Dodaj do ulubionych

Mam problem

13.05.02, 14:48
Od kilku miesięcy miewam częste bóle głowy moja pani dr oczywiście bez żadnych
badań stwierdziła że to migrena tyle tylko że wypisuje mi coraz silniejsze
leki. Od kilku dni ból jest okropny i tylko z jednej stony głowy. Powiedzcie mi
czy jeżeli chcę zrobić badanie dna oka to czy muszę mieć skierowanie od lekarza
i do neurologa czy tam też jest potrzebne skierowanie bo od lekarza niestety
się nie dostanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: M-ka Re: Mam problem IP: 212.244.128.* 13.05.02, 14:54
      Idź do lekarza tzw pierwszego kontaktu i poproś o skierowanie dalej. Znam
      sytuacje, gdy lekarz rodzinny 'leczył' i nie było żadnej poprawy, a po jednej
      wizycie u specjalisty było już w porządku. Rodzinni uważają, że wszystko
      umieją, a tak naprawdę umieją tylko grypę poznać!!!
      • lastka Re: Mam problem 13.05.02, 15:01
        Tylko właśnie o to chodzi że chodzę do lekarza pierwszego kontaktu a ona uważa
        że nie ma takiej potrzeby jak mnie boli zajde do niej da mi zastrzyk z
        pyralginu i sprawa załatwiona. Dlaczego nie chcą dawać skierowania do
        specjalistów? Ostatnio nawet słyszałam że lekarz pierwszego kontaktu leczył
        zapalenie spojówek u brata mojej koleżanki i coś tam jeszcze.
        • anka1 Re: Mam problem 13.05.02, 16:29
          nie chca dawac bo wtedy maja mniej pieniedzy. Lastka jak mozesz to lepiej idz
          prywatnie, bo jak dostaniesz skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu to
          bedziesz czekac w horrendalnej kolejce. chora Osoba z mojej rodziny dostala
          skierowanie w styczniu a na wizyte u specjalisty czekala do maja.
          • Gość: ida Re: Mam problem IP: *.csk.pl 13.05.02, 16:47
            Ania ma rację, jak możesz to zdecyduj sie na wizyte prywatna. Nie wiem na ile
            to prawda, i jak to zostało wyliczone, ale ktos mi powiedział, że w tym nowym
            (tzn juz nie takim znowu nowym) systemie opieki zdrowotnej przeciętny obywatel
            nie powinien dostawać skierowania do lekarza specjalisty częściej niż raz na 4
            lata...
            A co jeśli Twój "przydział" został już przez panią lekarke wykorzystany na
            jakiegoś staruszka, który juz z racji samego zaawansowanego wieku potrzebuje
            takich "przydziałów" więcej niż 1 na 4 lata...
            • anka1 Re: Mam problem 13.05.02, 17:02
              i za co my do cholery placimy te wszystkie skladki! oddac nam nasze pieniadze
              sami sie wyleczymy!!!!
            • sluggard Re: Mam problem 13.05.02, 17:03
              Gość portalu: ida napisał(a):

> Nie wiem na ile
              > to prawda, i jak to zostało wyliczone, ale ktos mi powiedział, że w tym nowym
              > (tzn juz nie takim znowu nowym) systemie opieki zdrowotnej przeciętny obywatel
              > nie powinien dostawać skierowania do lekarza specjalisty częściej niż raz na 4
              > lata...

To jest chyba tak:
              Lekarz poz dostaje określoną kwotę za każdego pacjenta (zdaje się, że 60zł
              rocznie). Jeśli nie chorujesz, kasa ta (oczywiście po odliczeniu kosztów
              związanych z prowadzeniem praktyki) zostaje u Twojej pani doktor. Jeśli
              natomiast wypisze Ci skierowanie do specjalisty z zaleceniem jakichś badań,
              wtedy część kosztów tych zabiegów finansowana jest z powyższych pieniędzy.

• Gość: ida Re: Mam problem IP: *.csk.pl 13.05.02, 17:21
                sluggard napisał(a):

>
                > To jest chyba tak:
                > Lekarz poz dostaje określoną kwotę za każdego pacjenta (zdaje się, że 60zł
                > rocznie). Jeśli nie chorujesz, kasa ta (oczywiście po odliczeniu kosztów
                > związanych z prowadzeniem praktyki) zostaje u Twojej pani doktor. Jeśli
                > natomiast wypisze Ci skierowanie do specjalisty z zaleceniem jakichś badań,
                > wtedy część kosztów tych zabiegów finansowana jest z powyższych pieniędzy.

No tak, tylko, że te 60 zł to nie idzie tylko na leczenie. Oprócz pensji lekarza
                (+podatki, Zus) są jeszcze opłaty za wynajem lokalu, prąd, woda, zakup sprzętu do
                gabinetu, narzędzi, podstawowych leków, które w gabinecie obowiązkowo muszą być,
                środków dezynfekcyjnych, lista jest długa... Aha, zatrudnienie pielęgniarki...

I to nie jest tak, że lekarz zarabia to co mu zostanie po opłaceniu tego
                wszstkiego. Raczej dokładnie odwrotnie. Oczywiście jest jakiś procent tej całej
                kwoty jaka się nazbiera od wszstkich zapisanych pacjentów, który lekarz musi bez
                gadania wydać na badania dodatkowe i konsultacje(nie pamietam, jakieś 10-15%).
                I ta liczba 1 skierowanie dla przeciętnego obywatela na 4 lata wzięło się właśnie
                z rozdysponowania tej kwoty.

• sluggard Re: Mam problem 13.05.02, 17:40
                  Oczywiście, o tym wszystkim napisałem w nawiasie. Ale przyznasz, że na
                  pacjencie, który ani razu się nie pojawi, albo można udzielić mu pomocy na
                  miejscu, zarabia się najwięcej.
                  • Gość: ida Re: Mam problem IP: *.csk.pl 13.05.02, 17:50
                    jasne, że tak! Ja zawsze koleżankom, które robia specjalizacje z medycyny
                    rodzinnej życzę samych zdrowych pacjentów...:-)
                    • anka1 Re: Mam problem 13.05.02, 17:52
                      fajnie Ida, to moze jeszce tym pacjentom skladki oddacie?:))))
                      • Gość: ida Re: Mam problem IP: *.csk.pl 13.05.02, 17:56
                        anka1 napisał(a):

> fajnie Ida, to moze jeszce tym pacjentom skladki oddacie?:))))

Nie da rady-system działa tylko w jedna stronę- składki to tylko i wyłącznie
                        zabiera :-(
                        • Gość: anka1 Re: Mam problem IP: 212.33.74.* 13.05.02, 18:02
                          wypisz wymaluj Robin Hood inaczej:)))
                          do jutra Idusiu, mliego wieczoru!
    • lastka Re: No nareszcie mam... 14.05.02, 08:46
      ...skierowanie do neurologa tylko teraz znowu problem w MSWiA...nie ma
      neurologa do odwołania ale mam jeszcze szansę na dostanie się do przychodni na
      wyszyńskiego lub do MON-u na Lipowej. No tak jak jedno mam to zdrugim problem
      bo nigdzie nie odbierają telefonów albo zajęte dla odmiany.
      • anka1 Re: No nareszcie mam... 14.05.02, 10:23
        dzwon do skutku! takie bole to tfu! moze byc powazna sprawa, nie lekcewaz tego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka