Dodaj do ulubionych

Kolejka miejska

21.01.05, 23:43
Moim zdaniem, tramwaj jest utopią na dzień dzisiejszy. Mam inną propozycję, stworzyć kolejkę miejską, na kształt tak jakby metra naziemnego, która korzystała by z istniejącej infrastruktury kolejowej. Oczywiście takie rozwiązanie byłoby na początku, a w dalszej perspektywie, można by było rozbudować sieć na terenie całego miasta, łącząc to z ewentualnymi tramwajami.

www.freewebs.com/koczisss/kolejka.htm
Oczywiście, żeby można było prowadzić w miarę płynny ruch, powinno się przynajmniej na terenie miasta dobudować jeden tor na liniach jednotorowych i poprowadzić trakcję elektryczną.
Kolejka obsługiwałaby także miejscowości ościenne, ale tam mogłaby zostać jeden tor, bo ruch tu miałby mniejszą częstotliwość i jeden tor na początek wystarczy.

Proponuję następujące linie:

Linia 1: Dobrzyniewo Duże - Wasilków
Linia 2: Dobrzyniewo Duże - Grabówka
Linia 3: Dobrzyniewo Duże - Łapy
Linia 4: Wasilków - Łapy
Linia 5: Wasilków - Grabówka - tutaj trzeba by było dobudować torowisko
linia 6: Grabówka - Łapy

Oczywiście, należało by również wybudować więcej przystanków i powiązać je z komunikacją autobusową.
Obserwuj wątek
    • koczisss Re: Kolejka miejska 21.01.05, 23:45
      Zapomniałem dopisać:)
      Linia 7 Hryniewicze do Białegostoku centralnego, tu przesiadka na pozostałe.
      • Gość: Łukasz Re: Kolejka miejska IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 22.01.05, 09:30
        free4web.pl/ShowNews/87076,177190,

popieram to, pisalem o tym w watku o tramwajach, ale mnie zignorowano :P:P:P
        a nawet czytalem w Porannym ze nasze wladze chca taka kolejke po nieuzywanych
        torach :D:D:D
        • Gość: Mariusz Re: Kolejka miejska IP: *.236.15.200.Dial1.NewYork1.Level3.net 22.01.05, 18:13
          Wladze miasta nie widza potrzeby i korzysci, a tylko straty - tak napisali w
          planie rozwoju.
          Tymczasem powstanie nowa spolka, ktora bedzie obslugiwac polaczenia autobusami
          szynowymi www.rynek-kolejowy.pl/news05/0501/0501_080.htm
          Moze to nie na temat bo to sa inne polaczenia, ale PKP na pewno robilo badania i
          im wyszlo, ze bez sensu, a Urzad Wojewodzki tez zrobil badania i wyszlo ze to ma
          sens.
          Z tej mapki na stronie koczissa to jakos nic nie wynika, bo nie ma tych
          proponowanych polaczen.
          • koczisss Re: Kolejka miejska 22.01.05, 21:51
            Bo to jest moja propozycja i nikogo więcej. Chodzi mi tu nie o połączenia kolejowe, regionalne, ale o kolejkę wyłącznie miejską, no może z połączeniem z gminami ościennymi. Taka kolej miejska, może mieć także połączenie z tramwajami. Chodzi mi tu nie o pociągi, tylko tramwaje, które korzystałyby z istniejących torowisk.
            • Gość: Mariusz Tramwaje dwusystemowe IP: *.tnt25.nyc9.da.uu.net 23.01.05, 01:36
              Tramwaje dwusystemowe - tak to sie chyba nazywa. Trzeba bylo tak od razu. Jestem
              za, ale istniejacych torowisk to u nas malo niestety, wiec praktycznie trzeba
              bedzie od nowa wszystko budowac.
    • Gość: Darek Re: Kolejka miejska IP: *.light.csk.pl 22.01.05, 17:55
      Moim zdaniem troche przesadzasz z ilością linii. Białystok to nie Nowy Jork.
      Wystarczyłoby np. 1 na osi Łapy-Wasilków 2 Dobrzyniewo-Grabówka ewentualnie 3
      odgałęzienie w kierunku Bielska z połączeniem na lotnisko (budowa nowego
      odcinka około 3 km od stacji B. Stadion. Stacja centralna byłaby punktem
      przesiadkowym z linii na linię. Oczywiście musiałyby powstać inne stacje
      skomunikowane z pętlami autobusowymi. W planie rozwoju komunikacji niestety nie
      przewidują budowy SKM argumentując że wzdłuż torów nie ma zabudowy ale moim
      zdaniem po wybudowaniu stacji kolejki zaraz powstałyby wokól niej osiedla
      sklepy itd. tak jak się to dzieje w Warszawie wokół stacji metra.
      • Gość: Mariusz Re: Kolejka miejska IP: *.236.15.200.Dial1.NewYork1.Level3.net 22.01.05, 18:27
        Metro w Warszawie jezdzi co 3 minuty, a co ile pojedzie kolejka miejska? Lepiej
        jak powstana polaczenia podmiejskie co 30 minut: Lapy, Sokolka, Monki, Bielsk
        Podlaski po remoncie torow.
        • koczisss Re: Kolejka miejska 22.01.05, 21:58
          Przesadzasz trochę, Mońki, Bielsk, Sokółka są za daleko, nie opłacałoby się to. Chodzi tu tylko i wyłącznie o transport miejski, a nie powiatowy.
          A taka kolejka jeździłąby co 15 min. z małymi odchyleniami, bo jednak te pociągi jeździłyby po torach, po których jeżdżą pociągi PKP.
          Wyobraź sobie, mieszkasz na Bacieczkach, a pracujesz w Grabówce.
          Ile czasu będziesz jechał samochodem, bądź autobusem?
          1 godzinę, może więcej, a kolejką zajedziesz w jakieś 15-20 min.
          I o to chodzi w tym wszystkim.
        • francuz_el Re: Kolejka miejska 22.01.05, 22:08
          Nie ma tutaj za bardzo porównywać ewentualnej SKM w Białymstoku z warszawskim
          metrem. W Warszawie metrem każdego dnia podróżuje 700-800 tys. ludzi,
          częstotliwość kursowania 3-4 minuty jest tylko w godzinach szczytu. Poza nim
          jest to 7 do nawet 15...
      • koczisss Re: Kolejka miejska 22.01.05, 21:53
        Oki, może linii za dużo. To jest tylko moja wizja i nikt nie musi się z tym zgadzać.

• Gość: Łukasz Re: Kolejka miejska IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 22.01.05, 22:33
          Wedlug mnie wystarcza polaczenia wewnatrz Bialegostoku oraz Białegostoku z
          Supraślem, Wasilkowem, Choroszczą (moze nawet Tykocinem) i Grabówką.
          • Gość: Jamaal Re: Kolejka miejska IP: *.ld.euro-net.pl 22.01.05, 22:44
            Popieram pomysł myślę że taka kolejka to dobre rozwiązanie,ale sami widzimy że
            z naszymi władzami i tym planem rozwoju komunikacji to nie wyjdzie bo oni myślą
            zupełnie inaczej.
            • kurna_felek Re: Kolejka miejska 02.02.05, 12:44
              Oj, trzeba byłoby mnóstwo infrastruktury zbudować. Przystanki (jakieś ludzkie
              tzn. zadaszone z przejściem pod dachem do autobusu), tu i ówdzie nowe
              torowiska, drogi dojazdowe.
              Wg ZPRTP 100 i 15 (chyba) to jedyne linie o rentowności ponad 100%. Toteż
              pomysł połączenia m.in. Wasilkowa jest OK. Tyle tylko, że akurat w Wasilkowie
              tory idą daleko od miasta i trzeba byłoby je jakoś do niego dociągnąć, bo nikt
              na stację wlec się nie będzie.
              • Gość: Jamaal Re: Kolejka miejska IP: *.ld.euro-net.pl 03.02.05, 00:06
                15 ma rentowność 100%???To mnie kurde zaskoczyłeś myślałem że prędzej 21 czy 5.
                • kurna_felek Re: Kolejka miejska 03.02.05, 13:57
                  Sprawdziłem. Dokładnie jest tak (za 2003 r.):
                  1. "100" do Wasilkówa wpływy: 871 tys. zł, koszty: 750 tys. zł rentowność:
                  116,1%,
                  2. "15" do Dojlid Górnych, wpływy: 59 tys. zł, koszty: 51 tys. zł, rentowność:
                  115,7%,
                  3. "101" do Fast, wpływy i koszty: 126 tys. zł, rentowność: 100%.
                  Tabela nosi nazwę: Rentowność linii obsługujących II strefę.
                  Reszta linii pod kreską. Najmniej rentowna - 36,5% "19" do Dojlid Górnych.
                  • nekroskop88 Re: Kolejka miejska 03.02.05, 21:26
                    gdzie to znalazles??
                    • kurna_felek Re: Kolejka miejska 04.02.05, 13:19
                      Parę wątków pod spodem jest taki o nazwie: Zintegrowany Plan Rozwoju Transportu
                      Publicznego.
                      Ale dla ułatwienia link wzięty stamtąd:

www.city.bialystok.pl/Zintegrow any%20plan%20rozwoju%20transpor tu%20publicznego-
                      doc.rar

• kurna_felek Re: Kolejka miejska 04.02.05, 13:21
                        Tfu link się nie udał :(

www.city.bialystok.pl/Zintegrowany%20plan%20rozwoju%20transportu%20publicznego-doc.rar

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka