mleka skondensowanego slodzonego / nawet 150 g dla nelubiacych
nadmiaru
slodyczy /
- przelozyc mascarpone / bezposrdenio wyjete z lodowki / do miski
- zmiksowac na puszysty krem przechodzac od nizszej do najwyzszej
szybkosci
miksera
- dokladac partiami mleko skondensowane nadal miksujac
- ilosc mleka nalezy dobrac indywidualnie / probowac juz od mniej
wiecej 150 g /
i...
-
Co mogę zrobić z niego oprócz tiramizu? Mam 2 opakowania po 250g.
-
Kupiłam serek mascarpone Piątnicy i widzę różnicę pomiędzy nim a oryginalnym
włoskim mascarpone. Niestety. Ten piątnicy jest jakby tłustszy i ma
taki "krowi" zapach. Po zrobieniu kremu , da się go zjeść, jednak nie "rzuca"
na kolana jak oryginał. A cena wcale nie była niższa od oryginału, bo wydałam
5,70 zł. Swoją drogą ktoś powinien zainteresować się takim podróbstewem, bo
skoro pisze "mascarpone" i klient oczekuje określonej jakości, a kupuje taki
gniot. Zawiodłam się na Piątnic...
-
mam zamówienie na taki tort i napewno coś wykombinuję jednak
chciałam zapytać bo może ktoś z was ma juz taki wypróbowany przepis.
nie wiem czy nasączyc kawą i alkoholem czy lepiej zrobić krem kawowy
(bita śmietana + kawa- będzie ok?).
może macie jakiś wypróbowany przepis na krem z mascarpone nadający
się do przełożenia tortu?
są jeszcze dwa warunki: ma być alkohol i zero masła lub margaryny.
prosze o propozycje.
-
to chyba jeden z tych dni kiedy mi nic nie wychodzi.... mam mascarpone,
zmiksowałam z cukrem pudrem i smietanką kremówką i zrobiło się cos dziwnego i
ma grudki i smakuje jak słodkie masłooo aaaa :(
a miało być gładkie... poradźcie co robić?!?!?
"Marysiu! Przecież mówiłem Marysi!!! Pięć kilogramów cukru do siatki i do
domu, do domuuuuuuu!!!!!!!"
takie tam zapiskiwloskie
-
mam prosbe,czy znacie jakis krem do tortu na bazie mascarpone??najlepiej bez
smietany,ale niekoniecznie??bede wdzieczna za wszelkie sugestie,pozdrawiam!!
-
Mam kilka ciekawych przepisów z użyciem serka mascarpone. Jest on dość
drogi. Słyszałam, że można go zastąpić innym, dostępnym u nas i tańszym, bez
większego uszczerbku w smaku.
Może ktoś z Was wie czym go można zastąpić?
-
-
Mam spód do tarty - piecze się. Chcę zrobić lekki krem z mascarpone i na to
położyć borówki. Nie mam pojęcia jak zabrać się do mascarpone i zrobić z tego
sernik - krem na zimno. Pomóżcie mi... :-)
-
kupiłam go z myslą o tiramisu ale panicznie bję się surowych jajek, moze
macie inne pomysły, proszę...