Gość: mocniak IP: *.stnet.pl 11.01.05, 17:59 I bardzo dobrze, że blokują. Jak upadnie PKP może firmy zobaczą w kolei szybki bezpieczny i tani środek transoprtu. Który nie przebiega przez centra miast :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yoyo Re: Blokada w Augustowie IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 11.01.05, 21:21 ja zas polecam www.rospuda.most.org.pl strone która mówi dlaczego obwodnica Augustowa w takim stanie jakim jest zniszczy jedna z najwspanialszych dolin rzecznych - Rospude. Mam wiec nadzieje ze obwodnica w takim stanie jakim jest planowana nie powstanie NIGDY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mart Re: Blokada w Augustowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 01:57 Zanim zaczniesz pisać swoje mądrości, rzuć okiem na mapę linii kolejowych w okolicach Augustowa. Jak sobie wyobrażasz transport towarów z Białegostoku na Litwę koleją? Po tej żałosnej jednotorowej linii, robiącej wielką pętlę po podsokólskich wioskach? A w Suwałkach pociągi w dodatku musiałyby zmieniać kierunek jazdy, bo taki jest układ torów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mocniak Re: Blokada w Augustowie IP: *.stnet.pl 12.01.05, 09:52 No i co z tego. Na wybudowanie drugiego toru miejsce jest, trzeba tylko wybudować mosty. A zmiana lokomotywy zajmuje ok. 20 min. Gdybyśmy poszli po rozum do głowy i zamiast autostrad budowali koleje to mielibyśmy za mniejsze pieniądze tańszy, szybszy, ekologiczniejszy, wygodniejszy oraz bezpieczniejszy środek transportu. Zauważ, że pociągi nie stoją w korkach [tzn czasem się zdarza, ale bardzo żadko, że muszą postać pół godziny przed jakimś semaforem] oraz transport towarów w ten sposób poprawi bezpieczeństwo na naszych drogach - mniej tirów. Szwajcaria chyba od przyszłego [?] roku mam w planach na każdej granicy stawianie tirów na pociągi i w ten sposób przewozić je przez kraj. Może w polsce byłoby lepiej z kolejami, gdyby nie monopol PKP, który kosztuje nas sporo pieniędzy, ale nadal nie tak wiele jak transport drogowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Na Pohybel Re: Blokada w Augustowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 13:06 Zgadzam się mocniak w 100%. Do tego jednak aby tak było potrzebne jest nie łamanie monopolu PKP (choć przydałoby się) tylko wreszcie mądrzy ludzie w tej instytucji. Pani Kurzyna (o ile dobrze pamiętam nazwisko) jest dobitnym przykładem tego, jacy ludzie rządzą na kolei. Gdyby 15 lat temu zamiast testowania debilnego Pendolino (czy jakoś tak) PKP zainwestowało w platformy na TIR-y nie byłoby teraz płaczu o nierentownych liniach i podobnych pierdołach. Nie wspominając o drogach, środowisku, tysiącach istnień ludzkich, które nie przeżyły spotkania z TIR-em itd. Co do blokady w Augustowie to zapewniam, że daleko mi jest do zielonych fanatyków, ale akurat to co wymyślono z przebiegiem tej obwodnicy to jakaś paranoja. To totalna kompromitacja całego kraju z naszym województwem na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Blokada w Augustowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 08:02 Czy ktos z was jest z Augustowa i mieeszka prz trasie tirów? Chronimy roslinki (szczerze mówiąc, wątpie żeby obwodnica zniszczyla wszystko, co zyje, to paranoja)a niestety zapominamy o ludziach, którzy tam zyja. Wiem ze w dzisiejszych czasach modne jest bardziej dbac o psy, koty a nawet roslinki niz o zycie ludzi. A jakosc zycia ludzi tez sie liczy. Przez uzdrowiskowe miasto przetacza sie caly tabor. Dbajmy o przyrodę ale w granicach rozsądku. ten regoin jest zacofany, a normalne drogi są tu niezbędne. Odpowiedz Link Zgłoś